►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 20 ianuarie 2020
Cum afli norma de poluare Euro a mașinii în labirintul misterios al actelor »
Trăim din nou vremuri spectaculoase în explorarea spațială. SpaceX a făcut ieri un test nou cu capsula Dragon, simulând o problemă în zbor cu racheta Falcon 9 și ejectarea capsulei din vârful acesteia la doar câteva minute după lansare. Se numește Abort Test și este un test uzual în domeniu aerospațial.
Programul Apollo, a cărui istorie am povestit-o aici, a avut 5 astfel de teste, doua la sol (pad abort test) și trei în zbor atmosferic, din care A-004 a fost cel mai complex, presupunând și o mișcare haotică de rotație a capsulei.
O astfel de situație abort presupune două etape:
1. în caz că se detectează o problemă cu racheta care ar duce la explozia iminentă a acesteia, capsula cu astronauți este ejectată din vârful rachetei cu ajutorul unui motor propriu. Chestia asta se poate întâmpla inclusiv la sol, înainte de lansarea propriu-zisă.
Poate că vă întrebați cum pot detecta o explozie cu câteva secunde înainte să aibă loc. Se uită la variații anormale de temperaturi, de consum, de forțe ce apar asupra rachetei și, fiind ingineri buni, își dau seama că, dacă se va continua în acest ritm, în câteva secunde se va rupe ceva. De obicei un computer ia automat decizia de abort și declanșează toate cele necesare.
2. după ejectarea capsulei, aceasta cade “cu boltă” înapoi pe Pământ. Un sistem de direcționare trebuie să o aducă într-o poziție cât de cât stabilă, apoi se deschid mai multe parașute care o fac să cadă lin spre sol. Lin înseamnă cam 4-6 metri/secundă, ceea ce pare foarte dur, dar măcar scapi cu viață și de asta lansările se fac peste ocean, ca să cadă înapoi în apă capsulele.
În 1983, un astfel de sistem a fost declanșat pe o rachetă Soyuz cu 6 secunde înainte de explozia acesteia la sol, înainte de lansare. Cablurile de semnalizare deja arseseră, dar a existat o comandă de backup dată prin radio. Cei doi cosmonauți ruși au scăpat cu bine.
În 2018 s-a trecut printr-un caz mai periculos. Motorul unei alte rachete Soyuz n-a funcționat bine, așa că Abort-ul a fost declanșat la 50 de kilometri altitudine. Viteza pe care o avea deja a dus capsula până la 94 km altitudine, apoi a revenit la sol asistată de parașute. Cosmonauții, un rus și un american, au scăpat teferi.
Dacă vă uitați în clipul de mai jos, vedeți toate acestea cu capsula Dragon și racheta Falcon 9. După câteva secunde de zbor și trecerea prin max-q (momentul în care forțele asupra rachetei sunt maxime), se simulează o problemă și se dă semnalul Abort. Capsula este lansată ca un glonț din vârful rachetei (are propriile sale motoare numite SuperDraco), iar racheta este detonată pentru că din acel punct nu ar fi putut fi adusă înapoi la sol.
Capsula Dragon este apoi surprinzător de bine adusă în poziția corectă de propriile jeturi de direcționare, urmează deschiderea unor parașute de ghidaj și apoi deschiderea treptată a parașutelor principale. Testul este important pentru că e cerut de NASA înainte de a permite zboruri cu astronauți spre Stația Spațială Internațională.
Dați pe la T-7 min ca să vedeți și care-i planul acestei lansări, apoi direct la T-0.
Un Pad Abort Test cu capsula Dragon a fost făcut în 2015, când capsula a demonstrat ce motoare de ejectare are pe ea:
Mi se pare foarte mișto că trăim și noi vremuri când sunt testate astfel de sisteme. Gândiți-vă că în perioada 1959-1969 astfel de evenimente aveau loc probabil lunar, trecând prin pregătirea pentru primul om în spațiu, apoi programul Gemini (doi oameni în spațiu) și apoi Apollo, cu tot felul de teste pe orbită, drumuri până la Lună fără aselenizare și apoi șase aselenizări succesive în decurs de 4 ani.
Mă bucur că am și eu ocazia să văd astfel de pași făcuți spre explorare spațială. Abia aștept să înceapă programul Artemis sau să vedem mai multe lansări Falcon Heavy și Starship. Cred că mai țineți minte cu cât entuziasm a fost primit testul Falcon Heavy de acum 2 ani și imaginile spectaculoase cu cele două boostere aterizând la punct fix înapoi pe sol:
Atunci boosterul central n-a aterizat cu bine pe barja din ocean, dar următoarea misiune Heavy a adus la sol toate cele trei boostere.
« Știri despre tehnologie – 20 ianuarie 2020
Cum afli norma de poluare Euro a mașinii în labirintul misterios al actelor »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
20/01/2020 la 2:51 PM
Fara sa fiu rusofil, dar practic astia reinventeaza ceva ce au rusii deja din 1983 si au folosit-o cu succes in conditii reale de cateva ori?
Adica nu-i rau, dar e cam ca intr-o reclama veche la niste absorbante pentru tanga: scuzati intarzierea.
Iulian(Citează)
20/01/2020 la 2:53 PM
e facut de un american, de asta e marketat ca new stuff.
plus, acum e cu twitter, si youtube, american pride.
rusii nu au nimic din toate astea, ei doar stiau sa si faca treaba si sa nu se laude cu orice.
Mihnea(Citează)
20/01/2020 la 3:13 PM
Diferenta e ca acum ai toata treaba asta facuta de o companie particulara. Nu este vreun stat in spate.
Si nu, nu e facut de un american.
nashu_mare(Citează)
20/01/2020 la 3:16 PM
Rusii nu au asa ceva, rusii au ce au avut si americanii multa vreme, o companie de stat ce s-a bazat pe un buget enorm. Aici e vorba de o companie privata ce urmeaza sa fie autorizata sa trimita oameni in spatiu, lucru in premiera. Rusii nu au recuperat nici macar o racheta din momentul in care a parasit rampa de lansare, SpaceX au recuperat 22.
Pe langa asta, e un moment istoric prin prisma faptului ca America o sa isi lanseze iarasi astronautii de pe teren propriu, dupa multi ani de pauza.
Skyler(Citează)
20/01/2020 la 3:43 PM
Așa e, rușii au de toate și au inventat totul pe planeta asta! Ce le mai lipsește este doar o aselenizare! Efectuată de alții inca prin 1969, când abia se ajunsese la bikini, nici vorbă încă de tanga! A, mai lipsește și un sistem de recuperare boostere și una sau mai multe companii PRIVATE care să facă lucruri din astea mai deosebite. Și apropo de bancuri vechi dar bune: ”chiar și radioul a fost descoperit tot de un rus, se numea Popov, la descoperit in buzunarul lui Marconi când l-a prins pe ăsta cu nădragii în cuier și pe el în pat cu doamna Popov.”
IDD(Citează)
20/01/2020 la 4:42 PM
@Iulian: Ai ratat paragraful în care spuneam “Programul Apollo, a cărui istorie am povestit-o aici, a avut 5 astfel de teste” și în care n-am vorbit de Mercury și Gemini, dar toate aveau astfel de sisteme? Și ale lor, și ale rușilor, încă de acum 60 de ani pentru că este necesar?
nwradu(Citează)
20/01/2020 la 4:46 PM
De ce te muți în Rusia, dacă e așa plăcut acolo și îi admiri?
Mai citește un pic de istorie despre programul spațial rusesc și cum le-a mers lor cu aselenizarea înainte să zici că “știau să-și facă treaba”.
Ca să nu mai zic ca vorbim de un sistem inclus încă de la începuturile explorării spațiale în toate capsulele, indiferent de originea lor, nu de ceva nou. Nou este că îl mai face și altcineva acum.
nwradu(Citează)
20/01/2020 la 3:37 PM
si cand te gandesti ca vorbim de spatiu – o chestie enorma si libera, dar problema omenirii e tot ca piulita aia e facuta de rusi si nu de americani.
si ca ar fi o nava 100% pur sange american fara amprente de rus pe ea.
ce societate limitata, desi cu potential f mare.
Mihnea(Citează)
20/01/2020 la 3:52 PM
Frumos articol. Mi-ar face placere sa vad mai mult “coverage” pe domeniul explorarii spatiale.
Din pacate, in Romania putini scriu despre asta.
Multumesc! O zi faina!
Sergiu Gabor(Citează)
20/01/2020 la 6:57 PM
E normal daca m-am uitat aseara la video-ul asta cu bale la gura si l-as prefera oricand oricarui porn? :)))
Radu, ar mai fi de adaugat faptul ca Falconul asta de l-au omorat era pe la a 4-a reutilzare gen. Elon scrie istorie si o face si cost effective, nu e doar o replica a programelor spatiale ruso/americane.
Si apropo de Soyuz, tot respectul pt berbecut, jos palaria pentru tot ce au fcut rusii cu el, dar acum gata, suntem la un alt nivel. Sa compari conditiile si tehnologia din Soyuz cu cele din Crew Dragon/Starliner e ca si cum ai compara Ryan Air cu Emirates/Etihad business class
Morrissey(Citează)
20/01/2020 la 10:49 PM
Ce?
Giumbix(Citează)
21/01/2020 la 10:08 AM
Apropo de asta, am văzut Friendship 7 și parcă și Soyuz la muzeul din Washington și cred că eu n-aș fi rezistat înăuntru nici măcar 2 minute, atât de mici și înghesuite sunt. 3 zile, în costum de cosmonaut… nu mulțumesc!
nwradu(Citează)
21/01/2020 la 11:30 AM
Test de abort, adica a explodat, nu? Pai bine ba, rachetele rusilor explodau de acum 60 de ani. Si Musk, cu toti banii lui, nu a reusit si el sa le explodeze mai frumos. Prost Musk asta. Da faliment maine.
Giani Mucea(Citează)
21/01/2020 la 1:40 PM
Singurel, dar imagineaza-ti si cu alti 2 barbati care se cam proptesc in tine si tu in ei :))
Dar noi ca noi, dar imagineaza-ti fetele astro/cosmonaut care merg pe ISS in echipaje mixte :)
Morrissey(Citează)