un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum au fost utilizate aplicații și tehnologii pentru monitorizarea epidemiei

31 Mar 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

În lumea mobile-first, multe companii sau state au găsit o metodă de a ajuta în lupta împotriva epidemiei prin aplicații de telefon sau alte tehnologii moderne.

Una inedită a fost în China, deși făcută tot pe direcția generală a unui stat care-și supraveghează cetățenii prin diverse mijloace. O aplicație făcută de Alibaba ține evidența poziției telefonului mobil pentru a vedea pe unde a umblat utilizatorul său. În funcție de traseul acestuia, de zonele prin care a umblat, aplicația îi dădea o notă privind riscul de a fi contactat coronavirus (sursa).

Din ce-am văzut pe la televizor, multe companii sau instituții permiteau accesul în clădire doar celor care arătau ecranul acelei aplicații și nota “verde” dată de ea. Dacă aplicația semnaliza de galben, portarii le spuneau respectivilor oameni că nu au voie să intre și să se întoarcă atunci când ratingul lor de sănătate va fi mai mare.

Un articol din 1 martie spune că aplicația, numită Alipay Health Code, este utilizată în 200 de orașe și va fi extinsă la nivel național. Probabil că între timp a fost extinsă. Sistemul este departe de a fi perfect, iar unii se plâng că primesc fără motiv cod roșu, dar buguri vor fi mereu, indiferent de domeniu.

Pentru mine este doar un exemplu despre cum poate fi utilizată tehnologia. Unul creepy și mi se pare că statul chinez dovedește ce ușor poți ține sub control populația prin tehnologia modernă de acum, vezi și toate ideile legate de scorul social, recunoaștere facială, monitorizarea conversațiilor șamd. În vremuri de epidemie, însă, pun pariu că toți cei care citesc ideea aplicației de mai sus își spun “ce idee bună”. Și este bună. În vremuri de criză, ștacheta pentru ce-i acceptabil coboară mai jos.

Guvernul din Singapore a dezvoltată o altă aplicație numită TraceTogether. Aplicația nu se uită pe unde ai mers, ci cu cine te-ai întâlnit. (sursa)

Mai exact, când două telefoane ce rulează aplicația se întâlnesc, fac un schimb de informație: identificatorul fiecărui telefon, data și ora, puterea semnalului șamd, prin Bluetooth. Ulterior, dacă pici bolnav, autoritățile pot vedea din telefonul tău cu ce alte persoane ai avut contact. Sau poate că pot vedea oricând cam câte interacțiuni au loc în Singapore între oameni, fără un identificator personal atașat.

The Weather Channel, care a fost cumpărat de IBM acum vreun an sau doi pentru rețeaua lor de stații meteo (predicția la nivel micro a condițiilor meteo este tot mai importantă), a folosit toate informațiile adunate de IBM și sistemele lor cloud și AI pentru a face hărți ale coronavirusului (sursa).

Așa cum poți afla temperatura, poți afla și incidența cazurilor într-o anumită zonă, ca să ai o idee despre focarul dintr-un anumit cartier sau orășel. În SUA, desigur. În România, autoritățile nu anunță unde se înregistrează noile cazuri raportate zilnic, așa că publicul nu poate afla focarele.

Israel a dat agenției de securitate a statului permisiunea de a supraveghea mișcările cetățenilor folosind informații de la operatorii telecom. Ideea este similară cu cea din Singapore, dar fără vreo aplicație intermediară. Când se identifică un nou caz, autoritățile iau de la operatorii telecom informațiile despre traseul acestuia din ultimele zile și găsesc astfel noi persoane de băgat în izolare.

Planul acesta va fi adoptat în multe alte țări. Operatorii mari din  Uniunea Europeană au declarat că vor să ajute autoritățile în același mod (sursa), la fel și cei din SUA.

Aș vrea să raportez ceva inedit și din România, dar nu am ce. Aici e rău.

Bugetarii aduc multe voturi, așa că nimeni n-a investit în digitalizarea statului, că asta ar fi dus la reducerea aparatului de stat și a birocrației. Așa că acum foarte multe chestiuni încă trebuie rezolvate manual, la ghișeu, cu semnătură și dosar cu șină.

Statul român are doar câteva aplicații dezvoltate pentru marele public. De Apel 112 abia a început să audă lumea, sistemul RO-Alert merge cum vrea el, o aplicație a DSU privind transmiterea de diverse urgențe este practic neutilizată și pare încropită. Aplicațiile primăriei par nefinisate, iar singura aplicație competentă de plată a biletelor STB a fost făcută de alții. Nu avem o cultură în acest domeniu și nu se poate îngrășa porcul în ajun, cum e vorba.

Există diverși voluntari care dezvoltă site-uri de informații, cum ar fi stirioficiale.ro. Este un start, dar dacă citiți articolul lui Subiectiv și discuția de aici, veți vedea că sunt vreo 6 astfel de proiecte pentru că nu există o strategie generală în această direcție. Fiecare minister sau departament face ceea ce consideră că ar fi o idee bună.

Cu toată stima pentru voluntarii care muncesc acolo (serios, aveți respectele mele pentru munca donată astfel statului român, căruia în general nu-ți vine să-i donezi nimic), în locul lor aș cere întâi elaborarea unei strategii generale, top-down, privind astfel de proiecte și abia apoi aș accepta să muncesc pentru ele. Altfel, e posibil ca munca să fie de pomană.

Nu vreau minuni în România. Nu mă aștept la ceva nemaipomenit. Cred că un start bun ar fi o aplicație pentru declarații pe propria răspundere privind deplasările. Sistemul actual are PDF-uri editabile, dar ce rost are implementarea acelei funcții dacă oricum trebuie imprimate pentru a fi apoi semnate? Aș vrea un soi de aplicație în care să completezi declarația, să o semnezi “digital” cu un identificator al telefonului sau altceva asemănător și declarația să ajungă automat undeva pe un server al statului.

Beneficiile ar fi duble. Declarațiile s-ar completa ușor, fără necesitatea de a risipi hârtie cu ele, iar statul ar obține o evidență parțială a mișcărilor oamenilor, în special dacă traseul nu va fi completat de mână, ci adresele ar fi introduse digital. Dacă apare un focar de infecție în Tărtășești, de exemplu, poate ar ajuta ca autoritățile să vadă rapid că 5 șoferi de camioane au fost în zilele trecute pe acolo și să-i cheme pentru un test.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Nu e nevoie de nici o aplicație nouă, Google Maps te vede la ce petshop ai fost și îți cere sa ii faci review.

    Se poate face verificare la nivel de persoană confirmată cu virusul cine a fost lângă in perioada probabilă în care aceasta era contagioasă.

    Asa se folosește corect tehnologia pentru a stopa o epidemie.

      (Citează)

  2. un video sugestiv si ingrijorator:
    https://twitter.com/MikaelThalen/status/1243281598037913600

    “This shows the location data of phones that were on a Florida beach during Spring Break. It then shows where those phones traveled.”

    software dezvoltat de Tectonix GEO, luati la intrebari au inceput sa se ascunda:
    https://mashable.com/article/coronavirus-location-data-tracking-mobile-phones/?europe=true

      (Citează)

  3. “in vremuri de criză, ștacheta pentru ce-i acceptabil coboară mai jos”
    Nu, not really, mai ales nu în domeniul asta, în care un simplu bug in modul în care funcționează softul lor îți poate distruge toată viața.

    Eu înțeleg că unii oameni vor să trăiască că într-un episod din Black Mirror asta e mult prea mult (și de altfel inutil și inexact)

      (Citează)

  4. Eu as fi pentru implementarea unei solutii similare cu cea chinezeasca, impreuna cu responsabilizarea cetatenilor si relazarea restrictiilor. Adica, depinde de tine cat de des iesi din casa si in ce zone populate mergi, pe aplicatie vei obtine un rating care te va lasa sau nu sa intri in magazine, transport in comun, cladiri etc.
    Una e sa iesi din casa zilnic sa alergi in cartier sau in aer liber in zone neaglomerate, alta e sa iesi o data la 2-3 zile sa faci cumparaturi si sa mergi cu metroul sau trmavaiul.

      (Citează)

  5. Nu am surse, dar cineva spunea pe Twetter despre Coreea. Tipul era in carantina si ii urmareau pozitia prin telefon. La 7:30 telefonul a ramas fara baterie, iar la 8:00 politia era la usa sa verifice se s-a intamplat.
    Asta mi se pare o utilizare simpla si de f mare efect.

      (Citează)

    • Tipul era in carantina si ii urmareau pozitia prin telefon.

      Parca nu putea sa plece lasand telefonul acasa, sau folosind alt telefon cu alta cartela, telefon fara istoric de apeluri pe numarul urmarit.

        (Citează)

  6. IonP: Parca nu putea sa plece lasand telefonul acasa

    Da, poate sa lase telefonul acasa, dar in ziua de astazi telefonul a devenit cam indispensabil.
    Daca vrea sa fuca din carantina cu gandul ca nu se mai intoarce nu cred ca vrea sa-si lase tel la hotel.

      (Citează)

  7. dar privind macro, ce ma intreb eu de ceva timp, este de ce toata atata putere de calcul si atatea investitii in AI si Deep Learning nu pot face sa se gaseasca mai repede un antidot pentru virusul asta.

    in urma cu 3-4 luni ne era teama ca ne fura robotii joburile si o sa ne supuna ca in Terminator, dar ne face terci un virus biologic..

    nu am vazut nici o stire, bai.. uite l-am pus pe deepmind la treaba .. plm, foloseste toata capacitatea sa pentru a gasi o solutie la mizeria asta de virus

      (Citează)

  8. O aplicatie utila aparuta recent mi se pare cea de aici, care isi propune sa faca o statistica a cazurilor potentiale care nu apar in statisticile oficiale, nefiind testate inca. Din pacate nu e inclusa si Romania inca – le-am scris, poate o adauga. https://www.covid19stop.org/

      (Citează)

    • Nu-i nevoie de aplicatie. Cine are nevoie de pozitia unui telefon suna direct la provider, care stie in orice moment, prin triangulatie, unde te afli.

        (Citează)

  9. Este uimitor cum toate drepturile castigate in 89 sunt cedate de bunavoie,rand pe rand, statului.
    Am lasat o societate cu o oarecare siguranta a zilei de maine( job, casa, pensie, servicii medicale, siguranta pe strazi) pentru libertate. Si acum o predam de bunavoie si nesiliti de nimeni.

      (Citează)

    • O astfel de situatie, de criza, razboi numit de multi, impune ca drepturile si libertatile personale sa treaca in urma drepturilor si libertatilor comunitatii, a binelui public. Este pretul de a trai intr-o comunitate umana spre diferenta de a trai singur in padure unde nu vine nimeni sa te limiteze in vreun fel.
      Astfel poti fi “nedreptatit”, “abuzat” la nivel personal, doar pentru ca astfel este mai bine pentru adunarea de oameni in care ai ales sa traiesti. Poate fi deranjant dar asa trebuie sa fie in astfel de situatii.

        (Citează)

  10. Singura tehnologie impotriva epidemei este corpul uman, distrus de medicamente de la …. si asta e doar inceputul. Umariti acest scurt video sa intelegeti despre ce este vorba. Cand o sa ajunga toata lumea sa inteleaga acest mesaj, atunci va fi bine.
    https://www.youtube.com/watch?v=3YGKyJsH7fA

      (Citează)

  11. sper doar ca daca qr codu ala apare rosu pe telefonl lui Xi Jinping sa nu,l lase portarul in cladirea partidului comunist (sau vrem = dar nu intre catei)

    @csm: daca imi permite statu sa ma duc in padure sa imi pun cortul poate ma duc ..

    sper ca unii sa ia 2000 (amenda minima) ca asa a decis caschetul ca esti la 101 m de casa fata de 100 (in lege scrie pe linga nu zice cit – multe chestii interpretabile lasate la mina unuia care la anu are ginduri mari .. vrea intr,a doua .. n.r. clasa la scoala)

    sper ca cei care coboriti la parter pentru dus gunoiul ca va faceti declaratie da?

    intre timp cam cite luni dureaza pina facem stoc de ce trebuie?
    facem si noi teste corecte sau din 10 pozitive imediat ies 7 negative .. bebelusii odobescu timisoara
    sau raportam corect ca in timis se fac sub 200 de teste pe zi nu 1500 cum se raporteaza la al 4 cincinal

    imi place ce multa incredere aveti in autoritati ca doar stim ca toti sint alesi pe criterii profesionale nu politice

      (Citează)

    • Daca tot discutam teorii fara vreo urma de realism in ele, nu poti fi lasat sa te muti in padure acum.

      Prima la mana, neavand un istoric acolo ca poti sa descurci fara sa ai nevoie sa revii macar temporar intre ceilalti, va trebui sa fi pazit ca sa nu te intorci, deci decizia ta va duce la alocarea de resurse ca sa fim siguri ca nu pui in pericol comunitatea.

      A doua la mana poti fi un exemplu pentru altii, sa vrea si altii sa se mute cu tine deci costurile de resurse pentru a ne asigura ca nu puneti in pericol comunitatea cresc.

      Daca ai fi fost de la inceput in afara comunitatii era ok dar nu te poti debarasa de ceilalti cand nu-ti mai convine pretul de a fi parte a grupului.

      Cat despre increderea in autoritati… asta e, asta avem cu astia defilam. Nu avem ce sa facem in momentul asta decat sa-i lasam sa-si faca treaba atat cat pot si cat ii duce.
      Ce sa facem in momentul asta?! Ne cracanam in mijlocul drumului si declamam: nu vreau sa-l respect pe cap de creta asta ca il stiu ce prost e de dinaninte de pandemie?!

      Pe viitor cand votati, singura putere reala a individului in comunitate. votati mai atent. Daca faceti si asta dar sunt destui care voteaza altfel ca sa nu se faca nimic bun pana la urma, poate e timpul sa-ti cauti de drum, sunt si locuri mai curate in lume.

      PS: postez de plictiseala de stat in casa cel mai probabil, nu ma luati in seama.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus