►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am citit un studiu Global Knowledge despre salariile programatorilor și angajaților din industria IT în diverse țări, publicat de Gabriel Vasile. Documentul este aici și, dacă lucrați în domeniu, ar trebui să-l citiți cap-coadă cu atenție.
România stă destul de slab, desigur, deși cred că media este trasă în jos de număr foarte mare de joburi în servicii suport și call-center, pe când programare de nivel înalt se face mai mult în alte țări. A crescut și la noi acest domeniu, se lucrează și aici direct la tehnologiile de ultimă oră, dar nu cât în alte țări care au foarte multe startup-uri și foarte multe corporații.
Salariul mediu anual în România este de 34.006 dolari. Salariul mediu mondial este de 89.732 USD. În America de Nord este de 109.985 USD, în EMEA de 70.445 USD. Iată împărțirea între șefi și non-șefi:
Iată salariul mediu per țară în Europa.
Un calcul rapid arată că 34.006 USD per an înseamnă 2.833 USD/lună sau 2.555 euro/lună, dacă vreți așa, adică 12.210 lei/lună. Mediu.
Bănuiesc că studiul este făcut în salarii brute, deși nu am găsit undeva scris clar asta. Ei zic “base salaries”, dar asta înseamnă salariu fără alte beneficii sau bonusuri precum prime sau punga de Crăciun și cafeaua gratis (sau, cum primise un șef de-al meu la finalul unui an, un milion de euro bonus). Nu spun însă dacă-i vorba de gross sau net base salary.
Dacă presupunem că-i vorba de brut. Atunci acei 12.210 lei/lună ajung aproape la 8.000 de lei/lună în mână pentru un programator. Nu-i rău deloc. Prietenii mei din industrie câștigă minim atât, considerând că nu m-au mințit pentru a evita să-i consider săraci (sau poate invers, au vrut ei să mă menajeze și au zis o sumă mai mică).
Studiul include multe alte date utile. De exemplu, iată media salarială în funcție de domeniul IT:
Și în funcție de mărimea companiei. Aici se vede că cele mai mari salarii sunt în startup-uri sau companii foarte mici și apoi în corporațiile foarte mari, unde probabil media este trasă în sus de salariile mult mai mari din nivelurile de senior și executive.
Interesul meu s-a oprit cam aici, că-mi pasă doar de câți bani au alții, nu și dacă-i merită. Există însă în raport un tabel care arată salariul mediu în funcție de numărul de certificări deținute de respectiva persoană. Creșterea nu este foarte mare, dar există.
Și mai interesant pentru cei din domeniu probabil că va fi un tabel ce arată media salarială pentru vreo 30 de certificări diferite. În Europa, banii mulți par a fi în AWS, cloud și blockchain.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
24/01/2020 la 7:18 AM
Până și tata a descoperit ca firma cu care colabora îl plătea prea puțin. Firmă românească care desigur scotea bani frumoși de pe urma diverselor softuri de gestiune.
Tata fiind pensionar a preferat sa le spună pa și sa înceteze colaborarea, care ca de obicei în cazul firmelor românești era mai mult exploatare. Degeaba le da statul român tot felul de facilități, patronul român tot lacom este.
Gaelex(Citează)
24/01/2020 la 11:10 AM
Sa nu il uitam pe Claudiu Constantinescu, managerul Endava pentru Europa Centrală şi de Est care a declarat recent ca toți absolvenții din IT din România nu pot intra fără training într-un proiect de software, ma întreb dacă el când a terminat ASE-ul s-a angajat direct în postul de manager.
Topul salariilor este tras in jos de astfel de companii unde angajații sunt văzuți ca niște resurse, la firma de mai sus s-au redus salariile programatorilor când guvernul a mutat contribuția de la angajator la angajat firma refuzând sa acopere costurile, dar managerii si-au împărțit bonusuri, pentru ei s-a gasit buget, nu si pentru programatori.
florin(Citează)
24/01/2020 la 4:07 PM
Noroc că există atât de multe alte firme unde pot pleca acei oameni
Andrei I(Citează)
24/01/2020 la 7:55 AM
Pt ca NIMENI din Ro nu se limiteaza la max 30% profit si restul sa reinvesteasca, ca asa i romanu’
Marius(Citează)
24/01/2020 la 8:27 AM
Raportul salariu-cheltuieli lunare, care o fi oare? Intre un itist neamt sau englez sau francez si un roman. Presupunem ca au aceleasi cheltuieli lunare.
BlackSkull(Citează)
24/01/2020 la 8:36 AM
“Aici se vede că cele mai mari salarii sunt în startup-uri sau companii foarte mici și apoi în corporațiile foarte mari”
Nu stiu cum ai citit tu asta in graficul ala.
Giani Mucea(Citează)
24/01/2020 la 8:36 AM
Tabelul ala, plm, trebuie cafea.
Giani Mucea(Citează)
24/01/2020 la 9:01 AM
Este usor nerelevant si pentru ca in Ro sunt destui platiti pe pfa si micro. La 60000 usd/year gross, la pfa/micro iese cam 4000 eur/luna net. Exceptand pozitiile de junior, salariul net pe care il poate obtine un ITist roman in vest nu prea mai poate sari de +15-20% vs. cat ia net in Ro.
Boris(Citează)
23/09/2020 la 11:06 PM
Daca ai sasu in Franta ( cazul meu ) si contabil evreu, iti raman cam 85% net (fara salariu, doar dividende). O cifra de afaceri de 150-200k€ e curenta pe aici, faceti si voi un calcul. Suntem inca departe in Ro.
Dan(Citează)
24/01/2020 la 9:12 AM
Bun articol, felicitări!
Mihnea(Citează)
24/01/2020 la 9:33 AM
Cred ca unul din factorii pentru care in Romania salariul mediu este cu mult mai mic fata de alte tari este “cost of living”. E mult mai ieftin sa traiesti in Romania ca in Belgia, spre exemplu.
Andrei(Citează)
24/01/2020 la 9:45 AM
“Dacă la începutul acestui an salariul mediu net în IT era de sub 6.700 de lei, în vară a ajuns la peste 7.100 de lei, potrivit INS.” Fragment din https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/domeniul-it-in-mare-cautare-de-specialisti-la-cat-se-ridica-salariile-pentru-debutanti.html
Mishu(Citează)
24/01/2020 la 1:30 PM
Eu ca programator in domeniul auto, dupa 7 ani am ajuns la 6800 lei net (fara sa consider bonus, ca iau 14 salarii) . In bucuresti o fi alta situatie, dar nu vad aa ajung la 8-9000 lei in urmatorii 2-3 ani.
Cata(Citează)
24/01/2020 la 4:55 PM
iar pensia medie a unui magistrat roman cu 20 de ani vechime este dubla.
ceea ce nu-l impiedica sa obtina si alte venituri!
ma refer la cele prezumat licite, dupa pensionare!
daddy(Citează)
24/01/2020 la 8:48 PM
Am citit si eu maretul studiu si o sa-mi las niste opinii scurte legate de piata IT din Romania.
In Romania exista cam 3 mari tipuri de companii care alcatuiesc asa-zisa industrie de IT:
1. Companii de outsourcing. Aici povestea este simpla, conteaza doar pretul pe zi cerut, nu si calitatea. Salariile sunt diversificate, fluctuatia de personal destul de mare. Ca si idee, daca esti la inceput de cariera o experienta intr-o firma din asta te caleste, dar nu se merita pe termen lung.
2.Companii de produs, ce au mutat sediul in Romania. Povestea este aceeasi ca la punctul 1, numai ca deciziile importante nu se iau niciodata aici. Salariile, nu sunt asa de diversificate se merge pe o grila importata, dar adaptata realitatilor romanesti. Ca si idee, mariri de doua cifre nu primesti prea des, decat in cazuri exceptionale. Merita sa muncesti in companii de acest fel, daca esti interesat sa faci o schimbare in pozitii de mangement, oportunitatile fiind mai dese.
3. Companii de produs, romanesti. Aici lucrurile sunt mai nuantate, intrucat managementul romanesc este unul aparte si nu multa lume il intelege. Salariile nu sunt wow, se munceste foarte mult si e o atmosfera de startup, in care seful si cei apropiati lui iau tot caimacul. Faci vreo 3 meserii in acelasi timp si in anumite situatii “exceptionale” a se citi dese, mai faci suport telefonic in timpul liber, pe la ore neortodoxe gen 2 noaptea. Salariile sunt mici spre foarte mici raportate la volumul de munca si in general nu exista posibilitati reale de a te dezvolta profesional fata de companiile de la punctele 1 si 2.
Cam asa arata piata de IT din Romania. Asupra salariilor nu ma voi pronunta, intrucat am auzit diverse cifre si realizez, ca in anumite segmente inca mai e loc de crestere, pe cand in altele salariile devin prea mari si parca Ucraina sau Belarus devin mai prietenoase. Ce este trist, este ca in acest moment suntem prea dependenti de straini, insa cand ma uit la companiile romanesti si metehnele lor realizez ca e totusi un lucru bun.
P.S. Imi place partea cu certificarea si cat de bine e exemplificat fenomenul ce este un MLM in mare.
Asdad2005(Citează)
24/01/2020 la 10:52 PM
Give this man a cookie.
Fugiti cat va tin picioarele de orice companie in care top managementul este romanesc.
Boris(Citează)
26/11/2020 la 5:36 PM
Eu am trecut prin cele 3 tipuri de firme. Cea cu outsourcingul nu e chiar asa de rea pentru angajat, dar ma racaia ideea ca firma isi lua comision pe spinarea mea. Celelalte doua sunt adevarate intru totul.
asddsa2020(Citează)