un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Metrorex a introdus plata cu cardul în toate stațiile de metrou

11 Mar 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Direct la turnicheți, adică, după ce anterior Metrorex testase treaba asta în 9 stații de metrou

Bravo lor, soluția este bună și cred că va fi de mare folos turiștilor și celor care vin rapid prin București și preferă să plătească per călătorie. Ocazie cu care mi-am dat seama și cât de ieftin este transportul cu metroul în București, având în vedere că poți străbate orașul cu 2,5 lei în 30 de minute. În Londra, acum mai mulți ani, am dat 2,7 lire pe o călătorie.

Am testat cândva plata cu cardul direct la turnichet și a funcționat fără probleme.

Am plătit cu cardul meu contactless la un astfel de turnichet la Tineretului. Pui cardul pe semnul de contactless de pe aparat și după vreo secundă se deschide poarta. Dacă vrei să cumperi mai multe călătorii, ca să mai intre și altcineva, apeși apoi butonul + de pe ecran și apropii din nou cardul. A funcționat bine, iar în extrasul bancar apare o tranzacție unattended de 2,5 lei.

Din păcate, sistemul mi se pare util doar pentru călătorii “din an în PaÈ™te”. Pentru ocazionale, tot mai bine iei o cartelă de 10 călătorii (20 de lei).

Poți plăti și la noile vendomate direct cu cardul, dar în continuare nu au activat plățile contactless la vendomate, deși este scenariul ideal pentru popularizarea lor. Atingi cu cardul, cade cartela! Nu, la noi introduci cardul în aparat, bagi PIN pe o tastatură pusă foarte jos, durează mai multe secunde procesarea șamd.

Chiar nu înțeleg de ce VISA și Mastercard nu pun presiune pe activarea cititoarelor contactless montate acum 1-2 ani pe aceste vendomate și neactivate până acum.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Huo! Ai fost cu metroul, inconstientule, in vremuri de corona! Vei fi ars pe rugul virtual al propriului blog.

      (Citează)

    • Pare ieftin dar cat e salariul mediu in Londra si cat e in Bucuresti? Lasam la o parte raspandirea de acolo…
      Au facut si ei ceva care sa dea bine dar la abonamente o ardem tot ca in anii 90 cu alea de hartie in loc sa introduca carduri NFC.

        (Citează)

    • Pai e numa bun sistemul asta in vreme de corona. De o saptamana intru numa cu telefonul (apple pay) si nu mai ating nimic. In metrou e mai dificil cu dorinta asta de a nu atinge nimic. Dar e ca la surf, nimic deosebit.

        (Citează)

    • Alex:
      Pare ieftin dar cat e salariul mediu in Londra si cat e in Bucuresti? Lasam la o parte raspandirea de acolo…
      Au facut si ei ceva care sa dea bine dar la abonamente o ardem tot ca in anii 90 cualea de hartie in loc sa introduca carduri NFC.

      Alex: biletul in Londra este de 6 ori mai scump decat in Bucuresti iar salariile in Londra in medie sunt cam de 4 ori mai mari decat in Bucuresti. Deci sa o lasam mai moale pe asta cu “dar cat e salariul acolo?” ca daca o luam asa preturile in Bucuresti ar trebui sa fie mult mai mari.

      Sa mai zic de impozite, parcari si taxe de oras? :)

      Radu: altfel, cat dureaza sa se proceseze plata cu cardul? Dureaza mai mult decat procesarea unei cartele? In autobuzele din Romania unde am platit cu cardul/NFC am vazut ca dureaza cateva secunde pana se aproba plata ceea ce poate genera cozi.

        (Citează)

  2. Am incercat in ultimele 2 zile sa platesc cu telefonul cu ING pay si nu a functionat. Merge doar cu BCR?

      (Citează)

    • Eu am ING cardul implicit pe apple pay si il ia fara probleme. Sistemul este implementat de BCR, dar nu are treaba, ar trebui sa mearga cu toate.

        (Citează)

    • FuncÈ›ionează intermitent, am plătit cu succes la Timpuri Noi dar nu a funcÈ›ionat la Eroii RevoluÈ›iei

        (Citează)

  3. Prea putin prea tarziu.

      (Citează)

  4. Degeaba dacă nu merge și la automate.
    Tot stau sa ma cocoșez că-s ei incompetenți.

      (Citează)

  5. Eu am platit cu apple watch 5, card Revolut si a mers. Aceeasi prostie am vazut-o si eu, cum frate sa ai montat cititorul contactless si sa nu-l activezi !! Initial m-am dus la tonomat, am dat sa achit cu contactless, pauza nu merge, scoate ghiozdanul, cauta portofelul, scoate cardul, baga card + pin, astepta 15 secunde etc..dupa cand ma duc la turnichet vad contactless. Good hai sa testam, merge ura ! pentru one time only e ok, altfel, e 2.5 lei vs 2.0 lei calatoria cu cartela.

      (Citează)

  6. Acum vreo luna cand am testat nu mergea cu BTPay. Mergea cu cardul respectiv de BT, dar aplicatia dadea eroare de tranzactie refuzata sau ceva de genul.

      (Citează)

  7. Abonamentul lunar costa 70 lei. Este tot din carton d-ala ieftin ca si tichetul cu 2 calatorii si se uzeaza repede. Trebuie ferit de umezeala, de frecare si de surse magnetice. Aproape in fiecare luna se intampla sa se demagnetizeze si trebuie sa ma duc cu el la ghiseu ca sa il scruteze duduia. Apoi imi zice sa trec pe la niste turnicheti laturalnici pe care ii deschide ea dintr-un fe; de buton de panica. Si apoi trebuie sa fac asta ZILNIC, de minim doua ori. La inceput am crezut ca demagnetizarea la numai cateva zile dupa activare se datoreaza apropierii cartonului de telefon, dar nu e asta. Sunt si altii in situatia asta fiindca de multe ori astept dupa alte persoane cu aceeasi problema pana se milostiveste angajata de noi. Dar daca te grabesti, abonamentul dezactivat inainte de vreme poate deveni un impediment serios.

      (Citează)

    • Eu pățeam asta când È›ineam 2 cartele una lângă cealaltă. Dar de ani de zile nu mi s-a mai întâmplat (cel puÈ›in 8).

        (Citează)

    • Am avut si cartele de 10 calatorii pentru momentele cand casiera nu se putea dezlipi nicicum de telefon ca sa ma bage in seama, dar erau tinute in alt compartiment al portofelului. Chiar am mare grija de mizeriile alea de cartonase, insa s-ar parea ca eu trec prin diverse zone radiate care le afecteaza irecuperabil. Am avut si ocazia sa identific exact ce turnichet distrugea abonamentul fiindca il tot freca secunde lungi de parca imi lua ADN-ul. Am si atentionat paznicul din preajma lui, dar de obicei ridica din umeri si recunostea ca acel aparat are defect inclus.
      Apoi mai sunt inca aparatele vechi care necesita introducerea cartonului in pozitie rasturnata comparativ cu astea noi. Apoi mai e imprimarea defectuaoasa pe cartelele cu 10 calatorii din care distingi rareori toate calatoriile. De cele mai multe ori sunt supraimprimate sau nu se imprima deloc.

        (Citează)

    • Asta cu vorbitul la telefon al vanzatoarelor de cartele e de studiat. Tot timpul vorbesc… Cu cine, despre ce? Sunt asa de curios!

        (Citează)

  8. Alex:
    Pare ieftin dar cat e salariul mediu in Londra si cat e in Bucuresti? Lasam la o parte raspandirea de acolo…
    Au facut si ei ceva care sa dea bine dar la abonamente o ardem tot ca in anii 90 cualea de hartie in loc sa introduca carduri NFC.

    Nu cred ca diferenta e foarte mare, dar de ce nu te intrebi si care e diferenta la chiria medie? Sau cati bani cheltuiesti in Londra daca ai acelasi stil de viata ca in Bucuresti?

    Serios acum, am ajuns sa ne plangem ca o calatorie la metrou e 2.5 lei?

      (Citează)

  9. @Alex Nu cred ca diferenta e foarte mare, dar de ce nu te intrebi si care e diferenta la chiria medie? Sau cati bani cheltuiesti in Londra daca ai acelasi stil de viata ca in Bucuresti?

    Serios acum, am ajuns sa ne plangem ca o calatorie la metrou e 2.5 lei?

      (Citează)

  10. Bai da multi dintre voi parca sunteti paraleli. Va bucurati ca niste pensionari de biletul mic la metrou. Ba bajeti, ia uitati-va cum e Metrorex 50% pe pierderi an de an si mai ganditi-va un pic. Pretul la abonament e infect de mic, nu va mai cacati pe voi corporatisti cu 2k salariu, abonamentul sa fie sub 20 de euro. De unde bani de investit atunci, daca nu reusesc nici sa supravietuiasca?

      (Citează)

    • Din finanÈ›are europeană si credite cu dobândă mică de la banca de dezvoltare sa zicem? Chiar ca nu înÈ›eleg oamenii ca tine care se plâng ca plătesc prea puÈ›in pentru ceva. Si la bloc ma gândesc ca mergi cu propunerea sa puneÈ›i mai mulÈ›i bani la întreÈ›inere sa adunaÈ›i bani sa fie acolo

        (Citează)

    • Razvan Turturica

      12/03/2020 la 12:32 AM

      Da, abonamentul are un pret foarte mic, dar nu cred ca asta e cauza principala.
      Diverse capuse + salarii pare sa fie o cauza mult mai importanta. Personalul administrativ e impartit prin vreo nu stiu cate birouri prin subteran si primesc toti spor pt asta. Apoi mai au o gramada de datorii care au acumulat dobanda. In conditiile astea cresti pretul ca sa aiba de unde sa fure mai mult.

        (Citează)

  11. Vinerea trecuta la Basarab cu întrare de pe GriviÈ›a nu exista aceasta minune tehnlogica. Nici automat de cartele, nici chiosc de vânzare…
    A trebuit sa ies si sa intru prin alta parte.

      (Citează)

  12. Nu au cititor contactles instalat in vendomatele de bilete.
    Cititorul care are logourile de visa/mastercard pe el e “gandit” sa incarce cartele reincarcabile de calatorii (alea care nu exista) nu sa faci plata contactless :)

      (Citează)

  13. Cum ramane cu abonamentele? Cand vom putea sa intram cu abonament contactless atunci o sa fie interesant din punctul meu de vedere.

      (Citează)

  14. Metrorex merita sa moara in chinuri si sa renasca din propria cenusa apoi. Momentan este o organizatie bazata de nepotisme si incompetenta. Cartoanele alea de le emit ei sint de kkt. N-au implementat wirelessu la plata. Eu am incercat la aparatori la sudului la brancoveanu si canci. Bagi cartonu ala si astepti 3 sec pana ti-l scuipa inapoi si-ti deschide poarta. Misto cand e aglomerat. Abia inaintezi. Atat i-a dus capu.

      (Citează)

  15. Uau, cata civilizatie…
    Mai lipsesc doar aerul conditionat, curatenia, igienizarea, eficienta si bunele maniere; in rest suntem ok!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus