►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Noua tastatură MX Keys are tot ce-i trebuie unui om care scrie mult: taste silențioase, iluminare cu senzor de apropiere a degetelor, feedback plăcut la apăsare, conectivitate wireless la mai multe dispozitive și pare bine construită pentru a fi durabilă.
Este bazată sau măcar construită pe aceleași principii precum Craft, o tastatură testată de mine pe final de 2017. Spre deosebire de Craft, MX Keys nu mai are acea rotiță tactilă multifuncțională, care probabil nu era necesară decât unui număr mic de potențiali clienți, dar în schimb triplează autonomia bateriei tastaturii, care acum ține vreo 9 zile (sau 5 luni cu iluminarea oprită). Prețul a scăzut și el aproape la jumătate.
Specificații Logitech MX Keys:
Preț: 499 lei la eMAG.
Tastatura, suportul de palmă și un receiver Logitech Unifying, la care pot fi conectate simultan mai multe dispozitive Logitech.
Tastatura este cenușie, cu un aspect serios, premium. Este subțire, rotunjită pe la colțuri, pare lucrată cu atenție și construită din plastic de calitate (și cred că și metal pe partea inferioară). Tastele, mai închise la culoare și inscripționate cu alb, sunt mari și concave, cu o adâncitură de mari dimensiuni în centru.
Nu știu ce switch-uri folosesc, dar tastele sunt foarte silențioase. Cursa lor este bine calibrată, exact cum trebuie pentru a simți că apeși, dar nu că trebuie să faci efort.
Sigla Logi este discret așezată deasupra tastelor. Bateria este în partea de sus, de două ori mai groasă decât restul tastaturii, ceea ce ajută să o încline ușor spre utilizator. Tastatura nu are picioare extensibile, ci se bazează pe această formă pentru a-i asigura înclinația.
Pe partea opusă utilizatorului se află un port USB-C și un buton on/off. Pe burtă sunt șase mici piciorușe cauciucate care, împreună cu bateria destul de grea, dau o mare stabilitate tastaturii, care nu alunecă pe birou nici măcar când tastezi “furios” sau o împingi ușor.
Mi-au plăcut Enter-ul și Esc-ul de dimensiuni mari. MX Keys este gândita pentru Windows și MacOS, așa că tasta winkey este inscripționată de fapt cu “Opt / Start”, după caz, iar cea Alt cu “cmd / alt”. Ca pe laptopuri, există o tastă Fn cu care schimbi funcțiile tastelor F1-F12, care au pe ele diverse comenzi multimedia și de control.
În ce privește suportul de palmă, acesta este o bucată subțire din cauciuc moale pe partea superioară și unul dur pe cea inferioară (pentru aderență bună la masă). Este complet detașat de tastatură și nu i se poate atașa în nici un mod. Ideea este să-l pui tu la ce distanță vrei de tastatură, acolo unde-ți stau încheieturile, găsind poziția cea mai confortabilă. Eu țin tastatura pe marginea mesei, încheieturile în aer și coatele pe cotierele scaunului, așa că nu prea am folosit acest suport.
Cum spuneam, tastele sunt silențioase, plăcute la atingere, pe MX Keys este foarte ușor să scrii în viteză, exact cum am eu nevoie. Eu am conectat-o la PC prin receiverul USB (dar nu al tastaturii, ci aveam un altul de la un mouse, iar cele Unifying sunt compatibile între ele).
Există apoi o serie de taste speciale și taste multimedia care sunt binevenite.
Deasupra celor insert-home-page up, se află trei taste ce comută între maxim 3 dispozitive la care poate fi conectată MX Keys. Poți folosi deci tastatura pentru a comanda trei calculatoare, schimbând imediat între ele.
Deasupra blocului numeric se află o tastă de Calculator, care-l deschide pe cel din Windows. Foarte utilă opțiunea, că e mereu de calculat. Lângă acesta se află o tastă Print Screen, inscripționată cu imaginea unei camere foto, și una cu rol de App Menu, care de fapt simulează un click dreapta.
Tot acolo se află o tastă de Lock. Poate este utilă celor ce vor să blocheze PC-ul dacă se ridică de la el, dar mie nu-mi trebuie, iar din software-ul Logitech Options am schimbat-o pe comanda winkey+shift+s, care deschide o captură de ecran cu arie selectabilă. În loc să apăs trei taste, apăs doar una.
Restul tastelor multifuncționale sunt clasicele F1-F12. Avem aici
Dacă instalați software-ul Logitech Options (care-i bine făcut și merită utilizat), le puteți configura după cum vreți. În primul rând, puteți regla dacă vreți să fie funcționale doar în pereche cu apăsarea Fn sau direct.
Apoi, puteți schimba rolul fiecărei taste. Pe unele chiar ar trebui să le schimbați. Poate nu folosiți Action Center, de exemplu, și nu are rost să-l aveți binduit pe o tastă când ați putea de acolo să lansați Calendarul sau Spotify. Similar și pentru App Menu, pentru tasta “winkey+tab” (apăsați direct winkey+tab și gata), show/hide desktop și alte funcții pe care poate nu le utilizați.
Logitech Options vă dă posibilitatea să configurați cum vreți aceste taste. Puteți alege să lansați o aplicație, să trimiteți o apăsare complexă de butoane sau din alte funcții predefinite, multe la număr. De exemplu, poate doriți să puneți Maximize Windows pe o tastă, ca să nu vânați cu mouse-ul butonul din colțul ferestrei pentru asta. Puteți pune și Back, Email, Documents, next browser tab, Open Folder (și alegeți care) etc.
Și acestea sunt opțiunile generale pentru tastatură. Există și posibilitatea de a schimba aceste taste în funcție de aplicația activă în acel moment. Treaba asta funcționează 90% bine (în sensul că uneori aplicația nu detectează imediat că acum ai ieșit din Excel și ai intrat în Premiere) și mi se pare deja pentru utilizatori avansați.
Opțiunea este foarte bună, după cum am spus-o și când am văzut-o pe moușii Logitech. Există programe în care se folosesc foarte multe shortcut-uri sau combinații de taste, iar pe MX Keys poți seta unele dintre ele. Este foarte util ca tasta F4/Action Center să fie de fapt lama de tăiere în Adobe Premiere (ctrl+k de obicei), dar Extend Canvas în IrfanView (care-i shift+v de obicei și poate te-ai săturat să le reții).
Cum spuneam, e ceva de muncă la configurarea lor și de obicei se adresează utilizatorilor avansați, care vor eficiență maximă, dar important este că opțiunea există.
Autonomia este de 10 zile cu iluminare și 5 luni fără iluminare, zice site-ul oficial. Confirm cele 10 zile cu iluminare la o utilizare de 12 ore/zi. Iluminarea pornește automat când apropii mâna de taste și există un senzor de lumină ambientală ce o reglează la un nivel adecvat, dar poate ar fi fost mai bine dacă o oprea de tot ziua. Din păcate, ziua se aprinde oricum. Acum că știu cât de mare este impactul iluminării în baterie, probabil o voi opri eu manual în timpul zilei și o pornesc din nou când îi simt nevoia.
Încărcarea tastaturii oricum nu-i mare problemă. Primești o avertizare (are un LED care începe să clipească roșu) cu multe ore înainte să te lase bateria, iar încărcarea prin USB-C durează maxim o oră.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
MX Keys este o tastatură excelentă în principal pentru cei ce scriu mult, fiind silențioasă și plăcută la atingere. O văd în primul rând recomandată în scris și muncă tip office, dar nu-i ca și cum n-ar merge și pentru gaming, deși gamerii de performanță vor dori o tastatură mecanică de gaming.
Are iluminare, are taste utile și care pot fi modificate ușor din software (iar acesta funcționează bine!), arată a produs premium elegant. Eu nu i-am găsit nimic de reproșat. Costă destul de mult, dar dacă folosiți un produs timp de 8-10-12 ore per zi, merită să investiți într-unul de calitate iar MX Keys este așa ceva.
Preț: 499 lei la eMAG.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
19/02/2020 la 6:11 AM
Cei care scriu mult, au nevoie de tastatura egonomica! Dupa 2-3 zile de obisnuinta, nu o sa mai revina veci la tastaturi drepte.
Andrei M(Citează)
19/02/2020 la 7:04 AM
Ai ceva exemple?
Okochea(Citează)
19/02/2020 la 6:29 AM
Eu am Logitech Craft și confirm că folosesc rotița aceea foarte rar. În rest. tastatura e superbă. E gândită foarte bine. Folosesc des tastele acelea pentru a schimba ce dispozitiv controlez, de la PC la laptop.
Silviu(Citează)
19/02/2020 la 7:13 AM
Nu are switch-uri, în așa grosime are cel mult forfecuțe. E ok, dar nu este ideal, cel mai comod tastat este pe switch-uri mecanice, preferabil MX Brown.
Logitech nu zice nimic de switch-uri și nici nu are în pachet cheia de scos tastele dacă erau switch-uri mecanice. Asa că am ajuns la concluzia de mai sus.
Daca te și joci, Corsair are tastaturi mecanice bune și un soft de control excelent. Cooler Master are niște tastaturi mecanice fizic excelente – mai bine construite decât Corsair, dar nu știu cum stau la capitolul soft de control.
Gaelex(Citează)
19/02/2020 la 9:48 AM
Cum o folosesti in acelasi timp la 3 dispozitive daca are un singur receiver?
Cojo(Citează)
19/02/2020 la 10:03 AM
Presupun ca nu se conecteaza doar prin receiver ci si prin bluetooth. Presupun pentru ca nu am, dar mouse-ul MX Anywhere pe care il folosesc acum asa functioneaza.
Giani Mucea(Citează)
19/02/2020 la 9:50 AM
asta nu e ergonomica, uitate ce tastaturi ERGONOMICE faceau microsoft acum cativa ani (pacat ca s-au lasat de businessul asta).
asta e o tastatura ordinara, nimic special fata de restul.
acelasi layout mizerabil in care iti sucesti degetele, si vin baietii de la marketing si ii zic ergonomica.
Mihnea(Citează)
19/02/2020 la 1:47 PM
Microsoft produce în continuare tastatura ergonomică. În plus are layout US pe care îl prefera mulți.
Xpander(Citează)
19/02/2020 la 10:35 AM
Poate imi puteti da cateva sfaturi pentru problema mea:
Am nevoie sa pot utiliza in acelasi timp o tastatura + mouse wireless la:
1. un PC (pe care nu se pot instala programe/drivere)
2. un laptop
Nu vreau sa folosesc un KVM doar pentru atâta lucru.
Cojo(Citează)
19/02/2020 la 11:12 AM
Încearcă Mouse without borders…https://thegadgetist.ro/cum-sa-controlezi-doua-calculatoare-cu-un-mouse-si-o-tastatura/
Silviu(Citează)
19/02/2020 la 11:16 AM
Tastatura de mai sus face ce vrei tu: bagi receptorul în usb-ul PC-ului și legi tastatura de laptop prin bluetooth. Apoi comuți de la tastatură cu care dispozitiv vrei sa o folosești (probabil PC-ul va fi 1, iar laptopul 2). Softul tastaturii e necesar doar pentru setări suplimentare.
Cred că există și software care să facă un sharing la periferice și să le poți folosi simultan pe mai multe PC-uri, dar probabil trebuie instalate pe ambele.
dam167(Citează)
20/02/2020 la 1:51 PM
Synergy se numeste softul
E foarte ok l-am folosit pe win/mac fara probleme prin retea.
https://symless.com/synergy
Merge prin rețeaua LAN și poți controla remote orice computer din rețeaua locală. Sau orice computer cât timp clientul se poate conecta la server.
manu144x(Citează)
19/02/2020 la 12:30 PM
“Eu țin tastatura pe marginea mesei, încheieturile în aer și coatele pe cotierele scaunului, așa că nu prea am folosit acest suport.”
am schimbat biroul (mai îngust) și acum așa scriu și eu, dar mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc. Nu e ideal.
PS: mă mir că mai sunt oameni pasionați de tech care să considere o tastatură non-mecanică. Credeam că sunt o raritate ușor ușor.
rivi(Citează)
19/02/2020 la 1:59 PM
Cons (din punctul meu de vedere):
– mica, inghesuita
– nu are scroll lock si pause
– nu e ergonomica
Prin comutarea intre device-uri, schimba si mouse sau doar tastatura ?
Claudiu(Citează)
19/02/2020 la 3:51 PM
Cand si in ce context ai folosit tu ultima oara cele 2 taste (pause si scroll lock)? Ca nu le-am folosit in viata mea si au trecut mai bine de 20 de ani de cand am descoperit calculatorul.
Octav(Citează)
19/02/2020 la 4:25 PM
Anul trecut a trebuit sa lucrez pe laptop-ul unui client. Laptop-ul ala avea tastatura AZERTY, asa ca am luat un Logitech K380 QWERTY sa nu arunc cu laptop-ul in perete. Mai mica decat asta din articol si cu tastele rotunde. E greu la inceput, dar m-am obisnuit. Acum o folosesc inclusiv acasa.
Cand comuti, schimba doar tastatura.
Giani Mucea(Citează)
19/02/2020 la 8:45 PM
Au luat-o razna logitech. Cam toate tastaturile lor au tasta SHIFT din stanga sub dimensionata. In programele pe care le folosesc tasta SHIFT intra intr-o multime de combinatii de scurtaturi (neconfigurabile). Pur si simplu ma sparge.
AlexCD(Citează)
20/02/2020 la 9:53 AM
Acum 2 zile am folosit pause, cand nu reuseam sa gasesc tasta pentru intrat in bios la un sistem. Scroll mai folosesc uneori, cand ma lovesc de programe / scripturi care toarna ecrane intregi pe output
Claudiu(Citează)
15/05/2020 la 2:28 PM
Care e faza de nu se mai gaseste deloc?
Carturaru(Citează)