un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Huawei intră pe piața televizoarelor OLED

9 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Huawei este o companie mare, cu mulți bani investiți în cercetare, așa că are șansa de a fi un disruptor pe piața de televizoare mai răsărite. Primul televizor Huawei a fost prezentat toamna trecută și este un model Quantum Dot 4K.

Un alt model, primul lor televizor OLED, a fost introdus acum. Se numește Vision X65 și are diagonala de 65 de inchi, rezoluție 4K pe un panel HDR de 120 Hz cu o luminozitate maximă de 1000 nits. Integrează 14 difuzoare de sunet, deci ar trebui să fie foarte bun la acest aspect.

Este un model smart, include HarmonyOS la bord, un sistem de operare dezvoltat de Huawei. Probabil că este gândit pentru piața chineză și serviciile lor și nu știu ce compatibilitatea are cu serviciile noastre uzuale. Huawei a spus la o conferință pe la începutul anului că analizează posibilitatea de a vinde în România televizoarele, în a doua parte a anului 2020, dar dacă nu poți instala YouTube, Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video și poate Spotify, nu cred că ar avea rost.

(Mai folosiți și alte aplicații pe smart tv, apropo?)

Prețul aproximativ este de 3.500 de dolari. Peste 15.000 de lei. Nu-i un model ieftin, dar fiind de ultimă generație și cu un panel performant, prețul este asemănător cu al concurenței.

Vision X65, ca și alte modele de televizoare Huawei, vine cu o componentă mai rar întâlnită acum: o cameră web integrată în televizor. Este un model ultra-wide de 24 de megapixeli și poate fi utilizat pentru videoapeluri sau pentru diverse jocuri și aplicații.

Restul producătorilor au încercat treaba cu webcam-uri integrate acum mulți ani și nu le-a ieșit bine. Scenariile erau aceleași: Skype, jocuri, detecție de gesturi. Nu zic, au trecut mulți ani de la acele televizoare și poate că acum lumea este mult mai pregătită pentru astfel de funcții. În același timp, ar putea fi inutile.

Mi s-a părut amuzant că una dintre funcțiile descrise pe site-ul chinezesc Huawei pentru primele lor televizoare cu webcam este cea de a face sport în fața ecranului. Pe jumătate de ecran ți se arată poziția pe care ar trebui să o adopți, iar camera video și un algoritm de tip Kinect analizează poziția ta și îți spune să te dai mai mult pe spate, să întinzi mai mult mâinile șamd.

Și mi s-a părut amuzant pentru că, dacă țin bine minte, în cartea 1984 a lui Orwell oamenii erau supravegheați prin intermediul televizoarelor în casele proprii, iar într-una dintre scene se întâmplă exact această situație: eroul principal face sport în fața televizorului, că era program impus, iar Big Brother îi spune pe nume “hei, Smith, apleacă-te mai mult, fă efort serios!”.

Dar bănuiesc că această carte este oricum interzisă în China și oamenii nu știu de ea, iar webcam-ul de pe televizor este retractabil, așa că nu te poate vedea când este introdus în carcasă chiar dacă cineva ar vrea să facă asta.

sursa: GSMarena, Huawei cn.

asus s5507

    25 comentarii

  1. E made in Wuhan?Are coronavirus?

      (Citează)

  2. Un tv mai scump de 500 euro este fiță. Nu este tehnologie ultra miniaturizată ca in telefoane, nu a e de ce sa coste mai mult. Mă uit la oledurile LG, peste 5000 lei modelele vechi, sunt bune, dar prea scumpe. Calculul financiar trebuie făcut simplu: prețul împărțit la perioada de utilizare. Daca folosești un tv 5 ani, înseamnă că un oled de vreo 6000 lei te costa cam 100 lei pe lună doar tv-ul. Mai dai încă vreo 10-20 lei pe HBO, vreo 40 pe netflix, ajungi la vreo 150-160 lei pe lună doar privitul la tv. Cam scump.

      (Citează)

    • Finch:
      Un tv mai scump de 500 euro este fiță. Nu este tehnologie ultra miniaturizată ca intelefoane, nu a e de ce sa coste mai mult. Mă uit la oledurile LG, peste 5000 lei modelele vechi, sunt bune, dar prea scumpe. Calculul financiar trebuie făcut simplu: prețul împărțit la perioada de utilizare. Daca folosești un tv 5 ani, înseamnă că un oled de vreo 6000 lei te costa cam 100 lei pe lună doar tv-ul. Mai dai încă vreo 10-20 lei pe HBO, vreo 40 pe netflix, ajungi la vreo 150-160 lei pe lună doar privitul la tv. Cam scump.

      Tu folosesti un TV doar 5 ani…? Majoritatea dintre noi il folosesc pana se strica ca evolutia tehnologica nu e asa spectaculoasa la televizoare ca si la alte bunuri plus uzura este foarte mica spre deosebire de-un telefon sau o masina.

        (Citează)

    • E cam la fel cu zborul la clasa I sau VIP. Te duce tot acolo ca pe aia de la economy, dar profitul se face cu primii. Daca nu ar exista primii nu ar exista nici lowcost sau inovatii in domeniul aviatiei.
      Asa si cu tehnologia scumpa de orice fel. Cine isi permite telefon de 1300euro, ala contribuie la dezvoltarea tehnologiei. Daca toti ne-am fi luat telefoane sau televizoare low-cost, acum vorbeam la fix si ne uitam la televizor cu tub.
      Asta e parerea mea.

        (Citează)

    • Eu am 3 Samsung in casa. 2 dintre ele le-am luat cand m-am mutat unde stau acum – adica in 2007. Merg bine merci ambele. Mai am un SAMSUNG 3D luat in 2011 – si asta merge bine merci. De ce le-as schimba? Am 2 chromecast-uri ca sa pot face stream pe ele la orice.

        (Citează)

    • Cezar, asta cu profitul doar la clasa 1 e o vrajeala mestecata de companii, sa para ca iti fac o mare favoare ca te inghesuie ca pe o sardina in conserva la economy.
      de ce au inflorit companiile low cost? ca se face profitul cu clasa I?

        (Citează)

    • Cezar, nu exagera, sunt zeci milioane de oameni care zboară la economy, greu de crezut că profitul se face cu cei de la I sau VIP.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      09/04/2020 la 7:21 PM

      La OLED-uri, cu cat diagonala panoului e mai mare, cu atat e mai greu de produs. Numarul de rebuturi creste cu diagonoala, de aici si pretul mare

        (Citează)

  3. Doar pentru că nu ți-l permiți nu înseamnă că e fiță. Sau mai corect era spus “pentru mine un televizor mai de ..”. Daca unii oameni nu își permiteau să cheltuiască atunci locuiam toți în cutii de chibrit conduceam dacii și eram îmbrăcați în tricouri din bazar la 10 lei.

      (Citează)

    • Dacă pentru x nu merită un TV scump nu înseamnă că nu și-l permite doar că, în stil românesc, dacă x nu vede valoare, nu trebuie să vadă nimeni. Așa hotărăsc oamenii, că nu știu care obiect e fiță – aia e percepția lor.

      Toată analogia ta cu daciile și cutiile e greșită pentru că în general ce e considerat prost de majoritate nu se vinde -> nu se mai produce, iar dacii conducem și acum, ca să nu mai spun că acum sunt mai scumpe cutiile de chibrite. Probabil voiai să spui că dacă n-ar cumpăra nimeni produse noi (considerate inovatoare) nu ajung în producție pe scară largă – iar asta la electronice nu e chiar așa.

        (Citează)

  4. in loc sa va bateti care il foloseste mai mult sau mai putin si sa faceti calcule de cost lunar, mai bine renuntati de tot. nu am televizor in casa de vreo 15 ani si pot sa marturisesc ca nici nu simt nevoia. e un castig de timp imens, castigi toate orele alea de stat ca zombie-ul in fata unor chestii care nu te intereseaza neaparat.
    pt netflix, amazon, youtube si altele > proiector, ecran calculator sau telefon.

      (Citează)

  5. Eu folosesc Plex pe TV ca ai app, cu un media server instalat pe un NAS.

      (Citează)

  6. Este un model smart, include HarmonyOS la bord,

    Dai banii exclusiv pe panel, inutil OS-ul si functiile smart.

      (Citează)

  7. Asa, asa, ce se inflameaza acum cei jigniti de afirmatia mea ca un tv mai scump de 500 euro e fitza. Ca nu-mi permit, dar comentez. Ba imi permit teoretic bai baieti, ca am un venit suficient ca sa-mi iau un tv de 6000 lei in fiecare an, dar mai sunt si alte chestii de facut cu banii in afara de cumparat tv-uri scumpe, iar my point is … in opinia mea distractia asta cu privitul la tv atat de scump este o fitza si multi dintre voi chiar nu faceti nici un fel de calcule sa vadeti cati bani aruncati de fapt aiurea, pentru ca nu aveti educatie financiara. HBO nu face streaming 4K, netflix face doar la abonament 4K, mai scump, Amazon sau Disney video nu stiu cum stau. Am un vecin cu Netflix, fara 4K, i-am aratat pe stop cadru ca e imagine FHD interpolata la 4K de tv, nu e mare smecherie. A ramas dezamagit, si-a lua tv 4k si imaginea nu e chiar 4k. Deci, nu va agitati , respirai incet si vedeti daca chiar va permiteti sa fiti early adopters si sa platiti costurile de dezvoltare.

      (Citează)

    • Ce e de rahat în atitudinea ta nu e că ți se pare ceva fiță, ci că o dai aiurea cu presupuneri – gen „multi dintre voi chiar nu faceti nici un fel de calcule sa vadeti cati bani aruncati de fapt aiurea”.

      Pasul 1 – vii și spui că un TV peste 500 de euro e fiță și sugerezi că nu merită, dar tu în sufletul tău ești calculat, cam știi cine și ce își permite.
      Pasul 2 – tu de fapt îți permiți mai mult decât ăla care dă 1000 de euro pe un TV și din nou, știi tu ce calcule îți face lumea.

      A, ai un vecin și te-ai gândit că și restul suntem ca vecinul tău. Și de unde până unde ideea că netflix, amazon sau orice alt serviciu de streaming e singura sursă de video?

        (Citează)

  8. Dacă are webcam sau microfon nu m-aș apropia de el nici plătit.

      (Citează)

  9. Nu mi-am dat seama ce alegere buna am făcut sa cumpăr oled c9 în iarnă pana când a trebuit sa stau în casa ultimele 14 zile în izolare. Este incredibil de mare diferența între oled și orice alt ecran văzut mai puțin la telefon ( ambii avem samsung amoled eu s10+ ea s9+ ). Soția nu mai vrea sa se uite la alte ecrane, dacă eu ma joc pe oled ea în loc sa se uite pe tv-ul celalalt care este un lcd ips bun, se uita pe tel, nu mai suporta luminozitatea si felul “șters” în care se vede LCD. Nu ii mai place sa se uite la tv uri normale. Momentan este cea mai înaltă tehnologie tv cu cea mai buna imagine și odată ce te obișnuiești este greu altfel. Nu îmi pare rău că am dat banii pe el, chiar si soția crede ca a fost o alegere buna chiar dacă la început nu credea justificată investiția. Eu îl folosesc și în loc de monitor la pc ul cu care lucrez, e cel mai bun monitor :) mai ales pentru gaming, 120hz si refresh variabil rulez

      (Citează)

  10. Ptiu, drace, e chinezesc, să nu-l atingem nici cu prăjina…
    ;)

      (Citează)

  11. În 25 de ani de când sunt salariat am cumparat 10 televizoare , 5 “principale” sa le spunem și 5 secundare (pt camera copilului, pt bucătărie etc). În urma cu 1 luna am luat un Oled care a costat mai mult decât telefon flagship, asta în timp ce nu am cumpărat în viata mea telefon mai scump de 500 euro. Iar telefoanele le folosesc 2-3 ani pana crapă, nu am nici un fetiș legat de ce telefon pun pe masa cand ies la restaurant. Fiecare cu dileala lui, nu-i mai considerați pe alții prosti doar pt ca doaga lui lipsa e diferita de a voastră.

      (Citează)

  12. Giovani:
    Cezar, asta cu profitul doar la clasa 1 e o vrajeala mestecata de companii, sa para ca iti fac o mare favoare ca te inghesuie ca pe o sardina in conserva la economy.
    de ce au inflorit companiile low cost? ca se face profitul cu clasa I?

    Crezi ca Allview si Eboda fac cercetare in domeniul tehnologiei. Evident ca si produsele sau serviciile lowcost au un profit, dar pentru a te dezvolta ai nevoie de finanțe multe. Evident ca in loc de ultimul flagship te poti descurca si cu ceva la jumatate de preț, care face cam același lucru, dar evoluția tehnologiei ar fi mai lentă.

      (Citează)

    • e o comparatie intre doua domenii care nu au legatura. companiile aeriene nu inventeaza nimic, nu descopera apa calda. un avion e un avion, ori ca bagi 20 de fotolii de piele si servesti caviar si sampanie, ori ca bagi o suta de scaune si dai covrigei contracost.

        (Citează)

  13. Îmi place, e frumos dar prea scump.

      (Citează)

  14. Mai folosesc pe TV , PLEX . Pe toate TV-urile – am server pe Synology
    Eu doar HBO GO si Plex folosesc , amazon prime nu am reusit sa-l fac sa functioneze ,mi-au returnat banii pe subscribtie , trebuie VPN , dar cine-ti lasa vpn free pentru streaming .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus