un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum mi-am pierdut încrederea în multe statistici

29 Apr 2020  ·

GÂNDURI  ·

42 comentarii

Până acum n-am dat mare atenție statisticilor din lumea largă privind covid-19 pentru că, în practică, mă interesează doar cele din România. M-am jucat la un moment dat cu niște grafice exponențiale pentru a vedea cum putem estima evoluția cazurilor din România față de alte țări, dar m-am lăsat păgubaș după ce am înțeles rapid că aceste comparații sunt bune doar în condiții identice.

În practică, evoluția numărului de cazuri și decese depinde de mulți alți factori precum cantitatea de teste disponibile medicilor, procedura de testare (testezi toți contacții sau doar pe cei care au simptome?), dotările din spitale șamd, iar astfel de date nu sunt disponibile.

(În caz că vă plictisiți acasă și “grafice de funcții!” este răspunsul la întrebarea “ce să mai fac?”, evoluția din România poate fi trasată momentan ca y = 196e^(0,07x) cu R^2=0,94, dar la fel de bine puteți utiliza graficele interactive și configurabile de aici și informațiile de aici)

Am intrat și într-un mod numit de mine “outside be dragons”, adică eu îmi văd de viață aici în incintă, așa cum se poate, și ce-o fi o fi. Presupun că mulți simțiți că datele anunțate periodic de autorități au devenit doar cifre seci, după un anumit prag pierzându-și încărcătura emoțională pe care o aduceau știrile despre primele cazuri și primele decese. Nu-mi place treaba asta, dar este un mecanism subconștient de adaptare la tragedii.

Recent m-am uitat însă din nou pe statistici și grafice (yey, în sfârșit ajungem la subiectul articolului după această scurtă introducere) și patru dintre ele mi se par atât de dubioase încât nu le mai cred.

Prima bănuială: mortalitatea este mult mai mare.

Asta este chiar bazată pe diverse studii recente, nu-i doar intuiția de fată mare care nu mă-nșală (era un cântec de pe vremea mea), precum la următoarele două.

De exemplu, în Anglia și Țara Galilor numărul deceselor a fost crescut peste noapte cu 50% pentru că Office of National Statistics a dat publicității cifre mai precise decât cele venite din Department of Health.

Altfel spus, zilnic se raportau doar decesele din spitale, iar persoanele decedate la domiciliu ajungeau în statistici cu o întârziere mult mai mare și poate cu alte cauze ale decesului.

Englezii au cercetat mai cu atenție totul și au descoperit că până la 17 aprilie muriseră 22.000 de oameni, nu vreo 17.000 cum se raportase în acel moment. Acele decese suplimentare probabil că ar fi fost în cele din urmă corect contabilizate, dar este important să ai în timp real date corecte pentru că în funcție de asta iei sau nu măsuri în țară.

Cea mai bună cercetare este însă în New York Times. Jurnaliștii au luat mortalitatea generală (toate cauzele) raportată în 12 țări diferite și au comparat-o cu mortalitatea de acum un an. Diferența este mult mai mare decât cea explicată prin decesele suplimentare cauzate în această perioadă de covid-19.

Adică dacă în Olanda mureau anterior în medie cam 3000 de oameni/săptămână din diverse cauze, iar acum au murit câte 5.000/săptămână, dar oficialitățile spun că doar câteva sute din diferență au fost cauzate de covid-19, restul de ce au murit?

NY Times găsește 6.200 de decese în plus față de media anuală în perioada 9 martie – 12 aprilie, dar care nu au covid-19 ca motiv oficial. Ce le-ar fi putut provoca? De ce ar fi urcat numărul de decese mult peste media uzuală în toate țările studiate?

Păi, o explicație foarte bună este tot covid-19, că-i singurul factor nou care influențează decesele. Pot fi și alte explicații, de exemplu din afecțiuni care altfel ar fi fost tratabile, dar acum spitalele erau blocate cu pacienții de covid-19 și carantină.

Mi se pare tragic că în toate țările, inclusiv în România de altfel, au murit “cu zile” oameni care poate așteptau un transplant sau un tratament oncologic sau vreo altă intervenție ce în mod normal le-ar fi prelungit viața. Sunt victime indirecte ale acestei boli și ar trebui mereu amintiți în acest mod.

Pe de altă parte, cât de mulți pot fi? Plus că cel mai probabil a scăzut numărul deceselor în accidente auto, de exemplu, că-i traficul mult mai mic, deci se compensează cumva.

Și concluzia NY Times și a The Economist, care face o cercetare foarte asemănătoare, este că numărul de decese din cauză de covid-19 este mult mai mare decât se raportează. Poate că datele n-au fost încă centralizate bine sau poate că unii mor pe acasă și pe certificat se trece bătrânețe sau pneumonie, în lipsa unor teste edificatoare.

A doua bănuială: chinezii au mințit masiv privind numărul de decese.

Adică nu pot să cred că, la aproape 90.000 de cazuri, au avut doar 4.633 de decese, în timp ce alte țări au de două sau trei ori mai mult.

Puteți spune argumentele că Italia a avut o populație foarte îmbătrânită și atunci virusul a făcut ravagii pe la ei, dar nu pot să cred că în China au fost doar 4.600 și ceva în condițiile în care au aglomerații urbane de milioane de oameni.

Ba chiar să nu uităm că de la ei a pornit virusul, adică a trecut ceva timp în care acesta a acționat în timp ce medicii abia își dădeau seama că este o epidemie, că se transmite fără simptome, că va fi rău șamd. Și apoi alt timp până când partidul a decis să ia alte acțiuni decât să închidă gura medicilor care trăgeau atenția asupra problemei, dar asta e altă discuție.

Și nu, nu-mi arătați articolul despre cum au dispărut 20 de milioane de SIM-uri din China sau ceva așa. Nu o cred nici pe aia. M-aș aștepta mai degrabă la cifre asemănătoare cu cele din Marea Britanie, Spania sau chiar SUA.

Nu zic, cifrele din China sunt posibile. De exemplu, Canada are 48.500 de cazuri și doar 2.707 decese, cam același raport ca în China, iar de cifrele canadienilor nu mă îndoiesc.

Zic doar că-i improbabil, nu imposibil, mai ales dacă punem în ecuație faptul că doar în orașul Wuhan trăiau 11 milioane de oameni, în timp ce Canada are 38 de milioane cu totul, deși este a doua țară ca mărime din lume, mai mare și decât China.

Și mi-am dat seama că treaba asta ne-a influențat și pe noi, deși teoretic nu contează așa tare ce-a fost în China. De fapt, nu mi-am dat eu seama, ci am auzit-o spusă de britanici, dar sunt de acord cu ei: mințind în statisticile inițiale, China a făcut alte țări să creadă că această boală este mai puțin gravă, mai puțin contagioasă decât este de fapt, așa că alte țări n-au luat din prima măsuri dure. În total, UK, Germania, Italia, Spania și Franța au peste 100.000 de decese, deci le înțeleg pe deplin poziția în această privință.

(Ați observat că țările cu regimuri semi-dictatoriale au cele mai puține decese? Iran 91.000 de cazuri, 5.800 decese. Rusia 93.500 de cazuri, 867 de decese. Uitați-vă și pe Pakistan, Filipine și altele).

A treia bănuială: în România sunt mult mai multe cazuri decât se raportează oficial.

Bănuiala asta vine din faptul că majoritatea celor testați sunt cei care se prezintă la spital cu simptome. În România, însă, e la modă auto-medicația la domiciliu și cred că au fost mulți cei care au făcut simptome ușoare și s-au tratat cu paracetamol acasă, nespunând nimănui asta de teamă de a nu fi luați cu izoleta și internați cu forța.

Că aici se cumulează două temeri fundamentale românești: cea de a fi luat cu forța de acasă, că sigur îți fură unii totul până te întorci (plus că cine ar uda mușcatele), și cea de a fi internat în spital, unde-i plin de bacterii și trebuie să dai constant bani ca să-ți schimbe cineva cearșaful.

Îmi pot închipui ușor o mulțime de oameni spunând “lasă că am luat eu pastile, beau ceai și stau în pat la căldură și-mi trece, nu mă dau pe mâna lor!”. Statistici vorbind, la mulți chiar le trece și așa, dar alții ajung oricum la spital sau în statisticile NY Times.

Faptul că sunt mai multe îmbolnăviri decât se raportează este, de fapt, valabil peste tot în lume. De exemplu, în New York s-a făcut un studiu statistic, adică au fost testați la întâmplare 7.500 de oameni și s-a dovedit că 20% din cei din oraș aveau anticorpi pentru sars-cov-2, adică au avut virusul și n-au știut asta pentru că n-au făcut simptome de boală.

Extinzând statistic concluzia, rezultă că în statul New York este posibil ca deja 2,7 milioane de oameni să fi avut deja virusul, nu 250.000 cum ziceau statisticile oficiale din acel moment.

(Testarea asta statistică, apropo, este ceea ce voiau să facă în București primarul Firea și doctorul Streinu-Cercel. Diferența este că americanii au făcut până acum peste 5,7 milioane de teste și vor să urce până la o rată de 2 milioane de teste pe săptămână, în timp de România a făcut 145.000 de teste în total în 6 săptămâni. Ba chiar, în momentul celebrului plan făcut pentru ca bucureștenii să-și poată vota supereroii, în România se făceau doar câteva sute de teste pe zi și cele existente ar fi fost mai bine direcționate spre personalul medicale din focare, nu pe cercetări statistice).

A patra bănuială: că nu stăm mai bine decât alte țări din jur.

Aud uneori asta de la diverși oameni, de obicei în discuții despre relaxarea măsurilor de izolare: “hai că nu-i așa rău la noi, avem puține cazuri”.

Dacă ne comparăm cu Italia, Spania și Franța – da, avem puține cazuri. Și le avem tocmai datorită măsurilor respective.

Dacă ne comparăm cu alte țări, însă, situația nu mai pare așa roz. Polonia, de exemplu, are un număr aproximativ de cazuri cu al nostru (12.089 față de 11.339 în acest moment), dar la o populație de două ori mai mare.

Polonezii sunt vreo 38 de milioane! Și sunt o țară dezvoltată în regiune, cu multe companii și zone turistice, adică au avut parte și mai multe călătorii de business și de mai mult turism decât noi cu Italia, Spania, Israel și alte surse de covid-19.

Ah, și au cu vreo 20% mai puține decese decât România.

Coreea de Sud: 10.700 de cazuri, 244 de decese, deși au fost printre primele țări cu infecții. Acolo pot fi alte cauze, că oamenii sunt obișnuiți cu SARS, MERS și altele, poartă măști și în timpuri normale și probabil respectă indicațiile autorităților.

Moldova: 3.481 cazuri, 102 decese. Un raport mult mai bun decât la noi.

De fapt, dacă sortați statisticile după numărul de cazuri la milion sau calculați raportul de decese/îmbolnăviri, veți vedea că nu luăm vreun premiu pentru cifrele de aici. Stăm bine, s-a cunoscut efectul măsurilor luate din timp, dar s-a plătit tribut și unor focare pornite din incompetență sau minciună și unui sistem medical nepregătit.

TL;DR: Radu a descoperit că unele țări mint, că multe cazuri nu se raportează și probabil și apa caldă.

asus s5507

    42 comentarii

  1. Un articol foarte bun, in baza datelor si argumentat. Felicitari.

      (Citează)

  2. Poti sa fii sigur ca au mintit chinezii cu un factor de cel putin 10 la numarul de cazuri si la numarul de decese. Nu se poate ca la 11 milioane de locuitori mai impachetati decat sardelele in conserva sa ai sub 100.000 de cazuri.

    Si asta doar intr-un sigur oras-fabrica din care muncitorii au plecat pe la casele lor in tot restul Chinei pentru anul nou.

      (Citează)

  3. Bravo dom’le ! Frumos ! 👍

      (Citează)

  4. Aș zice că mortalitatea e mult mai mică, dar numărul de morți e sigur mai mare. Argumentele le dai chiar tu, testele nu acoperă marea majoritate a cazurilor.

      (Citează)

    • “Aș zice că mortalitatea e mult mai mică, dar numărul de morți e sigur mai mare.” WTF??? Eu aș zice că o fi fost vreo ironie, sarcasm sau glumă, dar is prea obosit să îmi bat capul.

        (Citează)

    • Pai poate d-aia nu intelegi ce am zis, ia o aspirina.

      Mortalitatea e procent de morti din total cazuri. Numarul de morti e mai mare decat cel oficial (probabil) dar nu cu atat de mult mai mare cu cat e numarul de cazuri nedepistate fata de cele oficiale. De aici rezulta ca procentul de morit din total infectari e MAI MIC decat cel oficial.

        (Citează)

  5. Virusu pare ca e mai vechi decat se stie. In US au descoperit ca decesul unui om in data de 6 februarie in California a fost provocat de Sars-2, cam cu o luna inainte ca virusul sa fie confirmat in US. Acum s-au apucat sa testeze si decesele mai vechi provocate de pneumonie. Prin Europa se aude ca s-ar plimba de prin octombrie. Cat de vechi e totusi?

      (Citează)

    • Tu iei un fapt adevărat (deces pe 6 feb în SUA) și-l folosești pentru a da impresia că ar fi adevărată și afirmația că exista virusul de prin octombrie, pentru care nu există nici o sursă sau dovadă, din câte știu eu.

      Dacă virusul s-ar fi plimbat din octombrie, ar fi fost 100.000 de cazuri în Italia în decembrie și nu au fost.

      Când a apărut prima oară virusul nu contează. Nu putem ști cât a durat de când au mâncat chinezii lilieci și până când s-a transmis la suficienți oameni pentru a începe “bulgărele de zăpadă” care l-a propagat exponențial.

      SUA a găsit primul caz pe 20 ianuarie, deci un deces pe 6 februarie pare în grafic și probabil au fost și alte decese chiar mai devreme. Din moment ce nu știa nimeni de acest virus, probabil că au fost trecute drept pneumonie.

        (Citează)

  6. Da, si decesele si cazurile sunt sub identificate si sub raportate, de aia Arafat e un magar sinistru, apropo de o iesire a lui in presa acum niste zile.

    De aia ma inspaimanta oamenii care asteapta data de 15 mai ca pe liberarea din puscarie. Nu se va schimba nimic pe 15 mai, virusul nu citeste stirile si nu a auzit ca se termina starea de urgenta.

    Avem o epidemie ceva mai usoara decat in Italia sau Spania etc, asta e clar, dar in nici un caz la fel de usoara pe cat zic cifrele oficiale.

      (Citează)

    • Dacă nu apare Marean la fiecare articol legat de virus, să ne spună cât de nașpa crede el că va fi, nu se simte bine.. să îl propună cineva ministru, vă rog

        (Citează)

    • I-adevarat, dar eu cred ca fac bine. Ca iti fac bine chiar tie.
      Ca sa nu treci prin ce am trecut eu.
      Nu vreau sa dau detalii, o sa zic doar ca sunt destul de sigur ca pe mine m-a afectat epidemia mai rau decat pe tine.

        (Citează)

  7. E la mintea cocosului ca numarul celor infectati este cu mult mai mare decat cel declarat. Nu se poate testa fizic la cat de repede se raspandeste virusul.
    Probabil si eu am avut virusul si nu am stiut.
    Am fost la inceput de februarie intr-o delegatie. Pe atunci incepeau tarile sa suspende zboruri care veneau din China. Toata saptamana am avut febra, dureri musculare si abia m-am tinut pe picioare. A fost groaznic. M-am tratat singur la hotel fiindca doctorul la care am apelat mi-a dat ce sa iau si nu a spus ca ar trebui sa fiu internat. Am avut? N-am avut? Nu stiu inca. Probabil voi face si eu testul acela de aticorpi in urmatoarele luni. Pana atunci stau cat de mult pot acasa si ies doar cand merg la munca si la cumparaturi.

      (Citează)

  8. Păi dacă statisticile nu sunt bune, de ce ai crede cifrele din Rep. Moldova, de exemplu? Și să tragi concluzia că stau mai bine ca noi?

      (Citează)

  9. Ziceam inainte de Paste intr-un comentariu ca statisticile de la washington.edu aratau varful de infectari in 11-15 aprilie si la noi toti spun ca varful urmeaza zilele astea. Da, cam asta e increderea pe care poti sa o ai in statul roman care cunoaste mai bine tara decat americanii. Varful de infectari a trecut acum 2 saptamani dar guvernul inca il asteapta. A se vedea ca numarul imbolnavirilor depostate a scazut treptat sub media de 10% (din nr de teste). Adica la 4800 de test au fost 523 infectati pe la mijlocul lunii si acum avem 7000 teste si 303 infectati. Bineinteles ca numarul real e mult mai mare dar nu inteleg de ce nu se comunica acest procent dintre teste/depistati. Asta e mai important decat sutele transmise zilnic. Nu e relevant 300 de azi vs 300 de acum 2 saptamani.

      (Citează)

    • Procentul din teste iar nu e un indicator foarte bun. O bună parte din teste li se fac celor presupus însănătoșiți. Iar aceia sunt mai mulți decât pe 10 aprilie..
      Doar dacă ar raporta strict numărul de teste inițiale ar conta. Ma gândesc ca ei au totuși datele astea.

        (Citează)

    • @Mofo: La ce varf te referi? Media numarului de decese pe ultimele 7 zile a fost cea mai mare alaltaieri din toata perioada, ieri a scazut putin, dar numai la a doua valoare pe intreaga perioada.
      @Cipper: Crescand numarul total de teste, s-a diluat influenta celor facute celor presupus insanatositi, despre care zici tu (si ai dreptate). Si numarul de teste a crescut intr-un ritm destul de bun pe saptamani. (3000 – 6000 – 10700 – 16400 – 23000 – 31700 – 35600). Saptamana asta avem medie de 7888 teste pe zi, ar duce spre 55000 pe saptamana.

        (Citează)

    • 16600 de teste astazi. Am depasit nr. de teste din toata saptamana trecuta cu aproape 5000.

        (Citează)

    • alunelu:
      @Mofo: La ce varf te referi? Media numarului de decese pe ultimele 7 zile a fost cea mai mare alaltaieri din toata perioada, ieri a scazut putin, dar numai la a doua valoare pe intreaga perioada.
      @Cipper: Crescand numarul total de teste, s-a diluat influenta celor facute celor presupus insanatositi, despre care zici tu (si ai dreptate). Si numarul de teste a crescut intr-un ritm destul de bun pe saptamani. (3000 – 6000 – 10700 – 16400 – 23000 – 31700 – 35600). Saptamana asta avem medie de 7888 teste pe zi, ar duce spre 55000 pe saptamana.

      @alunelu La varful de imbolnaviri. Sau nu la asta se refera cand vorbesc toti la in media? Azi de exemplu vad ca sunt 362 cazuri si 16600 teste… adica 2% parca. Fata de mediat de acum 2-3 saptamani de 10%. Si la morti daca ne uitam, oricum ii grupam si calculam saptamana asta nu a iesit in evidenta cu numere mari. Deci nu stiu ce varfuri viseaza guvernul… la orice cifra ma uit nu imi arata ca a crescut zilele astea peste ce am avut pana acum.

        (Citează)

    • Mofo:
      Azi de exemplu vad ca sunt 362 cazuri si 16600 teste… adica 2% parca. Fata de mediat de acum 2-3 saptamani de 10%.

      362 cazuri din 16684 teste azi, 337 cazuri din 4730 teste acum 2 saptamani, 344 din 3692 teste acum 3 saptamani. Mai multe azi. E normal sa scada procentul de pozitivi din total teste, cu cat testezi mai “in orb” cu atat ratezi mai mult. Inainte se testa tintit pe cei cu simptome.

      Mofo:
      Si la morti daca ne uitam, oricum ii grupam si calculam saptamana asta nu a iesit in evidenta cu numere mari. Deci nu stiu ce varfuri viseaza guvernul… la orice cifra ma uit nu imi arata ca a crescut zilele astea peste ce am avut pana acum.

      La morti avem medie zilnica de 25 de duminica pana azi, daca o tinem asa se fac 175, fata de 158 in saptamana dinainte si 135 acum 2 saptamani.

        (Citează)

  10. Chinezii au aplicat vorba romaneasca “sa moara si capra vecinului”. Cand Trump a luat decizia de a suspenda zborurile catre China acestia au facut scandal. Acum vedem ca trebuia pus lacatul pe toata China de la bun inceput, insa pentru asta era necesara o decizie ferma a OMS ce nu a venit.

      (Citează)

  11. “A patra bănuială: că nu stăm mai bine decât alte țări din jur.” – bine ai venit in lumea reala. nu stam la nimic mai bine daca e sa ne comparam cu tarile din jur, culmea era sa fim acum smecherii Europei, avem doar “norocul” ca:
    1. nu s-au facut milioane de teste ca sa vedem realitatea
    2. nici nu suntem o tara ca Italia, adunari mari, turisti multi

    daca se intampla virusul asta de Untold sau ceva similar ca marime, eram pa.

    deocamdata ne imbatam cu apa rece.

    probabil dupa 15 mai o sa putem iesi la magazin si la aer fara declaratie, parca vad ca nimic mai mult.

    cunosc si pe cineva de la ISU care se ocupa de cifre, se fac estimari mai pesimiste decat cifrele pe care le vedem, dar fara teste multe nu se ajunge la estimarile alea.

      (Citează)

  12. un inginer ar trebui sa stie ca oricat de corecte ar fi datele.. conteaza metodologia si interpretarea.
    din aceeasi realitate poti ajunge la doua concluzii total opuse, ambele formal corecte.

    daca mai adaugam si masuratori sau raportari eronate.. deja concluzia nici nu e greu de mutat acolo unde doreste comunicatorul.

    totusi.. sunt cateva elemente care pot da niste indicii si poti ajunge singur la o impresie cat de cat apropiata de realitate.
    de ex, poti sa te uti la nr de decese.
    oricat nu s-ar testa infectatii.. o parte dintre bolnavi (testati sau nu) mor.
    si atunci ajung in mare parte in sistem.
    iar aici e mai greu de ascuns, chiar daca sunt raportati cu intarziere (iar cei cativa care scapa de tot in afara sistemului nu sunt relevanti pentru trend, ci se poate aplica cel mult un factor de multiplicare, factor care nu este in nici un caz 10x).
    si considerand decedatii, evenimentele majore, delayul cauzat de boala si cel cauzat de raportare.. se pot identifica niste conculzii destul de aproape de adevar.
    si asta e un singur indiciu.
    mai multe corelari se pot face din interpretarea datelor (asa cum sunt ele) daca ne folosim macar putin capul de pe umeri si “common sense”.
    evident, ar fi mai simplu sa primit direct date si concluzii adevarate de la autoritati, dar nu traim intr-o lume ideala si stim ca lucrul asta nu mereu (spre foarte arareori) se intampla.

      (Citează)

  13. 1. “chinezii au mințit masiv”. N-are cum așa ceva. Muhahaha! Eu nu cred nici cartea tehnică de la mașina de spălat de la ăștia și tu vrei să am încredere în comunicare despre gestionarea epidemiilor.

    2. Demonstrezi că toată lumea s-ar fi înșelat sau a mințit cu privire la cifrele de bolnavi/morți dar compari cifrele din RO cu alea din PL. Cine ne garantează că alea poloneze sunt reale?!

    3. Dacă tot ajungi la spital, de ce să nu încerci să stai cuminte acasă, că poate îți trece?! Sau poate nu ai COVID, dar dacă te duci la spital faci rost?! Cam așa gândește omul, săracul, care pe bună dreptate, nu prea are motive de încredere în sistemul sanitar românesc, tradițional subfinanțat și conjunctural îngenuncheat pur și simplu.

      (Citează)

  14. Eu mi-am pierdut încrederea în statisticile din Romania după intrarea în carantină a orașului Suceava, înainte de carantină in statistici aveau mai puține cazuri decât Bucureștiul, a 2-a zi după carantină s-au dublat, de la 200 la 400.

    Este evident că nu poți testa toți morții, mai ales în zonele rurale, de exemplu în Dolj și Olt sunt foarte puține cazuri, oare din cauza că nu se testează?

    Citeam pe Reddit despre cum familiile unor persoane decedate din alte cauze sunt sunate de cei din Spital și li se cere acordul ca în documente să se specifice că mortul are Coronavirus, astfel familiei i se decontează costul înmormântării iar medicii primesc bani in plus daca in spital sunt cazuri de Coronavirus.

    Citește articolul despre cazurile din Focșani unde nu se testează deci nu sunt cazuri de Covid19 -https://beta.dela0.ro/ancheta-epidemiologica-care-n-a-fost-un-caz-ilustrativ-despre-cum-se-raspandeste-covid-19-in-romania/

    China a declarat la presiunea SUA că au contorizat doar persoanele cu simptome. Eu cred că cei din China au ajuns la un moment T0 când au realizat că epidemia le va afecta grav economia așa că au lansat date false pentru a nu-i alarma pe adversarii economici SUA și Europa, să moară și capra vecinului, altfel ar fi fost politica marilor țări dacă China ar fi declarat în ianuarie 50-100.000 de persoane infectate.

      (Citează)

    • Păi, dacă scrie pe Reddit e adevărat… Fake news-ul e doar pe Facebook. Reddit, se știe, este o publicație de înaltă prestanță morală și profesională și toate știrile de acolo sunt verificate din 3 surse.

        (Citează)

  15. probabil pentru ajutoarele ulterioare….tarile lovite rau vor avea un pachet mai mare de ajutor financiar de la UE.

      (Citează)

  16. Statistica se face doar pe cazurile confirmate. Ca sa fii confirmat – tre sa fi facut testul. Testele s-au facut doar celor cu simptome ( speram ca tuturor – realitatea e ca doar celor care or fi apelat la Ambulanta) si din cate umbla vorba doar 20% au simptompe ( de orice fel). Prin urmare – numarul total al celor care au avut/au virusul este de 5 ori mai mare decat nr de infectati ( appx – estimare pe baza procentului de 20%).
    La morti – la fel – sunt prinsi doar cei testati pozitiv si care au murit. Mai sunt , sporadic, si alti morti testati pozitiv post-mortem – si cam atat…
    Este imposibil sa oferi o imagine corecta asupra nr celor infectati si a celor morti din cauza de Covid.
    Despre China – n-are rost sa mai vb…

      (Citează)

  17. Nu înțeleg de ce ar minții că sunt mai puține decese, nu ii ajută cu nimic. De ce nu spui nimic de faptul că sunt raportați morți de virus oameni care avea saracii alte boli grave în stadii terminale care oricum mureau într-un interval scurt de timp…Virusul este foarte puțin mortal raportat la numărul real de îmbolnăviri. Oricum o să trăim cu el așa mult și bine, încă nu se știe mai nimic de virusul asta.

      (Citează)

  18. Faptul ca se testeaza semnificativ mai mult de la o saptamana la alta, fara ca numarul de cazuri sa creasca proportional ma duce cu gandul ca, totusi, nu e chiar asa de rau.

      (Citează)

  19. În Italia au murit mai puține persoane acum în pandemie de Covid decât în aceiași perioadă a anului 2017. Explic-o puțin pe asta.

      (Citează)

  20. Dacă te uiți pe graficele corelate cu numărul de raportări și numărul de teste pe zile de la noi o să vezi că de obicei în zilele în care au fost prelucrate mai multe teste au fost raportate mai multe cazuri. Părerea mea este că până când nu se testează în masă nu putem să avem o idee reală a numărului de cazuri.

      (Citează)

  21. Stirea ca la noi INS au amanat cu o luna sa publice datele despre mortalitate a trecut cumva pe sub radar, desi e foarte relevanta pentru subiectul asta – https://www.libertatea.ro/stiri/institutul-national-de-statistica-a-amanat-cu-o-luna-raportarea-deceselor-din-perioada-covid-19-datele-se-colecteaza-pe-hartie-si-era-pericol-de-infectare-2972114

    Asa ca acum vom afla datele mai tarziu, probabil vor fi si alea ajustate putin in prima faza, ca sa dea bine, urmand ca peste vreo 6 luni, cand mai trece problema, sa aflam ca de fapt cifrele trebuiau sa fie mai mari

      (Citează)

  22. Articolul putea sa aiba titlul: Trezirea lui Radu la realitate. GG

      (Citează)

  23. Sunt curios si cati s-au sinucis cand au vazut ca au ramas fara loc de munca si fara posibilitatea de a se angaja prea curand. Astia intra tot la covid?

    Dar cei care, la fel, s-au omorat doar pentru faptul ca au fost gasiti pozitiv cu covid? Am auzit de astfel de persoane. Alea unde intra?

      (Citează)

    • Pai au murit de Covid sau de funie? Ca poti sa ai covid si sa scapi.
      E ca si cum ai spune ca ai hepatita, dar ai murit in accident de masina.

        (Citează)

  24. Cea mai sanatoasa abordare.Am observat si eu ca e foarte mult “spin” si interpretare in presa.

    Observatiile mele:
    – Corelarile sunt inutile;
    – Orice inferență vine cu atatea ** ca deja o poti trece la categoria speculatie;
    – Politica bate bunul simt. Mema aia cu daca ne ataca extraterestrii o parte a publicului le va nega existenta pana in ultima clipa e tragic de reala;

    In general sunt sceptic la concluziile lui Taleb dar cred ca se aplica foarte bine acum euristica lui. Sunt prea multe lucruri pe care nu stim ca nu le stim sa avem incredere in seturile de date.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus