un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

173.000 de români câștigă peste 10.000 de lei/lună (și alte statistici)

30 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

49 comentarii

Când am scris că în România există aproape 56.000 de milionari în dolari, un cititor mi-a arătat un articol despre distribuția salariilor în România, pe intervale, iar un altul le-a pus sub formă de grafic. E bună ideea, iar graficul arată chiar bine creșterea economică din ultimii ani.

Salariile în 2019 au fost următoarele:

  • Venitul minim brut lunar – 1,41 milioane de persoane (26,5%)
  • 2.081 lei – 2.500 lei brut – 845.000 de persoane (15,8%)
  • 2.501 lei – 4.500 lei brut – 1,88 milioane de persoane (35,3%)
  • 4.501 lei – 10.000 lei brut – 835.000 de persoane
  • 10.000 lei – 30.000 lei brut – 173.000 de persoane
  • 30.000 lei – 200.000 lei brut – 6.700 de persoane

Numerele de mai sus spun multe. De exemplu, când mai apare câte un telefon de 1.000 de euro și unii spun indignați în comentarii că ciiiine are bani de așa ceva în România… păi cam un milion de români. Aproape 200.000 de români l-ar putea lua fără să simtă la buzunar asta. Mulți dintre cei 835.000 de români cu salarii între 4.500 de lei și 10.000 de lei ar putea face același lucru.

Mașini scumpe? Dintr-o dată par posibile, având în vedere că rata la o mașină de peste 50.000 de euro este de câteva sute de euro pe lună. Apartamente în  blocuri noi și uimire când văd că la Timpuri Noi costă 120.000 un apartament cu 2 camere de 56 mp? Mă uit pe salariile de mai sus și văd că, de fapt, există piață pentru ele.

Articolul arată și felul în care această distribuție a variat în ultimii 5 ani. Uitați un grafic cu asta:

Observați ce frumos au crescut salariile. Se vede cum procentul celor cu venitul minim a scăzut constant și cum aproape fiecare categorie salarială a făcut pasul spre următoarea categorie.

Ponderea celor cu salarii de peste 10.000 de lei și peste 30.000 de lei s-a dublat între 2017 și 2018, de la 1,45% la 2,85% și respectiv de la 0,06% la 0,11%. Criza asta economică va da peste cap multe lucruri, dar sper ca situația să-ți revină rapid și să continue trendul pe care-l văd în acest grafic.

asus s5507

    49 comentarii

  1. Venitul este brut, iar cheltuielile sunt Net. Dupa ce platesti 42% taxe, parca nu mai arata asa frumos graficul pe venituri.

      (Citează)

    • Intr-adevar, variatiile rapide din 2018-2019 sunt si din cauza mutarii taxelor de la angajatori la angajati, ceea ce a dus la cresterea salariului brut penteu multi dintre angajati.

        (Citează)

  2. Ar fi interesant acest grafic pe ani și diferențiat între stat și privat.

      (Citează)

  3. Se stie ca atunci cand ai salariu brut intre 4500 si 10000 lei (adica un net sensibil mai mic) , primu lucru facut e sa-ti iei un telefon de cel putin 5000 lei.

      (Citează)

    • Nu știu dacă primul, dar cu siguranță îți este accesibil, dacă vrei asta. S-au inventat de mult ratele fără dobândă direct la plata cu cardul, telefoane pentru care plătești ratele în abonament șamd.

        (Citează)

  4. Ar fi interesant de vazut cum era distributia inainte ca PSD sa mareasca salariile bugetarilor, mai ales politistilor si medicilor.

    Ironic e cum cheltuiala prosteasca facuta de PSD le-a taiat astora argumentul ca sunt prost platiti, fix inainte de epidemia de coronavirus.

      (Citează)

  5. Salariul net este 58.5% din brut, deci nu au 1 milion de romani bani de un tel de 1000 de euro

      (Citează)

  6. Vorbesti de telefoane de 1000 de euro, de apartamente de 120.000 euro si de masini de 50.000 euro, dar pui salariile in lei si zici ca-s mari. Ce-ar fi sa incerci sa le translatezi si in euro, sa le pui in net, nu brut, si ne lamurim apoi cat de mult au crescut in realitate.

      (Citează)

    • păi au crescut tot atât, că reduci toate sumele din tabel, nu? :)

        (Citează)

    • BGDN: Ce-ar fi sa incerci sa le translatezi si in euro, sa le pui in net, nu brut, si ne lamurim apoi cat de mult au crescut in realitate.

      Ar fi aceeași creștere și același grafic, indiferent că le exprimăm în lei, euro sau baht.

        (Citează)

    • Nu ar fi chiar aceiasi crestere. Nu am gasit valoarea din 2012 dar in 2014 un Euro era 4.4 Lei, acum e 4.8. Practic ar trebui ajustate cam cu 10% toate cresterile respective si asa cum zic si ceilalti ar trebui scazute taxele pentru ca s-au facut destul de multe modificari de ordin fiscal.
      Chiar si asa este vizibila cresterea nivelului de trai, am plecat foarte de jos, am crescut puternic, puteam creste si mai bine dar mai avem destul pana sa ajungem la nivelul celor din Vest

        (Citează)

    • Nu ar fi deloc același grafic, așa cum a zis cineva mai sus, euro a tot crescut, deci când toate produsele pe care le cumperi se vând în euro (transformați apoi – la un curs foarte dezavantajos, bineînțeles – in lei), și când inflația e pe la 3-4% din 2016 încoace, parcă nu mai e cine știe de bogăție pe români, de fapt.
      Îmi amintesc foarte bine cum nu cu mult timp in urmă eram oripilat că a crescut prețul untului la 5 lei. Ghici cat mai e azi.
      Ce-mi pasă că am salariu mare, daca procentual dau tot atâția bani pe ce cumpărăm înainte cu un salariu mai mic? E o falsă iluzie că trăim mai bine.

        (Citează)

  7. Cu siguranta un minim de 5% din cei 26,5% cu salariu minim net au de fapt mai multi bani in mana. Am prieteni care sunt asa incadrati dar primesc separat bani. Desi nu este un lucru bun as vrea sa cred ca procentul e chiar mai mare de 10%. Dar nu cred.
    Oricum zic si eu ca ai gresit folosind salariul brut in aceste calcule. Trebuie folosit salariul net pentru ca noi aia primim in card. Acel ~42% din salariul net ce merge la stat este foarte mult fata de beneficiile pe care le are un angajator inapoi returnate de la stat.

      (Citează)

    • De acei 42% nu trebuie sa faca statul nimic pentru angajator, ci pentru angajat. Angajatorul plateste impozit pe profit sau alte taxe (accize, TVA in avans samd.)

      Trebuie sa intelegem ca noi, cei care suntem angajati, platim statul si sa cerem servicii pe masura.

      Cu toata trecerea taxelor la angajat, pare ca inca nu e clar.

        (Citează)

    • Dragos:
      Cu siguranta un minim de 5% din cei 26,5% cu salariu minim net au de fapt mai multi bani in mana. Am prieteni care sunt asa incadrati dar primesc separat bani. Desi nu este un lucru bun as vrea sa cred ca procentul e chiar mai mare de 10%. Dar nu cred.
      Oricum zic si eu ca ai gresit folosind salariul brut in aceste calcule.Trebuie folosit salariul net pentru ca noi aia primim in card. Acel ~42% din salariul net ce merge la stat este foarte mult fata de beneficiile pe care le are un angajator inapoi returnate de la stat.

      E un procent mult mai mare de 10 % cei care lucreaza la gri. Cine lucreaza la firma cu putini angajati si intr-un oras mai mic, are sanse mari sa fie in situatia asta. O sa fie drama pentru ei la pensie pentru ca sunt obisnuiti cu un anumit venit lunar, iar la pensie vor avea o surpriza.

      Cel mai probabil datele prezentate de Radu au fost luate din diverse site-uri de stiri, care prefera sa dea salariile in brut, dar omit mereu sa specifice clar acest aspect, pentru ca altfel stirea nu iese la fel de “atragatoare”.

        (Citează)

  8. Man, aici se vorbește de salariați. Sunt sigur că sunt mult mai mulți cu venituri mari, între 10000 și 30000 doar că nu din salarii.

      (Citează)

  9. Am tovarasi care presteaza pe bani grei in domeniul petrolier (gen peste 4000 euro net lunar) si nu au telefoane de 1000 euro si nici nu si-ar lua.

      (Citează)

    • Ideea era că și-ar putea lua.

        (Citează)

    • Lor le da firma telefoane de ~1000 de euro (un CAT S61 rugged ar merge pt. domeniul ala).

        (Citează)

    • Si eu cred ca telefoanele de 1000 eur sunt mai degraba fantezia celor cu salarii mici decat a celor cu salarii mari. E o chestie la noi ( destul de veche) de a epata , a arata ca esti altceva ( mai bun in mintea ta) decat esti. O corelatie simpla ar spune ca cei cu salarii mai mari ( salarii – atentie! – nu bani multi obtinuti din combinatii => aici intram in altele) au tendinta de a a epata mai redusa pentru ca se presupune ca au neuroni mai multi…

        (Citează)

  10. Eu nu sunt in ultimul bracket, ca sa zic asa
    //Smiley happy face + smiley sad face//

    Si consider ca sa cumperi un telefon de 1000 de euro este o idiotenie indiferent in ce bracket te-ai afla.

    Aia care si-au luat telefoane de 1000 de euro descopera asta acum, bietii de ei nu se mai pot duce la mall sa-l puna pe masa :-))

      (Citează)

    • Unul dintre modurile în care cuantifici valoarea unui obiect personal e cât de mult îl folosești – ghici cât de des folosim telefonul mobil. Asta se poate aplica la orice, că fiecare avem priorități diferite, dar e mai logic să dai 1000 de euro pe un telefon decât pe un aparat foto (de exemplu), dacă ești amator.

      Dacă ai aplica principiul așa zisei idioțenii și la obiectele pe care nu le recunoști (că nu te pricepi) ai avea o revelație în lumea consumerismului: probabil trec pe lângă tine oameni cu geci de 500 de euro, încălțări de 300 de euro, ceasuri de 1000 de euro sau biciclete de 2000 de euro și asta doar pe stradă. Iar hipsterul ăla pe care îl vezi tu mai încolo, cu telefon de 200 de euro, are acasă un sistem audio de vreo 2 mii și își cumpără toată ziua viniluri – dar tu nu știi de asta, că l-ai face și pe ăla idiot.

      Dar când rămânem blocați în ceva…

        (Citează)

    • Fiecare om consideră oportune alte cheltuieli, în funcție de felul său de-a fi. De asta eu vorbeam despre potențialul de a le face, nu despre dacă sunt sau nu idei bune.

        (Citează)

    • Argumentul ar fi bun daca nu ar exista ceea ce se numeste “status signalling”.
      Sau macar daca nu am fi in Romania. :-))

      Sau macar daca un telefon de 1000 de euro ar fi intr-adevar de 2 ori mai “folositor” sau mai “folosit” decat unul de 500 de euro.

      PS Eu am bagat mii de euro in hobby-urile mele, pentru ca imi fac viata mai frumoasa. Iar 2000 de euro pentru un sistem audio cu pretentii audiofile este putin, foarte putin.

      PPS “Studies show that status signalling often happens amongst people earning less, who then spend a higher percentage of their pay on ‘status goods’. These people splash out to create an illusion of wealth.”

        (Citează)

    • Mie mi se pare o idiotenie sa dai 2000 de euro pe un sistem audio. Cum facem?

        (Citează)

    • @GabrielG – omul dadea un exemplu. Nu cred ca umbla cu sistemul lui de 5000 de eur ( ca 2000 e putin dupa cum zice) prin mall . Sisteme de 5000 de eur cumpara oamenii care in primul rand au banii astia si pe urma ii pasioneaza acest lucru. Nu putem afirma acelasi lucru despre cei care-si iau telefoane de 1000 de eur. Vorbim de sigur despre majoritati aici ( sunt si exceptii – ca peste tot).
      Si eu am un hobby in care am cel mai probabil peste 20keur bagati ( de-a lungul anilor – suma este o estimare, probabil ca sunt mai multi intrucat nu tin socoteala exsata) . Nu tin sa fac public treaba asta – cine ma cunoaste stie despre ce-i vb – cine nu – nu ma intereseaza sa cunoasa acest amanunt.

        (Citează)

  11. Pui salariile brute si calculezi ce platim (masini, case, telefoane) net. Bine de tot.

      (Citează)

  12. Radu, sunt de acord cu tine că, măcar pentru cei care înțeleg diferențele dintre net și brut, calculele mentale de acest tip sunt relativ simpluțe.

    DAR: ție ți se pare normal să pui un cititor să facă „un calcul simplu”? De ce ai mai scris articolul? Urcă Excel-ul cu informații și ne facem noi. ;)

      (Citează)

    • Au scris mai multi – dar vad ca se repeta treaba asta. Ce relevanta are acest lucru in a demonstra o tendinta? Daca faci tabelul cu sumele nete – crezi ca ai alta tendinta? Poti sa argumentezi te rog – ca chiar nu inteleg genul asta de argumentare.

      Daca nu poti sa intelegi chestia asta – simpla dupa mine, si multi altii – nu inteleg cum ai ajuns aici…

        (Citează)

    • Sunt mai multe argumente pentru fiecare din variante. E normal să dai brutul pentru că, deși mai simplu decât prin alte țări, uneori poate fi complicat să calculezi netul (PFA-uri, Micro-uri, d-astea).

      TOTUȘI, fiind date oficiale (?), ele vor fi mereu raportate la „cartea de muncă”, deci poți să aplici cei 45% taxe sau cât naiba sunt exact și vei avea o imagine foarte apropiată de adevăr când vine vorba de conversia brut-net. Cum tu faci cumpărături din net, e relativ irelevant că ai 2k euro brut, este doar un alt calcul pe care trebuie să-l faci la tine în tărtăcuță ca să poți înțelege corect mesajele articolului, ceea ce mi se pare inutil din perspectiva cititorului.

      În plus, dacă vrei să discutăm despre tendințe, hai să căutăm și posibilele cauze pentru modificările alea (cum zicea cineva mai sus, trecerea contribuțiilor la angajat, de exemplu), că statistica nu înseamnă doar „facem un grafic”, ci partea de interpretare e mai complicată. Asta înseamnă că salariul net ar fi fost MULT mai relevant pentru tendințe, nu? :D

        (Citează)

    • @Ciuby – se observa chestia cu mutatul contributiilor la angajat intre 2017 si 2018 – diferentele sunt mai abrupte ( salariile mici scad in timp ce cele medii si mari cresc). Totusi – trendul continua si in 2019…

      Dpdv consumator – da, corect, faptul ca are 2000 eur brut nu inseamna ca-i poate cheltui. Insa asta nu schimba situatia – salariile au crescut vizibil. Sigur – acum se vor opri aceste cresteri si vom vedea cu totul si cu totul alt grafic pe 2020…

        (Citează)

  13. @Marean: ok, down the rabbit hole we go.

    La electronice peste o anumită valoare nu e nimic de 2 ori mai bun la un preț dublu, ci plătești mult pentru diferențe mici. Dar ăla de 1000 de euro e mai bun decât ăla de 500, trebuie doar să merite pentru tine diferența de bani. Ca să nu mai spun de cât timp folosești telefonul ăla, poate ăla de 1000 te ține vreo 4-5 ani.

    Toți am băgat mii de euro în hobby-urile noastre, aia era ideea. Iar cei ce nu le au bagă în telefoane. Nu, 2000 de euro e destul pentru un sistem stereo cu pretenții audiofile. Dar nici măcar n-o zic eu, o zic pasionați serioși, unii care chiar produc muzică. Vei băga mai mulți bani pentru că ești pasionat, iar când ești pasionat nu poți să nu încerci și alte lucruri – amplificatoarele pe lămpi ar fi un exemplu. Nu vreau să intru în detalii pentru că probabil mulți nu sunt interesați de subiect.

    Studies show toate rahaturile posibile, și mă refer la alea publicate. Normal că principiul există, dar de la acel principiu și până la a generaliza cât vezi cu ochii e cale lungă. Și culmea, parcă lumea evită intenționat acea dorință de a avea pur și simplu, fără a încerca să induci vreo percepție cuiva – toți ne dorim lucruri bune și frumoase până la urmă, iar acele lucruri sunt făcute ca să fie folosite de oameni, nu ca să bălim la ăia bogați. Asta nu înseamnă că toți (sau majoritatea) semnalizează, ci doar că asta alegi tu să crezi – și da, faptul că trăim în România ne-a făcut să avem o percepție liniară funcție de bani când vine vorba de obiecte personale.

      (Citează)

  14. Ciuby:
    Radu, sunt de acord cu tine că, măcar pentru cei care înțeleg diferențele dintre net și brut, calculele mentale de acest tip sunt relativ simpluțe.

    DAR: ție ți se pare normal să pui un cititor să facă „un calcul simplu”? De ce ai mai scris articolul? Urcă Excel-ul cu informații și ne facem noi. ;)

    sa mor eu de inteleg comentariile pe tema asta. Cat de greu este sa aproximezi netul ? ai 10k brut o sa ai in jur de 6k net. Daca vrei sa fii mai exact poti sa pui 5.5k net, dar in contextul acestui articol nu conteaza valoarea.
    O persoana cu acest salariu se poate indatora in jur de 70k euro (40% grad de indatorare) pt un apartament. Daca sunt o familie deja se dubleaza suma.
    As zice ca sunt multi bani in “piata”.
    Iar mai sus sunt doar venituri din salarii. Mai sunt alte tipuri de venituri

      (Citează)

  15. lasand la o parte scaparea cu net vs brut..
    presupunand ca ai un salariu de 4500 lei lunar in net.. (adica sa zicem 1000 de euro)..
    sunt singurul caruia i se pare ca la banii aia nu iti permiti un telefon de 1000 de euro?

    da, ai banii aia in mana la finalul unei luni, dar sa dai una din 12 luni numai pe telefon.. inseamna ca iti mai raman 11 luni pentru casa, masina, mancare, sanatate, economii / pensie, vacanta, etc..

    serios acum.. se numeste ca iti permiti un telefon cand dai tot salariul lunar pe el sau nu?

      (Citează)

    • Păi da, se numește că îți permiți, altfel îți permiți numai mâcarea, că în rest aproape totul e mai scump decât salariul pe o lună.

      Nu ești singurul, stai liniștit, sunteți mulți cei care faceți calcule cu veniturile altora.

        (Citează)

    • dam167: altfel îți permiți numai mâcarea, că în rest aproape totul e mai scump decât salariul pe o lună

      da si nu.
      o casa o folosesti vr’o 30 de ani, o masina macar vr’o 5 ani, iar un telefon din asta ca 1-2 ani.

      apoi mai e si prioritizarea nevoilor: de casa (proprietate sau chirie) cam ai nevoie, de o forma de transport (la fel, proprietate sau chirie sau in comun) ai nevoie daca mergi la un job sau business care nu e in cartier si tot asa.
      din telefonul ala de 1000 de euro cam de ce ai nevoie (si nu e acoperit de un telefon de 300 de euro sa zicem)?
      si daca potrivim casa cu masina cu vacanta si cu telefonul (considerand ca telefonul e varf de gama).. iti mai ajung 1000 de euro pe luna sa le ai pe toate?
      oare e o idee sanatoasa sa ai un telefon de lux si sa locuiesti inghesuit in 2 camere cu parintii la 30 de ani?

      sunt de acord, fiecare isi cheltuie banii pe ce doreste si e responsabil pt asta.. dar n-as zice ca iti permiti un telefon cand el costa cat salariul tau pe o luna (mai ales daca vb de brut si nu de net)

        (Citează)

  16. La electronice peste o anumită valoare nu e nimic de 2 ori mai bun la un preț dublu, ci plătești mult pentru diferențe mici.

    nici tu si nici eu nu am vorbit pana acum de “mai bun”, ci de “folosit”.
    reciteste-ti postul initial, ai scris “Unul dintre modurile în care cuantifici valoarea unui obiect personal e cât de mult îl folosești”

    dar ok, putem sa vorbim si de “mai bun”: sunt de acord ca e un pic mai bun ala de 1000 de euro, dar te rog sa fii si tu de acord ca cei care si-l iau pentru acest motiv sunt minoritari.

    adica daca esti blogger ca Radu, ok, sa zicem ca e normal sa ai cel mai bun telefon de pe piata, ca e una din uneltele cu care lucrezi.

    altfel e doar status signalling – sau fitza cum se zice.

    ref la audiofil, nu ma mai preocupa domeniul de vreo 10 ani, dar pe vremea cand citeam eu pe diferite forumuri (romanesti) oamenii bagau sume gen 2000 de euro doar in sursa sau doar in cabluri, imi amintesc perfect ca am fost socat la vremea aia.

    :-)

      (Citează)

    • Legat de telefoane, eu mă uit în jurul meu – familie, prieteni – și se face un număr semnificativ, un eșantion ai putea spune, pentru că și ei au apropiații lor și din discuții afli la un moment dat cum gândesc ăia. Pot să-ți spun că nimeni nu se încadrează în tiparele discutate pe internet și mi se pare elocvent pentru că dacă intrăm în detalii, criteriul definitiv pentru care alegi un telefon în detrimentul altuia e subiectiv – și e normal să fie așa pentru că nu suntem roboți. La modul pe bune, în ralitatea din jur, eu n-am mai văzut de muuulți ani nevoia de status signalling. Dar poate sunt ciudate cercurile în care mă învârt eu.

      Cu folositul voiam să zic că dacă folosești des un obiect îi aloci un buget mai mare. Dar cât de mare e bugetul depinde de fiecare individ, la fel ce alegi să cumperi în bugetul ăla.

      Nu cred că numai în România există aroganță și snobism printre pasionați dar da, de vehiculat se vehiculează în continuare sume mari. E de ajuns să mergi pe AV Store să vezi ce review-uri scriu oamenii, de exemplu la căști, unde numai amplificatorul trebuie să fie 2000 de euro. Ca în orice domeniu, echipamentul bun a devenit accesibil. Eu unul mă feresc de cei ce recomandă sau sugerează că ai nevoie de chestii scumpe, pentru că e clar că nu au înțeles fenomenul.

        (Citează)

  17. GabrielG:
    Mie mi se pare o idiotenie sa dai 2000 de euro pe un sistem audio. Cum facem?

    Hai să simplificăm. Ai obiect(e) personal(e) – evident mici, nu mașini – pe care să fi dat la un moment dat 1-2000 de euro? Dacă nu, e clar, nu pui preț pe obiectele din jurul tău. Dacă ai vreun hobby și ai dai la un moment dat banii ăia pe ceva, audio e hobby-ul altora.

      (Citează)

    • Hai sa incercam sa gandim in venit anual, ca aia mai evoluati.
      10000 lei brut zice vreo 1500 Euro/luna = 18000 Eur/an
      Telefon de 1000Eur = un impresionant 5% din venitul anual. Ce mai e 5%, da-i in malachie.
      Dupa care observi ca 64GB nu sunt suficienti si te asiguri ca la anul vei lua telefonul cu 512GB, pe care vei da 1500+Eur. Preferabil Huawei ca are toti influentii.
      Great succes, stai cu parintii in 2camere la 30 de ani ca Mircea badea …

        (Citează)

  18. Fix asta eram curios și eu. Dacă sunt la privat, nici o problemă, doamne ajută să crească economia și să fim cât mai mulți cu salarii de genul.

    Dar dacă e la stat pe posturi din instituțiile centrale…n-am făcut nimic, și nu înseamnă nimic despre economia noastră.

    Sid:
    Ar fi interesant acest grafic pe ani și diferențiat între stat și privat.

      (Citează)

  19. Sunt singurul care observa ca se castiga extrem de putin? Majoritatea covarsitoare au salarii de pana in 4500 lei brut. Adica vreo 2700 lei. Ce faci cu banii aia cand o rata pt un apt de 2 camere e 1500 lei/luna timp de 30 de ani sau o chirie e minim 1000 lei? E incredibil ca mai exista economie in tara asta. Ca oamenii mai si cumpara ceva. Matematic nu ar prea avea cu ce sa cumpere. Nu pot decat sa banuiesc ca se fac imprumuturi de nevoi personale pe banda rulanta.
    Si da, e buna observatia ca aici sunt inclusi bugetarii ce s-au procopsit cu niste salarii nesimtite in ultima vreme. Ar fi si mai tragica situatia doar cu sectorul privat.
    Vazand cat de prost sunt platiti oamenii care muncesc si duc tara asta in spate, parca ti se face cu atat mai greata sa vezi cum se lafaie in bani si cheltuieli nesimtite tot felul de “influenceri” si “content creatori”. E jignitor pur si simplu. Toate “campaniile” astea platite din bugetele unor firme/corporatii care isi tin salariatii cu niste venituri de rahat, dar in acelasi timp au bani sa dea mii de euro unuia care se maimutareste pe youtube sau pune o poza pe instagram.

      (Citează)

  20. @john2381 & Foorysh: Sunteți niște vizionari! Oamenii au nevoie de frigider, TV, mâncare, haine și divertisment în general, după cultură și posibilități, dar voi ați ales studentul care numai ce s-a angajat și și-a luat ultimul model de telefon pentru că a simțit nevoia să-și ia și el ceva. Așa-i, trebuia să-și ia telefonul de 300 de euro, iar cu restul de 700 își lua casă, mașină și mergea în concediu, ca un om cu adevărat cumpătat. Nu, stai, mi-am adus aminte, mai ai nevoie și de mașină de spălat, aspirator, aragaz, cuptor, mobilă, compiutăr (și astea ultimele au o viață de circa 5 ani), de ce rămâneți unii blocați în telefonul ăla?

    Simt că vreau să fiu un om cumpătat în ochii voștri (deși nu sunt) și vă spun că am un telefon pe care am dat 500 de lei (nou/abonament). Îl am de 2 ani și sunt toate șansele să-l mai țin un an.

      (Citează)

  21. Poate majoritatea bugetarilor nu produc, dar sunt răspunzători de investiții, învățământ, administrație, aplicarea legislației etc. Scopul măririi salariilor a fost să nu se mai împiedice ăia care produc și pot investi în ei. Exact cum zic mulți pe aici, când plătești un om cu studii superioare și răspundere cu 1800 de lei pe lună normal că o să-l doară la bască – și problema e că pentru un om competent, pe care n-o să-l doară la bască, ăia 1800 de lei nu sună a trai decent. Nu zic că mărind salariile ai făcut oamenii competenți, dar e un prim pas.

      (Citează)

  22. Pai e cam abrupt – de la 4.501 lei – 10.000 lei brut – 835.000 de persoane
    Unul traieste bine , altul abia-si permite plata ratelor . Si aici referindu-ne ca voi ati postat bruturi iar ei castiga net … iar cu 4500brut nu faci mare rahat

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus