►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Galaxy Fold este primul telefon Samsung cu ecran flexibil. Mai exact, este telefonul cu formă ca de carte, adică se deschide și în interior găsești acest ecran flexibil care are în total 7,3 inchi. Practic, e ca un telefon ce devine și tabletă.
Cu un preț de lansare de 9.500 de lei, este gândit exclusiv pentru early-adopters cu foarte mulți bani. Zic early-adopters pentru că tehnologia ecranelor flexibile este la prima ei generație pe telefoane, așa că nu se poate ști exact cât de fiabilă este ea în particular și cât de fragil devine telefonul în general din cauza ei.
Eu am folosit un Galaxy Fold timp de 3 săptămâni și experiența a fost excelentă. Eram sceptic la început, dar ecranul mare face foarte plăcut și confortabil telefonul într-o mulțime de situații pe care le explic mai jos. Dacă ar avea un preț normal, poate m-aș gândi mai serios la un astfel de model. Cu prețul său, însă, review-ul de mai jos este mai degrabă unul pentru tehnologia Flex și avantajele ei.
Specificații Samsung Galaxy Fold:
Preț: 9.500 lei la Orange.
L-am prezentat și pe video, unde se vede mult mai bine cum flexează ecranul, ce probleme are, dar și ce avantaje aduce.
După recallul de la prima lansare, mai prin vară, Samsung a învățat din greșeli și telefonul include o mulțime de instructiuni despre cum să-l deschizi și să-l închizi pentru a nu forța ecranul. Pachetul, în rest, include o pereche de căști Galaxy Buds și un încărcător de 15 W, plus o husă plăcută ca aspect, cu o textură de zici că-i fibră de carbon.
Este gros ca un telefon de pe vremuri, are 15,5 mm grosime când este închis. Este și mult mai greu decât un telefon modern, la 263 de grame, dar e de înțeles, că practic este cât două telefoane unite printr-o balama. Culmea este că grosimea aceasta nu m-a deranjat prea mult în utilizare, fiind compensată de restul avantajelor.
Galaxy Fold are un ecran mic pe partea sa frontală. “Mic” este relativ, ecranul are 5 x 11 cm, cam cât ecranul unui iPhone 5. Practic, vreo 5 ani din cei 13 ani de smartphone-uri am stat cu ecran cam de această dimensiune. Ecranul nu-i gândit doar pentru notificări sau scurte informații, ci te ajută să folosești telefonul ca pe unul normal: poți face orice de pe el, poți aranja pictogramele cum vrei, poți face mai multe ecrane home, rula orice aplicație șamd. Rezoluția sa, 720 x 1680 pixeli, este suficientă pentru diagonala sa.
Ecranul principal, cel flexibil și vedeta telefonului, este în interior. Îl deschizi ca pe o carte și are 7,3 inchi în diagonală, pe un raport de aspect aproximativ 4:3, rezoluție totală 2152 x 1532 pixeli.
Mă așteptam să fie moale, dar nu este. Nu e acoperit cu sticlă, așa cum suntem obișnuiți, dar este oricum dur la atingere.
Acolo unde se îndoaie, pe centru, se cunoaște urma îndoirii doar dacă te uiți special după ea, de exemplu analizând reflexia unui bec în acea zona. Atunci observi că există ceva ciudat acolo. La atingere, acea zonă cam de 1 cm lățime este ușor mai moale.
Surpriza cea mai mare și ceea ce m-a entuziasmat, însă, este că în utilizarea normală nu sesizezi deloc acea urmă de îndoire. E ca și cum nu ar exista indiferent că te uiți la un ecran alb, negru sau colorat, indiferent de aplicația utilizată șamd. Practic, este vizibilă doar când lumina unor becuri cade în mod nefericit fix acolo.
Treaba asta mi s-a părut foarte mișto. Odată deschis, e ca și cum ai avea o tabletă în mână, fără nici un dezavantaj.
Există un notch asimetric, camerele fiind dispuse pe partea dreaptă a ecranului mare, ca un fel de breton emo. Ecranul este atât de mare încât nu m-a deranjat astea prea mult. O cameră selfie de 10 megapixeli se găsește acolo, iar ecranul mic de pe față are o altă cameră selfie, tot de 10 megapixeli.
Pe spate se găsesc trei camere foto. N-am verificat cu atenție, dar pare a fi soluția de pe Samsung S10, cu:
Senzorul de amprentă este pe lateral, gândit pentru degetul mare al mâinii, ca la unele modele Sony, iar în jurul său sunt butoanele normale.
Ecranul flexibil introduce niște dezavantaje constructive. Telefonul nu are un rating IP67 sau de altă formă, că nu poate rezista la apă deoarece pe lângă ecranul flexibil sunt niște locuri ce nu pot fi bine sigilate împotriva ei. Vorbind de fiabilitatea generală, nu cred nici că vrei să-l scapi pe jos, deschis sau închis. Nu este la fel de rigid precum un smartphone normal.
Apoi, cel mai mare risc este să strici cumva ecranul. Gândiți-vă că la un telefon normal ne temem de zgârieturi. Pe ecranul flexibil, care se închide ca o carte, te temi suplimentar de particule mici ce pot intra acolo și-l pot zgâria destul de tare. Nu vrei să prinzi cumva nisip sau orice alte particule, chit că sunt fine ca sarea, în el. De obiecte mai mari nu mai zic. Dacă-l închizi cu o monedă înăuntru, e posibil să ajungi pe la service cu el.
Ecranul mic este AMOLED, dar nu foarte luminos. Deși îl poți folosi la orice, ideea este să vezi pe el ce notificări ai, eventual să faci fotografii cu ajutorul său, dar pentru sarcini mai complexe sau mai lungi ar fi bine să deschizi ecranul de mari dimensiuni Flex.
Ecranul flexibil (care are culori și luminozitate excelentă, ca un flagship modern) este excelent în foarte multe situații. Tastatura este mult mai mare și deci devine foarte ușor să tastezi cu ambele mâini, viteza de scriere crescând semnificativ. Ecranul mare îți permite sa citești mult mai bine emailuri, site-uri, tabele Excel, prezentări și multe altele specifice mediului business, unde acest telefon se potrivește probabil ce mai bine. Asta nu e de mirare dacă-l privim ca pe un telefon ce devine tabletă, la nevoie.
Eu am descoperit însă avantajele și pentru aplicatii uzuale. De exemplu, să te uiți pe Instagram este foarte plăcut, fotografiile fiind mult mai mari și deci mai vizibile. Să învârți propriile tale fotografii în galerie și să le editezi în Snapseed devin activități confortabile și foarte precise. Un apel video vine acum cu ecran de mari dimensiuni pe care sa vezi persoana cealaltă.
Iată niște comparații cu un telefon normal:
Mi-a plăcut mult și simplul browsing. Site-urile se citesc mult mai ușor, iar uneori, în funcție de paginația acestora, încape mai mult text pe ecran decât pe un telefon uzual. Este foarte confortabil și să citești cărți, având în vedere că ecranul de 7,3 inchi este aproximativ cât al unui Kindle.
Per total, am descoperit mult mai multe scenarii de utilizare confortabilă a lui Galaxy Fold. Cred că poate exista și o piață pentru telefoane flexibile care devin tablete.
Avantajul principal al unui astfel de ecran flexibil zic eu că stă în telefoane “cu clapetă”, adică telefoane mici, ușor de purtat în buzunar, care se deschid și devin mari cât un smartphone clasic de acum atunci când ai nevoie de asta. Viitorul Motorola Razr va fi un astfel de telefon. Viitorul Samsung Galaxy Fold 2, care probabil se va numi Z Flip, va fi tot un astfel de telefon. Este forma care va prinde foarte bine și pe care aș cumpăra-o și eu.
Dacă reușesc și să facă ceva mai rezistente în viitor sau măcar mai bine sigilate la apă și praf, posibil să asistăm la o trecere treptată spre așa ceva în viitor pentru că avantajele sunt mari.
Cu aplicațiile uzuale, cele foarte populare, nu am avut probleme pe ecranul de această dimensiune și rezoluție. Galaxy Fold îți permite și să împarți ecranul între mai multe aplicații, iar aici am întâmpinat probleme pentru că puține aplicații sunt compatibile cu această funcție. Visul de a deschide în paralel două aplicații pentru copy/paste sau pentru multitasking de acest tip se dovedește rapid nerealist.
În rest nu sunt multe de zis. Galaxy Fold este un flagship la nivelul S10 sau Note10, așa că toate celelalte sisteme funcționează foarte bine. Sunetul este de bună calitate. Senzorul de amprente, pus în dreapta acolo, funcționează foarte bine.
Camerele foto sunt foarte bine, dar mă așteptam la asta. Am făcut majoritatea fotografiilor cu telefonul închis și grosimea lui devine un avantaj, că e mai ușor de ținut în mână pentru o priză stabilă.
Autonomia, de asemenea, a fost peste așteptări și peste media smartphone-urilor actuale. Sigur, aici este mai dificil de calculat pentru că depinde totul de cât de mult folosești ecranul flexibil, care este un consumator mare.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Galaxy Fold este foarte bun. Este un telefon bine construit, confortabil de utilizat și chiar foarte util în multe scenarii și aplicații, câtă vreme îți permiți costul său. Mai important, m-a convins că tehnologia ecranelor flexibile are potențial și s-ar putea să o vedem mai des în viitor și probabil la prețuri mai normale.
Preț: 9.500 lei la Orange.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
37 comentarii
22/01/2020 la 6:31 AM
Nu. Pur si simplu NU.
Este imens de scump si a fost retras de 2x pentru ca se strica intr-o zi de folosire.
O fi a 3-a oara cu noroc, dar pe banii lor, nu pe ai nostri. Sa si-l tina pana il pot garanta ca pe switch-urile din tastaturile mecanice.
Gaelex(Citează)
22/01/2020 la 10:24 AM
@Gaelex, este o tehnologie noua si este normala sa fie foarte scump la inceput.
Crezi ca primele masini construite s-au comparat cu trasurile la fiabilitate sau la pret? Nici pe departe.
Dar era ceva nou, interesant, si s-au gasit oameni care sa le cumpere.
Andrei G(Citează)
22/01/2020 la 12:30 PM
Andrei G: serios?! Samsung a lansat un produs care nu este finisat şi a fost testat pe clienţi — de ce scoţi ceva dacă tehnologia nu este gata? Spune multe despre Samsung ca şi companie.
Claudiu(Citează)
22/01/2020 la 7:11 AM
Nu se știe cât de bine rezistă pe termen lung
Lol, ba se stie : NU
vic(Citează)
22/01/2020 la 8:38 AM
Eu cred că ține un an sau doi fără probleme. Și câtă vreme ai garanție la el, ce mai contează?
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 8:06 AM
Eu am legat 2 tablete cu banda izoliera exact in stilul ăsta, si acum am cel mai mare “telefon” fold din lume.
Cezar(Citează)
22/01/2020 la 8:39 AM
Pff, nu cu izolieră, trebuie cu scotch transparent.
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 8:21 AM
Este un fel de struţo-cămilă. Nu e nici cât un smartphone normal, dar nici cât o tabletă. Iar preţul este pur şi simplu mirific :-)
Emilian(Citează)
22/01/2020 la 11:43 AM
Prețul nu contează în acest caz, că-i un produs de nișă. Sunt câteva mii de oameni în România care și l-ar putea permite oricând pe firmă. Din câte știu, s-a vândut binișor.
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 8:36 AM
Mi se pare mai desteapta gandirea din spatele lui Huawei Mate X. Mai putine camere si ecrane, pliere pe exterior fara pericolul cutarii la mijloc sau al capturarii de obiecte in ecran. In plus, e mai subtire si arata a telefon, nu a pachet de doua telefoane cu fanta intre ele.
stefan(Citează)
22/01/2020 la 8:38 AM
Cum fără pericolul cutării pe mijloc? L-am văzut la MWC, era deja foarte cutat acolo. Mate X încă nu a apărut, s-ar putea să rămână doar cu ideea.
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 10:27 AM
Si design-ul de la Mate X are o problema importanta (asta daca se va lansa vreodata): atunci cand este inchis telefonul, are display pe ambele parti.
Asta inseamna ca va trebui sa fii foarte atent cum il asezi pe birou sau cum il bagi in buzunar daca nu vrei sa iti zgarii ecranul din prima saptamana.
Andrei G(Citează)
22/01/2020 la 9:30 AM
Mie îmi place ideea că vine cu instrucțiuni care explică cum trebuie să-l deschizi.
Au adoptat tactica apple, când cu antennagate. Cădea semnalul pieței că îl țineau utilizatorii greșit în mâini.
Galaxy fold de-aia se strica într-o zi de utilizare, îl deschideam noi greșit!
Robert(Citează)
22/01/2020 la 11:42 AM
Nu, cei care l-au avut la teste i-au scos de pe ecran o folie care nu trebuie scoasă, că e parte din ecran. Așa că au scris asta în instrucțiuni și au ascuns mai bine folia, ca să nu ai de ce trage.
Și da, chiar trebuie să-ți zică cineva să nu-l închizi cu nisip în el și din astea, că puțini se gândesc de la sine la așa ceva.
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 12:18 PM
@Radu: Nu toti au dezlipit folia aia. Multora le-a intrat praf (sau nisip?) prin spatele balamalei si asta a facut ca display-ul sa se umfle. Asa ca da, se poate strica intr-o zi daca il bagi in buzunar si ai ceva particule fine pe acolo, precum toti avem.
GabrielG(Citează)
22/01/2020 la 9:33 AM
Pentru că.
Autocorrect cretin.
Robert(Citează)
22/01/2020 la 10:10 AM
Pai conteaza. Clientii din target (heavy business users) nu isi permit sa stea cu telefonul prin service-uri, chiar daca e pe garantie.
Sol(Citează)
22/01/2020 la 10:30 AM
Momentan target-ul cred ca il reprezinta clientii “early technology adopters”, care sunt dispusi sa testeze si sunt incantati sa aiba acces la cea mai noua tehnologie, chiar daca nu este atat de fiabila.
Andrei G(Citează)
22/01/2020 la 11:44 AM
Targetul este pe early-adopters, da. Cei despre care am auzit eu că și-au luat acest model l-au luat oricum pe firmă, că se decontează. Majoritatea au firma lor sau lucrează în companii unde își pot alege ce telefon vor ei.
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 10:21 AM
Băi, când le rămâne unora câte ceva în cap…Nu-l țineau greși, îl țineau fix unde erau antenele și fiind un telefon mic uneori trebuia să fii atent. Presupun că nu ai avut iPhone 4 ca să vezi cât de gravă era de fapto problema (spoiler: nu era) și te-ai luat după cancanul gadget-urilor. Apropo, 5, 5s și SE ar trebui să aibă cam aceeași problemă.
Nu s-a luat nimeni după Apple, doar că e un telefon sensibil și nu poți trage de el cum vrei, nu văd de unde atâta dramă.
Apropo, pentru cei care to bat apropouri de Apple, ca să mai schimbați placa:
– iPhone 4, 5 – probleme cu butonul home;
– iPhone 4, 5, 5s, SE – lipiciul din jurul ecranului lasă uneori urme galbene pe display;
– iPhone 6 – încovoierea repetată a plăcii de bază duce la desprinderea pieselor în timp;
– iPhone 5 – probleme cu bateria care au dus la un program de service;
– iOS 11 – fiind prost optimizat a dus la multe plângeri și speculații legate de hardware;
– iPad Pro (ultimul model) nu numai că e ușor de îndoit, multe modele au venit așa din fabrică;
– original iPhone nu avea copy+paste.
Gate-urile într-un episod viitor.
dam167(Citează)
22/01/2020 la 12:34 PM
Ce treabă are Apple cu articolul? Ăsta e mai rău (şi nici dezvoltat nu e) decât orice fan. 😂
Claudiu(Citează)
22/01/2020 la 10:24 AM
Ce înseamnă „heavy business users”?
dam167(Citează)
22/01/2020 la 11:45 AM
Aceia cărora Orange le dă la schimb un telefon identic dacă al lor intră în service, dar să nu intrăm în detalii logice :P
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 10:38 AM
Mi se pare o solutie buna la problema de maximizare a ecranului fara a creste forma. De acord ca ecranul trebuie sa fie cat mai mare. Nu-mi place deloc notch-ul ala, puteau si ei sa lase camera de selfie pe fata cu ecranul mic.
Problema e urmatoarea: telefonul mai trebuie dezvoltat pana sa ajunga la calitatea ecranului, aspectul si stabilitatea unui telefon high-end. Mai dureaza cativa ani. Intre timp, se dezvolta incet un alt device care va anula nevoia pentru acest telefon: ochelarii AR. Acum nu zic ca nu s-ar vinde destui pana in momentul ala, ca nu stiu cat de repede apar ochelarii. Dar cand apar, schimba complet piata telefoanelor.
Giani Mucea(Citează)
22/01/2020 la 11:46 AM
Nu cred în ochelari AR. Încă un gadget de purtat în buzunar, încărcat, sincronizat șamd. Mai e mult până acolo.
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 12:38 PM
Nu stiu de tine, dar eu am tendinta sa nu port ochelarii in buzunar. De incarcat, n-ai nici o problema sa incarci ceasul.
Hardware-ul de ochelari AR trebuie sa respecte niste cerinte mai dificile deci e mai greu de dezvoltat. Dar va fi dezvoltat si cred ca va transforma complet peisajul.
Giani Mucea(Citează)
22/01/2020 la 10:46 AM
eu nu cred ca aceasta tehnologie este de viitor, nici in forma clamshell, pentru ca, dupa cum stiu toate femeile, grosimea e importanta.
adica serios, nu ma vei putea convinge sa tin in buzunar un telefon gros, chiar si daca sunt de acord ca ecranul mare pe telefon are avantaje pe care mi le doresc.
asteptarile mele de la tehnologie (adica ceea ce imi doresc) sunt ca pe viitor device-ul numit “telefon” sa se faca din ce in ce mai subtire, nu mai gros, si la un moment dat chiar sa dispara – fie sa fie integrat in palma, fie in ureche sau in lentile de contact sau macar in ochelari cum zice Giani
Marean(Citează)
22/01/2020 la 11:48 AM
E complicată treaba. Nu uita un citat din Ford: dacă i-aș fi întrebat pe clienți ce vor, ar fi răspuns că un cal mai rapid.
Și sunt sigur că, la lansarea iPhone, nimeni nu voia un telefon fără nici un buton. De fapt, majoritatea au râs de asta.
Razr are 14 mm grosime, dar e lung de doar 9 cm când este închis. Asta înseamnă că încape imediat în buzunar. Să vedem Z Flip cât va fi.
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 12:04 PM
nu cred ca e potrivita comparatia, pt ca la masina vs cal sau la iphone a fost vorba de un produs/ concept complet nou, or, aici e vorba de iteratii ale unui produs existent.
nu am cum sa accept un telefon mai gros – pot sa accept un alt device care face ceva nemaivazut si care e gros, pentru ca la el nu am alternativa, dar la un telefon gros am alternativa, respectiv un telefon subtire :-)
Marean(Citează)
22/01/2020 la 12:41 PM
Eu imi cumpar husa la telefon nu pentru ca nu vreau sa il zgarai ci pentru ca astea noi sunt prea subtiri si aluneca din mana. Cred ca lumea vrea telefoane mai subtiri doar pentru ca e un benchmark, e ceva ce se poate compara. Daca e o pleasca subtire, e oricum mai greu de tinut in pantaloni decat ceva mai ingust dar mai gros. Asta se tine mai bine in mana si in pantaloni decat Note9-le meu.
nashu_mare(Citează)
22/01/2020 la 1:47 PM
Daca elimini necesitatea unui ecran mare (functie care poate fi indeplinita de ochelari AR) si il presupui relativ indestructibil, dimensiunea ideala a unui telefon e cat un permis de conducere.
Giani Mucea(Citează)
22/01/2020 la 10:59 AM
cata disperare pe samsunghy sa dea telefonu sa scrie si bunicasa despre el, poate poate il cumpara cineva.
cum sa dai ba 9500 lei pe asa ceva, cum?
Mihnea(Citează)
22/01/2020 la 11:50 AM
Care-i problema cu prețul? Să-ți amintesc că în România sunt mii de oameni care au dat mii de euro pe ceasuri și crezi că nu sunt mii care să cumpere un astfel de telefon, dacă ar vrea? Sau articolul despre mașinile de lux?
Targetul este early-adopter cu bani. Banii pot fi ai companiei, unde 9500 de lei costă cât un ultrabook bun, din care se iau cu sutele în companii. Practic, orice director din corporație sau patron de firmă care merge bine și-ar putea lua un astfel de telefon fără mare stres.
nwradu(Citează)
22/01/2020 la 12:39 PM
Nu, multumesc.
De acesti banuti am tableta si telefon care le fac mai bine separat.
sebid(Citează)
22/01/2020 la 1:59 PM
Sună frumos așa, teoretic, doar că în lumea afacerilor ești cam mult pe drumuri și nu duci telefonul în service pentru o pată pe ecran sau pentru nu știu care senzor care nu mai merge. Cu alte cuvinte e importantă fiabilitatea și ai fi surprins să vezi că nu toți au ultimul model de telefon doar pentru că sunt bisnismeni. E mai comod să te țină un telefon 2-3 ani și să cumperi atunci unul nou cu ofertele pe care le primește compania – aici mă refer la posturile de conducere.
Începe să treacă vremea categoriei „business” pentru că pe oameni nu-i interesează ceva puțin mai bun la preț dublu. Nu zic că nu mai există practica asta, dar începe să se fâsâie. Știi, BlackBerry, ăla pentru bisnis? na, așa.
Eu întrebam pentru că observ că tot ce e scump trebuie să fie de bisnis și pro, și nu, nu e general valabil. Un om cu bani nu-i aruncă pe ce n-are nevoie (de obicei), mai ales când vine vorba de afaceri. Cât despre heavy use, sunt convins că până și eu sunt mai heavy decât mulți de-ăia bisnis și nu pentru că aș fi eu mai răsărit, ci pentru că facem lucruri diferite.
dam167(Citează)
22/01/2020 la 3:13 PM
Imi pare rau, nu imi place deloc ca design si nu as dori telefonul asta nici daca ar costa 1500 lei in rate egale fara dobanda.
Consider ca Apple are cele mai frumoase telefoane, atat ca obiecte cat si aspectul aplicatiilor, al meniurilor (setarile, nu te intreaba toate prostiile ca la Android). Dimensiuni optime sunt cele ale telefoanelor 4/4S sau 6S. Ce este mai mare nu poate fi tinut intr-o singura mana pentru ca degetul mare nu ajunge in coltul cel mai indepartat sau nu intra in posete micro.
maddy(Citează)
22/01/2020 la 4:40 PM
Cate telefoane (si ce modele) ai avut cu Android? Parere mea legata de setarile de pe iOS e ca nu sunt deloc user friendly, totul ingramadit, pare un meniu facut pe fuga. Simplu, ca pentru prosti, dar executat precar. De aspect nu ma leg, dar daca ti se pare frumos un telefon care pare ca are o plita pe inductie lipita pe spate e suficient pt mine.
zetanu(Citează)