un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce credeți, am ajuns sau nu la punctul maxim al crizei?

24 Apr 2020  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Ce ziceți, am ajuns sau nu la momentul critic al crizei economice și de acum urmează doar o revenire lentă?

Nu contează cât va dura revenirea la situația din 2019. Poate fi un an, poate fi 4 ani, dar tot creștere spre mai bine va fi. Poate că o cafenea va vinde 2 cafele pe zi, nu 100, dar în prezent vinde zero, că stă închisă.

Pe noi ne interesează dacă acum suntem la punctul de minim economic, de maxim al crizei (sau tocmai am trecut de el). De ce? Nu știu, poate informația ajută la creșterea optimismului unora sau poate că alții au rezerve de bani și acum e momentul potrivit pentru a investi în diverse direcții, cât e ieftin.

Variantele de răspuns ar fi:

DA, am ajuns acum sau am trecut deja de minim și de acum urmează o revenire lentă.

NU, din diverse motive.

Și unul din motive poate fi că o criză economică se propagă lent și în cascadă, de exemplu pentru că este nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se descoperi incapacități de plată sau lipsa unor contracte noi. Acum poate că unele afaceri încă trăiesc din inerția unor afaceri făcute pre-pandemic. (BC, before covid? ÎE, înaintea epidemiei?)

Un alt motiv la fel de bun ar putea fi posibilitatea unui val 2 foarte puternic de infectări. Dacă apare unul puternic prin iunie, să zicem, post-relaxări 15 mai, și situația va fi mai nasolă decât este acum, e practic un cui mare bătut în coșciugul economiei noastre.

Un val foarte puternic poate sosi la iarnă. Americanii la asta se așteaptă. Un val de iarnă ar fi mai rău pentru că se cumulează și cu probleme legate de gripa sezonieră, ceea ce complică situația din spitale. În plus, economia nu duduia tradițional în perioada februarie-aprilie, dar o treime din vânzările de electronice, electrocasnice, fashion, cărți și ce mai vreți se fac în lunile noiembrie-decembrie.

Poate o să spuneți că nu asta e economia, dar chiar asta este: oameni care cheltuie bani și deci dau de muncă altor oameni, care cheltuie și ei bani în magazine, pe case, pe concedii șamd, iar business-urile cresc și angajează și mai mulți oameni. Eu doar am dat exemplele ușor de înțeles.

Indicele bursier BET al Bursei de Valori București a luat-o recent în sus, dând indicii că am trecut de minim:

Iată și indicii Dow Jones, CAC40 și DAX pentru bursele din SUA, Franța și respectiv Germania. Și acolo se vede o trecere de minim:

Votați mai jos, comentați mai jos-jos dacă vreți:

Am ajuns la punctul critic?

Loading ... Loading ...

(dacă nu vedeți bine poll-ul de mai sus, dați un hard refresh folosind ctrl+f5 sau click dreapta pe butonul de refresh și alegând opțiunea cea mai dură sau, dacă e pe mobil, mai bine ignorați totul, că setarea de clear cache pentru un anumite site este mai bine ascunsă decât baza secretă de pe Lună a lui Soroș)

Ca o paranteză legat de evoluția lentă a crizei economice, mai jos vedeți prețul apartamentelor cu două camere în București (de pe Anunțul Telefonic). Criza din 2009 a avut impact puternic în imobiliare, dar abia în 2014 și 2015 s-a ajuns la cele mai mici prețuri de pe piață.

Acesta este un indicator bun doar pentru imobiliare, însă. Achiziția de produse de consum, de produse de lux, turismul și altele au crescut constant după 2010.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Nu. Urmeaza valul 2, trecutul ne arata ca nu învățăm.
    Vreau sa ma insel.

      (Citează)

  2. Nu, nu am trecut. Cazurile sunt în creștere și la prima relaxare a regulilor ele vor exploda, la fel și indicele economic. Mai trebuie sa răbdăm.

      (Citează)

  3. Ce se vede pe burse este ca a trecut valul de panica, care a fost masiv, nu criza.

    Daca asta ar fi fost maximul, atunci nu ar mai fi criza. 2 luni cred ca nici nu ar duce la o scadere a GDP an fata de an.

    Sincer, habar nu am. Prognozele pe care le vad eu pentru Romania zic ca va fi o scadere anul asta de peste -5% cu revenire f lenta de 2-3 ani, mai rau ca in 2008. Deci nu mai vorbeste nimeni de V shaped recovery.

    Dar nimeni nu stie de fapt, si aia care fac prognozelrsunt la fel de clueless. Ar putea fi si ca in Venezuela, ar putea fi si mult mai bine.

      (Citează)

  4. Bineinteles ca nu. Simplul fapt ca ne punem aceasta intrebare arata cat de oi suntem ca specie.

    Nu exista niciun motiv pentru a crede ca s-a atins maximul. Ne punem intrebarea doar fiindca ne-am mai obisnuit cu situatia si s-a cam dus momentul ala de panica si isterie prin care au trecut majoritatea la inceput.

      (Citează)

  5. Nu, urmeaza mai pe la toamna, iarna. In USA sunt deja 25 mil someri….crezi ca asta nu ne afecteraza ? Cine mai cumpara masini pt. care in RO se fac atatea componente, software si altele ? Din toamna incepe sa pocneasca.

      (Citează)

  6. Urmează vârful care îi cuprinde pe cei care s-au îngrămădit la cumpărături înainte de Paști și pe cei care s-au infectat cu ocazia vizitelor de Paști. Oricum totul e în pix, dacă încetinește ritmul testelor scade numărul celor infectati.

      (Citează)

  7. Nu cred ca a trecut. Va trece dupa ce se termina problemele cu virusul. Cred ca revenirea va fi rapida in momentul ala, dar nu stiu cum ar putea sa inceapa altfel.

    Exista si niste oportunitati pana atunci. Unele firme vor dori sa isi modifice liniile de productie catre ce se vinde, sau sa le faca mai flexibile just in case. Din ce aud de la colegi si clienti, desi au scazut proiectele in shipbuilding si oil&gas, cresc cele din healthtech si electronics.

      (Citează)

  8. E o intrebare retorica, nu?
    Nu suntem nici macar in varful crizei sanitare si vorbim de revenire economica?
    Pentru sanatea Dv mentala uitati de data aia de 15 mai.

      (Citează)

  9. Nu, nu am ajuns. Efectele unei crize au loc ca atunci cand esti pe malul unui lac si arunci cu o piatra in mijlocul lui. Din punctul meu de vedere, noi acum vedem ca s-a pornit un ripple effect si consideram ca daca acele ripple-uri nu au ajuns la noi, inseamna ca am trecut de varful crizei (a.k.a. momentul cand piatra a fost aruncata in apa in paralela asta). Abordarea e gresita ca suntem pseudorupti in fund si nu vedem ca suntem la pielea goala si ca vine tornada din stanga care transforma micile valuri in tsunami :)).

      (Citează)

  10. Am fi trecut mai repede daca am fi respectat conditiile. Probabil multi nu inteleg ca daca o luam de la capat economia va suferi si mai mult. Inca sper sa avem noroc si sa dispara virusul, precum SARS.

      (Citează)

    • nu va disparea, pentru ca Covid e mai putin periculos decat Sars sau Mers.

      Sars are un case fatality rate de vreo 10%, Mers de vreo 30-40% in timp ce Covid doar 1-3%

      stiu ca sunt contra intuitiv, dar am citit ceva articol f interesant care explica ca virusurile foarte periculoase, cum sunt Sars/Mers, nu pot provoca epidemii pentru simplul motiv ca isi ucid gazdele inainte ca transmisia sa ia amploare

      ceea ce are foarte mult sens, daca stai sa te gandesti.

      de aia nu Sars si nu Ebola (case fatality de 90%) sunt probleme, ci fix un nenorocit cum e COV-2 asta, tocmai pentru ca la unii e asimptomatic in timp ce pe altii ii omoara.

      realmente virusul asta is the worst fucking nightmare.

        (Citează)

  11. Nu suntem in varful crizei, suntem chiar la cateva luni departe de ea, zic eu. Ma astept ca peste cateva luni foarte multe firme sa dispara si somajul sa creasca si mai mult datorita faptului ca s-a schimbat mentalitatea de consum, ca oamenii nu mai cheltui la fel de multi bani pe haine, vacante etc, lucruri care nu sunt esentiale. Ma astept, de asemenea, ca puterea de cumparare a oamenilor sa scada considerabil datorita inflatiei (pe plan local si mondial) dar si datorita devalorizarii leului (pe plan local). Investitiile straine o sa scada in Romania, si asta este o mare problema.
    Dar astea sunt parerile mele, nu sunt vreun specialist :D

      (Citează)

  12. Eu m-am uitat pe comparatia facuta de un baiat care are cunostinte mai multe in domeniul financiar si pare ca asa e:
    https://twitter.com/maybebullish/status/1248398052303331329

    Acum, parerea mea personala este ca inca nu s-a atins maximul. Vom vedea.
    Daca intri aici si dai pe butonul de “forecast” in partea de sus, iti poti face o idee. Pare ca scade.
    https://tradingeconomics.com/romania/stock-market

      (Citează)

  13. Nici macar nu am intrat in criza economica inca si tu intrebi de iesit? Marea majoritate si-au luat banii pe martie (chiar daca usor redus), iar aprilie nici nu s-a inchis inca. Gandeste-te ca inca se mai lucreaza la proiecte de infrastructura de lunga durata (metrou, pasaje, centuri ocolitoare). Tocmai ce am vazut un video de la negiotaS3 de pe santierul unui aquapark din pantelimon !?!. Toti aia de lucreaza acolo iau salarii in continuare, pt ei nu s-a schimbat nimic economic vorbind.

    Mai pune ca destul de multi au un buffer de 2-3 luni. Deci, daca o tinem in ritmul asta criza o sa inceapa prin septembrie cu un prim maxim prin iarna (mai ales daca o sa fie usor mai grea).

    Criza inseamna ca nu o sa mai aiba primariile bani nici sa asigure masini de gunoi la frecventa de azi. Cand o sa vezi luminat stradal pe fiecare a 3-a strada, masini sparte pt benzina/baterii, inflatie macar 5%/luna, etc.

    ,

      (Citează)

  14. Rares:
    Stii ca e in gluma videoul acela, nu?

    Da aici e postul original, dar el investeste in ETF’s and stuff si e buna comparatia.
    Ii urmaresc canalul de YT.
    https://twitter.com/CasuallyE/status/1248770343591768064

      (Citează)

  15. In momentul de fata, suntem in punctul in care toata lumea a acceptat noua realitate si se va adapta ei. Concret, virusul asta nu va disparea pana cand nu va exista un tratament sau vaccin.
    Intreaga naratiune, cu lockdown-ul impus si revenirea in V ar fi avut sens, daca nivelul de contagiune al virusului ar fi fost mic. Asa, lockdownul oricum nu a functionat cum ar fi trebuit sa functioneze, pierderile de vieti nu au putut fi evitate, iar pierderile economice si tot ce deriva din ele nu vor putea fi vreodate estimate.
    Singurii nebuni, care par sa fi inteles asta de la inceput, au fost suedezii, care n-au impus un lockdown dur ci pur si simplu au incercat sa-l controleze cum pot ei mai bine, cu datele pe care le-au avut la acel moment.
    Ce urmeaza, nimeni nu stie, fiecare pariind pe termenul scurt, dar pe termen lung frica ne va controla si asta se va vedea si-n economie, dar si in vietile noastre. Nu sunt increzator ca am ajuns la punctul maxim al crizei, ci mai degraba mi se pare ca suntem doar intr-o faza incipienta al unei alteia. Sper sa ma insel.

      (Citează)

  16. Așteptările despre criză (dacă mă aștept să fie atins punctul minim/maxim) determină comportamente.

    Fac cheltuieli, fac economii, mă extind sau restrâng – toate astea sunt influențate de percepția personală despre criză.

    Estimarea mea e ca nu a trecut. Nu știu dacă neapărat e vorba de un “punct maxim”, cert e că sentimentul meu îmi zice că n-am trecut de criză. Despre punctul maxim nu știu, emoțiile mele nu sunt atât de precise. :)

      (Citează)

  17. Mihaela Grigoras

    24/04/2020 la 12:23 PM

    Nu cred ca am ajuns la punctul maxim al crizei. Cred ca multi inca nu o resimt ca atare, inca au avut economii, a fost si vacanta de Paste ( oricum nu se lucra inainte si dupa. Eu de exemplu nu muncesc de 2 luni ( sunt avocat, in provincie, nu am contracte cu firme, primarii, etc ) . In prima jumatate a lunii martie am avut niste incasari foarte modeste ( lumea nu vine la Judecatorii inainte de Paste, daca nu e urgenta maxima ), au mai fost in aprilie niste incasari modeste ( oficii facute in lunile anterioare si platite in aprilie ). Dar eu niciodata nu cheltui tot ce incasez, asa ca nu am avut probleme de a-mi intretine familia, in conditiile in care si sotul meu este salariat si am ales sa facem cumparaturi cumpatate, de stricta necesitate. In mai , iunie, iulie cred ca lumea va astepta ca lucrurile sa se aseze, isi va mentine comportamentul prudent si rezervat, de a face doar cheltuielile stringente si necesare. Asa ca, in ce ma priveste, criza economica de abia de acum inainte urmeaza. Daca potentialii mei clienti nu au bani, nu am nici eu. La randul meu, voi face doar cheltuielile strict necesare. Si tot asa …

      (Citează)

  18. Inca nu, de ce ar trebui sa urmeze revenirea aia lenta? Ai tu informatii ca gata, incepe sa revina lumea din somaj/ somaj tehnic , sau ca mai are unde sau pe ce baza ai decis ca asta ar putea fi un potential punct de maxim cred ca e nefericit spus, in context, mai degraba minim economic. Nici daca incep lucrurile sa se miste maine, nu inseamna ca oamenii care muncesc vor incepe sa si consume, etc. Chiar daca criza de sanatate se diminueaza si ne dau drumul pe strazi liberi, ar fi util de observat si daca avem ce face pe strazi.

      (Citează)

  19. O să fie bine. Dar nu pentru toată lumea. :P

      (Citează)

  20. Marius Popescu

    24/04/2020 la 2:19 PM

    Criza provocata de isterie are o panta descendentă…

    In schimb, criza economica va începe din toamna și, noi pulifricii, o vom resimți teribil din primăvara anului următor

      (Citează)

  21. Nu mi-e clar daca relaxarea inseamna ca ne intoarcem la joburi, pt ca mai toti cei ce lucreaza la birou AC si sisteme de ventialie ale aerului in cladiri. Si ma gandesc ca ar putea deveni o pb.

    https://www.profit.ro/perspective/foto-pericolul-din-aerul-conditionat-virusul-s-ar-fi-raspandit-astfel-intr-un-restaurant-19342972

      (Citează)

  22. Ca idee, costa mai mult sa vinzi 2 cafele in loc de 100 versus sa vinzi zero cafele. Daca vinzi alea 2 cafele inseamna ca ai deschis cafeneaua, ai dat drumu la aparatura (energie electrica de platit), ai angajati pe care ii platesti sa serveasca cafea, ai bagat bani in materie prima etc. Deci ai niste cheltuieli imense pentru alea 2 cafele. Daca ai inchis si vinzi zero cafele, macar nu mai ai costurile alea de energie electrica, angajati etc. Platesti doar chiria, pe care oricum ai plati-o.

      (Citează)

  23. Corona scade usor in Europa, epicentrele fiind acum in SUA, Brazilia si Ecuador. Cei de la OMS estimeaza ca in luna Mai epicentrul va fi in Africa. Pe plan local urmeaza o criza de 1-3 ani in care multi romani isi vor regandi modul de a cheltui bani in mod mai practic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus