un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Celebrul sandviș cu vită de la Katz Delicatessen din New York

7 Mar 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE, TURISM  ·

39 comentarii

OK, încă un clip cu mâncare din New York. Am avut hotelul chiar lângă Katz’s Delicatessen, un local foarte celebru de acolo, așa că prima vizită după marele zbor și rapidul check-in acolo a fost. Uitați-vă și la clipul în care mănânc Impossible Whopper de la Burger King, care-i făcut cu carne falsă.

Katz este celebru pentru sandvișurile de pastrami on rye, adică vită gătită și afumată lent, servită în pâine de secară și cu muștar. Costă 23 de dolari fără taxe un astfel de sandviș, dar măcar simți că primești jumătate de vită. Probabil că niște patroni români de restaurante se uită acum și-și spun “bă ești nebun, eu făceau zece sandvișuri cu cantitatea aia”. Probabil de asta la ei nu-i coadă ca la Katz.

Press play:

Susține-mă cu un Subscribe:

Arată bine în fotografii, dar poate concluzia mea din clip vă va surprinde un pic. Istoria Katz Deli o găsiți frumos prezentată în acest clip.

asus s5507

    39 comentarii

  1. Eu zic sa nu exageram, pentru că la 23 de dolari fara taxe, adică probabil vreo 120 de lei cu tot cu taxe și s-ar face și în România un sandviș similar, însă nu se face deoarece nu s-ar cumpăra, prețul fiind extrem de mare.

      (Citează)

    • Da, pentru ei nu-i mare lucru. 23 de dolari este cam 1% dintr-un salariu mic în Manhattan. Sandvișul acesta, la ei, nu-i vreo mare scofală la preț. O bere e 9 dolari, de exemplu, tot fără taxe și bacșiș.

        (Citează)

  2. Pastrami (Romanian: pastramă) is a meat product of Romanian origin usually made from beef brisket, and sometimes from lamb, or turkey. The raw meat is brined, partially dried, seasoned with herbs and spices, then smoked and steamed.
    Wikipedia

      (Citează)

    • Autorul articolului wikipedist bate cîmpii cu graţie, şi încă în engleză. “Pastramă” nu are cum să fie o formă flexionară a verbului “a păstra”, şi nici măcar un nume (substantiv) derivat post-verbal (ar fi trebuit să fie ceva de genul “păstru” sau “păstrătură”). De fapt, în articolul “pastrami” sînt reluate afirmaţii din articolul “pastramă”, care conţine şi alte aberaţii, cum ar fi presupusa derivare din “păstor”. Nici una dintre sursele citate nu sprijină cele scrise, mai mult, originile termenilor sînt clar diferite: verbul provine în română din neogreacă (şi din română a trecut în bulgară, şi nu invers), iar “pastramă” a fost preluat în română din limba turcă, apoi din română a ajuns în idiş (evreii originari din Moldova fiind într-adevăr cei care au răspîndit reţeta pe plan mondial)

        (Citează)

  3. Și cât costa cu taxe?

      (Citează)

  4. “veniți, veniți… dacă tot mi-am luat eu țeapă, luați-vă și voi” :))

    …1 milion un sandviș… cu “pastramă”… și ne bucurăm de senzația de fast-food bine organizat.

      (Citează)

    • Yep, creca or asta se bazează și ei: nu vine lumea pentru gust, ci pentru tradiția de 100 de ani și că e bine organizat.
      Nu am pretenții culinare oricum de la americani.

        (Citează)

    • N-aș zice că-i țeapă, recomand oricui ajunge acolo să încerce Katz.
      Mie însă îmi place mai mult aroma de grătar. E un lanț de câteva fast-food-uri numite Mighty Quinn’s Barbeque care fac o astfel de pastrami pe gustul meu.

        (Citează)

  5. Cam mult 23$. Si probabil se asteapta sa le dai 30$ si sa nu mai cer rest.

      (Citează)

  6. Cum 23$ o bucata de paine cu cateva felii de pastrama?
    Dar na, e din NewYork.

      (Citează)

  7. Pare ok pretul pentru o masa de 2 persoane in NY. Desi prssupun ca e 30 cu taxe si bacsis.

      (Citează)

  8. 100 de lei un sendvis???! Nu mai am cuvinte, nu mai este nimic de zis!!!

      (Citează)

  9. Românul tot român. Nu mai convertiți prețurile. Gândiți pe cât posibil în paritate 1:1. 23 lei mai sună mult? Că sigur nu au luat în calcul salariul minim din România când au făcut prețurile

      (Citează)

    • E cam 1% dintr-un salariu mic din Manhattan. Acolo se câștigă cam de la 2500 dolari în sus pe joburi de bază (gen șofer autobuz).

      Nu mâncarea mi s-a părut o problemă în Manhattan, deși dai 9 dolari pe o bere și 15 dolari pe un burger, de exemplu. Sau, ca referință, e 33 de dolari metroul pe săptămână. Problema este la chirii, unde cu 2500 de dolari stai în Manhattan într-un apartament de 2 camere foarte mic și vai de el, fără mașină de spălat, lift șamd probabil vechi, friguros și nasol.

        (Citează)

  10. E O insulta sa nu bagi tot și sa lași un sfert in farfurie
    In America nu exista “nu mai pot”!!!!

    Aia faci la buna acasă când îți toarnă 10 sarmale și vrea sa bagi tot

      (Citează)

  11. Kopa_Kopan:
    100 de lei un sendvis???! Nu mai am cuvinte, nu mai este nimic de zis!!!

    E ok, oricum ai tastat degeaba comentariul asta

      (Citează)

  12. bucuria colonului.

      (Citează)

  13. La mine la tara cu 500 lei cumperi un vitel. Cam cate senvișuri oi face din el?

      (Citează)

  14. 30 de parai un sendvis, huoo baaaa!

    noi, pe ulita noastra-n capitala minunata, avem chiria dubla ca a voastra maa, 10000 pa luna, angajatii platiti dublu, si-n euro nu ca paraditul vostru de dolar, totul in acte!
    sandvisul nostru costa 10 lei maa si are 5 kile nu ca panarama vostra de 1-2 kile, huoooo!

      (Citează)

    • Nu-i 30 de dolari, vine cam 24 cu taxe. Dacă vrei să lași tu bacșiș încă 5 dolari, e treaba ta :P Dacă vrei și bere mai dai 9 dolari, desigur :P

        (Citează)

  15. Sunt un gurmand de nu se poate, pofticios din fire…si ca si tine platesc pretul pentru unele locale ‘fitzoase’ sau pentru imaginea creata de ele/etc. Ma pricep in schimb f bine la gatit. Daca as fi ajuns acolo si as fi avut ocazia sa gust la 30-40 euro? Da as fi facut-o. As fi considerat ca atat valoreaza sandwich-ul? Cu siguranta nu.

    Aia e valoarea localului, alea sunt preturile….as fi platit pentru amintire si pentru bifa pusa acolo sus in cap :D Daca ma intrebi pe mine, carnea aia nu avea nici o legatura cu slow-cook etc…poate slow-smoked, cum zicea cineva de mai sus pastrama de vita (cu siguranta bine facuta). Dar buzz-ul mi l-a taiat painea aia….prea banala :)) iar cel al Matildei…. doamne :))

    In schimb am mancat prin italia, germania niste fripturi de vita pe la acelasi interval de pret 30-40 de euro de efectiv mi-a stat creierul pe loc. Si nu erau sandwich-uri….

    Pe mine unul ma deranjeaza treaba asta ca a intrat si a ajuns la noi. 2 carnati cu branza gen vienezi + varza 45 de lei … Au luat-o un pic razna si la noi preturile si nu, nu ofera nimic in plus…nu au faima, nu au servire…ba mai mult unii vand din furgoneta :))

    LE: Voi stiati ca preturile din glovo in general sunt mai mari ca cele din restaurante? Eu acum am aflat :)) Variaza intre 0-30%

      (Citează)

    • Jimmy: Ma pricep in schimb f bine la gatit. Daca as fi ajuns acolo si as fi avut ocazia sa gust la 30-40 euro? Da as fi facut-o. As fi considerat ca atat valoreaza sandwich-ul? Cu siguranta nu.

      Jimmy, acesta nu este un sandviș scump. New York este un oraș foarte scump în toate privințele. Mâncarea și băutura sunt mai scumpe ca într-un aeroport, de exemplu. 23 de dolari este un preț ușor peste medie, în sensul că tot atât dai și pe burgeri și poate aceia vin și cu cartofi prăjiți sau poate ți se mai par mai complecși.

      Glovo, Uber Eats și restul iau comision la fiecare vânzare, de obicei 30%. Prin urmare, multe localuri scumpesc preparatele pentru livrări prin aceste servicii.

        (Citează)

    • Nu neaparat scumpesc portiile in mod direct la comenzi pe Glovoa sau Uber Eats dar, spre exemplu, la burgeri nu primesti automat cartofi ci trebuie sa ii comanzi separat.

        (Citează)

  16. Te asigur ca un sandwich de $23 pentru un american este la fel ca un sandwich de 100 de lei pentru un roman, adica foarte scump.

    Cipper:
    Românul tot român. Nu mai convertiți prețurile. Gândiți pe cât posibil în paritate 1:1. 23 lei mai sună mult? Că sigur nu au luat în calcul salariul minim din România când au făcut prețurile

      (Citează)

  17. In fillmulet pui mana nespalata pe telefon, dupa care direct pe sandwich. Banuiesc ca stii ca telefonul e unul din cele mai jegoase obiecte, daca nu ii dezinfectezi zilnic carcasa, colcaie de tot felul de bacterii (inclusiv bacterii fecale).

      (Citează)

    • a spus deja ca nu se teme, deci e ok.

        (Citează)

    • Deea: Banuiesc ca stii ca telefonul e unul din cele mai jegoase obiecte, daca nu ii dezinfectezi zilnic carcasa, colcaie de tot felul de bacterii (inclusiv bacterii fecale).

      Yup, știu. Este destul de greu să faci fotografii și filme în timp ce mănânci dacă tot pui și scoți mănușile medicale.

      Nu cred nici în a mă izola într-un costum hazmat de teama bacteriilor de pe telefon.

        (Citează)

  18. Dacă 23 de dolari un sandviș vi s-a părut scump, deși pentru Manhattan este un preț ușor peste medie și cam atât dai și pe un burger, abia aștept să văd reacțiile de la un viitor articol despre Eleven Madison Park.

      (Citează)

  19. Tourist trap, kosher crap. Ai platit taxa de turist. Mi-am dat seama cat de bun e cand ai inceput sa torni mustar d-ala American Deli, cel mai bun! Merge cu hot-crenvusti super misto.
    Din experienta mea, cand scrie kosher mai bine mori de foame. Baietii au reusit sa faca o amarata de pizza sa n-aiba nici un gust. Dar , ma rog, nu conteaza, baietii fac reclama e bun, cum sa nu fie! E si scump, deci e bun. Altfel inseamna ca e esti prost, ca Seinfeld, cea mai buna comedie din toate timpurile!!!

      (Citează)

  20. nwradu:
    E cam 1% dintr-un salariu mic din Manhattan. Acolo se câștigă cam de la 2500 dolari în sus pe joburi de bază (gen șofer autobuz).

    Nu mâncarea mi s-a părut o problemă în Manhattan, deși dai 9 dolari pe o bere și 15 dolari pe un burger, de exemplu. Sau, ca referință, e 33 de dolari metroul pe săptămână. Problema este la chirii, unde cu 2500 de dolari stai în Manhattan într-un apartament de 2 camere foarte mic și vai de el, fără mașină de spălat, lift șamd probabil vechi, friguros și nasol.

    Zici ca mancarea nu e o problema. Dar ai facut un calcul, sa vezi ce iese? Pun numai trei burgeri pe zi (sa zicem ca mananci unul dimineata, la pranz si seara), a 15 dolari bucata, adica 45 dolari pe zi. Intr-o luna dai 1350 de doari doar ca sa mananci niste burgeri, si nu poti trai doar cu astia. Jumatate din salariu se duce instant. Nici nu mai vorbesc de un suc, o bere, fructe sau alte chestii.

      (Citează)

  21. Am fost azi. $28.95 fara taxe si o coada de nedescris.
    Foarte bun, cea mai gustoasa carne pe care am mancat-o vreodata

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus