►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Insta360 One X este un action-cam pentru filmări de 360 de grade. Are două obiective ce filmează spre față și spre spate, îmbinând automat imaginile pentru a reda tot ce se întâmplă în jurul ei, indiferent de direcție, iar un software ușor de utilizat îți permite ulterior să alegi anumite unghiuri de vizualizare și să schimbi rapid între ele. Este un concurent serios pentru GoPro Max pentru că are o stabilizare de imagine similar de performantă.
Specificații Insta360 One X:
Preț: 2.000 lei la 360.ro, eMAG, F64.
Camera include în pachetul ei o baterie, o husă de transport, un șnur pentru bullet time și un cablu microUSB pentru încărcare.
Camera nu-i rezistentă la apă sau șocuri, așa că pentru asta aveți nevoie de carcase suplimentare vândute de Insta360.
Mai există și un fel de selfie-stick metalic, aparent destul de rezistent și lung de vreo 150 cm, cu șurub de trepied în capătul său. Se montează în partea de jos a camerei, care-i unghiul ei mort. Producătorul spune că asta îl face un invisible stick și într-adevăr nu se vede în imagini, dar puteți folosi și alt selfie stick cu șurub în capăt, dacă vreți, pentru același efect.
Camera este lunguiață, cu carcasa făcută dintr-un plastic cu aspect cauciucat. Are câte un obiectiv pe fiecare parte, iar acestea sunt semi-sferice și ies destul de mult în afara camerei, de unde și nevoia de a o proteja de șocuri cu o carcasă suplimentară.
Sub unul dintre obiective se află un mic ecran de stare și două butoane de control. Toate setările pot fi însă reglate direct din aplicația de telefon, după interconectare.
Pe lateral se află slotul de baterie. Slotul de microSD este în partea de jos a camerei, lângă filetul pentru trepied, și cardul microSD este neprotejat, nu are nici măcar o ușiță acolo.
Șnurul pentru bullet time are cam 2 metri lungime. Este prins de un șurub metalic ce se atașează camerei, apoi rotești camera în jurul tău de parcă ar fi o praștie. Efectul arată surprinzător de bine în filme.
Dezavantajul principal al camerei este aici, în construcție. Nu rezistă la apă fără carcasa specială pentru așa ceva. Nu rezistă la șocuri fără o altă carcasă, care-i oferă rezistență. Nu are nici măcar cardul microSD acoperit cu ceva.
Dacă o luați pentru scuba-diving sau pentru filmarea de sporturi extreme, de exemplu agățată cu o prăjină de voi în timp ce coborâți la mountain-bike sau dacă o puneți pe o cască la schi sau pe o mașină sport, aveți nevoie de una sau de amândouă aceste carcase.
Și aici este problema. Când pui în ecuație și pretul carcaselor (299 lei Venture Case, 499 lei Diving Case), ajungi la același preț cu un GoPro Max, care este direct rezistent la apă și șocuri uzuale, iar în plus are și un ecran tactil color, mai multe microfoane și poate stabilizarea un pic de tot mai bună.
Rețineți că, deși rezoluția 5,7K poate părea mare, ea se referă la întreg câmpul de 360 de grade. Nu vă veți uita la imagini sferice.
Dacă o împărțim la un unghi uzual de vizualizare de vreo 80 de grade, rezultă cam 1.440 pixeli pe orizontală, deci sub Full HD. GoPro Max are aceeași rezoluție, în caz că vă întrebați, și este cam rezoluția maximă pentru camere 360 consumer. Există modele profesioniste cu mult mai multe obiective și deci rezoluție mai mare, inclusiv Insta360 vinde unele, dar costă mii de euro.
Stabilizarea este excelentă. Aceasta este problema principală a acestor camere: au nevoie de stabilizare foarte bună, că altfel imaginile tremură foarte mult, în special când te uiți la unghiuri îndepărtate de “spre față”.
Insta360 One X stă foarte bine la acest capitol. Puteți vedea în clipul de mai sus suficiente exemple filmate din mers și mișcarea pașilor nu este deloc deranjantă. Am pus acolo și un test audio.
De ce ai utiliza o astfel de cameră? Pentru că surprinde totul în imagine și apoi poți alege tu unghiurile pe care insiști. Poți filma ce vezi în jos când sari cu parașuta, dar și fața ta. Poți filma traseul din fața mașinii pe circuit, dar dacă se întâmplă ceva mișto în spatele ei (sau pe lateral), poți arăta acel unghi cu doar două-trei clickuri din software.
Eu am folosit cândva o cameră 360 de grade Samsung pentru a prezenta noua aripă din Therme. Fiecare se putea uita în ce direcție dorea în acel clip, la ce-l interesa. Am văzut clipuri filmate de piloți care puneau camera pe bordul avionului și fiecare privitor se uita la ce dorea, unii la norii de afară, alții la ce butoane apasă pilotul în acest timp.
Potențial există. Mult. Din ce văd, camerele 360 au ajuns și la nivelul în care pot fi cu adevărat utile, mulțumită rezoluției suficiente și a stabilizării performante pe care o pare inclusiv acest Insta360 One X.
Nu sunt multe altele de zis. Bateria ajunge cam pentru o oră de filmare, ceea ce mi se pare suficient, mai ales că poți cumpăra baterii de rezervă.
Filmarea este ușor de controlat chiar și din cele două butoane ale camerei. Alegi modul, apeși record. Poți alege și un mod HDR în caz că ai o scenă unde s-ar preta, dar treci de la 30 fps la maxim 25 fps.
Rezoluția mi s-a părut suficient. Sigur că ar fi mers mai bine dacă era un 8K sau mai mult, dar merge și așa. Calitatea imaginii este bună, culorile sunt plăcute, zgomotul este limitat pe timp de zi.
Bullet Time face clipuri ca-n Matrix. Legi camera cu acel șnur special, o treci pe modul Bullet Time și apoi rotești camera pentru câteva secunde deasupra capului, ca și cum ar fi o praștie veche. Insta360 One X filmează automat la 3K/100 FPS și face un slow motion din asta centrat pe tine.
Modul este inedit, dar destul de greu de utilizat în public pentru că trebuie totuși să ai minim 2 metri spațiu în jurul tău și cred că s-ar speria mulți dacă ai începe să faci asta. Dacă ajungi însă în vârful unui munte sau poate pe o plajă mișto la apus de soare… de ce nu?
Face și fotografii, dar nu mi-a păsat mult de asta. Există și un mod de hyperlapse.
Cred, de fapt, că întrebarea nu este dacă Insta360 One X filmează bine (răspunsul este da), ci dacă aveți nevoie de așa ceva. Eu cred că poate fi utilă în multe situații de sporturi extreme, filmări interesante (de ex de pe mașină, cum am făcut și eu) sau poate chiar tururi video și altele.
Iată două clipuri filmate de alții care au avut ocazia să testeze Insta360 One X în locuri mai interesante:
Dacă intrați pe canalul lor oficial, găsiți review-uri de la mulți creatori celebri de video de pe YouTube.
Am testat două programe, ambele gratuite: cel de Android și cel de Windows.
Programul de Android Insta360 One X îți permite să te conectezi la cameră pentru a-i modifica principalele setări. Poți filma în timp real cu ea, chiar rotind imaginea ca să vezi tot ce surprinde, și apoi poți transfera fișierele în telefon pentru editare.
Editarea este foarte simplă. Ai clipul și cu zoom în el poți trece de la o imagine sferică și nu foarte utilă (merge pentru tranziții) la un unghi normal de vizualizare spre ce direcție te interesează pe tine.
Apoi, poți pune keyframes prin apăsări pe ecran. Pui un keyframe în față, apoi dai un pic de zoom out, muți unghiul să zicem spre dreapta-spate și pui alt keyframe acolo. Software-ul face automat o tranziție fluentă între ele.
O altă funcție aici este sa selectezi un anumite obiect și apoi acesta este “urmărit”, este pus în centrul acțiunii. Selecția nu funcționează mereu bine, că aplicația are nevoie de un obiect bine definit ca formă și culoare pentru a-l putea urmări de la cadru la cadru.
Mi-a plăcut și că poți face trim pe clipuri înainte de a le transfera în telefon. Transferul se face prin wifi și este rapid, dar poate că nu vrei să copiezi un clip de 5 GB dacă știi dinainte că te interesează doar o anumită porțiune. O poți alege înainte de transfer.
Aplicația Insta360 One X îți permite și să alegi raportul de aspect al clipului, de ex 16:9 pentru televizor sau poate 9:16 sau 1:1 pentru Instagram. Poți pune și muzică, aplicația include câteva trackuri audio pentru asta.
Aplicația de Windows este foarte similară. Imporți clipurile, alegi in și out, pui rapid keyframes între imagini și aplicația face tranzițiile necesare. Mi s-a părut ușor de utilizat.
Există și un plugin de Adobe Premiere Pro, dar nu am testat ce face.
Rețineți că Insta360 One X filmează într-un format propriu și generează fișiere numite .insv, așa că este nevoie de aplicațiile oficiale pentru a le edita și transforma.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Insta360 One X m-a surprins plăcut, are o stabilizare foarte bună, filmează bine și este ușor de utilizat de la cap la coadă. Aplicațiile ei par bine făcute. N-am ce-i reproșa.
Problema ei este la preț. 2.000 de lei poate părea un preț bun față de GoPro Max (2.600 lei), care-i concurentul direct, dar numai dacă intenționați să o utilizați fără vreo carcasă suplimentară. Dacă luați în considerare că vă trebuie și măcar carcasa rezistență la șocuri, deja vă apropiați de prețul lui GoPro Max, care rezistă din start la șocuri și apă, plus că are alte avantaje precum ecran tactil color, mai multe microfoane, comenzi vocale, mai multe accesorii în piață.
Așa că, dacă vă interesează o astfel de cameră 360 de grade, faceți calculul complet cu toate accesoriile ce vă sunt necesare. Dacă prețul lui Insta360 One X scade sau o găsiți la o ofertă bună, poate fi o afacere foarte bună.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
06/03/2020 la 10:18 AM
Folosesc uneori in concedii un Samsung Gear 360, este ok pentru amintiri inedite.
BogdanP(Citează)
06/03/2020 la 6:20 PM
Camera asta este mult, mult, mult mai bună decât Gear 360.
nwradu(Citează)
06/03/2020 la 10:52 AM
Presimt că iar o să se ia Manafu de freza ta.
Gadgetul e interesant pentru niște cadre mai inedite, dar nu pare că bate utimul Go Pro la calitatea filmării.
Silviu(Citează)
06/03/2020 la 6:20 PM
Care GoPro, Max sau Hero 8? Că ăsta se luptă cu Max și rezoluția este cam aceeași.
nwradu(Citează)
06/03/2020 la 11:08 AM
eu aștept momentul în care vom avea primul film filmat 360 și, evident, cinematografe care să poată pune chestia asta în valoare (probabil mult mai ușor cu ajutorul VR)
Cum ar fi să vezi un film de 3-4 ori doar pentru că sunt părți ale filmului pe care nu le-ai acoperit?
rivi(Citează)
06/03/2020 la 6:21 PM
Întrebarea este ce se poate întâmpla în acele unghiuri pe care nu le-ai văzut prima oară. Mi se pare că astfel de filmări merg doar în anumite situații.
nwradu(Citează)
06/03/2020 la 12:30 PM
Buna.
Am o intrebare.
Am vazut pe site-ul lor oficial ca suporta si live streaming catre facebook(360).
Ai reusit sa testezi aceasta functionalitate?
Crezi ca functioneaza?
Multumesc.
Tocul(Citează)
06/03/2020 la 2:21 PM
N-am testat, nu cred în această funcție prea mult. Bănuiesc că funcționează, dar caută un review al cuiva care a testat și asta.
nwradu(Citează)
06/03/2020 la 12:43 PM
In sfarsit un review obiectiv. Am observat o campanie masiva de promovare a acestei camere in media in ultima perioada si sincer ma saturasem de argumente doar in favoarea ei, evident pentru ca se platea bine pentru acele articole. Personal eu recomand GoPro in primul rand pentru calitate si versatilitate. GoPro Max este acum varf de gama, dar sa nu uitam de GoPro Fusion care chiar a revolutionat piata si ofera o calitate mult mai buna. Ah, si acum trece printr-o perioada de reduceri si poate fi gasit si la 1200 lei (!). Softul a fost updatat si functioneaza foarte bine. Insta360 are potential insa nu vine cu nimic nou iar pretul nu se justifica.
Razvan(Citează)
06/03/2020 la 3:31 PM
adevarat, nici macar versiunea R nu bate gopro-ul decat pe alocuri
creativv(Citează)
06/03/2020 la 6:54 PM
Am fost pe punctul să îmi iau una când dețineam deja camera 360 a celor de la Rylo, după care în ultima clipa mi-am luat GoPro max și constat că a fost o alegere buna deși insta360 e buget friendly so se apropie mult de Max în termeni de calitate.
https://www.instagram.com/p/B4srsecIYF3/?igshid=bql7tyt0i0ji
Kllaus(Citează)