►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dintre toate mașinațiile politice din ultima perioadă, asta cu inițiativa primarului de a testa 10.000 de bucureșteni pentru covid-19 este cea mai ridicolă.
M-am uitat ieri la un simulacru de ședință la primărie. Transmis live pe pagina ei de Facebook, aceea pe care se fac sondaje despre dacă vrem sau nu cancer, primarul Firea asculta și aproba periodic cum doctorul Streinu-Cercel îi explica un plan de a testa vreo 10.000 de bucureșteni pentru a obține o imagini statistică a infecției din oraș. Am avut senzația că privesc un dictator în timp ce este condus printr-o fabrică pentru a i se arăta reușitele regimului.
Statistica infecției? Poate că n-am înțeles eu bine de ce această procedură ar avea un rol științific relevant, dar cel mai probabil n-au explicat ei bine. Asta în cazul în care chiar există un scop justificabil pentru irosirea a 10.000 de teste.
Explicația oficială este asta:
„Noi vorbim de un proiect, care este un studiu de seroprevalență, care se face în absolut toate țările și care nu are legătură cu testarea care se face în mod uzual la spital, la cadre medicale, la pacienți etc”, a precizat profesorul Cercel. „Acest studiu de seroprevalență este cel care ne va da nouă, specialiștilor, instrumentul pentru a putea lua în calcul pașii următori din punct de vedere al pregătirii pentru etapele viitoare ale pandemiei. Sunt lucruri total diferite”, a subliniat Adrian Streinu-Cercel.
Pe scurt, PMB va cumpăra 4.000 de teste și primăriile de sector câte încă 1.000 fiecare.
Apoi se vor stabili niște locuri, niște blocuri, de unde locatarii vor fi chemați în stradă de către președintele de bloc, care zici că-i noul șoim al patriei în acest scenariu. Vor merge de mânuță la un laborator mobil pentru a fi testați și vor afla apoi rezultatele testului.
Care-i scopul aici? E ca la sondajele electorale, unde se întreabă 1.000 de oameni cu cine votează și extind concluzia la toată populația? Dacă 40% dintre cei testați ies pozitivi, înseamnă că de fapt 40% dintre bucureșteni sunt infectați? Dar dacă nu iese nimeni infectat în cele 10.000 de teste, înseamnă că nu e nici un pericol și dăm petrecere? Nu ne arată oricum Italia sau Spania care ar putea fi etapele viitoare ale pandemiei?
Ce rol poate avea un astfel de test în București, când sunt în țară focare mult mai mari? Acolo nu mai contează statistica?
Ah, și:
Rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective.
Prin SMS? Nu cu izoleta și jandarmii la ușă, ca să te ia pe sus până nu fugi tu de teama autorităților sau până nu dai și altora boala?
Înțeleg că ne permitem să irosim 10.000 de teste în scop statistic. Haideți, totuși, să nu o facem. Mai bine testăm urgent tot personalul medical, fiecare persoană care intră într-un spital, toți cei veniți recent din străinătate, taximetriștii, uberiștii, casierii din magazine, curierii, contacții tuturor celor de mai înainte șamd.
Altfel spus, oamenii pentru care probabilitatea de a avea virusul este mai mare decât pentru coana Leana care stă de 8 zile în casă și a ieșit o singură dată până la pâine, dar cineva a decis pe hartă că blocul ei este relevant statistic.
Uitați, e un bărbat de 49 de ani din Timiș care pare să fi murit cu zile, cum se zice, după ce a fost plimbat între două spitale cu diagnostic doar de pneumonie. Nu mai bune ar fi fost teste în plus acolo, ca să i se facă unul din prima vizită la un spital?
Sau haideți să le trimitem în Hunedoara și Suceava, să testăm acolo “statistic”. Acolo s-au plimbat niște bolnavi prin oraș și cine știe câți infectați sunt de fapt în libertate. Cu testare extinsă, ar putea fi limitate semnificativ acele focare. În Suceava sunt la fel de mulți infectați ca în întreg Bucureștiul!
Ce se va întâmpla în București începând de luni pare o acțiune electorală deghizată sub forma unui studiu, mai ales când auzi că fiecare primărie de sector va da niște teste, ca să se poată lăuda fiecare primar în fața alergătorilor cu grija pe care le-o poartă.
Că veni vorba de București ca posibil focar, în aceeași ședință s-a prezentat și situația din 26 martie, ora 15, din oraș. Autoritățile nu mai prezintă repartiția cazurilor noi pe județe, ca să știm unde sunt niște focare mai mari, așa că datele de mai jos sunt primele despre capitală de multe zile încoace.
București-Ilfov sunt 188 cazuri, împărțite astfel:
Toți oamenii aceștia sunt internați, apropo. România încă nu lasă bolnavi de coronavirus să se trateze singuri la domiciliu.
NU luați cifrele de mai sus ca pe o veste bună, chiar dacă stați în sectorul 5. Carantina la domiciliu este în continuare obligatorie prin Ordonanța Militară 3, dacă nu prin propriul instinct de auto-conservare. Pot fi mulți bolnavi fără simptome în spațiul public, așa că protejați-vă bine în continuare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
27/03/2020 la 12:08 PM
“. Asta în cazul în care chiar există un scop justificabil pentru irosirea a 10.000 de vaccinuri.” – vrei sa spui teste, nu, sau ai descoperit vaccinul? Na un smiley, ca te simt tensionat si nu mai stii de gluma :)
ipo(Citează)
27/03/2020 la 12:13 PM
Bine macar ca a plecat baiatul care delira cu testarea completa a Bucurestiului si cu tratarea separata a cazurilor, ceea ce ar fi insemnat inclusiv separarea parintilor de copii.
De ideile crete ale lui Firea nu-mi fac griji, face ea imediat un sondaj pe facebook si renunta si la prostia asta.
Marean(Citează)
27/03/2020 la 12:35 PM
o mica precizare: testarea se va face in doua mari centre, la crematoriul Cenusa si cimitirul Bellu.
Giovani(Citează)
27/03/2020 la 12:42 PM
Cum e obligatorie carantina daca o treime din clientii Mega Image la 9.30 aratau a pensionauti?
Gaelex(Citează)
27/03/2020 la 12:45 PM
Negustori de moarte. Asa sint hienele astea, care in momente delicate se gandesc la voturi sau la bani. Viermi bipezi.
DanV(Citează)
27/03/2020 la 2:24 PM
Nicusor Dan de ce nu spune nimic ? In astfel de momente se castiga voturi, Firea si-a asigurat cateva mii doar cu aceasta miscare
george(Citează)
27/03/2020 la 4:24 PM
ND e așa de decent încât va pierde alegerile.
Asta dacă reușește să aducă cutiile cu semnături.
Vali(Citează)
27/03/2020 la 6:17 PM
@Vali
Hahahhaha.
Cat adevar. :))
alexEAT(Citează)
27/03/2020 la 10:13 PM
Chiar, unde a disparut ND?
Octav(Citează)
27/03/2020 la 3:17 PM
Încă un exemplu de propagandă politică din partea ta.
Te legi de ce a zis Firea cu cele 10000 de teste, în vreme ce Costache a zis că testează toți bucureștenii, o gogomănie uriașă.
În același timp, îți pui “retoric” întrebarea la ce ar folosi o testare pe scară largă, cînd se știe clar că e una din procedurile cele mai bune pentru limitarea epidemiei.
Emil C(Citează)
27/03/2020 la 3:59 PM
S-ar putea sa gresesc, dar Costache nu e ala care a fost demisionat dupa ce a spus prostii? Ca daca da, s-ar putea sa fie o mica diferenta intre cele doua situatii.
Giani Mucea(Citează)
27/03/2020 la 4:25 PM
“cînd se știe clar că e una din procedurile cele mai bune pentru limitarea epidemiei.”
din pacate nu se stie deloc clar, sunt multe tari care nu o fac, tocmai pentru ca nu considera ca e folositor.
o sa stim “clar” in vreo 2-3 ani, cand se calmeaza totul si o sa fie timp de statistici si numaratori.
stefan(Citează)
27/03/2020 la 11:56 PM
10.000 de teste la 2,5 milioane de oameni e testare pe scara largă? Și ăștia aleși complet aleator?
Hai sa ne trezim un pic și să nu aruncam resurse prețioase aiurea. Țările care au testat masiv nu au testat la întâmplare, pentru că până și acele țări au resurse limitate, na refer la Germania sau Coreea de Sud. Au testat după un plan clar, pornind de la sistemul sanitar (doctori și pacienți), apoi trecând la toate persoanele de contact ale celor confirmați și așa mai departe.
A testa 0,5% dintr-un oraș absolut la întâmplare e că și cum te duci la vânătoare legat la ochi. Bani aruncați aiurea că să zică Firea că a luptat și ea cu pandemia.
silicon_v(Citează)
27/03/2020 la 3:36 PM
Well ideea in sine nu e rea daca chiar s-ar lua un esantion reprezentativ si un numar mai mare de teste, plus sa se faca testarea fara risc de infectie (cei din correa de sud aveu ceva drivein ca la mac).
Legat de interpretarea rezultatelor well: daca la 10000 gasesc 100 infectati => 1% infectati deja (adica ~200 000 de oameni in toata Ro) deja nici nu mai conteaza ca sunt 100.000 sau 300.000 (sau care e marja de eroare). Putem sa oprim carantina pentru ca ar fi clar ca virusul a defenit deja endemic, si d-aici cu dzeu inainte.
Daca nu gasesc nici unul, atunci as avea incredere ca ce prind ei prin testele actuale e cat de cat relevant si continuam cu arestul la domiciliu.
Boris(Citează)
27/03/2020 la 3:47 PM
Vezi ca nu stii??
Cei care vor iesi pozitiv primesc scutire de la vignieta Oxigen.
Aia negativ, un voucher de excursie la Baile Caciulata pentru Sfintele Sarbatori Pascale.
Morrissey(Citează)
27/03/2020 la 4:00 PM
Nu creeeed! Serios? Nu ar putea face asa ceva niciodata nimeni, mai ales in Bucuresti.
Jules(Citează)
27/03/2020 la 4:19 PM
Emil, parcă erai inginer, nu doctor. Pot să te înțeleg că suferi după PSD-ști și de-aia simți nevoia să o aperi pe Firea. Ai dus-o bine pe vremea comuniștilor, nu? (Atunci se spunea că inginerii sunt ăia care se pricep la toate.)
Gabi(Citează)
27/03/2020 la 4:30 PM
Fiind inginer, știu să și citesc. Am citit studiile scrise de unii epidemiologi. Testarea pe scară largă are loc în Coreea de Sud și dă rezultate. Tu suferi că nu prea mai poți da vina doar pe psd, văd. Nu o apăr pe Firea, că aia a avut doar o ieșire electorală. Dar să observi și să critici numai ce zice aia – în timp ce prostiile pe care le fac ăștia de la guvernare le ignori – e fariseism.
Emil C(Citează)
27/03/2020 la 9:48 PM
Te-ai grăbit ca fata mare la Tinder.. Sunt doua teste diferite! Cele rapide sunt doar pentru detectarea anticorpilor, nu pe secvența ADN. Vezi la Vlad Mixich explicație.
Cosmin(Citează)
27/03/2020 la 10:05 PM
Daca se fac teste pe anticorpi poate fi foarte util, nu stiu daca cele 10000 de teste ar avea o relevanta statistica.
https://m.dw.com/en/germany-mulls-mass-testing-for-coronavirus-immunity-report/a-52940096
Exista teorii cum ca majoritatea populatiei e posibil sa fi fost deja infectata si sa aiba deja anticorpi. Asta ar fi bine, daca totusi majoritatea nu au anticorpi, situatia e destul de rea. Pana in momentul asta statele au testat doar persoanele simptomatice.
Alex(Citează)
28/03/2020 la 9:26 AM
pe firea o doare-n sarma de corona, e fericita ca a fost o iarna usoara, care a trecut, iar acum nu mai trebuie sa justifice dezastrul termoficarii!
daddy(Citează)
28/03/2020 la 10:02 AM
De “dragi” ce mi-au fost comuniștii am căpătat o alergie la PSD-iști. Altfel, da, ai dreptate.. și PNL-ul ăsta e înfiorător. Și nu mă gândesc doar la cum profită ei acum de criză și își umflă buzunarele ci la felul în care “ajută” populația.
gabi(Citează)