►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Trei telefoane noi, da. Din ce-am văzut în prezentarea oficială, este foarte posibil ca noile Huawei P40 să aibă cele mai bune camere foto ale momentului, poate și ale anului, așa cum și generația anterioară P30 a excelat la acest capitol. Pe de altă parte, nici aceste telefoane nu au serviciile Google preinstalate, ceea ce va fi o problemă pentru mulți potențiali clienți.
Trec rapid prin specificațiile hardware pentru că vreau să ajung la partea foto.
Comparați aici mai în detaliu.
Altfel spus, Huawei P40 este un telefon flagship bun, performant. Pentru cei care vor cât mai multe tehnologii de ultimă oră la bord, P40 Pro vine în plus cu ecran de 90 Hz și încărcare wireless (că de rapidă deja nu mai contează, cei 25 W de pe P40 sunt oricum foarte mult), plus o baterie mai mare, deși consumul probabil crește și el din cauza ecranului mai mare și a refresh-ului mai rapid.
P40 Pro+ deja se duce după Samsung S20 Ultra într-o clasă a lor, clasa celor care vor “cu de toate” și nu contează suma plătită. Culmea este că S20 Ultra a fost prezentat ca un model superior pe fotografie (100x space zoom! senzori mai mari!), dar majoritatea review-urilor spun că diferențele față de S20 normal sunt infime. La Huawei P40 Pro+ nu cred că se va putea spune la fel. Soluția de camere de pe Pro+ chiar pare foarte bună, deși nu cred că mulți oameni vor da 400 de euro în plus pentru ea (also, no Google în acești bani).
Toate telefoanele arată bine. Marginile ecranului sunt foarte subțiri, dar mă bucur că au mers pe o curbură mai mică a ecranului, nu acel waterfall design de pe Huawei Mate 30 Pro. Carcasa este atent finisată, partea din spate este acoperită cu un material anti-amprente prea vizibile, culorile sunt plăcute, un domeniu la care Huawei excelează de vreo 2-3 generații de telefoane.
Nu-mi place foarte mult punch-hole-ul de pe ecranul principal. Samsung S10 Plus măcar îl ținea la minim, dar pe Huawei P40 zona aceea pare a fi destul de lată pentru că include un senzor de recunoaștere facială mai complex. Există și senzor de amprente integrat în ecran, desigur.
Să trecem la partea foto, că aici mi-a plăcut mult ce-am auzit.
Huawei P40 are 3 camere:
Altfel spus, un model destul de normal pentru un flagship din 2020, cu trei camere. Obiectivele sunt deschise, iar zoom-ul optic este real, pe când Samsung S20 nu are zoom optic real, ci folosește binning de pe un senzor cu mulți megapixeli pentru a-l simula. Soluția Samsung este funcțională, dar cea cu lentile optice care apropie subiectul este de preferat, zic eu.
Huawei P40 Pro are 3 camere, astfel:
Adică un zoom optic mare, iar camera principală este stabilizată optic. Îmi place și acel obiectiv F/1.8 de pe camera ultrawide, care probabil permite fotografii foarte bune pe timp de noapte.
Huawei P40 Pro+ are 4 camere pe spate, astfel:
Două camere zoom, 3x și 10x, după nevoie, cu stabilizare optică pe ambele.
De vreo doi ani, Google cu seria Pixel și mai recent și Samsung dovedesc că nu mai contează musai cifrele de mai sus, ci și algoritmul de procesare a imaginilor, care poate face minuni.
Huawei a prezentat câteva astfel de minuni de-ale lor când au lansat telefoanele. În primul rând, au arătat, cu cifrele în față, că ei au zoom mai bun decât Samsung, iar apoi au dat exemple. Și Huawei ajunge la 100x zoom combinat, dar fotografia lor nu seamănă a pictură în ulei, ci pare mult mai bună.
Au arătat și rezultate foarte bune în lumină slabă, cu timp mai scurt de expunere decât concurența. Focalizarea în lumină slaba este mult mai rapidă datorită unui sistem mai complex de detecție de fază.
Spun că în noaptea se poate fotografia mai bine pe Auto decât face concurența pe Night Mode.
Mai au alegerea automată a celei mai bune imagini dintr-o serie cu asistentă din partea unui algoritm care analizează poziția și fețele oamenilor și un mod care elimină alte persoane sau poate și obiecte din cadru, dacă pot fi bine detectate și se poate ghici ce trebuie pus în loc.
Astfel de detalii pot justifica prețul telefonului, dar voi aștepta review-uri și comparații de la cei care au acces la mai multe modele din piață. În prezentări oficiale, astfel de lucruri mereu arată bine.
Cele trei Huawei P40 mi se par importante și din alt motiv: sunt primele telefoane de mass-market lansate după problemele cu Google. Mate 30 Pro să zicem că era un model de nișă întreg flagship-uri, dar P40 sunt cele de volum. În funcție de cum se vor vinde în Europa ne vom putea da seama în ce măsură clienții pot trece sau nu peste lipsa Google sau nevoia de a instala acele servicii prin diverse soluții alternative.
Lansarea în sine a avut și momente mai comice. Omul care prezenta telefonul părea că acum descoperă ce are de făcut. Mai mult, Huawei a prezentat un asistent digital numit Celia, îl activezi cu “Hey Celia”. Înțeleg că trebuie găsit un nume mai rar și simplu și accesibil limbei chinezești, dar cred că Siri sună a Cili în chineză, iar de acolo până la Celia este doar un pas. Vedeți site-ul oficial pentru alte detalii și funcții integrate în telefon.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
26/03/2020 la 7:59 PM
Stai liniștit ca nu cumpara nimeni camera asta foto. Sau ma rog, doi, trei pasionați.
Okochea(Citează)
26/03/2020 la 9:09 PM
Am avut multe variante de Huawei. Am cumpărat un P40lite la precomanda săptămâna trecută. După ce l-am butonat câteva zile și am instalat serviciile Google din surse cel puțin “gri” am observat ca zilnic pe telefon primești notificarea ca telefonul nu este “compliant” cu serviciile Google. Mai mult de atât, Netflix ul nu funcționează deloc (nu îl poți instala nici din Google Play nici din apk). Sincer mie îmi da un sentiment de neliniște faptul ca am o grămadă de servicii google aduse “neoficial” pe telefon asa ca l-am returnat zilele trecute și ma voi reorienta. Nu dați cu pietre, este doar părerea mea.
Whitehorse(Citează)
26/03/2020 la 9:47 PM
Netflix are nevoie de un DRM inclus în serviciile Google și nu funcționează fără ca acestea să fie oficial instalate.
nwradu(Citează)
27/03/2020 la 6:31 AM
De acord cu tine insa, macar ce pot evita si pentru ce am alternative, nu voi mai lua din China. Macar ca brand. Sunt constient ca toate brandurile au componente “made in China”. Cred ca, vom trece printr-o mare schimbare de paradigma in curand. Deja presa de peste Ocean vorbeste de repatrierea unor linii de productie, sanctiuni economice dure, limitarea drastica a vizelor pentru chinezi, etc. Asta in afara de abureala lui Trump… Chinezii au “stalcit-o” rau de data asta – sunt convins ca vor urma “represalii” sin din partea UE (de unde si disperarea Chinei de a gasi un tap ispasitor, folosindu-se de orice, inclusiv de fake news).
Mihai(Citează)
26/03/2020 la 10:15 PM
Radu, scuza-ma – stii cat te apreciez! Insa, daca dupa tot dezastrul asta pe care l-au provocat chinezii in lume, vom continua sa cumparam produse chinezesti, suntem chiar batuti in cap! China trebuie sa plateasca pentru ce au provocat omenirii!
Mihai(Citează)
26/03/2020 la 10:46 PM
Te-aș întreba dacă ai idee câte produse/ componente din produse fabricate în China folosești în fiecare zi și dacă ai putea sa trăiești fără ele.
Nu glumesc. Chiar sunt curios ce argumente ai.
Whitehorse(Citează)
27/03/2020 la 6:43 AM
Cand totul se rezuma la bani, iar chinezi produc la costuri mult sub restul, nici o sansa sa-i scoti din joc.
Hai sa zicem ca de maine nu mai gasesti decat frigidere produse in nemția, de muncitori nemti. Cat crezi tu ca va costa un frigider d-ala cand salariu minim al neamtului e sa zicem 2000 euro lunar. In timp ce chinezu zice merci la 300 euro lunar. Si face acelasi frigider, cu aceleasi componente.
Nici o sansa. China va deveni un mamut dpdv economic. Oricat de necajiti vor fi unii.
Cat despre telefoanele lor, vand la ei destule cat sa-i doara la cuc ca nu le cumparam noi. Samsung si iphone au devenit aproape inexistente in china. Si cand 1 miliard de oameni cumpara preponderent doar huawei si xiaomi, ii cam doare undeva.
BlackSkull(Citează)
26/03/2020 la 11:24 PM
Impresionant, wow, fenomenal. Mai impresionant mi se pare p40 lite care la 1300 lei la prima vanzare este decent rau. Insa, faptul ca nu mai are Google Play scoate din joc orice Huawei pt. mine.
Stie careva pe aici vreun alt telefon tot pana in 1500 de lei care sa fie la fel de bun. (nu Xiaomi, ca tot aia imi e)
Razvan Turturica(Citează)
28/03/2020 la 9:10 AM
Dar Xiaomi are Google Services, de ce e tot aia?
Andrei I(Citează)
27/03/2020 la 4:20 AM
Fără servicii google este degeaba, sunt mult prea multe limitări care rezultă din asta. Nu ai Gmail sau YouTube. Nu merge Netflix, probabil nici HBO Go sau Amazon Prime.
Gaelex(Citează)
27/03/2020 la 6:15 AM
Am folosit Huawei Mate 20 Lite (Ca upgrade de la S7 Edge). A fost foarte bun cat l-am folosit. Nu am avut probleme, blocaje, camera era foarte buna, pretul telefonului la fel. Practic, era ca orice alt “Android” sa zic asa.
Saptamana asta, un coleg si-a cumparat Huawei P40 Lite. Ei bine, la prima impresie (a mea) este un cosmar. Nu ai serviciile Google si trebuie sa mergi doar pe niste improvizatii daca vrei Youtube, Gmail etc. Colegului care e ceva mai atehnic, nu ii prea pasa prea mult, el se simte multumit.
Eu, jucandu-ma cu el vreo 10 minute, mi-am dat seama ca indiferent de performante si camera, daca (in cazul meu) nu are serviciile Google, e inutil.
PS: Nu sunt dispus sa investesc timp, nervi, stres etc pentru a configura nu stiu ce servicii/aplicatii dubioase, cine stie din ce surse, cine stie cu ce cod prin spate, pentru a avea niste functionalitati banale, disponibile pe orice Android “normal” de 500 Lei.
In concluzie, pentru mine este un mare nu.
PS2: Este un mare nu probabil si din cauza ca eu sunt oarecum dependent de serviicile Google (G Suite). Poate sunt subiectiv.
Mihai(Citează)
27/03/2020 la 9:06 AM
P30 pro. Google ok din fabrică. Preț decent. Android 10.
nea_caisă(Citează)
27/03/2020 la 10:54 AM
Daca ar avea Pixel designul si camerele astea ar rupe tot. Inca sper la o trezire la realitate la Pixel 5, insa pana atunci ma multumesc cu 3. Huawei va pierde mult overall pentru lipsa serviciilor Google. Eu am ceva cu ei pentru ca la fiecare lansare de model nou incepe sa mearga mai prost modelul existent. Am patit asta pe vremea cand schimbat de la P la Mate si invers.
Silviu(Citează)
27/03/2020 la 5:54 PM
@Whitehorse, n-aș spune că boicotez produsele chinezești ci doar că mi-e așa lehamite de toți asiaticii ăștia care au dat copy-paste la tehnologia vestică (a se citi furat) și apoi și-au permis să susțină prețuri de dumping datorită sărăciei în care își țin locuitorii. Anul trecut am surprins niște chinezoaice într-un muzeu din Florența copiind modelul unui scaun de lemn (măsurat cu ruleta și schițat pe foaie de hărtie, tot tacâmul).
În plus, nu empatizez prea mult cu ei; sunt destul de diferiți de noi europenii, alte concepții și alt mod de viață.
Evident, nici Occidentul nu s-a sfiit să profite de mâna de lucru ieftină de acolo.. Alte jeguri umane și ăștia.
Gabi(Citează)
27/03/2020 la 9:05 PM
La asta ma refer și eu:rău cu ei dar mai rău fără ei.
Gândește-te la toate firmele mari care au fabrici acolo pentru ca este mana de lucru mai ieftina.
Este imposibil sa “te lepezi” de ei.. oricât de multe ar face.
Whitehorse(Citează)
28/03/2020 la 12:21 PM
Pentru ca e tot firma chinezeasca si cu o posibilitate mare ca Trump sa fie ales din nou, e probabil sa extinda trade war-ul cu China. Deci cam orice firma chinezeasca, pentru siguranta, iese din discutie.
Razvan(Citează)
29/03/2020 la 12:02 PM
Hahahaha. 300 de euro. Habar nu ai despre ce vorbesti.
Băiete , salariul mediu in China in regiunile cele mai sărace sa zicem asa ( nu vorbesc de beijing unde ajunge la 1500 de euro pe luna) e pe la 700 de euro ( 65.000 yuani pe an) . Adica zonele cele mai slabe au salariu mediu mai mare decât il are Romania.
Deci nu mai vorbi prostii. Chinezul nu e ieftin. Lumea merge acolo din alte motive ce tin de personal , norme de poluare ( nu intereseaza pe nimeni ) , conditiile favorabile pentru angajatori, materii prime la discretie ( care se fac tot acolo) etc.
Mai învață si scoate-ti din cap ideea ca China este ieftina. Mai scoate si tu capul prin lume sa vezi cati turiști chinezi sunt.
Romanul(Citează)