►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
9 Jan 2020 ·
AUTO, TEHNOLOGIE ·
Știți cazul Vatman versus BMW, nu mai intru în detalii. Camera video de pe tramvai era una neoficială, montată acolo de vatman pentru a avea un martor digital în caz de probleme sau poate de STB tot din astfel de motive. Asta nu-i ceva nou; vreo jumătate din polițiștii din țară au camere disimulate în pixuri sau măcar reportofoane la ei ca să înregistreze în caz că-i amenință cineva.
Problema este că pe baza acestor camere video auto nu se pot da amenzi. Legea permite amendarea doar pe baza imaginilor surprinse cu camere video omologate, în cel mai rău caz, iar în cel mai bun caz este incertă, după cum remarca Vlad Petreanu într-un articol din noiembrie. Prezintă acolo două cazuri similare, două depășiri foarte periculoase filmate de alții din trafic. Într-un caz, Poliția declară ca nu poate face nimic pe baza imaginilor; în alt caz, Poliția dă amendă și suspendă permisul de conducere, deși foarte probabil cel amendat l-a recuperat la tribunal.
Pornind de la recentul scandal cu tramvaiul, acum este momentul potrivit pentru a modifica această lege stupidă astfel încât să poată fi date amenzi pe baza înregistrărilor video făcute de alții, nu de Poliție. Și dacă e prea mult să accepți orice înregistrare video primită de la cetățeni, atunci să fie modificată legea măcar pentru camerele video montate pe autobuze și tramvaie.
Acelea aparțin unei societăți “de stat”, deci ar putea fi de încredere, ar putea fi “omologate”. Autobuzele și tramvaiele parcurg sute de kilometri prin oraș în fiecare zi și văd foarte multe contravenții în fața lor, ar fi deci perfecte pentru așa ceva.
Conducătorul vehiculului ar putea marca momentele importante din înregistrare, când chiar surprinde o contravenție serioasă, sau cineva s-ar putea uita cu fast-forward la toată înregistrarea și ar putea da amenzi unde este cazul, pe baza probei video.
Nu știu cum ar trebui procedat pentru a încuraja această modificare legislativă, că e clar că din partea Poliției Rutiere nu va veni niciodată. Scrieți-i parlamentarului vostru, dați-i tag pe Facebook sau ce altă idee aveți pentru a-i transmite ideea acestui proiect de lege. Găsiți adrese de email pe site-ul CDEP.
(cadru din acest clip)
Ar fi rentabil? Cu siguranță. Dacă dai trei-patru amenzi pe zi, înseamnă vreo 500 de lei/cameră/zi, minim. Cu astfel de bani încasați, poți angaja oameni care să privească înregistrările și sistemul s-ar susține singur. Tot ce rămâne ar fi surplus la bugetul orașului sau al statului.
Acum niște ani v-am mai povestit că am lucrat cu niște englezi la implementarea radarelor pentru Poliție, alea de pe MCV-uri. Îmi povestea un englez că la ei Poliția a cumpărat câteva Smart-uri, că-s mici, le-a dotat cu cameră video și înregistrator, și zilnic le parcau în alte zone din oraș, orientate către o intersecție. La finalul zilei, cineva recupera mașina, se uita rapid la înregistrări și trimitea amenzi celor surprinși că au trecut pe roșu.
Proiectul a mers atât de bine încât după o lună sau două recuperaseră toată investiția în mașini și înregistratoare. Asta se întâmpla prin 2009.
Suntem în 2020. Ai net rapid oriunde în oraș, astfel de imagini ar putea fi transmise în timp real spre un dispecerat. Ar putea fi date amenzi și pe baza camerelor video montate prin oraș, dar nu se știe câte funcționează și oricum legea nu permite asta. Poate e cazul să o schimbăm.
De fapt, am chiar o nelămurire. În interiorul autobuzelor există camere video și uneori sunt folosite ca probe pentru hoții. De ce este așa greu de extins și la camerele video orientate spre exterior?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
56 comentarii
09/01/2020 la 7:28 AM
Îți dai seama că politic și chiar noi ca nație nu vrem asta nu?
Tocmai au plafonat punctul de amendă. Nu am auzit pe nimeni să se supere.
Îi aud însă când află că ăla cu BMW-ul a luat doar 2000 ron amenda…
Păi hai să fim coerenți cu ce vrem…
Că până acum ne luptăm să ne permitem să încălcăm legea
SYAOnline(Citează)
09/01/2020 la 11:17 AM
Tocmai l-au plafonat? E plafonat de 3 ani.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 12:18 PM
Pentru ce a luat 2000 lei amenda tipul cu BMW? Eu banuiesc ca vatmanul s-a dus sa declare el accidentul pe care tot el l-a provocat, iar tipul cu BMW nu s-a dus la politie in termenul de 24 ore. Avand in vedere ca nu s-a pus problema de amiabila, ma astept ca sanctiunea sa poata fi anulata usor de instanta. Dincolo de faptul ca l-am facut inamiocul public pentru ca are tenul mai inchis si are BMW, ce facea el fac foarte multi prin oras. Asta nu e un argument sa lovesti intentionat masina acestuia. E ca si cum ai da cu masina peste un pieton ca a traversat prin loc nepermis si il pedepsesti tu ca nu i-a dat politia amenda.
BipBip(Citează)
09/01/2020 la 12:44 PM
@BipBip
Nelasarea drumului liber pentru tramvai in cazul in care nu este interzisa circulatia pe sina de tramvai se sanctioneaza cu amenda din cele mai jos doua clase de amenzi (in functie de incadrare). Este clar deci ca amenda aia provine de fapt de la faptul ca nu a declarat accidentul.
nashu_mare(Citează)
09/01/2020 la 3:54 PM
Eu nu inteleg de ce vatmanul nu a luat amenda pentru ca a lovit intentionat un alt autovehicul.
Nu poate sa spuna ca nu a putut frana sau ceva de genul asta. Se vede clar cum a intrat in cel cu BMW chiar inainte ca masinile de pe banda 1 si 2 de circulatie sa se puna in miscare.
Andrei G(Citează)
09/01/2020 la 3:56 PM
Pentru ca nu e contraventie sa intri intentionat in cineva. Nu se da deci amenda contraaventionala.
nashu_mare(Citează)
09/01/2020 la 7:48 AM
Probabil ca vor achizitiona camere cu rezolutie -1K !
sfx(Citează)
09/01/2020 la 8:03 AM
Eu aș da o lege să fie dotate cu camere toate autospecialele de la SMURD, pompieri, ambulanță… Și pe baza filmărilor să fie suspendat permisul nesimțiților care nu dau prioritate de trecere. Am văzut destule cazuri de ambulante care se târăsc în spatele câte unui dobitoc care nu vrea să se dea la o parte.
motanes(Citează)
09/01/2020 la 8:31 AM
Omologarea si verificarea metrologica se aplica instrumentelor de masurare sau cantarire. Ce sa omologhezi la camerele video???? Nu mai umblati cu mituri urbane. Atat timp cat acea camera video nu este folosita pentru masurarea vitezei nu are nevoie de omologare/verificare metrologica.
paisie(Citează)
09/01/2020 la 11:18 AM
Cine a zis, totuși, de metrologizare?
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 8:32 AM
Unu cu mașina îl mai ocolea pe prost, dar tramvaiul nu are cum…
Din moment ce ăla cu mașina a fost sancționat că a încălcat legea ar trebui să fie și pus să plătească daunele aduse tramvaiului (sa fie incluse și pierderile datorate imposibilității funcționării pe perioada reparației)! Atunci sigur a doua oară nu mai stă pe linia de tramvai.
Cosmin(Citează)
09/01/2020 la 11:18 AM
Legea zice altfel, așa că vatmanul are dosar penal deschis pentru daune.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 12:16 PM
Vatmanu a intrat cu intentie in prostu ala. Nu era in mers sa zici ca n-a mai putut frana. A dat intentionat in el. Si cand dai intentionat in unu, ii platesti pagubele. Plm asta e legea.
Vrea, nu vrea, îi plateste aluia daunele la pemfe. Si poate se alege si dat afara de la munca.
Asa e cand se intalnesc doi prostavani. Iese buba.
BlackSkull(Citează)
09/01/2020 la 8:37 AM
Subscriu 100%
kilroy(Citează)
09/01/2020 la 8:51 AM
Adica tu presupui ca Politia Rutiera ar vrea sa-si faca treaba? :)))
Sa stea cineva sa faca munceasca pt caietul de sarcini-licitatie, sa gandeasca un sistem(stii ce inseamna stocare de filmari etc), sa aloce bani pt implementare(muulte milioane), sa faca o divizie noua pt review si trimitere amenzi etc etc etc.
Wake up! esti in Romania! Nu o sa se intample niciodata! Sunt camere in intersectii mari de vreo 10 ani. Ai auzit sa trimita cuiva amenzi pt trecut pe rosu si blocat zona hasurata?
Politia Rutiera daca ar vrea sa-si faca treaba ar trimite cate 10 polititsti fiecare zi in tot orasul(cu metroul), ar face cu o investitie in 1000 pix-uri, 100 chitantiere de amenzi si 10 aparate foto “omologate”, 2 calculatoare cu 2 imprimante si un contract cu posta; milioane de lei pe an (50 amenzi/zi per politist, 500 amenzi/zi la 10 politisti, 180.000 amenzi in 360 zile) doar pentru parcare sub semnul de stationare interzisa si parcare pe trotuar!!! fara trecut pe rosu, fara blocat transport public, fara etc.
Eu inteleg ca ai intentii bune, vrei sa te gandesti ce s-ar putea imbunatati, face, drege… Dar dupa atatea exemple in care ti se demonstreaza ca politia rutiera nu isi face treaba(si nu o va face nici in viitor, ca nu se schimba sistemul, oamenii, natiunea), chiar crezi ca le lipsesc ideile de cum ar putea sa rezolve ceva?
bunica(Citează)
09/01/2020 la 9:24 AM
Si pt tot ce am zis mai sus exista deja legislatie, nu trebuie sa schimbe nimic. Alti 2 stau la birou si a doua zi trimit amenzile la adresele unde sunt inmatriculate masinile. Asa se mai descopera si masini care nu si-au schimbat proprietarul de exemplu. Cel care primeste amenda revine la politie cu dovada ca a vandut masina, politia radiaza automat masina si daca alt coleg o opreste in trafic il f..ute pe cel care are fizic masina cu un dosar pentru condus masina radiata. etc etc. din una in alta se rezolva usor multe probleme. Dar asta inseamna sa vea sa lucreze politia, sa fie eficienta etc. Si nu e, nici nu va fi :)
bunica(Citează)
09/01/2020 la 11:19 AM
Nu presupun, dar ar putea fi forțați să-și facă treaba de către manageri competenți.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 9:05 AM
“Dacă dai trei-patru amenzi pe zi, înseamnă vreo 500 de lei/cameră/zi, minim” pe zi pe camera. dar stai asa, ai uitat ceva: cine da amenda? cine incaseaza banii? ale cui sunt camerele? cum se fac compensarile?
stb ar achizitiona camerele si montajul, politia sa se uite pe inregistrari si sa dea amenzi si ministerul de interne sa ia banii.
eu as vrea sa stiu daca soferii de la stb anunta si ei undeva statiile cu probleme fie blocate de masini parcate aiurea, fie amplasate aiurea. personal n am vazut nicio actiune a politiei rutiere sau a comunitarilor pentru rezolvarea acestor situatii.
Robert(Citează)
09/01/2020 la 11:20 AM
Cum n-ai văzut? Se întâmplă destul de des.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 9:45 AM
Pana una-alta, inainte sa visam SF-uri de genul asta, iti reamintesc ca in Bucuresti un politist nu poate amenda posesorul unei masini parcate neregulamentar decat in situatia in care il surprinde pe acesta la volanul masinii. Sau poate sa-l astepte 2-3 ore pana isi termina omul treaba si se intoarce la masina.
Ca sa nu mai zic ca pentru o amenda de genul asta trebuie sa completeze 15 minute la un formular din antichitate cu toate prostiile posibile.
Toate chestiile astea sunt atat de usor de rezolvat, iar beneficiile ar fi multiple. Dar cine sa faca asta?
AdrianG(Citează)
09/01/2020 la 10:11 AM
Cred ca te referi la politia locala. Cea rutiera te poate amenda și fără sa fii la volan. Îți lasă în parbriz sa te prezinți la secție în XX ore pentru a declara cine a parcat acolo, în caz contrar fiind amendat direct proprietarul.
Costin(Citează)
09/01/2020 la 11:20 AM
Amenda se lasă în parbriz, cum zice și Costin.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 3:57 PM
Chiar si Politia Locala iti poate lasa in parbriz convocare pentru a te prezenta la sectie si a declara cine este soferul are a parcat neregulamentar.
Daca nu te prezinti, primesti amenda pentru ca nu ai raspuns convocarii.
Andrei G(Citează)
09/01/2020 la 10:42 AM
Voi cred ca nu stiti ce inseamna toata infrastructura pentru camerele montate pe masini.
Pai hai sa va explic un pic:
1. Storage. Mult storage. Foarte mult storage, in functie de retentia clipurilor.
2. Camerele trebuie sa fie mega rugged, pentru ca soferii n-au prea multa grija de ele, daca nu-s platite din buzunarul lor. Suportii de camere trebuie sa fie foarte solizi, din aceleasi motive.
3. Alocarea+descarcarea camerelor cum se face?
4. Ati incercat sa vedeti de cate camere este nevoie? Sunt sute de autobuze, tramvaie, troleibuze.
5. Se pastreaza docking-urile la fiecare autobaza? Cine plateste pentru conexiunea de retea catre “central” sa se faca upload-ul filmelor? Mai ales ca trebuie conexiune sanatoasa.
6. Backup? Facem? Daca nu facem si pierdem filmarile cine raspunde? Daca facem…nu merge backup on tape, ca dureaza o saptamana sa faci backup-ul unei zile. Backup on disk? Ia vezi la 1…
Si nu, nu vorbesc din auzite.
Cine sa dea banii pentru astea?
Actzipild(Citează)
09/01/2020 la 11:23 AM
Eu am lucrat în domeniu. Dacă “sute” de camere ți se pare mult, îți zic eu că nu este. Stocarea este ieftină, descărcarea se poate face foarte simplu.
Toate întrebările tale au răspunsuri simple, de fapt, în 2020. Faptul că ți le pui ca și cum ar fi probleme de netrecut sună de fapt a resemnare că nu se poate face nimic. Alte orașe aveau camere video ce transmiteau live de pe fiecare mașină a poliției încă de acum câțiva ani.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 12:38 PM
Radu, a avut vali un articol referitor la site-ul administratiei strazilor bucuresti. deci in 2020 lucrurile nu-s chiar asa simple in institutiile statului
Robert(Citează)
09/01/2020 la 1:20 PM
N-are legătură cu Adm Străzilor. Treaba ține exclusiv de Poliție, care ar putea cere acordul STB pentru a monta camere pe mijloacele de transport în comun.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 4:03 PM
Daca vrei sa simplifici lucrurile, nici nu trebuie sa faci stocare in cloud. Stochezi local, iar vatmanul/soferul marcheaza momentele importante (cele ce trebui pastrate in memoria interna).
La finalul zilei/saptamanii preda cardul cu inregistrarea catre un responsabil din cadrul autobazei, iar acesta il preda mai departe catre politistul insarcinat cu verificarea.
Politistul salveaza pe un server numai situatiile in care considera necesar sa dea amenda.
Andrei G(Citează)
09/01/2020 la 10:57 AM
Din cate stiu eu, dar nu sunt expert in domeniu – vb doar din perspectiva personala in urma unui accident usor rezolvat la politie, imaginile de pe camere sunt luate in calcul de politie – singurul scenariu in care nu esti luat in seama este cel in care contesti viteza cu care ai fost prins de radar pe baza imaginilor video (ex: camera cu GPS). Altfel, daca ai filmat cum unul trece pe rosu sau depaseste pe linie continua, nu este nici o problema – depinde de politist daca vrea sa mearga inainte cu asta sau nu. Posibil sa nu am dreptate, deci nu aruncati cu pietre :)
Silviu(Citează)
09/01/2020 la 11:25 AM
Dacă vrea polițistul, se uită la imagini ca să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat la un accident și să ia o decizie. În cazuri controversate, când nu se ceartă omul X cu omul Z pentru cine a fost de vină într-un accident, ci doar ar putea da amenzi pe baza unor imagini, de obicei nu se bagă.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 11:33 AM
Ai lucrat in domeniu adica cu statul roman? Nu am zis ca sunt probleme de netrecut, sunt probleme care se pot rezolva cu bani. Doar ca banii sunt fix ce-i lipseste statului roman.
Care-s orasele alea care aveau camere live? Sunt extrem de curios, ca eu n-am auzit de asa ceva.
Actzipild(Citează)
09/01/2020 la 11:38 AM
I-or lipsi banii, dar ROI-ul ar fi de cateva luni.
Giani Mucea(Citează)
09/01/2020 la 11:37 AM
As vrea sa muriti in chinuri toti visătorii de camere video peste tot, de viata unde iti este urmărit si analizat fiecare moment in care nu esti in casa. Vreau sa faceti cancer toti, jegosi comunisti infecți. Daca vroia ceausescu sa faca asta il linsati, atunci va plîngeati ca sunteti turnati de vecini, acum vreti urmărire constantă cu camere video. Va doresc mult cancer in familie
pmk(Citează)
09/01/2020 la 11:54 AM
Si eu as vrea sa dispara prostii dar, dupa cum zicea Mick Jagger…
Giani Mucea(Citează)
09/01/2020 la 12:01 PM
De ce esti nesimtit? Poti sa-ti expui punctul de vedere si fara sa jignesti. Totusi, iti reconand sa arunci telefonul si sa nu mai folosesti internetul pentru ca sunt niste unii care stiu pe unde “umbli”. Ramai doar la comentatul in fata blocului si nu te urmareste nimeni, daca nu cumva exista vreo camera de supraveghere prin zona.
Radu-Mihai(Citează)
09/01/2020 la 4:09 PM
Ca de obicei pmk este un limbric care probabil a suferit in copilarie si acum ca este in spatele unui nickname a prins curaj si jigneste pe toata lumea.
Andrei G(Citează)
09/01/2020 la 4:15 PM
Sa nu judecam, poate a fost molestat de o camera video. Una d-aia rectangulara, mare si cel mai probabil neagra.
Giani Mucea(Citează)
10/01/2020 la 4:55 PM
Infecții cu apucături comuniste securiste se pot reloca in china, acolo este cum vreti voi. Cat timp afișați acest gen de gândire veți primi atitudinea si limbajul pe care il meritati
pmk(Citează)
09/01/2020 la 12:29 PM
O actiune organizata de politie in care un pulitai in civil sta cu vatmanu in cabina si ii prinde in trafic p-aia care incalca legea. Un pas mic, dar vorba s-ar duce repede si ar fi mai precauti soferii. Asta e un exemplu. Politia ar putea organiza o gramada de actiuni diferite in traficul din bucuresti. Dar fie nu se vrea, fie dupa cum imi spunea un politist “sintem mult prea putini ca sa facem ceva”.
BlackSkull(Citează)
09/01/2020 la 1:21 PM
Ar putea, da. Acum niște ani circulau cu mașini nemarcate, filmau din ele diverse contravenții și apoi un polițist moto îi oprea pe respectivii și le dădea amendă. Așa ceva aș face pe scară largă ,să nu știi niciodată de unde sare poliția pe tine.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 1:26 PM
Radule discutia a cam escaladat putin , dat fiind statul roman , zelul oamenilor din sistem , dar si zelul justitiarilor romani , montatul de camere in toata tara si penalizarea pe camera ca tu ai facut aia si e neconform cu legile morale nescrise , ca nu e frumos ce ai facut si meriti AMENDA, AMENDA , AMENDA si puscarie penalule ce esti este o prostie comunista , gen monitorizarea completa in china si cum profilul facut de “securitatea chineza” iti da acces la anumite lucruri.
Nu e mai simplu sa fim ceva mai toleranti cu noi insine , mai asumati in tampenii (gen ala cu BMW sa isi asume ca a oprit pe linia de tramvai cand defapt trebuia sa ii dea talpa cand sa pus verde ori vroia sa faca stanga si dadea semnalizare si ala cu tramvaiu nu mai avea ce sa ii faca) iar ala cu tramvaiu oricat de satisfacator e sa privesti cum impinge bmw ala , cu totii stim ca e o mare tampenie .
Si mai educati civic in general pt bunastarea noastra a tuturor , stil de condus ofensiv .
Noi stim decat datu’ in cap cu paru’ educa prostu’ din intersectie , noi astia destepti,frumosi si cu salarii bine platite pe internet . Ar fii cazul cand dreptul la vot si datoria civica ne intreaba de sanatate sa reactionam “pe viu” , nu pe internet.
Mircea G(Citează)
09/01/2020 la 1:39 PM
Hmm, am impresia ca nu prea e legala chestia cu camerele, din cauza GDPR (nemivorbind de filmarile facute publice). Pentru a fi cat de cat legale filmarile alea (fetele persoanelor, numerele de inmatriculare etc sunt date personale, indiferent ca sunt in spatiu public sau privat, iar filmarea reprezinta o prelucrare a datelor personale), ar trebui ca cel filmat sa fie informat ca ii sunt prelucrate datele, scopul clar (nu merge cu chestii generice), cat timp sunt stocate, etc. In mod normal, oricine este filmat cu o camera video montata pe masina poate face plangere la ANSPDCP si poate obtine despagubiri. Asta e din ce stiu eu ca p-afarist.
Radu, n-ar fi o idee buna de articol – poate gasesti pe cineva specialist in GDPR?
dan(Citează)
09/01/2020 la 2:41 PM
GDPR-ul nu se opune. În public poți filma ce vrei tu, avem deja camere de supraveghere pe stâlpi, recent s-a decis că inclusiv în bloc se pot monta camere de supraveghere fără mari complicații:
https://blog.avocatoo.ro/cjue-nu-avem-nevoie-de-consimtamant-camere-video-bloc/
În plus, să dai amenzi pentru contravenții reprezintă un interes legitim de a colecta orice date personale, în caz că întreabă cineva de ce face Poliția asta.
nwradu(Citează)
09/01/2020 la 3:20 PM
Pai da, dar pentru dashcam-uri, tot acolo e un link care cumva confirma ce am zis eu:
https://blog.avocatoo.ro/camere-instalate-in-vehicule-ce-regim-gdpr-trebuie-aplicat/
si mai e si cazul asta in UE:
https://cnpd.public.lu/fr/dossiers-thematiques/dashcams.html?fbclid=IwAR1411T_hrvUDcWhbmNk6TQOIdB6NJU4H9XfQ8UMwZV54-Vppzb4TeMFQzs
dan(Citează)
09/01/2020 la 3:42 PM
Un petit question.
Niște modele de camere omologate/agreate in instanță de unde dracu luăm?
Sau care e lista de branduri acceptate?
Sunt interesat de o cameră de mașina.
Ionut M(Citează)
09/01/2020 la 5:08 PM
Hmm, nici infractiune de distrugere nu e, avand in vedere intentia? Asta depinde daca sunt pagube vizibile la BMW…
BipBip(Citează)
09/01/2020 la 6:36 PM
Ca se vorbea de camere omologate, intre timp in Germania:
https://trans.info/en/more-than-2-years-in-prison-for-the-trucker-s-dangerous-overtaking-this-is-the-verdict-of-the-german-court-168542
2 ani cu executare fara sa existe accident sau victime.
sorin(Citează)
09/01/2020 la 6:48 PM
Primul pas e omologarea, adica se verifica daca sunt respectate NML-urile ( normele de metrologie legala) dupa care se face verificarea metrologica periodica.
Paisie(Citează)
09/01/2020 la 6:52 PM
Exemplul tău cu mașini “ascunse” nu e tocmai fericit. În SUA și Spania s-au pus inclusiv camere în interiorul semafoarelor și după ce un judecător a dat câștig de cauză unui șofer, statul a fost nevoit să returneze banii de pe amenzi.
E plin internetul de astfel de cazuri: https://nypost.com/2019/08/30/brooklyn-man-claims-legal-loophole-makes-red-light-cameras-illegal/
Mălin(Citează)
09/01/2020 la 7:02 PM
Aia cu vatmanul care sa marcheze filmarile care i se par lui interesante ar da nastere unui nou fenomen: spaga la vatman. “Boss, traiti-ar familia, ia 100 de lei si sterge inregistrarea aia”
alunelu(Citează)
09/01/2020 la 7:43 PM
Amenzile de trecut pe rosu in america au fost scoase pentru ca de fapt se produceau mai multe accidente. Soferii franau brusca sa nu fie prinsi in intersectie pe rosu asa ca se ajunge la accidente in lant cu 3-5 masini sau mai multe.
Soferii din sistemul transportului in comun ar trebuii sa raporteze cate probleme intampina pe traseu intr-o zi apoi sa ceara ajutorul politiei pe rutele cu cele mai multe probleme si aleator pe celelalte.
Mijloacele de transport in comun sa aiba camera in fata, spate, laterale si interior, dar filmarile sa fie folosite in cazul accidentelor, furturilor, distrugerilor.
wd(Citează)
10/01/2020 la 2:04 PM
Cine sa ceara? Iar visati la cai verzi pe pereti.
Daca nu se intampla ceva cu o persoana importanta n-o sa ceara nimeni nimic, toti vor fugi de responsabilitati si munca precum dracul de tamaie.
PS: Radu, inca astept sa-mi arati care e orasul ala care avea camere live pe masini.
Actzipild(Citează)
11/01/2020 la 12:46 PM
Asta e visul vostru umed, securisti triști
https://evz.ro/big-brotherul-chinez-se-intinde-in-toata-lumea.html?utm_source=evz&utm_medium=recomandari_AI
pmk(Citează)
11/01/2020 la 8:12 PM
Nu-i prost ca prostul care a descoperit slippery slope argument.
Giani Mucea(Citează)
11/01/2020 la 2:45 PM
Ar fi bine pe viitor sa poti sa te folosesti de camera de bord in instanta cum ii in alte tarii civilizate.
Pro Cleaning(Citează)
15/01/2020 la 12:36 PM
exista in acest moment un proiect de lege inaintat de USR care dorește actualizarea și modificarea OUG 195/2002, astfel încât dispozițiile legale în vigoare să permită constatarea contravențiilor și prin intermediul camerelor video de bord ale participanților la trafic, cu condiția ca înregistrarea să fie însoțită de declarația celui care o furnizează. Proiectul (Pl-x nr. 206/2019) a fost însă respins de către Senat și acum urmează a fi dezbătut în Camera Deputaților, care este cameră decizională
ovidiu(Citează)