un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum va fi Internetul în 2023

18 Feb 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

În caz că vă întrebați cum va arăta Internetul peste câțiva ani și ce se va îmbunătăți față de acum, CISCO tocmai a lansat o nouă ediție a Annual Internet Report, în care prezintă diverse statistici despre cine, cum și de ce folosește rețeaua și cum va evolua totul până în 2023.

Știți că-mi plac statisticile, așa că m-am uitat cu plăcere la streamingul video cu conferința lor. Iată mai jos cele mai importante informații de acolo, împreună cu gândurile mele. Dacă vreți astfel de date pentru vreun material propriu, astăzi sau mâine vor fi puse și online la cisco.com/go/ciscoAIR

Aceasta este situația generală pentru 2023: 66% din populația planetei va avea acces la Internet, iar vitezele de acces se vor dubla sau chiar tripla. Apropo, s-ar părea la o primă vedere că în România deja stăm mult mai bine la vitezele de fix și wifi decât este indicat în media globală. Stăm, dar nu vă așteptați la sute de Mbps, că nu toată lumea plătește pentru abonament de 1 Gbps, nu toată lumea are echipamente ce pot atinge astfel de viteze. Raportul CISCO ia niște statistici din testele Ookla și situația apare precum vedeți acolo.

Mi-ar plăcea să știu creșterea per țară în zona noastră. Conform CISCO, în zona Central and Eastern Europe intră Polonia și Rusia ca piețe mari, iar în “restul CEE” sunt Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Ungaria, Macedonia, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Uzbekistan, probabil ei delimitând totul conform definiției legate de munții Caucaz și Ural.

Media de viteză pe acces fix la net este de 35 și va crește la 88 Mbps. Eu am acasă cam 930 Mbps la orice oră. Vă dați seama deci că media în România este mult peste alte țări și, dacă mă iau după altă secțiune din site-ul CISCO, este deja peste media din 2023 (122 Mbps versus acel 88 Mbps în medie, deși avem doar 54 Mbps în mediană, adică eliminând valorile extreme din calcul).

Wifi-ul și datele mobile vor crește și ele substanțial în întreaga lume.

CAGR reprezintă rata medie anuală de creștere în intervalul indicat. În fiecare an, deci, sunt cu 6% mai mulți oameni cu acces la net.

Cea mai mare creștere, însă, va fi în domeniul M2M, adică machine-to-machine. Senzori, automatizări, dispozitive IoT, smart cities, totul intră aici. Ponderea telefoanelor și PC-urilor în rândul dispozitivelor conectate chiar va scădea pentru că cele M2M cresc foarte mult. Probabil că serviciile 5G de latență mică vor fi un motor pentru această creștere.

Culmea este că ponderea televizoarelor în rândul dispozitivelor cu ecran conectate la net rămâne constantă, 24%, deși numărul lor va crește mult. Asta este pentru că simultan cresc și toate celelalte, iar din nou creșterea principală este pe dispozitivele M2M. Gândiți-vă voi ce fel de dispozitive automatizate includ și ecran.

Cu 66% dintre televizoare fiind capabile de 4K în 2023, cred că adopția în masă a 4K poate fi considerată deja finalizată și se creează astfel premisele pentru televizoarele 8K. Creșterea este de 27% pe an și se va ajunge la 891 de milioane de televizoare 4K în 2023.

Graficele acestea arată creșterea M2M în general și pe regini. Zona noastră are a doua cea mai mare creștere (22% după cei 24% din MEA) ceea ce mă surprinde mult. Adică pe de o parte este clar că nu stăm strălucit la automatizări și deci este loc de o creștere mare în acest domeniu, dar sunt uimit că vom avea o creștere mai mare decât în zona Asia Pacific, unde mă așteptam ca țări precum China, Japonia, India și altele foarte numeroase precum Indonezia să aducă de fapt boom-ul în acest domeniu.

Aici este o recapitulare a numărului de dispozitive conectate și a vitezei medii pe mobil în prezent și în 2023. Probabil că adopția 5G va aduce acele viteze medii triple, că altfel nu cred că este posibil. După cum mi-au spus reprezentanții unui operator telecom acum câteva luni, traficul prin rețea se dublează în fiecare an, iar fără 5G în curând viteza media va scădea mult până spre valori unde ar putea deveni frustrantă.

Creșterea M2M este foarte mare și când vorbim doar de conectivitate la rețea mobilă, unde se va crește de la 13% la 34% în 5 ani. Telefoanele și tabletele vor avea în total peste 50%.

Zona noastră a Europei, deși va avea cea mai mare creștere anuală a numărului de hotspoturi wifi, va avea în 2023 doar 4% dintre cele din lume. China va avea cele mai multe hotspoturi wifi, urmată de SUA și de Japonia.

Vitezele medii pe conexiuni fixe.

Vitezele medii pe conexiuni wifi. Aici diferența este mult mai mică și cred că ține de tipul dispozitivelor pe care le conectezi la wifi.

Pe mobil, se vede că America de Nord și Europa de Vest vor fi în față. Sunt mai multe motive posibile aici. Unu, sunt țări dezvoltate economic și atunci se dezvoltă mai repede și rețelele telecom, că-i nevoie de ele. Doi la mână și probabil principalul motiv, zona statistică Europa de Vest este mult mai uniformă decât Europa Centrală și de Est, care include multe țări în curs de dezvoltare, plus Rusia, care-i foarte mare, cu teren foarte variat, iar tot spațiul dintre partea ei europeană și Oceanul Pacific  în capătul celălalt al Asiei probabil trage statisticile în jos.

Mi-ar fi plăcut să văd statisticile CEE fără Rusia în ecuație sau măcar doar cu partea europeană a Rusiei.

Dacă intrați aici, puteți vedea o hartă cu viteza medie și mediană de download și upload în fiecare țară, pe conexiuni fixe și pe mobile. Pe fixe, România este întrecută doar de Coreea de Sud în întreaga lume. Pe mobile, mai avem de lucru.

    14 comentarii

  1. “Eu am acasă cam 930 Mbps la orice oră. Vă dați seama deci că media în România este mult peste alte țări”

    Foarte ok articolul, dar editeaza cumva fractura asta de logica de mai sus.

      (Citează)

  2. “Pe fixe, România este întrecută doar de Coreea de Sud în întreaga lume.”

    Surprinzator si de Islanda

      (Citează)

  3. Suntem la categoria “bordei cu parabolică”. Nu avem șosele, nu avem căi ferate și aeroporturi moderne, încă mai trebuie să stăm la cozi și să plimbăm hârtii intr-un scenariu ridicol pe la diverse instituții care nu au sisteme informatice sincronizate, dar avem 1Gb viteză pe fir în casă. Doar în casă ne simțim oleacă mai cu moț în comparație cu “sărăciile” din Vest.

      (Citează)

  4. ba baieti, asta cu romania are cel mai rapid internet e ca si aia cu la microsoft redmond lucreaza doar romani.

    terminati cu visele, nu suntem cu mot la nimic.

      (Citează)

  5. Off-topic:

    @nwradu, ai mai folosit Orange Money? Poți să (-mi) faci un follow-up? Mă interesează calitatea serviciului, cât de stabilă este aplicația etc, pentru că pare destul de tentant (comparativ cu unele alternative) după ultimele adăugiri. Mulțam.

      (Citează)

    • Stiu ca nu era pentru mine intrebarea, dar ma bag si eu ca musca: Orange Money e no-go din start pentru mine, ca incearca sa ma lege de un numar de Orange.
      Deja Revolut mi se pare aiurea, ca ma leaga de un anume numar de telefon (probabil se poate schimba la nevoie, dar la ce suport au cred ca e mai usor sa inchizi contul si sa faci altul).

      Dar sa ma lege si de retea, deja mi se pare prea mult. Sunt pe Orange momentan, dar portat ultima data acum vreun an.
      Bancile clasice nu au astfel de limitari, trebuie doar un pic de grija daca ai two factor authetication cu SMS.

        (Citează)

    • @Sorin Într-adevăr, atâta doar că eu am abonament de 13 ani, să zicem că nu mă încurcă prea mult. Ce mi-a atras atenția e cursul de schimb Visa +1%. Deocamdată mă uitam la ei și la TransferWise, cu cardul Borderless.

        (Citează)

  6. M2M inseamna comunicatii directe intre device-uri (gen doua masini autonome care isi transmit una alteia date) , sau include si conexiunile machine to cloud (becul “inteligent” care se conecteaza in cloud si asteapta comenzi, dar de fapt nu comunica in niciun fel cu becul din camera alaturata)?

      (Citează)

  7. Digi a trecut, cam peste tot de la 100Mbps la 300Mbps viteza minima… Eu am cumparat si instalat cel putin 15 routere acum multi ani pentru vecini, rude prieteni….N-am reusit sa mai conving pe nici unul ca au nevoie de un router nou capabil de viteze Gigabit! Nu le pasa, nu-i intereseaza… La mine pe scara cred ca sunt singurul cu router Gigabit! Apoi mai sunt unii care au inlocuit conexiuni bune, prin fibra, cu conexiuni 4G doar pentru ca li s-a parut mai interesant. Cu flybox-uri ca alea de le da Telekom in reclame fara sa spuna ca trebuie sa platesi chirie un euro!

      (Citează)

  8. bagi 500 lei si ai cashback, daca ai si telefon de la ei si ai factura 300 lei pe luna, primesti 10% din valoarea facturii.
    sunt cateva stelute dar nimic grav.

    deci st.fu si ia-mi banii (suna foarte prost vs varianta in engleza).

    Sorin:
    Stiu ca nu era pentru mine intrebarea, dar ma bag si eu ca musca: Orange Money e no-go din start pentru mine, ca incearca sa ma lege de un numar de Orange.
    Deja Revolut mi se pare aiurea, ca ma leaga de un anume numar de telefon (probabil se poate schimba la nevoie, dar la ce suport au cred ca e mai usor sa inchizi contul si sa faci altul).

    Dar sa ma lege si de retea, deja mi se pare prea mult. Sunt pe Orange momentan, dar portat ultima data acum vreun an.
    Bancile clasice nu au astfel de limitari, trebuie doar un pic de grija daca ai two factor authetication cu SMS.

      (Citează)

    • Sunt sarac, am prepay si bag 6-10 euro pe luna.
      Nu gasesc, exista cashback la cardul platinum? Sau te referi doar la reducerea aia de 10% din factura?

        (Citează)

  9. daca se taie importurile din china suntem tot unde eram acu 30 de ani. ca noi niciun tranzistor nu facem

      (Citează)

  10. Dacă ești sărac atunci la ce îți tot trebuie carduri?
    Alea se merită dacă rulezi multi bani și ai avantaje.

    Sorin:
    Sunt sarac, am prepay si bag 6-10 euro pe luna.
    Nu gasesc, exista cashback la cardul platinum? Sau te referi doar la reducerea aia de 10% din factura?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus