un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce am mai gătit pe acasă în ultima perioadă

3 Apr 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

20 comentarii

Poate vă vin idei din cele de mai jos. Cum spuneam în articolul cu sfaturi pentru stat în casă, o masă bună face minuni pentru moral, iar pe net sunt atât de multe rețete de toate tipurile și bine explicate încât e imposibil să nu vă iasă ceva bun. N-arată bine, că nu eram la Masterchef.

Pentru provizii noi ne-am dus pe mălai, nu pe făină. E mai ușor să faci mămăligă decât pâine, la o adică. Și într-o zi chiar asta am făcut, o mămăligă cu brânză și smântână foarte bună.

Mai exact, am scos două vase ceramice pe care le folosesc pentru gratinat la cuptor și am pus în ele un strat de mămăligă, un strat de brânză de burduf (din aceea cilindrică Napolact sau Covalact, îmi place combinația), niște piept de porc prăjit anterior (cel Drag de România, care-i marca Carrefour, se face crocant și are proporția bună de carne la grăsime), apoi încă un strat de mămăligă.

Deasupra am mai pus niște brânză și am băgat totul în cuptor, pe fast grill, ca să se gratineze. Le-am mâncat cu smântână. It was very good.

Cei de mai jos sunt cârnați Salssicia italienești, cumpărați acum mai multă vreme de la Degusteria Francesca de pe str Mihai Eminescu. Mi i-a tot recomandat Marius și s-au dovedit foarte buni și gustoși.

Pot fi făcuți direct pe grătar sau în tigaie sau la cuptor, dar eu am văzut undeva o rețetă mai lungă și am făcut-o pe aceea, că na… timp e destul. Adică am pus într-o tigaie de fontă cam un deget adâncime de apă și un pic de ulei de măsline, am înțepat ușor cârnații și i-am pus așa pe foc, cu capac. Să zicem că s-au fiert-prăjit vreo 10 minute în acest mod, apoi am ridicat capacul și am lăsat să se evapore apa, timp în care au prins și o crustă foarte frumoasă.

Cârnații au fost foarte gustoși, voi mai lua cu siguranță. I-am mâncat cu un piure așa cum îl facem noi, adică zdrobim cartofii mai grosier și îi amestecăm cu ardei gras, ceapă și roșii cherry tăiate foarte mărunt. Vă recomand acest tip de piure.

Au mai rămas niște cârnați gătiți, așa că a doua zi i-am mâncat pe aceștia în paste, tăiați felii. Tagliatelle proaspete cu spanac (din acelea care se găsesc la frigider în magazin, iar acestea erau de culoare verde – posibil acestea), sos de roșii, niște ceapă, niște usturoi. Extraordinar de bună combinația, visez de atunci la un repeat.

Într-o zi am comandat de la Oala cu Bunătăți o supă de pui cu găluști, că pofteam la una. Livrată a doua zi, mâncată în vreo trei zile, foarte bună.

Clătite americane cu căpșune și ce dulceață am mai avut prin casă. Astea merg bine pe deasupra cu iaurt cremosso sau frișcă, dar n-am pus cu această ocazie. Rețeta o găsiți aici, se fac în 10 minute.

Tot de la Degusteria Francesca am luat și guanciale, care-i un obraz de porc, o grăsime care pare foarte tare, dar tratată termic devine moale și gustoasă. Pastele carbonara clasice așa se fac și cu un sos de gălbenuș în care amesteci brânză rasă și mult piper.

De data aceasta mi-au ieșit perfect. Sunt mai multe șmecherii la mijlocul. Unul este să nu pui deloc sare, că brânza este oricum suficient de sărată. Altul este să găsești proporția potrivită de gălbenuș de ou și brânză pentru a obține un sos cremos, dar fluid, și care merge amestecat și cu un pic de apă de la pastele fierte.

Apoi, când torni sosul de ou peste paste, trebuie avut grijă ca oul să nu se transforme în omletă de la căldura prea mare. Eu iau tigaia cu guanciale de pe foc și o pun deasupra oalei în care am fiert pastele, adaug treptat oul cu brânză și amestec în continuu. Și acum au ieșit perfecte din toate punctele de vedere. Rețeta pe care mă bazez este aceasta, dar desigur cu guanciale și pecorino romano, nu alternative și nu cu smântână.

Eh, ideea este că acel sos de ou și brânză și piper poate fi folosit și la alte paste. Am făcut asemănător cu lardons de porc (din aceia de la Mega) și a ieșit o combinație bună. Nu îi voi spune carbonara. Fără poze, din păcate, că nu-mi venise atunci ideea acestui articol.

Ca mic dejun, într-o zi am uns o felie de pâine 7 Semințe cu pateu de pui (Drag de România) și am făcut un ou ochi moale pe care l-am pus peste ea. E bună combinația, mai ales când o tai în două și se scurge oul peste pâine și pateu. Am început să fac ou ochi cu gălbenuș moale în tigaia de fontă, îl și întorc pentru a nu se arde pe nici o parte. Adăugați și o legumă pe lângă, desigur.

Spuneam altă dată că am comandat croissante de la Fika18, că au început să livreze și în zona mea. Sunt foarte bune croissantele. Comanzi 6 și sunt umplute cu diverse creme, cel cu fistic și cel cu mango sunt foarte bune, dar toate sunt plăcute de fapt și merg bine cu o cafea sau ca o plăcere din când în când. Curierul a venit cu POS la livrare.

Crackers sărați cu avocado și cu ardei gras. Foarte bună combinația pentru un mic dejun ușor.

Salată de ficăței, andive mici, ceapă, lardons de porc, pătrunjel, dressing de muștar și ce-o mai fi pus Matilda în el. Foarte bună, mai vreau! Am mâncat cu lingura pentru eficiență maximă.

De la Delicatessen.ro am mâncat bomboane cu smochine și sunt foarte bune. Nu cred că mai mâncasem vreodată această combinație, dar a mers foarte bine. Din păcate, sunt doar trei bomboane în pachet, dar cum spuneam, bune de un “treat” în perioada asta.

Pachet 1-2-3 Meniu Wok și o pungă de legume tăiate pentru wok, de la Eisberg, plus pui făcut de noi, și a ieșit un stir-fry inedit, că nu mai mâncasem de mult ceva cu influență asiatică.

Pâine 7 semințe, una cu pateu, alta cu humus (Delhaize, nu Mega – e diferență mare), o roșie, un castravete, sare și piper. Bun acest mic dejun, iar în altă zi am tăiat și o burrata Zanetti pe lângă ele.

Au început să-mi placa sandvișurile cu pui de când am descoperit că cei de la Brutărești, aici în cartier, fac chifle bune de burgeri. Piept de pui tăiat la grosime constantă și gătit cât să fie încă suculent, condimente cu 5 spices în frunte, salata pe care aș fi mâncat-o lângă pui, pusă peste acesta, niște maioneză picantă Sriracha pe deasupra.

Am descoperit și cea mai bună tequila băută până acum, Casamigos Anejo, dar vă zic altădată.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Pentru cei care plang dupa drojdie, tutorial cum sa faci maia acasa in 7 zile din apa si faina si apoi reteta pentru paine https://www.youtube.com/watch?v=2FVfJTGpXnU

    Japanese Soufflé Pancakes youtube.com/watch?v=i3SktcOL4ko

    Pe cand un articol despre sport/fitness/exercitii de facut acasă?

      (Citează)

  2. Uite, vezi, la asta te pricepi.

      (Citează)

    • Nu tu erai cel care acum câteva zile credeai că testarea statistică înseamnă testare pe scară largă, nu fix opusul? Că îți dai seama ce radar ai despre când se înseală unii și când nu :P

        (Citează)

    • Omule, ești în denial, testarea pe scară largă duce la rezultate bune în încetinirea epidemiei, Nu vezi unde se situează Coreea de Sud? Nu vezi ce intenție are guvernul britanic? ce tot spui aici?

        (Citează)

    • Emile, nu se poate testare în masă în România. De ce? Pentru că suntem rupți în cur, d-aia. Nu mai da tu exemple precum UK, Germania, Coreea de Sud, că noi nu suntem acolo. Compară și tu cu Bulgaria, Ungaria, ăștia mai săraki…

        (Citează)

  3. Vezi ca-ti da soso ban.

      (Citează)

  4. In perioada asta facem multa paine acasa. Am luat diferite tipuri de faina si incercam variante. In plus, am inceput sa experimentam cu retete de chifle de burgeri, ca nu gasesti nimic interesant in magazin.

    Faina se gasea la inceput, acum mai rar. E o moara in partea cealalta a tarii care livreaza, o sa comand 10kg sa stiu ca sunt acoperit.

    Credeam ca o sa fac gratar mai des, dar nu prea are sens pentru 3 oameni. Mai afumam din cand in cand, dar in rest mai mult in casa. Am vazut un brisket (afumat+SV) la Sous Vide Everything si vreau sa il incerc, poate saptamana viitoare.

      (Citează)

  5. vali: Ca mic dejun, într-o zi am uns o felie de pâine 7 Semințe cu pateu de pui (Drag de România) și am făcut un ou ochi moale pe care l-am pus peste ea. E bună combinația, mai ales când o tai în două și se scurge oul peste pâine și pateu

    vali:
    soso e mă-ta.

    lasati-l pe soso in pace!

      (Citează)

  6. Bună idee cu piureul, o sa încerc. Cârnații merg fierți 5 minute în vin și terminați in tigaie sau pe grătar. Bonus mirosul de vin fiert.

      (Citează)

  7. Articol care trebuie bagat la zadarnicirea combaterii obezitatii! Eu am luat 3 kile deja, de la 10 martie, incoa! Efectele pandemiei sunt teribile, lumea (care ma stie) nu va mai fi la fel!

      (Citează)

  8. Eu am slabit 6 kg in ultimele 2-3 sapt. Eu lucru de acasa, nevasta mea la fel, 2 copii full option: Mancare, strange, lucra, fa lectii, strange, mancare, spala, lucra, joaca te cu ei, mancare, spala etc etc.
    Paine cu zacusca, mai o friptura. Daca as gati si manca ce ai tu p-aci, 6 ore stau zilnic in bucatarie

      (Citează)

  9. Eu sunt recunoscatoare astora de la Panzani, cu malaiul lor prefiert. Fac mamaliga non stop, ca am craticioare din alea antiaderente. Gata in 3 minute :))))
    Mananc cu branza, cu ou, cu carnat, etc.

    Ba chiar folosesc resturile pe post de felie de paine. Doar le rumenesc in tigaie si le mananc cu pasta de avocado.

      (Citează)

  10. Eu, la carbonara, prajesc guancialele la foc mai iute, eventual in wok, ca sa prinda o crusta fara sa se topeasca prea multa grasime. In rest, fix asa, cu apa de la pastele care au fiert. Nedumerirea mea e daca se fac cu tot oul sau doar cu galbenus. Am vazut retete italienesti in ambele variante.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus