un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Enzime care distrug plasticul și-l transformă în ceva bun

28 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Una dintre știrile cele mai plăcute din ultima vreme este că niște cercetători francezi au dezvoltat o enzimă care distruge plasticul. Mai mult, îl transformă într-un material ce poate fi reutilizat pentru a produce noi produse din plastic, aspect la fel de important.

Din ce înțeleg, natura s-ar fi adaptat oricum pentru a distruge plasticul creat de noi, dar adaptarea aceasta ar fi fost foarte lentă, având în vedere că producem plastic de mai puțin de 100 de ani (și, cu toate acestea, aproape orice obiect conține sau este produs din plastic în zilele noastre, ceea ce arată ce schimbare importantă a adus acesta).

Cică în gropile de gunoi ar fi fost descoperiți microbi care “mănâncă” plasticul, dar nu sunt suficienți pentru a rezolva problema poluării și mai vin la pachet cu încă o problemă: distrug complet plasticul, transformându-l în ceva neutilizabil.

Plasticul se face din petrol, care-i o resursă finită, așa că ar fi mișto dacă l-am putea recicla și reutiliza ușor. Mai mult, o metodă simplă de a recupera plasticul ar impulsiona foarte mult apariția centrelor de reciclare și deci a reciclării în sine, că altfel se pune problema când le dai bani oamenilor ca să-ți aducă PET-urile goale.

Și fix asta face enzima dezvoltată de francezi. Distruge lanțurile moleculare din PET-uri (polietilenă tereftalată) și la final rămâne un material din care se pot produce noi PET-uri. Mai multe motive pentru a recicla și pentru a nu mai arunca PET-urile la marginea drumului, mai puțină dependență de petrol.

Apropo de PET-uri la marginea drumului, e tragedie în România. Nu există nici o porțiune de drum fără gunoaie pe ea. Am mers acum câteva luni pe o porțiune de vreo 2 km ce ieșea din autostrada A2 imediat după podul de la Cernavodă și era gunoi lângă gunoi, de obicei sticla de suc sau bere sau apă.

Chiar nu înțeleg ce-i în neregulă cu oamenii care aruncă nepăsători gunoaie din mașină. E o sticlă goală, nu pute, nu latră, o poți ține în mașină până la un coș de gunoi. Am circulat mult și prin străinătate și n-am văzut așa ceva. M-am întrebat mereu dacă oamenii au o mentalitate diferită sau este o combinație de oameni care reclamă mârlanii, autorități care-și fac treaba și îi amendează sau poate faptul că multe țări cer garanție pe PET-uri și ai tot interesul să-l duci înapoi ca să recuperezi 50 de eurocenți.

Încep să cred că-i vorba de mentalitate. 50 de cenți nu fac o diferență așa mare în viața omului și nici amenzi nu se pot da pe bandă rulantă. Cred că alți oameni au decis că la ei în casă trebuie să fie mereu curat și apoi au extins ideea asta și pentru exteriorul casei. Au simțit că nu doar cei 64 de metri pătrați din buletin sunt ai lor, ci contează și restul lucrurilor pe care cade privirea și de asta sunt preocupați și de fațade, de a curăța după câine pe trotuar, de natură șamd.

 


(acestea sunt sticle de Cola de 0,5 litri și mai mari înainte de termoformarea care le transformă în varianta de magazin)

asus s5507

    10 comentarii

  1. Stai să vezi când o “scăpa” enzima asta pe străzi și o să ne chinuim să o oprim, să nu ne mănânce tot plasticul. O să ne halească tălpile de la pantofi in mers.
    😄😄🤪🤪🤪

      (Citează)

  2. Acum pe langa peturi avem o noua problema: masti si manusi folosite aruncate peste tot.
    Vad la fiecare iesire din casa, mai ales in preajma magazinelor.

      (Citează)

  3. A cata stire de genul asta este…ca apoi sa nu se mai auda nimic de ea?

      (Citează)

  4. 1 – PET – nu plastic. Ca plastic la general include mai multe tipuri: ABS, PMMA, PE, PEHD, PP etc. PET-ul il gasim majoritar in sticle. Insa pungile de ex – nu sunt facute din PET ( plus o gramada de alte lucruri pe care le gasim aruncate oriunde). Oricum – e un mare pas inainte pentru ca pana acum singura varianta de limitare a poluarii era reciclarea ( granulele reciclate insa nu au aceleasi caracteristici ca cele virgine – si procedul nu merge la infinit pentru ca scad de fiecare data caracteristicile produsului final)

    2- Procedeul de obtinere a sticlelor de PET din fiole e blow-moulding ( dupa incalzire se injecteaza aer in fiola care se umfla si ia forma unei matrite) . Termoformarea se face de obicei cu foi de plastic ( care sunt incalzite si ulterior mulate pe o matrita cu ajutorul vidului).

      (Citează)

  5. PLASTICO VID-20

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus