un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Este un moment bun pentru fapte bune

16 Apr 2020  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Anual donăm niște bani către diverse asociații care fac bine în diverse direcții. Către unele, chiar lunar.

Ne-am gândit că acum, în 2020, acesta ar fi cel mai bun moment să facem asta, nu spre final de an. Așa că Matilda a făcut o listă scurtă cu câteva ONG-uri și asociații și am ales trei dintre ele.

Eu am avut o singură condiție: nu donații pentru spitale. Sunt conștient că au nevoie de multe prin spitale, dar lista mea anterioară de donații de la companii mi-a arătat că s-au dus deja mulți bani către spitale. Să doneze primarii către spitale, că oricum prietenii lor au căpușat sistemul până acum.

În perioada asta este nevoie de bani în multe direcții, uneori mai greu de văzut. De exemplu, mulți copii din diverse sate beneficiau e o masă la școală și asta era foarte important pentru ei și pentru familiile sărace – uneori motivul pentru care erau ținuți în scoală. Acum școlile sunt închise.

O altă problemă este legată de oamenii străzii. Unii trăiau din cerșit, dar acum nu mai sunt oameni pe stradă; alții primeau mâncare de pe la restaurante, care acum sunt închise. Ce vreau să spun este că criza asta are implicații în multe direcții, uneori unde nici nu crezi că ar putea fi.

Noi am donat câte 300 de lei la următorii:

SOS Satele Copiilor. Au 27 de ani de activitate în România și se ocupă cu îngrijirea copiilor fără familii, asigurarea de mâncare, de îngrijire medicală șamd.

Organizația Umanitară Concordia. Și ei lucrează tot cu copii, asigurându-le integrarea socială și familială, îi ajută în școli șamd. Pe scurt, asigură unor copii o copilărie mai bună și mai fericită, în special celor care n-au ce mânca sau se chinuie zilnic pentru a ajunge la o școală.

Geeks for Democracy – Cumpărături la ușa ta. Asta este o inițiativă nouă a G4D prin care voluntari livrează la ușa persoanelor în vârstă sau nedeplasabile alimente și alte produse necesare. Mi se pare un exemplu perfect de oameni care, în această criză, au decis să facă un bine altora, nu doar să participe la angertainment și nervi și “să se facă”. Cumpărăturile respective sunt plătite de cei care le solicită, dar tot apar cheltuieli legate de transport, materiale de protecție, call center șamd.

Matilda oricum dona de mai mulți ani lunar câte 200 de lei către Samusocial, care-i o organizație ce lucrează cu oamenii străzii. Uneori le asigură adăpost, alteori îi ajută să-și facă acte, că fără buletin unii nu pot cere nici măcar asistență socială de la stat, darămite un job. Eu mai donez lunar prin SMS câte 2 euro pentru oamenii care construiesc un spital și nu mi-e clar dacă mai au sau nu nevoie de bani, dar nu contează.

Toți oamenii de mai sus și din zeci de alte fundații și asociații fac mult mai multe decât noi pentru a ajuta alți oameni. Îi admir pentru asta. Adică le-am donat acum niște bani și asta ar trebui să mă facă să mă simt bine, să simt că am ajutat și eu cumva, dar citind ce fac ei și toate rapoartele lor, gestul de a da niște bani cu cardul într-o interfață online mi se pare minimul de efort posibil. Aproape că mă simt rușinat că atât am făcut.

Nu zic cele de mai sus ca să mă laud. Blogul acesta este citit de vreo 250.000 de oameni lunar. Vreo 10.000 per zi. Dacă 1% dintre ei donează câte 5 lei, tot s-ar strânge 2.500 x 5 = 12.500 lei pentru diversele cauze alese de fiecare. Donarea e simplă, se poate face direct cu cardul bancar pe majoritatea site-urilor organizațiilor dorite de fiecare sau prin transfer bancar în contul lor.

asus s5507

    23 comentarii

  1. Nu dau cu pietre dar atentie la ONG-uri si la cat/cum doneaza din ce strang. Atentie la rapoartele de activitate. Asta ca sa nu fie surprize de genul donatii primite 100, salarii 60, proiecte 40.

    *Ceva fain si util ce facem la Cluj https://www.mediafax.ro/social/campania-voluntar-moto-peste-100-de-motociclisti-din-cluj-livreaza-gratuit-medicamente-celor-care-au-nevoie-19057250

      (Citează)

    • M-am uitat de curiozitate la SOS Satele Copiilor si Concordia, rapoartele anuale pe 2018, astea fiind ultimele disponibile. Procentele sunt cam 65% cheltuieli pe proiecte, 35% cheltuieli operationale, cu campaniile, administrative etc.

      Nu stiu care ar fi un benchmark bun in domeniul asta, dar 35% pare cam mult, mai ales ca e vorba de bugete totale de 3-4 milioane EUR / an.

        (Citează)

    • Cam acesta e benchmark-ul, din câte am văzut după ce-am studiat vreo 20 de asociații diverse. Unii urcă spre 70-75%, dar depinde și de domeniul de activitate.

        (Citează)

  2. Am donat pentru diverse cauze si mai am cateva idei :)

      (Citează)

  3. Stiu pe cineva care a apelat Geeks pe FB( cand a inceput initiativa). NU a primit niciun raspuns. Pe urma ei au facut niste pachete standard (scumpe pt esantionul caruia se adreseaza) si in parte nefolositoare.
    Dar au un PR bun.
    Pe de alta parte baietii de la ASCB au o politica mai buna( sunt si persoane bolnave sub 65 de ani) si cumpara ce li se cere

      (Citează)

    • Felicitari pentru donatii.
      Dar o rugaminte: se poate sa folosim logica atunci cand calculam cata lume citeste un blog?
      Acceptand ca statisticile sunt reale si unicii aia aprox 10.000 dintr-o zi sunt chiar 10.000 de persoane reale diferite. Daca la final de luna statistica iti arata un total de 250.000 (adunand cei aproximativ 10.000 din fiecare zi)…concluzia ta e ca cei 250.000 sunt persoane diferite? Adica la tine pe blog intra cate un om 1 data pe luna? Nu cumva aia 10.000 sunt cam aceeasi care intra in fiecare zi? Am mai auzit si aberatia cu 1 milion de cititori la nu stiu ce blog. Aloo guys, e de o absurditate iesita din comun sa aduni unicii din fiecare zi si sa tragi concluzia ca suma rezultata e formata tot din unici. Nu, sunt aceiasi oameni (in proportie de minim 80%) care iti intra in fiecare zi. Nu-i poti considera oameni diferiti de fiecare data cand iti intra pe blog. Nu mai zic de acelasi om care intra o data de la job, alta data de pe telefon pe semnal mobil, apoi de pe telefon wireless de acasa (cum se intampla cu marea majoritate). Adica un caz in care tie iti sunt contabilizati 3 unici intr-o zi, cand de fapt e unu si acelasi om. Acelasi om mai intra si maine la fel. Dupa logica ta, tocmai ai 6 unici…cand de fapt e unul si acelasi om.

      Deci ai putea reface putin calculul de la final, sa fim totusi intr-o minima acuratete logica. Daca 1% din persoanele reale care iti citesc blogul ar dona 5 lei, ar rezulta undeva la 100×5 lei=500 lei. Asta in best case scenario, in care statisticile alea chiar sunt reale si unicii chiar sunt persoane diferite, nu 2000 de persoane unice care intra de cateva ori pe zi pe blog din diverse locatii/de pe diverse terminale.

      Scuze de offtopic, dar chiar e una din stupiditatile pe care o vad tot mai des adusa in discutie.

        (Citează)

    • @John: planul era să pară foarte ușor de strâns o sumă de bani.

      Nu intră același om în fiecare zi. Mulți ajung din google pe anumite articole, alții citesc doar unele articole. Dacă aș promova bine ideea de donat, ar putea ajunge la mai mulți oameni.

        (Citează)

  4. Recomand si HOSPICE Casa Sperantei tuturor celor care vor sa faca o fapta buna.

      (Citează)

    • Eu am donat de-a lungul timpului vreo 3.000 de lei la Hospice. Îi recomand și eu, dar acum am vrut ceva care are legătură și cu criza asta.

        (Citează)

    • atata timp cat exista fundatia vodafone, fundatia orange si fundatia dan voiculescu iar ong-urile voastre nu au nimic impotriva sa fie in aceiasi albie cu astea, nu fac decat sa imi confirme suspiciunile ca fura bani.

      vreau si eu sa vad salariile pe care ii primesc toti membrii din aceste ong-uri inainte.

        (Citează)

    • cici: vreau si eu sa vad salariile pe care ii primesc toti membrii din aceste ong-uri inainte.

      Astea sunt scuze ca să nu te implici.

      Cât despre Fundația Vodafone, oamenii merită statuie pentru câte lucruri au făcut în România: au refăcut toate centrele de transfuzie de sânge, ceea ce salvează direct vieți omenești, secția de la Marie Curie, acum secția de la Constanța, zeci de proiecte legate de oameni în vârstă, diabet, telemedicină, dotare SMURD șamd.

      Fără FV, sistemul medical ar fi cu 10 ani în urmă. https://fundatia-vodafone.ro/programe-strategice/

        (Citează)

  5. Nu mai dați bani ONG-urilor, Crucei Roșii sau altor nesătui. Dacă vreți să faceți un bine, faceți-l cu mâinile voastre că altfel aruncați banii în burțile directorașilor, sunt toți niște șmecherași.

      (Citează)

  6. Mare parte din ce donati ajunge in buzunarul celor care solicita donatiile pentru diverse cauze, dar care traiesc si ei din ce se aduna. Dai 10 lei, si 5 lei ii opreste ONG-ul sau fundatia respectiva. Mai bine nu. Nu donez nimic. Banii stau bine si in buzunarul meu, nu e cazul sa hranesc oameni perfect capabili de munca.

      (Citează)

    • Nu hrănești oameni capabili de muncă, ci copii, bătrâni, handicapați și altele. Scuze pentru a nu face nimic se pot găsi oricând. Poți să zici direct “eu nu vreau să dau nimic”, nu trebuie să bagi SF-uri pentru asta.

        (Citează)

    • Nu ai inteles, prin “oamenii buni de munca” ma refeream la cei care intermediaza donatiile, ca doar despre ei vorbeam in comentariul meu.

      Daca voi vrea vreodata sa donez ceva, o voi face eu direct persoanei care are nevoie. Dar eu nu donez, din principiu. Cumva cred ca nici pe mine nu m-ar ajuta nimeni daca as avea vreo problema, asa ca merg pe ideea “fiecare pe barba lui”.

        (Citează)

  7. John:
    Felicitari pentru donatii.
    Dar o rugaminte: se poate sa folosim logica atunci cand calculam cata lume citeste un blog?
    Acceptand ca statisticile sunt reale si unicii aia aprox 10.000 dintr-o zi sunt chiar 10.000 de persoane reale diferite. Daca la final de luna statistica iti arataun total de 250.000 (adunand cei aproximativ 10.000 din fiecare zi)…concluzia ta e ca cei 250.000 sunt persoane diferite? Adica la tine pe blog intra cate un om 1 data pe luna? Nu cumva aia 10.000 sunt cam aceeasi care intra in fiecare zi? Am mai auzit si aberatia cu 1 milion de cititori la nu stiu ce blog. Aloo guys, e de o absurditate iesita din comun sa aduni unicii din fiecare zi si sa tragi concluzia ca suma rezultata e formata tot din unici. Nu, sunt aceiasi oameni (in proportie de minim 80%) care iti intra in fiecare zi. Nu-i poti considera oameni diferiti de fiecare data cand iti intra pe blog. Nu mai zic de acelasi om care intra o data de la job, alta data de pe telefon pe semnal mobil, apoi de pe telefon wireless de acasa (cum se intampla cu marea majoritate). Adica un caz in care tie iti sunt contabilizati 3 unici intr-o zi, cand de fapt e unu si acelasi om. Acelasi om mai intra si maine la fel. Dupa logica ta, tocmai ai 6 unici…cand de fapt e unul si acelasi om.

    Deci ai putea reface putin calculul de la final, sa fim totusi intr-o minima acuratete logica. Daca 1% din persoanele reale care iti citesc blogul ar dona 5 lei, ar rezulta undeva la 100×5 lei=500 lei. Asta in best case scenario, in care statisticile alea chiar sunt reale si unicii chiar sunt persoane diferite, nu 2000 de persoane unice care intra de cateva ori pe zi pe blog din diverse locatii/de pe diverse terminale.

    Scuze de offtopic, dar chiar e una din stupiditatile pe care o vad tot mai des adusa in discutie.

    Da și eu am observat demult asta și mi se pare penibil și făcut pentru a creste prețul la publicitate. Cum zoso stă cu milionul de unici în gura toată ziua, la 3 posturi îți mai spune odată ce milion de unici are lunar, ăștia sunt ca vizualizările de pe Facebook, pornește filmul automat 2 secunde pana treci de el când dai scroll în feed și îl trece ca vizualizare.
    Toți vad ca au tendința sa își umfle cifrele sau sa prezinte niste numere într-un mod înșelător pentru umfla audienta.
    Oricum, cam puține comentarii pe articol pentru atâția unici și comentariile alea sunt scrise de aceeași 20 30 de însi.
    Nu știu ce sa zic, decât lăsați-o mai ușor cu umflatul în penele audienței și folositi numerele alea corect

      (Citează)

  8. unde scrie ca oamenii din consiliu director nu au primit bani de la fundatia vodafone?

    vreau sa stiu si eu cati bani au luat/daca au luat. inclusiv indirect.
    se cheama declaratie de interes.

    ultima oara cand am fost la plantat de copaci, voluntarii de acolo castigau mai mult ca mine. asa ca sincer mi s-a luat sa fiu luat de fraier.

    uite ca sa iti dau alt exemplu. fundatia concordia plateste chirie pentru sediu unei firme. concordia srl. a cui e firma? e tot a unuia din fundatie?

    ti se pare ca cer prea mult?

    https://fundatia-vodafone.ro/echipa/ unde-s declaratiile?

      (Citează)

    • Deci tu ai pretenția ca niște oameni să lucrezi full time pentru funcționarea fundației cu tot ce înseamnă asta și să nu fie plătiți? Dar din ce-și cumpără mâncare?

      Orice ONG/asociație/fundatie/chestie de ajutat pe alții are niște costuri. Salariale, de operare, de atras noi donatori și așa mai departe. Nu se poate fără. Tu pari indignat că există astfel de costuri, dar nu se poate fără.

      Dacă vrei să rămâi blocat în asta, bine, e treaba ta. Eu o să mă concentrez pe ce-au făcut bine pentru alții, nu cât îi costă salariile și curentul la birou. Cum am spus mai sus, un 65% este ok din partea mea.

        (Citează)

    • ia sa dau cifre poate ajuta: ong-ul ala cu planteaza un copac platea 3000 de lei acu 4 ani. pe 4 weekenduri pe luna

      ia sa zica vodafone cat plateste voluntarii atunci, poate ma bag.
      Se considera ca ajut nu?

        (Citează)

  9. Casa Share are multe proiecte frumoase, poze: https://www.facebook.com/casashareromania

      (Citează)

  10. Eu fac parte dintr-un ONG care se ocupa de plantari (fac voluntariat de 8 ani la ei, lucrez in alta parte) si pot sa va spun ca sunt cheltuieli destule . In primul rand trebuie sa existe persoane care sa lucreze efectiv in ONG deoarece cineva trebuie sa faca adresele catre institutile statului( Ministerul Mediului, Primarii , Consilii Judetene etc.) Apoi sunt cei care atrag fondurile care sunt pe drumuri sa caute parteneri, voluntari. Cheltuieli cu benzina, deoarece te duci de cateva ori sa vezi terenul, sa-l parcelezi, etc. Analiza solului si raportul tehnic costa( se face de persoane specializate). Trebuie cautate mijloace de transport pentru voluntari(autobuze, autocare ) care costa inchirierea lor. Puietii costa deoarece nu poti sa ii primesti prin sponsorizare pe toti ( depinde ce se mai gasesc in pepiniere ), costa sa cumperi cazmale , sape (uneori se mai rup,deci trebuie cumparare altele noi.) Costa sa inchiriem masini care sa ne duca cazmalele si sapele la terenul unde avem plantarea.
    Pentru 4 weekend-uri de plantare cici este munca de luni de zile ca sa fie totul bine si mereu pot sa apara noi provocari (vremea, nu mai vin toti voluntarii care au confirmat, etc.) Sincer este usor sa vezi numai chestii naspa dar nici nu v-ati baga intr-un ONG sa vedeti ce inseamna logistica, cresterea lui, strategie etc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus