►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Autoritățile ascund focarele de infecție (și alte două aspecte care mă deranjează)
Siguranța banilor: situația fraudelor cu carduri bancare în România »
Adică va închide toate fabricile de LCD-uri la finalul acestui an. Sigur că această criză a contribuit la renunțarea la această tehnologie, dar factorul principal a fost scăderea profitului. Sunt suficient de mulți producători de LCD-uri și prețul a scăzut atât de mult încât o companie mare ca Samsung nu mai putea obține profit din așa ceva.
De altfel, și LG a anunțat o măsură similară, urmând să închidă sau să convertească fabricile de paneluri LCD.
Samsung va livra deci toate panelurile LCD comandate de alții de la ei, apoi vor închide producția. Pentru nevoile proprii, vor cumpăra LCD-uri de la alți producători, probabil fiind mai profitabil acest curs de acțiune. Au investiții făcute în producători externi de paneluri LCD, deci își pot asigura furnizarea materialelor.
Poate că vi se părea că Samsung a trecut oricum la televizoare quantum-dot (QLED, cum le zic ei) și alte tehnologii mai moderne, dar cristalele lichide LCD se regăsesc și în acestea. Practic, un televizor QLED are trei niveluri în ecran:
Un televizor LCD clasic folosește simple filtre de culoare în stratul 3 pentru a colora lumina albă în roșu, verde sau albastru, un fel de plastice colorate astfel, să zicem ca analogie. Nanocristalele strălucesc mai precis și mai bine și imaginile sunt de calitate superioară. Un glosar de termeni și tehnologii pentru televizoare găsiți aici.
Așa că Samsung va utiliza metode diferite pentru a produce în continuare televizoare:
În paralel, lucrează la tehnologia microLED (care similară cu cea OLED, doar nu folosește LED-uri produse din materiale organice, ci din anorganice, cu proprietăți finale mai bune) și poate produce și OLED fără probleme, cum deja fac pentru telefoanele lor mobile. Mai zic ei că lucrează la quantum dots cu iluminare internă.
Trăgând linie, însă, tot ce-am scris mai sus este doar la nivel “dedesubturi ale industriei”. Pentru omul de rând, decizia Samsung nu are nici un impact. Sunt sigur că panelurile LCD pe care le vor cumpăra vor fi la fel de bune precum cele produse in-house, că tehnologia este de mult stabilă și pot cere o anumită calitate de la furnizorii lor.
« Autoritățile ascund focarele de infecție (și alte două aspecte care mă deranjează)
Siguranța banilor: situația fraudelor cu carduri bancare în România »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
31/03/2020 la 3:44 PM
calitatea tv-urilor Samsung a scazut fata de modelele anterioare, o gramada au bleeding, au renuntat la telecomenzi smart etc.
Giovani(Citează)
31/03/2020 la 5:09 PM
Total de acord! La preturi aproape similare (diferenta de 20 – 30 lei) si caracteristici relativ similare, TV-ul meu Samsung imi pare inferior LG-ului (nu ma intrebati serie – ca habar nu am. Ambele sunt produse in 2018, insa).
Am constatat urmatoarele: LG-ul se conecteaza la wireless aproape instant – la Samsung trebuie sa astept un pic, OS-ul de la LG imi pare mult mai fluent, cu mai multe ap;licatii si mai bine lucrat (WebOS), pe cand la Samsung mi se pare o chestie prafuita,,, Culorile la LG imi par mai vii (dar cred ca asta se rezolva din setari). Sunetul LG-ului meu e muuult peste Samsung (are full basi, etc).
Chestii subiective, stiu, insa urmatoarele achizitii – in cazul in care fetita continua sa darame TV-urile :-), vor fi LG-uri..
Si daca trecem cu bine peste chinezaria de virus, of course :-(
Sanatate tuturor!
Mihai(Citează)
31/03/2020 la 5:33 PM
eo nu am avut multe televizoare, dar in ianuarie a.c. am inlocuit samsung-ul vechi de 8 ani cu cel mai amarat Qled, adica seria 60, ca era chilipir la emag, si sunt ABSOLUTELY BLOWN AWAY de calitatea tv-ului.
imaginea ma asteptam sa fie buna mai ales pt mine, ca e primul 4K, dar cel mai mult ma impresioneaza OS-ul si (puteti sa radeti) telecomanda – pana si jucaria aia de Bixby merge decent in 95% din cazuri si o folosesc la schimbat canalele
televizorul asta mi-a scos din uz playerul Popcorn Hour pe care am dat o palarie de bani si telecomanda Logitech, pentru ca am pus Plex pe TV si pe NAS iar TV-ul controleaza si receiver-ul – merg inclusiv filmele cu sunet DTS, nu ma intrebati cum ca nu stiu
ce-i drept am o varianta mai mare de Q60, intr-adevar la varianta de 108 cm multa lume pe emag se plangea de bleeding urat (panou pwm)
Marean(Citează)
31/03/2020 la 4:09 PM
Confirm ce zicea nea Giovani :D Mai toate panelurile din gama entry level au iluminare de tip PWM, care sunt destul de nasoale pt cei cu ochii sensibili, avand flicker sesizabil invers proportional cu setarea de backlight. De asemenea, calitatea imaginii in general are de suferit fata de variantele 2010 – 2015 (am termen de comparatie cu TV-urile de acasa/parinti/bunici).
rep(Citează)
31/03/2020 la 6:18 PM
Păi asta zic și eu. În gama entry-level oricum nu erau cine știe ce paneluri.
nwradu(Citează)
31/03/2020 la 4:55 PM
Tu nu ai trecut prin scandalul de acum 12 ani in care toata distributia de IT din Romania se crizase pentru ca monitoarele Samsung erau facute cu panel AUO si CMO si doar ocazional erau chiar Samsung.
Realitatea e ca TV-urile ieftine Samsung vor fi niste mizerii la acelasi nivel cu Hisense sau TCL sau NEI.
Gaelex(Citează)
31/03/2020 la 6:18 PM
Da, cele ieftine tot “ieftine” vor fi. De asta zic că nu contează.
nwradu(Citează)
31/03/2020 la 5:13 PM
PS, ca uitai: Radu – ai multumirile mele pentru ca, in aceasta perioada, ne mai ridici moralul cu articolele tale!
Dupa 12 ore de munca in fiecare zi, inclusiv in weekend, si dupa ce vezi “toata distractia” si mai ales dupa ce vezi cum efectiv isi bat unii joc de sanatatea tuturor celor din jur, luand la misto orice masura, crezand ca sunt doar ei pe lumea asta, chiar “ti se ia”….
Thumbs up, buddy!
Mihai(Citează)
31/03/2020 la 5:41 PM
Cu plăcere. În ce domeniu lucrezi, că nu mi-e clar?
nwradu(Citează)
31/03/2020 la 5:51 PM
Ordine publica – avem de-a face cu toti nenii aia pe care, brusc, i-a cuprins “dragostea” de tara si care, unii dintre ei, nu inteleg ca si aici exista o lege facuta sa ne protejeze pe toti!
Mihai(Citează)
31/03/2020 la 6:19 PM
Servici ușor atunci și sănătate!
nwradu(Citează)
31/03/2020 la 6:23 PM
Multumesc, la fel Radu! Aveti grija de voi si stati, pe cat posibil, in casa – va protejati si pe voi, ii protejati si pe ceilalti!
Mihai(Citează)