►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
26 Mar 2020 ·
Giani Mucea spune în câteva comentarii pe aici că i se pare fascinant cum diverși oameni încearcă să rezolve pe cont propriu problema lipsei ventilatoarelor din spitale, adică acele aparate care ajută bolnavii de covid-19 să respire mai bine. Și că în anul 2020 n-ar trebui să fie atât de dificil să împingi aer în plămânii cuiva.
Principala problemă cauzată de această boala este cea respiratorie, iar în întreaga lume este acum o lipsă puternică de aparate de ventilație în spitale. În New York cică au conectat câte doi pacienți la un ventilator, că e mai bine decât să-l lase pe unul dintre ei fără ventilație.
Și G. Mucea mi-a insuflat și mie o parte din entuziasmul sau uimirea sa legată de acest subiect. E mișto treaba. Este o dovadă că marile companii se mobilizează pentru a rezolva o problemă, iar în același timp arată și cum tehnologia a evoluat până la nivelul în care o astfel de soluție poate fi simplă, la îndemâna omului de rând. Nu perfectă, nu testată amplu, nu conformă cu cine știe ce standarde spitalicești – dar funcționează și în situații de criză este suficientă.
Încep cu a doua parte. Un italian a creat la imprimanta 3D piesele necesare adaptării unei măști de snorkeling din Decathlon la un aparat de asistență respiratorie. Am și eu mască din aceea din Decathlon, am folosit-o de două ori la snorkeling, e bună pentru așa ceva. Este un model care acoperă întreaga față și în partea de sus are un tub mai lung prin care tragi aer.
Italianul scoate acel tub și instalează în locul său o piesă printată 3D, o valvă care face adaptarea la o mașinărie CPAP. CPAP înseamnă Continuous Positive Air Pressure, adică o mașină care generează aer sub presiune, iar acea presiune mai mare decât a mediului înconjurător îl împinge în plămânii pacientului.
Italianul a pus pe net la liber schemele 3D pentru acea valvă. Un articol din Daily Mirror spune că au fost deja utilizate în spitale din regiunea lacului Como, unde nu au suficiente echipamente medicale normale pentru toți bolnavii. Felicitări și celor de la Decathlon Italia care i-au susținut în idee și le-au dat schemele CAD ale măștilor pentru a putea planifica la milimetru totul.
Acum ventilatoare mecanice pentru spitale. În SUA, Ford și 3M au anunțat că vor produce ventilatoare pentru spitale.
Ce are în comun producția de mașini cu cea de ventilatoare? Se pare că cele două companii au între ele tot ce-i necesar pentru a face un ventilator din piese deja existente, cu modificări minime și rapide.
Mai exact, ei vor produce ceva numit PAPR, adică Powered Air-Purifying Respirators, adică un fel de purificatoare de aer ce se atașează de față bolnavului cu o mască. Pentru că filtrele HEPA filtrează coronavirusurile, după cum ziceam și anterior. Bănuiesc că măști au în SUA, nu le trebuie soluția de mai sus. Nu au PAPR-uri, în schimb.
PAPR-ul este, de fapt, un ventilator care împinge aerul anterior filtrat printr-un filtru de ordinul micronilor. Ford va produce astfel de aparate folosind ventilatoarele de la sistemul de răcire a scaunelor de pe truck-urile F-150.
Aceste ventilatoare din sistemul de ventilare a scaunelor sunt exact ce trebuie ca dimensiuni, se alimentează la 12 volți și turația lor poate fi ușor controlată prin dispozitive simple de tip PWM. Faptul că funcționează pe 12 volți le permite să fie conectate și la baterii, iar debitul de aer pe care-l pot asigura este potrivit plămânilor umani.
Ford are astfel de ventilatoare pe stoc în fabrică și le va conecta la baterii aflate, de asemenea, în stocul lor sau ușor de găsit. Totul trebuie integrat cu un anumit tip de mască ce se pune pe față bolnavului și înțeleg că Ford le va produce și pe acestea, având la dispoziție diverse imprimante 3D și vizete în jurul cărora să dezvolte produsul. Probabil că și alți producători auto pot adapta propriile soluții similare în același scop, Tesla anunțând că va produce ventilatoare în New York.
Nu știu ce face 3M în toată această ecuație. Bănuiala mea este că ei fac filtrul în sine și eventualele garnituri necesare pentru a garanta funcționarea la standarde medicale a sistemului PAPR-mască.
Per total, însă, la asta se referă știrile când spun că producătorii auto vor produce aparate de ventilație pentru spitale.
Înțeleg că un ventilator medical este foarte scump, dacă Mega Image donează 1,16 milioane de lei pentru achiziția a 12 astfel de unități. Nu zic, or fi mari și complexe, nu doar un sistem care împinge aerul, dar na…
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
26/03/2020 la 11:57 AM
Mastile alea de la decathlon ar fi usor de adaptat pentru a le pune un filtru antiviral si sa fie folosite de medici sau de persoanele fara imunitate cand intra in contact cu altii.
Boris(Citează)
26/03/2020 la 12:06 PM
Au facut si asta. Niste romani parca.
Giani Mucea(Citează)
26/03/2020 la 12:08 PM
Te gândești la cei din Timișoara
Pyro(Citează)
26/03/2020 la 4:48 PM
Eu am una si chiar ma gandeam acum cateva zile ca in caz ca devine f. problematic nu mi-ar fi jena sa ies cu ea pe strada pana la magazin, eventual adaug eu un filtru pe unde intra aerul de la o masca ffp2 sau 3.
Nu stiu ce s-a facut la timisoara, stiu ca exista diverse proiecte, inclusiv unii care printeaza 3d un fel de vizere. Oricum alea nu se muleaza pe fata, sunt mai mult ca niste masti de sudura.
Boris(Citează)
26/03/2020 la 12:03 PM
https://imgur.com/a/LrCJ1iq
i-am dat drumul azi niata,
Baltha Zerus(Citează)
26/03/2020 la 12:56 PM
Eu sunt uimit cum autoritatile vad ca avem lipsuri pe toate partile dar nu cauta solutii alternative. De exemplu, halatele de unica folosinta pot fi inlocuite de pelerine si pantaloni de ploaie (macar pana la magazin si inapoi). Le poti spala intens cu clor dupa. Mastile pot fi facute din bumbac cu ceva tifon pe interior (desi se zice ca nu-s bune). Dar daca stranuti prin ele macar nu imprastii pe toate rafturile din supermarket. Peronal am achizitionat saci de aspirator textili/microfibra din mai multe straturi filtrante. Materialul e potrivit, ramane de vazut daca pot sa respir prin asa ceva. In loc de viziera se poate improviza ceva dintr-o sticla de plastic de 2 litri taiata (ceva transparent, recomand Tusnad) lipita/prinsa cumva de o sapca ieftina.
Danyzus(Citează)
26/03/2020 la 2:06 PM
Eu inca nu am ajuns la gradyl de panica incat sa merg la magazin cu ochelariide ski, iau in considerare. :-))
M-am gandit sa confectionez viziera din folie de plexiglas de 2 mm atasata pe casca de biciclist. Le-am cumparat viziere parintilor dar pt mine nu am mai gasit.
Ideea cu sacii de aspirator mi-a venit si mie dimineata, am comandat. Am facut rost de niste masti din bumbac cu buzunar dyi si pare o idee buna.
Sacii de aspirator sunt HEPA, ca asa am citit aici, ca hepa filtreaza virusii. :-))
Marean(Citează)
26/03/2020 la 12:21 PM
Ar fi interesant de stiut cum se dezinfecteaza (daca se) aceste masti / ventilatoare care apoi ajung pe fetele unor oameni.
Kopa_Kopan(Citează)
26/03/2020 la 4:52 PM
La spital exista dispozitive profesionale pt asta.
Daca vrei homemade cred ca cel mai simplu e cu lampa UV. Eu am acasa una ca foloseste nevasta pt manichiura ceva de gen.
Exista si diverse solutii cu aburi (vezi pt biberoane and stuff) sau ai si alternativa cu solutii pe baza de alcool, insa chestii textile (gen filtre) nu ai cum sa nu le distrugi asa.
Boris(Citează)
26/03/2020 la 1:13 PM
@danyzus, chiar nu pot să mă abțin (cu toată gravitatea situației)!
Să pui o poză aci să te vedem cum arăți cu sticla aia de Tușnad pe portret! :)))
… dacă mai ai aer după ce încerci să respiri prin sacii ăia de aspirator!
grobianu(Citează)
26/03/2020 la 1:30 PM
Mai sunt si astia, i-am vazut acum pe LinkedIn:
https://freebreathing.org/
Giani Mucea(Citează)
26/03/2020 la 2:07 PM
Frumos sa vezi ce pot face oamenii cand lucreaza impreuna.
Catalin(Citează)
26/03/2020 la 2:20 PM
Eu as promova un model de PET de 2 l care dupa consumul apei sa fie transformat cu minime tăieturi intr-o viziera. Ar ajunge la toata lumea. Nu m-am apucat de proiectat 3d, cu atât mai puțin de patentat ideea dar poate preia cineva solutia asta ce transforma poluare cu plastic in ceva pozitiv.
gogu(Citează)
26/03/2020 la 4:55 PM
Da, ar fi o solutie, probabil ca din bidoanele de 5 l e chiar usor de facut chiar si acum. Nu iti trebuie decat sistemul de prindere de cap, unde merge un elastic. Da, ar fi ideal sa ai un pet de 5 l din care apoi sa folosesti manerul de la capac si un elastic+foarfeca sa iti faci viziera.
Boris(Citează)
26/03/2020 la 2:25 PM
Acum am văzut că se mai gândea cineva la sticle :)) nu doar evoluția ci și contribuția pot fi convergente :)) HEPA am bifat si eu, măștile de la decathlon trebuie sa vina, o sa incerc integrarea cu compresor auto portabil care tot la 12v merge, tot pe ideea CPAP, nu PEEP.
gogu(Citează)
26/03/2020 la 3:16 PM
Fablab iasi a transformat mastile respective in echipament de protectie pentru medici https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/exclusiv-update-masti-speciale-de-protectie-produse-la-fablab-iasi-au-fost-trimise-medicilor–247659.html dar trebuie omologata :((
Paisie(Citează)
26/03/2020 la 3:21 PM
Viziera din pet de 2 litri:
https://www.youtube.com/watch?v=tUE_KbaIf94
Nu e cea mai prezentabila, dar in situatii de urgenta, merge.
Teo(Citează)
26/03/2020 la 4:11 PM
Nici în SUA nu au măști și echipament de protecție pentru necesar. Am văzut ceva intuitive care se numește “findthemasks” care încurajează pe oricine are măști și echipament de protecție să doneze.
Em(Citează)
26/03/2020 la 6:00 PM
Legat de Ford și 3M care vor produce ventilatoare mecanice pentru spitale, mă întreba, dacă o vor face pe gratis, că nu am găsit specificat în articolul respectiv.
Știu, sunt cârcotaș..
Gabi(Citează)
27/03/2020 la 12:44 PM
Legat de ventilatoare, e posibil sa meargă si pompe electrice de umflat saltele gonflabile. Funcționează practic ca niște ventilatoare, volum mare de aer la presiune scăzută. Exista chiar și unele manuale, daca e cazul.
Toma(Citează)