un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

30 de idei pentru a trece cu bine peste statul numai în casă

26 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

41 comentarii

Lucrez de acasă de 8 ani, așa că am mai tras câte o concluzie sau două despre cum să nu te deprimi stând între aceiași pereți în fiecare zi. Acum, când foarte mulți stați acasă, ba chiar împreună cu toată familia, poate că sfaturile de mai jos sunt și mai importante.

Am făcut lista împreună cu Matilda, care vine în wfh din extrema cealaltă, și am grupat-o pe câteva categorii. Găsiți mai jos idei despre ce puteți face pentru ca perioada aceasta să fie mai ușor de suportat, mai ales când dinspre știri se aude doar despre boală și decese.


(de aici)

Organizarea casei

Faceți curățenie impecabilă. Din aia de strălucește totul ca în reclame. Știu că-i obositor și probabil numai de această idee nu aveți chef, dar mie mi se pare fundația pentru toate celelalte și de asta încep cu ea.

Știți cum, după o curățenie temeinică, vă place cât de bine arată fiecare cameră? Așa trebuie să fie și acum.

Aspirator, mop, șters praful pe deasupra dulapului, spălat faianța din bucătărie că poate s-a depus grăsime pe ea, curățat între plăcile de gresie… mergeți cât de departe vreți. Și apoi mențineți curățenia.

Organizați-vă un birou, un spațiu clar definit pentru muncă. Iar când vă ridicați de acolo, nu mai sunteți la muncă.

Este o greșeală să lucrați cu laptopul în brațe de pe canapeaua de pe care apoi vă uitați și la Netflix. Sau din pat. Pe termen lung (și suntem aici pe termen lung, zic eu) munca și relaxarea se vor întrepătrunde și cea din urmă nu vă va mai crea plăcere. Delimitați-le de acum.

Poate fi masa din bucătărie sau o masă pliantă pusă într-un colț al camerei sau orice altă soluție. Important este ca, atunci când vă ridicați de acolo, să lăsați în urmă munca exact ca atunci când ieșeați din biroul real pentru a merge acasă sau în pauza de masă sau la agățat colege pe celălalt floor.

Ah, și stabiliți-vă un program de muncă (de ex 9-18) și țineți-vă pe cât posibil de el. Pentru mine acesta a fost cel mai dificil punct. Întotdeauna găseam ceva de făcut, de scris, de zis, de editat și, când PC-ul este imediat la îndemână, e foarte ușor să muncesc până în toiul nopții. În perioada aceasta, cred că este nevoie și de multă relaxare.

Schimbați ceva prin casă. Poate că mereu ați vrut să eliminați vreo improvizație și n-ați avut timp până acum. Sau n-ați avut chef, dar acum poate fi o schimbare binevenită de la o rutină banală.

Poate vreți mobilă nouă în dormitor și acum puteți planifica ce veți cumpăra într-un viitor când asta va fi posibil. Sau un dulap nou și vă puteți juca într-un planner 3D cum va fi compartimentat, câte sertare și câte cuiere va avea. Schimbați pământul de la flori, că puteți comanda online așa ceva. Comandați vopsea, niște șmirghel, un trafalete și amorsă și zugrăviți o cameră.

Aruncați obiectele nefolositoare. Noi facem asta cel puțin o dată pe an. Începeți cu hainele și puneți în saci tot ce a rămas mic sau știți că nu veți mai purta în viitor. Dacă n-ați purtat ceva în ultimii doi ani, s-ar putea să nu o faceți nici în continuare.

Mai aveți cutii de carton pe care le țineați doar pentru “garanție”? Poate au ieșit deja din garanție produsele respective (și da, știu că nu-i obligatorie cutia pentru garanție) și puteți arunca cutiile. Că veni vorba, faceți curățenie și în certificatele de garanție pe care le aveți. Scoateți totul din debara și vedeți ce nu mai este util.

Go Marie Kondo on everything, la o adică. Ambalați în saci haine și orice altceva ar mai putea fi donat și așteptați momentul când acest lucru va fi posibil. Listați pe OLX ce ar putea fi vândut. Așa apare mai mult loc și pentru conserve, la o adică.

Îngrijire personală

Stați acasă, fără contact cu alți oameni, dar nu înseamnă că trebuie să ajungeți ca mai jos.


(sursă necunoscută, primită pe mess)

Îngrijiți-vă corpul. Bărbieriți-vă la fel de des ca înainte. Dacă vă vopsiți părul, faceți-o și acum, nu amânați asta pentru când se va putea ieși din casă, pe motiv că “până atunci nu contează”. Grooming, epilare șamd.

Îmbrăcați-vă frumos. Adică măcar nu în pijama și poate călcând un pic hainele de casă. Acest punct se leagă de ideea că o astfel de disciplină face clară separarea muncii de relaxarea pe care ar trebui să o simțiți în spațiul sigur și plăcut al casei sau patului.

Faceți sport. Nu zic să alergați maratonul în balcon, dar trebuie să compensați cumva pierderea mișcării pe care o făceați zilnic pe drumul spre birou și pe acolo sau la sală. Faceți măcar niște exerciții de gimnastică de 2-3 ori pe zi, uitați-vă pe darebee.com sau pe orice tutorial de pe YouTube pentru un program. Comandați-vă niște gantere sau aparate mai serioase dacă simțiți nevoia.

Matilda face de câteva luni yoga în fiecare dimineață. Urmărește tutorialele de pe canalul Yoga with Adriane și este foarte entuziasmată de evoluția ei și de yoga în general. Și eu beneficiez de pe urma acestei îndeletniciri, de fapt.

Ieșiți la aer. Pe balcon. Lucrați din balcon o vreme, dacă puteți, când temperatura permite asta. Ieșiți la fereastră și stați acolo vreo 20 de minute, nu doar o clipă. Deveniți de acum baba care supraveghează totul de la geam, că nu-i vreo rușine.

Dacă aveți câine, de obicei îl plimbă o singură persoană, dar acum puteți face cu rândul. Iar dacă ieșiți la scurta plimbare în jurul blocului permisă de condițiile de carantină, ocoliți larg orice alt om și dezinfectați-vă mâinile după contactul cu liftul și ușile blocului.

Petreceți timp și singur. Dacă stați acasă în familie/cuplu, nu trebuie să petreceți fiecare moment al zilei alături de cealaltă persoană. Luați-vă 1-2 ore și închideți-vă singuri în altă cameră. Spuneți-i celuilalt să nu lase copiii să vă deranjeze.

E nevoie și de așa ceva, de un moment de liniște. Poate vreți să vă uitați la un NSFW pe Instagram sau pur și simplu să vă liniștiți nervii.

Micile plăceri ale vieții

Faceți din cafea un ritual. Poate că era deja, dar poate că în fuga uzuală de dimineață nu aveați timp de așa ceva. Acum aveți ocazia să faceți asta. Opriți-vă 20 de minute din dimineață pentru cafea sau ceai, în cana aia mișto, fără grabă, fără a vă uita la știri deprimante în acest timp.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radu Dumitru (@nwradu) on

Luați-vă ceva bun. Din când în când este nevoie de o rupere de ritm de la mâncarea pe care o aveți în casă și care, probabil, este destul de repetitivă sau banală. Comandați niște prăjituri bune. Fika18 face croissante mișto și au extins livrarea la tot orașul când a început carantina; am luat noi o dată, au fost inedite. Tot ce-am mâncat de la Vanilla a fost foarte bun. Smochinele în ciocolată de la Delicatessen sunt excelente (dar doar 6 în cutie). Comandați un burger prin Uber Eats, dacă vă este poftă de unul, sau cele necesare pentru vreun cocktail (gin, Martini roșu și Campari și iese un Negroni foarte bun, de exemplu) de la Finestore sau eMAG.

Este ziua ei de naștere? Comandați online niște flori (deși este mega-scump) și o cutie de bomboane pentru o surpriză plăcută, pentru un moment de normalitate. (Este ziua lui? N-am nici o idee, sorry, dar puteți spune în comentarii ce surpriză v-ar plăcea să vă facă ea în carantină).

Mic dejun complex. Majoritatea oamenilor pe care-i știu eu nu mănâncă micul dejun împreună, ci ronțăie ceva pe la birou, când au timp. Acum puteți lua și micul dejun împreună, așa că de ce să nu-l transformați în ceva foarte plăcut?

Zilele trecute am văzut la cineva pe net o fotografie cu un ou ochi bine prăjit, alături de cartofi prăjiți. Se poate mai bine. De ce nu ouă poșate sau o salata mai complexă puse pe o pâine de secară unsă cu cremă de brânză? Crackers cu avocado și un smoothie de fructe? Clătite americane cu fructe proaspete?

Gătiți ceva complex. Oarecum aceeași idee. Puteți face la repezeală ceva de mâncare pentru că mâncarea este necesară supraviețuirii sau puteți depune un efort suplimentar pentru a transforma prânzul sau cina într-un moment mișto. E plin netul de rețete rapide, dar cu schepsis, iar noi avem o carte de Jamie Oliver și 15 minute meals care-i foarte, foarte bună.

Zilele trecute, de exemplu, am făcut o mămăligă cu brânză de burduf, dar am prăjit și câteva bucăți de bacon, apoi le-am așezat pe toate ca straturi într-un vas de lut și apoi le-am băgat și la cuptor, cu brânză deasupra, pentru un aspect “al forno”. Efortul față de un MBS clasic a fost de maxim 5 minute în plus și am pus și muzica ușoară românească din perioada ei de aur în timp ce am mâncat.

Organizați-vă un spațiu de luat masa. Dacă tot stați acasă cu toată familia, nu mâncați fiecare pe unde apucă, eventual cu farfuria în mână deasupra unui laptop. Luați loc cu toții la masă, puneți tacâmurile aranjate pe șervețele, faceți un moment de familie din toată afacerea asta.

Entertainment

Netflix, Amazon Prime, cărți. N-am înțeles oamenii care zic că ei n-au ce vedea pe Netflix. Eu n-am timp să văd tot ce mi-aș dori. E plin pe acolo de stand-up bun, de documentare mișto sau filme clasice, explorați-le. Abonați-vă la Amazon Prime Video, dacă e cazul.

Cât despre cărți, poate e momentul să recitiți Harry Potter sau Wheel of Time. Am scris despre multe cărți SF de-a lungul timpului, le găsiți prin acest link. Alte idei? Luați lista câștigătorilor de Hugo, le-am citit pe majoritatea de acolo și sunt cărți excelente.

Învățați-l pe celălalt să se joace pe PS sau Xbox. Nu Call of Duty, că cine nu s-a jucat vreodată nu se poate adapta direct la un astfel de ritm. Începeți cu Rocket League, Overcooked, un jump and run sau seria Uncharted sau un mini-golf.

Maraton de filme clasice. Acum vreo două luni, noi ne-am uitat la toate filmele James Bond din perioada 1965-2010. Înainte de asta a fost seria Die Hard. Pregătiți niște popcorn și revedeți și Indiana Jones sau Mission Impossible sau filmele lui Hitchhock sau serialul How I Met Your Mother, mai ales dacă faceți din asta un moment bine definit în fiecare seară.

Uitați-vă la fotografii din concediile vechi. Probabil ați făcut o mulțime de fotografii și nu v-ați mai uitat niciodată la ele. Uitați-vă acum, aduceți-vă aminte de detaliile de atunci.

Luați-vă o pisică. Pisicile sunt gratuite, dacă le adoptați de la asociațiile care intermediază asta, și apoi vă oferă bucurie practic în fiecare oră a zilei, cu excepția momentelor când curățați litiera. Oricum, merită!

Bănuiesc că nu-i nevoie să mai zic de jocuri video sau de sex. Și nu mă pricep la activități de copii, dar cred că părinții știu deja că anumite teatre oferă spectacole online.

Dezvoltare personală

Nu mă refer la dezvoltare pentru muncă, antreprenoriat sau trecut peste diverse probleme (vedeți lista Cristinei pentru asta). Cine e pasionat de munca sa nu are musai nevoie să-i spun eu că ar putea face asta acum. Mă refer, în principal, chiar la dezvoltarea personală, nu profesională, la acumularea de noi cunoștințe fără alt beneficiu decât de a te pricepe la mai multe.

Documentare pe Youtube, că de Netflix am zis deja. Începeți cu canalul Vox, care face unele scurte și bune, pentru a afla de ce Marea Chinei de Sud este atât de disputată de marile puteri sau care-i faza cu alegerile primare în SUA. Continuați cu Smarter Every Day, Slow Mo Guys și apoi vă recomandă algoritmul YouTube pe alții.

Cursuri online pe Udemy sau Coursera. Din nou, nu pentru muncă, ci pe alte subiecte. Yale, de exemplu, a pus gratuit cursul lor despre cum să fii mai fericit. Găsiți cursuri de gătit, de tâmplărie, de do-it-yourself și multe altele.

Wikipedia. Aici este practic un izvor nelimitat de informație bine structurată. V-ați gândit vreodată care a fost istoria Imperiului Otoman? Adică au influențat puternic țara noastră, dar dincolo de Suleiman și Baiazid, ce alți sultani au avut și ce-au făcut ei? Puteți citi totul pe Wikipedia, trecând ușor de la unul la altul. Sau cum a fost explorată Africa sau istoria Thailandei.

După ce-am vizitat anul trecut Roma, am devenit curios despre ce-a făcut important fiecare papă la viața lui. Acesta este următorul meu proiect pe Wikipedia, voi citi despre viața fiecărui papă.

Puteți citi și seria mea de how it’s made/how it’s made.

Reînviați hobby-uri mai vechi. Un vecin de-al nostru s-a apucat de cântat la pian. Stau de 20 de ani aici și n-am auzit niciodată până acum muzică de pian.

Poate aveți în casă o chitară și acum poate fi momentul să mai învățați să cântați la ea. Pictură. Gătit. Făcut cozonaci. Învățați blackjack.

Matilda a scos din bibliotecă o carte despre vinuri și a citit-o treptat pe toată. Apoi a luat una numită Great Paintings. Eu o să-mi fac timp pentru Coffee Obsession, cumpărată la un Black Friday și încă necitită din lipsă de timp.

Vizitați un muzeu. Google Arts & Culture are tot ce aveți nevoie. Au informație foarte bine structurată despre toate curentele din pictură, tur de Taj Mahal, tururi prin muzeele României, evoluția bijuteriilor de-a lungul mileniilor, fotografii de la evenimente celebre șamd.

OK, faceți ceva și pentru viața profesională. Învățați un nou limbaj de programare. Învățați DaVinci Resolve, este un editor video foarte complex disponibil complet gratuit. Specializați-vă pe meseria voastră. Nu strică, aduceți-vă aminte și de sfatul meu “fiți indispensabil la muncă” dintr-un articol despre viitoarea criză.

Socializare cu cei din afara casei

“Ieșiți” online cu prietenii. Mama se întâlnea periodic cu niște prietene, dar acum nu mai poate face asta. I-am recomandat să facă un videocall cu toate o dată pe săptămână.

Vorbiți mai des cu prietenii și părinții, faceți grupuri pe Messenger sau WhatsApp, forțați-vă să abordați și alte subiecte dincolo de “câți sunt bolnavi” și “inconștiență în spitale”. Oamenii singuri în această perioadă probabil se plictisesc teribil în casă, vorbiți mai des cu ei.

Jucați-vă pe calculator. Stabiliți din când în când câte un meci de FIFA sau un Rocket League cu oameni cunoscuți.

Get social media. Nu aveți cont de Twitter? Încercați-l acum. De Instagram? De TikTok? Puteți explora acum astfel de rețele. Intrați pe Reddit. Porniți un blog sau măcar exprimați-vă sentimentele pe Facebook în mesaje despre voi, nu doar share-uri la știri și la acesta articol.

Jucați board games de la distanță. Acum câteva săptămâni vă arătam că Ticket to Ride a fost gratuit pe Epic Store, sper că l-ați luat atunci. Puteți găsi online, într-o formă sau alta, tot felul de jocuri “offline” precum Exploding Kittens, Catan, whist și altele.

Uitați-vă la același film. Fie “manual”, pornind filmul pe televizor și un videocall cu alții pe laptop, ca să mai și schimbați o vorbă în acest timp, sau folosind ceva de genul Netflix Party.

 


Aplicați ce vreți din cele de mai sus. Sunt ferm convins că trebuie să vă organizați cumva, altfel trecerea bruscă de la o viață socială normală și ieșit zilnic din casă la o carantină de multe săptămâni în care auziți doar despre virusuri și decese și lipsă de mâncare poate duce la stres, anxietate și o depresie puternică în cel mai rău caz sau o lipsă de confort în cel mai bun.

Alte idei: recomandările unui astronaut. Very funny comic here.

Precizare pentru cei care văd viața în alb și negru: am spus cândva că vine o criză economică și ar fi bine să faceți economii. În acest articol zic că poate ar trebui să cumpărați o masă pliantă sau jocuri video, prăjituri și flori. Cele două nu se exclud reciproc, dar ca să fiu clar: dacă nu stați bine cu banii sau vă temeți pentru jobul vostru, nu cheltuiți inutil bani, desigur.

asus s5507

    41 comentarii

  1. Plăcut articol, exact ce trebuie. Mersi!

      (Citează)

  2. aia cu vizitarea unui muzeu chiar e tare

      (Citează)

  3. Pentru exercitii acasa, avand in vedere ca eu asta fac de peste 5 ani de zile, ii recomand din suflet pe cei de la FitnessBlender (Fitnessblender.com). Au peste 500 de video-uri pe youtube, gratuit, iar daca iti faci cont (gratis) la ei pe site, iti poti organiza propriul calendar si ai si filtru, sa sortezi sesiunile dupa timp, intensitate, tip (yoga, cardio, hiit, strenght, etc), parte a corpului pe care vrei sa o lucrezi (upper, lower, total, core). Poti sa si cumperi programe, in functie de nevoile tale, care sunt tot aceleasi clipuri de pe youtube, doar ca ti le organizeaza ei direct in calendar, ca sa nu iti mai bati capul. Si le ai pe viata. Un program e in jur de $15 si de este de 4 sau 8 saptamani si variaza de la 30 de minute la 60 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana.
    Imi place ca lucreaza 90% din timp doar cu gantere sau propriul corp, asa ca nu trebuie alte accesorii (eu am investit si intr- o saltea tip puzzle, ca sa nu deranjez vecinii de dedesubt, sa nu ma doara articulatiile cand sar, sau sa nu ma doara oasele cand ma intind pe jos).
    Acum au bagat si subscriptie anuala, costa $70 si ai acces la statistici, evolutia ta in workout, poti adauga in calendar si alte sesiuni (daca urmaresti si alte site-uri de fitness), etc. Eu n-am platit pentru ea, inca. Dar am cumparat cateva programe care mi-au fost de folos.

    Ah si imi mai place ca poti sa dai mute si sa pui ce muzica vrei tu, pentru ca ai timer pe ecran si majoritatea clipurilor au si un preview, de cateva secunde, intr-un colt, inainte de urmatoarea miscare.
    Dar pentru incepatori, e bine sa lase cu sonor, pentru ca oamenii astia explica foarte bine tehnicile, cum sa tii corpul corect, cum sa executi miscarea corect, cum sa respiri corect, etc.

      (Citează)

  4. Sau faceti un copil. Îți va ocupa tot timpul.

      (Citează)

    • True.
      Dar vezi ca cititorii lui Radu sunt cam nervosi in perioada asta, nu poti sa le recomanzi nici macar cheltuieli gen o sticla de rom, daca afla cat costa un copil…

        (Citează)

    • păi dacă costă mult, nu mai bine închiriezi?

        (Citează)

    • Sau 3 , toti sub 5 ani .. Nu ma plictisesc :)

        (Citează)

    • vali:
      păi dacă costă mult, nu mai bine închiriezi?

      Leasingul e solutia optima. Ceva mai multa hartogarie, dar cand se face mare si cere bani de masini si de droguri poti sa il dai inapoi si sa iei altul nou, cu tehnologie imbunatatita (chiar, s-au lansat modelele alea noi care nu fac pipi in pat?)

        (Citează)

    • Ți se pare un moment bun să te pui pe procreare? Ai studii clare că dacă te infectezi după ce sămânța a prins totul o să decurgă OK?

      Trebuie să fii puțin inconștient să pleci de la ideea că dacă tot stai în casă poți s-o pui de un copil acum.

        (Citează)

    • la leasing e complicat, că iei unii fără ITP, cu bucșe uzate, nu prea faci treabă.

        (Citează)

  5. Chiar sunt curios cum vor fi comentariile la articolul asta.

    Eu sunt dintre cei care zilele astea nu au timp de nimic din cele de mai sus, si eu si nevasta suntem epuizati seara. Avem 2 copii sub 10 ani, ea sta zilnic vreo 6 cu ei sa faca scoala online, face mancare toata ziua, face ordine, lucreaza cand poate. Eu sunt tintuit la birou pana seara cand am program de joaca cu copiii sau de dezinfectat pachete etc

    Sunt un om care are 3 hobby-uri din care 2 casnice iar in mod normal nevasta-mea imi reproseaza ca investesc prea mult timp in ele in detrimentul familiei – ei bine, zilele astea nu am nici timp nici chef de ele.

    Imi place sa bricolez si sa repar lucruri si in acest moment am cel putin 3 proiecte de facut in casa – nu am timp. Imi place sa fac ordine si curatenie – nu am timp.

    Ma uit la filme de 20 de ani, dar zilele astea nu am timp sa ma uit la nimic iar daca ma pun la filme, adorm. Am adormit la ultimul star wars de exemplu – bine, a fost si foarte prost.

    In general vorbind, mi se pare amuzant ca cineva ar putea sa aiba nevoie de idei referitor la ce sa faca acasa, dar ok, inteleg ca nu toata lumea e la fel ca mine, de aia sunt f curios sa vad ce comentarii vor fi aici.

      (Citează)

    • SAME HERE !!

        (Citează)

    • https://theoatmeal.com/pl/minor_differences4/kids

      Mult succes!

      Fără să am copii, vorbesc din bănuite. Cred, totuși, că sfatul ăla legat de a vă luat fiecare pauză câte 2 ore de la copii este bun. Adică ia-ți 2 ore când te ocupi tu de copii și nevasta poate face orice vrea ea, inclusiv să stea degeaba pe net dacă asta preferă, închisă singură într-o cameră. Și apoi faceți invers.

      La fel de important, în toată epuizarea asta, mi se pare să nu renunți la a avea grijă de tine. Îngrijire personală, timp pentru ceva plăcut ție etc. Poate că nu ai chef de hobby-uri din cauza contextului general, dar cred că ar trebui să-ți găsești timp. Probabil că după 10 minute investite în ele, vei descoperi că de fapt ți-au adus plăcere și la final te simți mai bine.

      Eu am avut o perioadă din asta la un proiect nasol în care mă trezeam la 6 și munceam până la ora 22. Contracte, probleme de aprovizionare, era și iarnă cu nămeți de se mișca totul prost. După o lună de așa ceva, eram epuizat fizic și moral și simțeam un fel de fuck my life. Din fericire a trecut luna respectivă, s-au mobilizat noi resurse șamd.

      Aici, însă, dacă ne așteaptă 3-4 luni de zile cum spui tu că ai, cred că trebuie să iei măsuri chiar dacă nu vezi acum care ar putea fi acestea. Discută măcar despre cele zise de tine cu nevasta-ta, ca măcar să vă susțineți reciproc în tot.

        (Citează)

    • ne luam pauza, de asta am zis ca dupa ce termin munca am program de joaca cu copiii – tocmai ca sa aiba ea timpul ei.

      bine, oricum nu mai poate pe la ora 18, deci vrand nevrand tot isi ia pauza :-))

      Eu sper sa intram in curand intr-o rutina si sa mai scada gradul de agitatie. Deocamdata astea 2 saptamani au fost mai haotice si din cauza ca am facut multa aprovizionare (am cumparat multe lucruri si in afara de mancare) plus stresul generat de noutatea situatiei etc

        (Citează)

    • in sfarsit cineva cu un comentariu decent pe internet.
      man, i feel ya, or sa se apuce mamele de gasit leac pentru coronavirus, va zic.
      it’s hell out (in) here.

        (Citează)

    • +2, ricum ii apreciam pe educatorii de la gradinite si profesorii din scoli. Acum ii apreciez si mai mult. Si noi avem doar 1 umblator mic, energic si foarte plictisit.

        (Citează)

    • Same here @Marean, 9-18 cu ochii în laptop, tickete, change-uri, probleme, emailuri în timp ce soția stă și ea pe laptop, face de mâncare, stă cu David se joacă, stânge chestii de prin casă, Robocop merge singur prin casă și adună părul de la pisică mai dă și cu mopul ca să fie bine :D.

      Teoretic e așa cum zice Radu, practic e mai greu :)

        (Citează)

  6. M-a uns pe suflet aia cu timpul personal.
    Pentru ca eram obisnuit sa lucrez de acasa singur, macar o parte din zi, cel mai greu îmi e in perioada asta sa ma obisnuiesc cu intreruperile lungi si dese (copil in nevoie de atentie/hai sa vedem ce comandam la pranz/uite ce mai scrie pe facebookul meu/ce stiri au mai aparut/ce a mai zis colegu ala dobitoc).

    Desi cel mai tare pare sa sufere motanul, tot timpul isi caută colturi mai ferite doar pentru a fi trezit brutal peste cateva minute.

      (Citează)

    • Comandă de la Oala Cu Bunătăți, dacă mai funcționează. Îți aduc mâncare pentru 3 zile, măcar scapi o vreme de discuție “ce comandăm”. Și elimină FB și știrile dacă sunt un element de stres. Închide televizorul, deschide-l doar câte 20 de minute la fiecare 2 ore dacă vrei să fii în continuare bine informat. Similar și cu FB.

        (Citează)

    • Am fi preferat sa gatim in perioada asta, ca sa reducem la minim contactul cu exteriorul, dar evident ca nu e timp decat in weekend.
      Uitasem de oala cu bunatati, sunt curios daca mai fac fata.
      Televizorul se deschide doar pentru desene, eventual mai adoarme unul din noi seara la un film.
      Problema e ca exact cand reusesc sa intru “in zona”, adica sa ma concentrez pe ce fac, apare o intrerupere. Intr-o vreme foloseam tehnica pomodoro, si am inteles cat de important e sa ai acele perioade de productivitate neintrerupta. Acum nu le mai am.

        (Citează)

  7. Recomand si eu Overcooked, se poate juca si in 4 persoane folosind 2 controllere. E foarte fun!

      (Citează)

  8. Doar excelent articolul! :)

      (Citează)

  9. Copilul are 16 ani. Se descurca bine cu invatatul asa ca nu am vreo problema acolo. Rar mai are nevoie de ajutor sa inteleaga ceva, dar in rest e ok.
    La munca mai am un proiect, care ar trebui sa faca o mica pauza saptamana viitoare. Se intinde pe mai multe luni, dar cu pauze. Si cand e mai agitatie, e destul de relaxant. In rest, sunt intr-un fel de program de training sa imi schimb rolul, dar ala ocupa maxim 4 ore pe saptamana.
    Curatenie facem as usual, cu exceptia partilor care intra in contact cu afara – holul de la intrare, manere de usi etc. Spatiu de lucru am deja, ne-am transformat podul in birou pentru toti trei si e destul de bine aranjat. Mi-am amenajat si un mini-workshop in magazia din afara casei. Am proiecte de facut prin casa, unele neincepute si altele pe ultima suta de metri, dar nici unul cu rol functional, toate decorative.
    Sport am inceput sa fac, am montat bicicleta pe indoor trainer si bag cate jumatate de ora. Am primit acum si idee de exercitiu cu gantere, ma apuc si de aia. La aer trebuie sa ies ca am de taiat iarba si de reparat gardul, plus gratarul standard din weekend. Peste cateva saptamani, cand se incalzeste, o sa stau mai mult afara.
    Nu comandam mancare deloc, mi se pare o treaba destul de riscanta. Dar am gasit niste retete noi si gatim chestii diferite mereu. Cu dulciurile mai lejer, ca deja sunt cat un porc.
    Pentru filme am Prime si Kodi. Inca mai am la ce sa ma uit. Jocurile pe calculator nu ma atrag, cu o singura exceptie: am fost fan Half-Life, deci evident ca as vrea sa joc Alyx. Problema e ca nu am deloc hardware pentru asta si n-am chef sa arunc ~3000 eur pe un joc, mai ales acum.

      (Citează)

  10. Dacă aveți pisici și n-aveți nervi de curățat masiv litiera (aruncat nisip, spălat literă), recomand Catsan Smart Pack. Nisipul vine într-un fel de scutec care absoarbe urina. Când începe să miroase, arunci nisipul cu tot cu “scutec”. Eu folosesc drăcia de 2 ani, și pot zice că e o plăcere să curăț acum după mâțe, că durează maxim 3 minute :)

      (Citează)

  11. multumesc pentru articol, am cateva idei noi.

    pe netflix am urmarit Marco Polo, Roman Empire, Rise of Empires: Ottoman, Spartacus (seriale + doc istorice)

      (Citează)

  12. Eu mi-am luat o bormasina si niste caramizi, si acum dau gauri in apartament toata ziua, sa nu creada vecinii ca am murit.

      (Citează)

  13. ” Matilda face de câteva luni yoga în fiecare dimineață. Și eu beneficiez de pe urma acestei îndeletniciri, de fapt.”

    He he he
    Urmeaza articol cu “pozitii de incercat in timp de izolare Covid”.

      (Citează)

  14. A gasit cineva Catan online functional pentru jucat in gasca?

      (Citează)

  15. Referitor la munca: noi in fiecare zi la o ora fixa ne adunam pe o videoconferinta relaxata intre colegi, cu glumite si fara chestiuni de munca. Face bine la creier, mai ales ca eu deja simt ca sunt cativa in echipa care au luat-o un pic razna cu creierul.

      (Citează)

  16. Lucrez de acasă câte 3 zile pe săptămână de foarte mult timp (decizia companiei, facem prin rotație).
    Nu urmez scenariul tău strict, adică lucrez și din pat și de pe canapea, în pijamale.
    De 2 săptămâni am coleg “de birou”, ceea ce e foarte ciudat pentru mine și a trebuit să mă adaptez, ne-am organizat puțin: el în living, eu în dormitor, luăm masa la 12-12:30, mai schimbăm o vorbă, mai povestim ce ni s-a întâmplat pe grupul de whatsapp cu colegii. Oare am voie să-l pup în timpul programului? O să mă acuze de hărțuire sau ceva?
    Eu de pe 4.03 lucrez doar de acasă și am ieșit de 4 ori la cumpărături (2 ture de 15 min pe ceas la Mega, la ora 8, self scan, contactless, run) și 2 ture mai serioase la magazine mai mari. Foarte stresante, mai ales că nu știu pentru cât timp ne facem provizii și nu am găsit spirt.
    Activități:
    – cafea cu colegii din echipă la 9.30, la 2 zile, nu vorbim despre muncă, batem câmpii, ne luăm pulsul, ne punem fricile pe masă;
    – bere/vin cu prietenele prin aplicația House party;
    – citit, am pe stoc vreo 50 de cărți necitite, pentru că sunt book hoarder;
    – căutat rețete, făcut meniuri;
    – scris, m-am aruncat acum vreun an să scriu o carte, e munca dracului, am editat 150 de pagini în ultimele 3 zile, mi-au amorțit degetele;
    – cursuri online (plătite și gratuite).
    – n-am ajuns la sport; fac doar streching de 3 ori pe zi;
    – repet spaniola dintr-un ghid de conversație;
    – vorbesc mai des cu mama și prietenele.
    Astea până acum.
    Cred că am timp să-mi fac un blog, ca să nu mai parazitez rubrica de comentarii pe la alții. Gracias! 😂

      (Citează)

  17. nu poți citi despre viața fiecărui papă, am încercat acu ceva timp, sînt extrem de mulți (sute) pt că majoritatea au stat puțin în funcție.

      (Citează)

  18. Ai uitat ceva: FACETI SEXXX!!
    Ca teoretic acum stati mai mult timp impreuna, aveti timp pentru voi blabla

    Doar ca practic eu cu sotia suntem mai obositi parca decat inainte. Stat cu copilul toata ziua si muncit in acelasi timp (minim 5 meetinguri online zilnic pentru mine), trebuie gatit mult mai mult pentru ca acum mananci minim de 3 ori pe zi acasa (vs. o data pe zi inainte), curatenie mai multa pentru ca stai mai mult in casa.
    Corelat peste stresul si anxietatea provocate de nesiguranta zilei de maine.. concluzie, numai de sex nu mai are cineva chef.

      (Citează)

  19. Haha, de James Bond si DaVinci Resolve m-am apucat si eu. Am facut cateva filmari cu telefonul prin concedii si vreau sa le imbunatatesc putin.

    Apropo de mancare, e un canal pe youtube: “Spain on a Fork”. Tipul prezinta foarte misto, sunt destule retete simplute si mancarea spaniola e ceva ce nu cred ca mancam zi de zi.

      (Citează)

  20. dilema mea este, daca comanzi ceva de mancare, cum stii ca cei care au preparat-o si au livrat-o nu au corona? cum stii ca nu au stranutat pe pizza ta? :)

    referitor la “de ce Marea Chinei de Sud este atât de disputată de marile puteri” – acel conflict si toata faza cu tarifele vamale, teoretic pot fi legate de aparitia acestui virus

      (Citează)

  21. Acum e World War Z gratuit de la Epic Games.

      (Citează)

  22. Care-i cartea aia despre vinuri?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus