un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Jocuri: Rise și Shadow of the Tomb Raider

27 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Rise of the Tomb Raider (2016) și Shadow of the Tomb Raider (2018) sunt jocuri action-adventure foarte bune, un fel de Uncharted pentru PC (dar sunt și pe console, if that’s your thing – și btw, Uncharted 1, 2 și 3 sunt în continuare moca acum).

Lara Croft are în continuare aventurile ei uzuale legate de explorat mistere ale lumii vechi, iar ca stil jocul alternează între momente de sărit, escaladat și traversat prin diverse metode zone complexe și apoi lupte cu diverse tipuri de inamici și câte un ocazional puzzle de rezolvat.

Le-am jucat și terminat pe ambele în ultima lună. Au fost bune, dar Rise of the Tomb Raider este mult peste continuarea sa mai recentă, Shadow of the TR.

Ambele sunt și suficient de lungi pentru a spune o poveste complexă, iar un sistem de level-up cu noi skilluri și câte un puzzle sau tomb opțional de explorat și rezolvat îți păstrează până la capăt interesul pentru joc. Practic, jucându-le acum mi-am dat seama cât de plictisitor a fost de fapt Jedi Fallen Order prin comparație cu ele.

Spuneam că Rise of the TR a fost mai bun deși este mai vechi și acțiunea are loc în zone cu zăpadă, care de obicei nu oferă eye-candy. Povestea sa este mult mai interesantă, construită cu atenție mult mai mare la detalii și background, iar zonele explorate par construite cu atenție mai mare și imaginație mai bună. Shadow of the TR, deși se mută în junglele din Peru și îmbunătățește grafica, are o poveste ridicol de proastă și asta m-a făcut să nu mă simt foarte implicat în joc, ci doar să vreau să-l termin.

Ca execuție, ambele sunt excelente. Raportul dintre explorare-cățărare-sărituri din copac în copac și lupte este bine gândit. Luptele pot fi abordate în două metode: stealth, iar jocul te ajută să te strecori pe lângă inamici și să-i elimini în ordinea corectă pentru a nu se da alarma, sau mers înainte ca tancul. Metoda doi este un pic mai dificilă în Shadow of the TR, care pare gândit mai mult pentru stealth, dar jocul nu te oprește să mergi ca Rambo înainte, dacă asta vrei.

Există și un sistem de skilluri în care investești experiența câștigată. Poți lansa rapid două săgeți, poți să-ți ții respirația mai mult pe sub apă, te cațări mai repede șamd. Armele pot fi și ele upgradate pe măsură ce culegi de pe drum diverse materiale și provizii utile. Mi-a plăcut că jocul nu te pune să te abați de la poveste pentru a culege fructe din tufișuri, ci poți face asta destul de simplu în timpul jocului dacă ești atent după ele. Cum ziceam, e bine echilibrat în astfel de privințe.

Majoritatea puzzle-urilor bune sunt în tomb-urile opționale, care merită deci făcute pentru acele experiențe și pentru skillurile câștigate la final.

În concluzie, jucați Rise of the Tomb Raider și, dacă vă place, continuați și cu Shadow, dar luat la ofertă sau de pe Instant Gaming/eMAG/PC Garage, că nu merită prețul întreg la care-l vinde acum Steam. Și sper să continue seria, dar cu dezvoltatorii lui Rise ca studio principal, că par mai inspirați.

Nu le confundați cu jocul numit simplu Tomb Raider din 2013. Și acela a fost foarte bun, fiind cel care a dat un reboot seriei și putem considera că a fost continuat cu cele două de mai sus.

asus s5507

    8 comentarii

  1. He he, din ciclul “ce mai face omul în carantină”. Nu am mai pornit un joc pe Steam de mult, dar am lansat Shadow of Tomb Raider. Shadow of Tomb Raider e musai să fie jucat cu HDR pe un ecran mare. Arată demențial cu placa mea super veche (acum) GTX 970 conectată cu un TV Sony cu suport pentru HDR.

      (Citează)

  2. Ce m-ai nimerit! De vreo săptămână îl joc pe cel din 2013, Definitive Edition, și deja mă uitam după continuări. Încă am dilema dacă să le iau digital sau să le cumpăr pe disc pentru consolă.

      (Citează)

  3. fmm, eu crap de munca, altii crapa de plictiseala…fmm

      (Citează)

  4. E putin inversa treaba, Uncharted este un fel de Tomb Raider. :))

      (Citează)

  5. Done si done. Le-am luat pe Stadia, m-au tinut bine de tot in priza.

      (Citează)

  6. De acord. Rise a fost un joc excelent din toate punctele de vedere. Shadow, chiar facand abstractie de poveste, a fost foarte neinspirat pe partea de level design si pacing. Singurele chestii care mi-au placut din el au fost challenge tombs.

      (Citează)

  7. Primul meu joc de pe consola a fost Tom Raider Legend. Cand am cumparat PS3-ul, fiind noua in ale jucatului, toti mi-au zis sa il joc pe asta, ca e simplut, etc. Ei bine, mi-a displacut atat de tare, incat am abandonat consola vreo 6 luni, ca am zis ca nu-i de mine gaming-ul, ma gandeam ca toate jocurile sunt asa. Pana am dat nas in nas cu Batman Arkham Origins si de atunci s-a legat o frumoasa poveste de draoste cu gaming-ul, dar si cu DC Comics.

    Dar, au trecut 6 ani de atunci, e timpul sa incerc, din nou, jocurile Tomb Raider. De data asta o sa le bag pe astea noi. Ca asa am patit si cu God of War. Am incercat sa ma joc GOW 3 si nu intelegeam ce e asa mare hype cu el. Nu am reusit sa avansez prea mult, din cauza ca ma enerva.
    In schimb, la God of War 4, nu m-am lasat pana n-am completat tot. Am iubit jocul ala, de acum e in top 5 jocuri preferate.

    Aceeasi poveste cu Uncharted. Trebuie sa le mai dau o sansa.

    Probabil, faptul ca am prins experienta si am alt mindset cand abordez un joc, s-ar putea sa ma faca sa imi placa mai tare.

      (Citează)

  8. Tomb Raider-ul din 2013 e foarte bun. L-am început pe xbox acum vreo 3 ani, dar l-am lăsat baltă cam la jumătate. L-am reluat recent pe PC și parcă a fost o cu totul altă experiență, în mai bine.
    Jucat cam 25 de ore, concentrându-mă pe finalizarea poveștii, nu mă interesează în mod deosebit trofeele. Cu toate acestea am ținut a face toate tomb-urile, sunt simpatice quest-urile.
    L-am luat gratuit de pe steam acum vreo lună.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus