►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Mai jos găsiți câteva gânduri despre cum cred eu că va evolua tehnologia în 2020 în acele domenii pe care de obicei le abordez pe blog. Comentați sub articol cu părerea voastră sau spuneți-mi dacă am uitat ceva.
2020 va fi anul când toate firmele cu legături av-hifi vor produce căști tip earbuds “true wireless”, precum Apple Airpods sau Samsung Buds. Earbuds-urile vor deveni mainstream, iar multe dintre ele vor avea anulare activă de zgomot, ocazie cu care și această tehnologie devine mainstream.
Nu m-ar mira să asistăm, de fapt, la creșterea tipului de căști ce vor deveni cele mai populare în viitor. Eu mi-am luat Sony WF-1000XM3 la final de octombrie și sunt foarte încântat de ele, urmează și un review.
Buzz-ul anului va fi legat de foldables, telefoane al căror ecran se poate îndoi. Forma de viitor probabil va fi a lui Motorola Razr, un clamshell, pe care zvonurile spun că o va adopta și Samsung Galaxy Fold 2, adică un telefon mic, ușor de ținut în buzunar, pe care-l desfaci pentru a beneficia de un ecran mare.
Astfel de telefoane vor fi în continuare scumpe în 2020 și nu vom ști nici cât de fiabile sunt pe termen lung. Va fi totuși anul în care ne vor fi aduse tot mai mult în actualitate, iar poate prin 2021 sau 2022 vom trece la așa ceva dacă prețurile scad, avantajele dpdv al mărimii fiind foarte mari. Am folosit aproape o lună un Galaxy Fold și mi-a plăcut mult, vine și un review.
În rest, mi se pare că zvonurile despre noul Samsung Galaxy S20 arată direcția generală a flagship-urilor pentru 2020. Bezel tot mai mic, punch-hole, amprente în ecran. Vom vedea tot mai multe telefoane cu ecran de 90 sau 120 Hz. Cândva va apărea și Android 11, dar interesul pentru noile funcții va fi tot mai mic.
Lumea așteaptă ca Apple să scoată un iPhone mega-extraordinar în 2020, dar va fi doar un telefon bun, nu magic, că tehnologia este cum este. Rămâne de văzut ce va face Huawei cu lipsa serviciilor Google. Mate 30 Pro, fabricat fără componente americane, arată că pe hardware se poate; pe software, însă, telefoanele lor nu pot fi atractive pentru piața noastră fără serviciile Google.
Huawei probabil va anunța în continuare vânzări consistente, că piața chineză este mare, iar cu americanii s-ar putea să nu cadă la pace în 2020, având în vedere că SUA și China s-au cam înțeles deja în privința taxelor vamale și nu prea mai e loc de negociat ceva și despre Huawei, exceptând situația în care situația a fost deja negociată și încă nu știm noi asta.
Personal sunt mai curios despre ce vor anunța Motorola și Xiaomi în 2020, ambele reușind să mă surprindă plăcut în 2019. După cum arată însă zvonurile, Samsung S20 probabil va fi următorul meu telefon, mai ales dacă vine și cu zoom optic 5x.
În a doua jumătate a anului vom vedea mai multe telefoane 5G și în gama medie, moment când tehnologia va fi mai ușor de adoptat.
Aici nu mă aștept la ceva uimitor. La vară, NVIDIA va lansa plăcile video RTX 3xxx și rămâne doar de văzut cât de mare va fi sporul de performanță față de generațiile anterioare.
Pe partea de procesoare, Intel va lansa o generație nouă. Sunt curios dacă vor reuși să câștige terenul pierdut în fața AMD sau dacă-și vor vedea în continuare poziție erodată. Intel trece printr-o pasă proastă, o lipsă de creativitate în domeniul procesoarelor desktop, moment în care prețurile aproape duble pe care le practică par greu de explicat.
Pe partea de rețelistică, vom vedea tot mai multe routere Wi-Fi 6 (802.11ax), dar, spre deosebire de momentele de acum câțiva ani când au venit cele 802.11ac, acum foarte puțini vor găsi un motiv de upgrade. Un router bun 802.11ac poate asigura acum până la 800 Mbps pe wireless, iar marea majoritate a oamenilor nu au nevoie de așa ceva oricum. Prin urmare, Wi-Fi 6 va rămâne neinteresant încă mulți ani, poate de tot, așa cum și fibra optică de 10 Gbps nu este de interes pentru consumatori, că 1 Gbps le este suficient.
Vom vedea ieșind în față tot mai mult soluțiile mesh, că de acoperire uniformă și instalare simplă va fi nevoie. Mă aștept să văd soluții mesh Wi-Fi 6. Personal sper să văd reduceri de preț în segmentul mesh, că nu există multe justificări pentru prețul lor destul de mare în acest moment.
În zona SSD-urilor, memoriile QLC vor permite ca unitățile de stocare de capacitate mare să fie tot mai ieftine, cele de 1-2 TB devenind tot mai accesibile.
Vom vedea tot mai multe anunțuri și lansări de vehicule pur electrice (BEV) și trecerea modelelor clasice spre mild-hybrid sau hybrid, cum de exemplu a anunțat Jeep de curând. Cred că producătorii pun la punct tehnologia bateriilor și majoritatea mașinilor anunțate vor avea autonomii de 400-500 km, exceptând desigur modelele mici.
Rămâne de văzut și dacă producătorii vor reuși să ofere și efectiv această autonomie, că vreo jumătate dintre mașinile electrice lansate până acum au avut în practică autonomii sub cele anunțate de comunicatele optimiste.
Tesla va avea un an interesant. Model Y va fi lansat în vara anului 2020 și mă aștept să devină foarte bine vândut, fiind perfect pentru Europa; tot în 2020 trebuie să lanseze și Roadster, modelul super-sport.
În România ar trebui să vedem implementarea stațiilor de încărcare EnelX și creșterea segmentului plug-in hybrid. Cu un PHEV poți merge prin oraș practic pe gratis, încărcând la un preț redus sau chiar gratuit pe la muncă, la mall sau chiar în cartier la bloc.
Nu mă aștept la ceva nou în domeniu. Mulți producători vor lansa diverse echipamente “smart”, dar fără o gândire unitară în spatele lor. Probabil că vor lansa și noi aplicații pentru a le înlocui pe cele vechi, dar fără a oferi compatibilitate cu produsele anterioare, ceea ce doar creează frustrare clienților.
Problema este că doar 3-4 companii din lume au resursele necesare pentru un plan de ansamblu, unitar, pentru conceptul smart home: Google, Amazon, Apple și IKEA. Toate au însă alte revenue drivers și deci interes mic pentru a dezvolta această zonă.
2020 va fi anul în care 4K devine ceva uzual. Ați văzut Black Friday 2019: televizoare 4K la 1.000 de lei, modele de top cu toate standardele posibile la 3.500 de lei pe 55 inchi. Este conținut 4K peste tot, s-a dus vremea întrebărilor “de ce?”.
8K-ul rămâne ceva de anunțat ca să arăți că produci tehnologie de ultimă oră. Începe și pe acolo un mic război, am văzut că LG anunță televizoare cu “8K real”, aparent sunt mai multe metode de a măsura rezoluția și fiecare zice că a lui este cea corectă.
Pe final de 2020 vom vedea puse oficial în vânzare noile generații Playstation și Xbox, dacă nu apar amânări. Până atunci, totul stă pe loc.
Problema este că noile console vor fi scumpe la lansare, iar experiența anterioară a arătat că e bine să aștepți vreun an, dacă nu ești gamer înrăit / early adopter, pentru a vedea dacă nu apar diverse probleme gen red ring of death.
Am zis-o acum vreo lună: apar prea multe servicii pe piață, toți s-au trezit că viitorul stă în streaming, deși se zice asta de vreo 10 ani. Din fericire, pe noi aici în România nu ne interesează asta prea mult decât în măsura în care anumite seriale sau filme sunt scoase din Netflix și HBO GO pentru a fi duse în serviciul producătorului, dar oricum rămâne mult conținut pe ceea ce avem deja la dispoziție.
Este ceva important în lume care nu-i și în România? Vouă ce serviciu vă lipsește?
2020 va fi anul licitației 5G în România, cel mai important spectru fiind cel de 700 MHz, care asigură acoperire mare, și pe care se vor bate de fapt toți operatorii.
Problema însă este alta: memorandumul încheiat cu SUA trebuie transpus în lege și toți operatorii așteaptă forma ei finală (sau măcar inițială, ca punct de pornire) pentru a vedea dacă pot investi în echipamente Huawei sau nu. Așa că prima parte a anului 2020 va fi de fapt una de stagnare în acest domeniu.
Lăsând 5G la o parte, mă aștept ca toți operatorii să oferte o soluție asemănătoare cu cea Smart Wifi de la Telekom, adică Internet nu prin cablu tras până în casă, ci prin 4G de la un router 4G. Avantajul este dispariția cablurilor, iar pentru foarte multe gospodării ce nu necesită legături performante, ci doar “să fie net” este o soluție foarte bună.
Integrarea Vodafone+UPC va fi finalizată peste câteva luni și, mai important, probabil că în 2020 vom afla ceva concret despre viitorul Telekom în România.
Mă aștept ca Boeing 737 MAX să-și rezolve problemele și probabil, după atenția căpătată, să devină cel mai sigur avion din lume. În 2020, Boeing 777X ar trebui să zboare pentru prima oară, parte a programului de teste, urmând ca în 2021 să fie livrate oficial clienților primele aeronave comandate.
Din păcate, în România vom avea parte tot de aeroportul Otopeni nemodernizat și de TAROM pe pierdere, ambele companii căpușate pe toate părțile. Cred că vom vedea noi probleme de trafic acolo cu ocazia festivalului SAGA și a meciurilor de la Euro 2020, dacă nu cumva renunțăm la ele.
Nici o schimbare. Vor apărea în continuare modele foarte scumpe, destinate profesioniștilor, iar în gama medie și cea ieftină va fi în continuare imposibil să găsești un aparat cu toate funcțiile importante la bord.
În paralel, telefoanele mobile devine mai bune pe timp de noapte, iar unele vor avea camere cu zoom optic 3x sau 5x, practic un nou cui în coșciug.
Deși avem un an cu alegeri de primari, nu mă aștept să văd minuni în acest domeniu, unde proiectele trebuie începute din timp și eu nu cunosc unele. Sper să văd o implementare bună a proiectului ZACA, ca să fie ușor de plătit acea vinietă, și să văd dezvoltarea în București a plății parcării prin SMS.
În domeniul parcării a fost făcut un pas în față. Se poate plăti prin SMS în majoritatea locurilor, deși semnele respective cam lipsesc, iar angajații primăriei au telefoane mobile în care verifică plata și din care emit și chitanță dacă le plătești lor cash, cu numărul mașinii tipărit pe ea. E un pas în față, dar mai trebuie lucrat la toate celelalte: aplicații dedicate mai bune pentru parcări, transport în comun șamd, la integrarea metroului cu STB și restul treburilor de rezolvat.
Nu mă aștept la nimic nou. Subiectul principal va fi în continuare legat de privacy și vom avea parte de diverse scandaluri despre cum te urmăresc unele aplicații, cum diverse vulnerabilități dau acces la datele tale și restul elementelor deja uzuale pe această temă.
Avem două alegeri importante în România în 2020, locale și parlamentare, deci așteptați-vă la o avalanșă de fake news și reclame politice.
Blogurile vor crește ușor, vloggingul în același ritm ca până acum, pe măsură ce tot mai mulți oameni descoperă canale de urmărit. Cred că va fi anul în care mai multe companii se vor întreba și cum măsoară rezultatele campaniilor din Instagram, fără a se mai arunca orbește în ele.
Nici aici nu cred că vom vedea modificări importante sau neașteptate. Nu, nu cred că vine Amazon în România, că nu are de ce. Piața este majoritară cash la livrare, nu card online, există deja magazine online bine intrate în mintea oamenilor, șoselele și traficul sunt aceleași ca până în prezent și nu se poate veni cu servicii mai bune în aceste condiții.
Nu cred că vom vedea nici tranzacții importante în piață, aceasta fiind destul de consolidată în prezent. Eu unul aș vrea să văd marile hipermarketuri că-și pun la punct site-urile și intră mai agresiv în comerțul online, momentan site-urile lor fiind foarte slabe și neoptimizate.
Dacă e ceva ce-mi doresc de la eMAG este introducerea posibilității de a alege prin ce curier să-ți fie livrată marfă. Nu că mă plâng, FAN Courier pe zona mea este excelent, dar știu că mulți alți clienți și-ar dori asta. Știu și că este greu de implementat, că unii curieri nu au capacitatea necesară preluării coletelor, iar magazinul ar trebui să le pună “deoparte” pe unele până când le ridică o anumită firmă de curierat, dar opțiunea ar putea fi oricum introdusă. În timp, clienții vor trage singuri concluzia dacă preferă sau nu să forțeze livrarea cu o anumită firmă.
Domeniul care va merge tot mai bine va fi cel al livrării de mâncare. Acolo este loc mult de crescut, în special cu tot felul de oferte speciale sau abonamente pentru firme sau pentru comenzile mari, cum se dau de obicei din marile zone de birouri pe la ora prânzului. Mă aștept să văd o concurență reală între platforme, campanii publicitare, optimizări, oferte speciale și tot restul.
Cred că vom vedea și începuturile vânzării altor tipuri de servicii online. Livrare de alcool în 2 ore, curățenie la domiciliu, babysitter, depanare și service – toate pot fi făcute prin aplicații de telefon stil Uber, așa că de ce nu?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
07/01/2020 la 7:32 AM
Mai aveai sa scrii despre Starliner vs Crew Dragon.
P.S: nu e un comentariu malitios :)
P.P.S: NASA are intr-adevar un calendar incarcat pe 2020.
Morrissey(Citează)
07/01/2020 la 8:32 AM
Nu ai mentionat nimic de game streaming. Anul trecut s-a lansat Google Stadia iar anul asta isi va lansa si Microsoft propriul serviciul asa ca batalia se incinge, incet incet piata de console se va diminua.
Andrei(Citează)
07/01/2020 la 11:42 AM
https://www.forbes.com/sites/paultassi/2020/01/03/destiny-2s-google-stadia-population-has-dropped-by-more-than-half-since-launch/#4014cc6b2604
Baltha Zerus(Citează)
07/01/2020 la 9:13 AM
Google, Amazon, Apple și Ikea ca actori smart home? Lol. 2 dezvoltatori de gadgeturi, un retailer și un magazin de mobilă care vinde chinezării, ce-i drept, testate mai bine? Cred ca nu înțeleg eu ce înseamnă smart home. Speram sa nu însemne un smartphone fata baterie căruia să îi zici sa facă lumina bleu.
nashu_mare(Citează)
07/01/2020 la 9:13 AM
Google, Amazon, Apple și Ikea ca actori smart home? Lol. 2 dezvoltatori de gadgeturi, un retailer și un magazin de mobilă care vinde chinezării, ce-i drept, testate mai bine? Cred ca nu înțeleg eu ce înseamnă smart home. Speram sa nu însemne un smartphone fata baterie căruia să îi zici sa facă lumina bleu.
nashu_mare(Citează)
07/01/2020 la 10:36 AM
sunt ok produsele smarthome de la Ikea, am luat eu recent niste becuri etc
sunt si cam cele mai ieftine, functioneaza si fara hub sau cu alte hub-uri, deci eu cred ca o sa rupa Ikea pe partea de SH – era practic coada la standul tradfri acum 1 luna cand am luat eu
au scos si boxe in colaborare cu Sonos plus jaluzele smart – stii cum se zice: “am fost la Ikea si nu am cumparat nimic – a costat 300 de lei”
treci pe acolo si zici hai sa iau si eu un bec din asta, ca e 50 de lei… data viitoare tot asa si in scurt timp ai casa plina de smarthome de la ikea
Marean(Citează)
07/01/2020 la 11:01 AM
Ikea e doar un vanzator, nu revolutioneaza nimic.
Daca smart home = “bec”, da.
Altfel, dupa mine, o casa inteligenta are nevoie de un CPU/hub sau cum vrei sa ii zici. Fara el ai doar niste chinezarii distincte, cu telecomanda pe telefon.
nashu_mare(Citează)
07/01/2020 la 11:14 AM
din punct de vedere tehnologic, de acord ca nu o sa revolutioneze nimic Ikea, dar s-ar putea sa revolutioneze pe partea de penetrare, ca sa zic asa, adica sa bage produse smart home in casele cat mai multor oameni.
da, becuri, sunt cele mai potrivite produse SH pentru entry – si dupa un timp, afli ca poti sa faci tot felul de alte chestii cu IoT, asa ca iei si un hub si tot asa, ca treaba asta cu SH da dependenta :-)
Marean(Citează)
07/01/2020 la 9:13 AM
Google, Amazon, Apple și Ikea ca actori smart home? Lol. 2 dezvoltatori de gadgeturi, un retailer și un magazin de mobilă care vinde chinezării, ce-i drept, testate mai bine? Cred ca nu înțeleg eu ce înseamnă smart home. Speram sa nu însemne un smartphone fata baterie căruia să îi zici sa facă lumina bleu.
nashu_mare(Citează)
07/01/2020 la 9:13 AM
Google, Amazon, Apple și Ikea ca actori smart home? Lol. 2 dezvoltatori de gadgeturi, un retailer și un magazin de mobilă care vinde chinezării, ce-i drept, testate mai bine? Cred ca nu înțeleg eu ce înseamnă smart home. Speram sa nu însemne un smartphone fata baterie căruia să îi zici sa facă lumina bleu.
nashu_mare(Citează)
07/01/2020 la 9:28 AM
“Este ceva important în lume care nu-i și în România? Vouă ce serviciu vă lipsește?”
Nu neaparat ca imi lipseste, dar mi-ar placea sa existe store google disponibil oficial si in Ro.
BogdanP(Citează)
07/01/2020 la 9:39 AM
737 Max nu va mai zbura vreodata sau daca o va face nu se va inghesui nimeni sa zboare cu el. Dupa ce si-au dat seama ca e facut prost si poate sa intre foarte usor in “stall” (nu stiu termenul in romana) s-au gandit sa bage un sistem care sa coboare botul si nu le-au zis pilotilor de asta. Asta nu e o greseala e crima cu premeditare. Dar hei oamenii nu conteaza cand e vorba de bani.
Dorin(Citează)
07/01/2020 la 10:13 AM
737 MAX nu ar trebui sa zboare vreodata, dar va zbura. Oamenii ar trebui sa il refuze, dar nu il vor refuza pana la urma.
Afirmatia ca va deveni cel mai sigur avion din lume e gresita. Atentia capatata va rezolva doar problemele generate de disfunctionalitatea relatiei dintre Boeing si FAA. Problema initiala, aia ca motoarele sunt pozitionate prost, nu va fi rezolvata.
Eu voi incerca sa il evit pe cat posibil.
Giani Mucea(Citează)
07/01/2020 la 12:34 PM
stall = vrie
Alex(Citează)
07/01/2020 la 2:49 PM
@Alex: Ăla e deja spinning dive. Stall e momentul în care aparatul pierde viteză până la zero.
ipo(Citează)
07/01/2020 la 10:02 AM
Ciudat ce zici la aparatele foto. Dacă excludem zgomotul vlogărilor și al fotografilor (exclusiv) de nunți, anul trecut s-a făcut un mare pas spre senzori de format mediu. Echipamentul performant devine tot mai ieftin, mai ales acel Fuji GFX100 – 10 mii de $ e puțin pentru un asemenea aparat. Sony a făcut ce face Sony (a băgat un senzor mai mare în același corp), dar per ansamblu marile nume au avut succes cu mirrorless-urile scoase. Urmează obiectivele care să ofere calitate la rezoluții mari și poate se schimbă puțin trendul, deci dacă mergem spre formatul mediu e totuți ceva notabil. Noroc cu SSD-urile alea dacă vom folosi tot suita Adobe.
Ai zis aparate foto, deci nu știu dacă te-ai gândit (și în ce măsură la video), dar lumea începe să-și dea seama că mai bine alegi o cameră dedicată pentru video, chiar dacă e ceva mai de buget (Black Magic).
dam167(Citează)
07/01/2020 la 12:01 PM
Radu nu a zis ca in gama super scumpă nu ar fu apărut noutăți, ci a criticat ca in gama pentru utilizatori simpli nu prea sunt aparate bune. Eu de pildă sunt prea sărac (ok mai mult nu vrea, ca banii ii am) să dau 1k euro pe un gadget pe care l-aș folosi 2-3 ori pe an. Dar daca imi arăți cateva modele mici, non-dslr (am un dslr vechi si nu m-aș mai duce cu el in vacanțe ca e incomod si ocupă mult loc), care face poze ok cam in toate situațiile poate cumpăr unul
Tom(Citează)
07/01/2020 la 10:46 AM
La prpcesoare si AMD vine cu Zen 3 în Q4 cred.
Hold on to your butts, Intel. :()
Adi(Citează)
07/01/2020 la 2:32 PM
Mama Omida are un demn urmaș !
Răducu(Citează)
07/01/2020 la 2:55 PM
Probabil pentru tine ar fi ceva din gama RX de la Sony, dar ai gândit bine, în cazul tău nu prea merită. Mai bine dai mia aia pe un telefon care în mare face poze destul de bune și nu mai ai grija încă unui aparat după tine. DSLR-ul i-a dezumflat pe mulți pentru că înseamnă obiective, iar alea gen 18-200 erau destul de proaste cât să nu merite să cari un DSLR după tine. Așa că era normal ca totul să se împartă în 2 categorii mari: pro și entuziaști, iar entuziaștii nu vor compacte proaste.
A, și mai e și GoPro-ul, pe care tot mai multă lume îl folosește în vacanțe, dar la foto nu cred că e peste un telefon bun.
dam167(Citează)
07/01/2020 la 2:55 PM
Inca nu avem in Romania serviciul Apple TV+ , desi e disponibil in Republica Moldova. Awkward, nu? Iar Disney+ o sa vina probabil in 2021 la noi.
Iosif(Citează)
08/01/2020 la 12:17 PM
Apple TV, Netflix, HBO Go, Disney+, Amazon Prime .. prea multe platforme de streaming. Back to filelist, thank you :)
sgt(Citează)