►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
CEO-ul IBM Ginny Rometty a anunțat că se va retrage în aprilie și conducerea companiei IBM va fi preluată de Arvind Krishna, în prezent senior VP pentru Cloud și Cognitive Software.
Ocazie cu care încep să remarc că indienii sunt probabil foarte buni sau foarte bine pregătiți pentru a conduce companii uriașe. Trei dintre cele mai mari companii americane de tehnologie sunt conduse de indieni.
Veți spune că sunt indieni născuți în SUA din a cine știe câta generație după imigrarea acolo, dar nu este cazul tuturor. Pichai, CEO-ul Google, s-a născut în Madurai, India, și a făcut toate studiile în India. Nadella de la Microsoft s-a născut în Hyderabad și a făcut studiile superioare în Karnataka, înainte de a câștiga o bursă pentru alte studii în SUA.
De fapt, putem continua. CEO-ul Mastercard a studiat în New Delphi. Cel de la Nokia s-a născut în New Delphi, a crescut în Kuweit, are cetățenie singaporeză și acum locuiește în Finlanda. Krishna, viitorul CEO IBM, a terminat facultatea tot în India și apoi s-a mutat în SUA. Cel de la Adobe s-a născut tot în Hyderabad (care-i un oraș de 10 milioane de locuitori, mare centru economic) și s-a mutat în SUA pentru un MBA la Berkeley.
Pare a fi ceva aici, nu? Sunt sigur că orice popor poate da ingineri și programatori buni, dar se pare că indienii excelează la a da manageri pentru companii cu sute de mii de angajați. Sunt foarte mulți imigranți chinezi sau ruși în SUA, dar nu-i vezi în astfel de poziții de top. Nici europeni prea mulți nu sunt, deși la o adică astfel de companii pot “transfera” pe oricine își doresc.
Explicația? Nu o știu, trebuie studiată de sociologi. Cel mai probabil are legătură cu o cultură a perseverenței insuflată de familie sau de societatea indiană, plus pregătire bună în școală și universitate nu doar în domeniul tehnici, ci și în management. Chiar și când se mută în SUA, nu se opresc până nu ajung la cel mai înalt nivel. Bravo lor, dacă așa stau lucrurile.
N-am mai zis de marile companii indiene conduse tot de indieni, că au 7 companii în Fortune 500, plus multe altele cunoscute internațional, precum Mahindra.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
37 comentarii
31/01/2020 la 11:56 AM
salut,
cred ca e New Delhi, nu Delphi
Radu(Citează)
31/01/2020 la 11:59 AM
Daca vin in Harghita, nu ii lasa aia sa faca nici paine :))
Gigi(Citează)
31/01/2020 la 12:13 PM
Huooo! Ne ia posturile de CEO de la marile corporații din Ditrău. Să se ducă la ei acolo să conducă microsofturile lor. Noi suntem creștini.
Cristi(Citează)
31/01/2020 la 12:06 PM
In teorie ibm a achizitionat redhat..in realitate e oarecum invers.
Alin(Citează)
31/01/2020 la 12:21 PM
Ceva detalii? Chiar ma intereseaza partea asta.
Andrei G(Citează)
31/01/2020 la 12:16 PM
Altfel, unul din 6 oameni e indian, nu?
nashu_mare(Citează)
31/01/2020 la 12:39 PM
Vodafone Romania a avut CEO indian timp de 3 ani, incepand din 2014.
Florian(Citează)
31/01/2020 la 12:39 PM
Bonus: A single high school in India has produced the CEOs of Microsoft, Adobe, and Mastercard
alxzen(Citează)
31/01/2020 la 1:01 PM
Fabulos.
alunelu(Citează)
31/01/2020 la 5:44 PM
Hyderabad Public School, Begumpet, in India – a private school in southern India that was founded to teach the sons of aristocrats. De unde reiese ca au avut head start cu parinti care au investit in educatia lor.
John(Citează)
31/01/2020 la 12:42 PM
Radu, tu stii ca India are aproape 1.5 miliarde locuitori si ca au una dintre miile limbi oficiale engleza, nu? :) Deci ai de unde alege si totusi daca iei procentual iesi 0.
Noi tot ne uitam la varfurile altora dar uitam casocietatea e mai mult decat atat. Atata timp cat ai o societate unde ai caste si inca exista meserii ce e normal sa se desfasoare in conditiile descrise de articolul asta, https://www.bbc.com/news/in-pictures-50406148, nu ai cu nimic de invidiat si urmat la sistemul lor.
Eu cred ca cei mentionati de tine sunt cam ca Simona Halep: n-au obtinut performanta datorita sistemului si tarii ci datorita lor.
Iulian(Citează)
31/01/2020 la 12:51 PM
Nu stiu daca are legatura cu competenta lor ca popor, cat mai degraba ca (1) sunt foarte multi, deci % posibil sa nu fie chiar atat de multi CEO raportat la populatie si (2) sunt mult mai determinati decat cei din tarile civilizate sa faca o treaba buna, pentru a scapa de conditiile grele de viata din India. Plus ca, prin SSC-urile din Hyderabad au o intrare in marile corporatii si, chiar daca nu e neaparat obisnuit, au pot sa creasca in ierarhie daca sunt chiar exceptionali, sansa pe care cineva din Mozambique sa zice nu o are.
A.(Citează)
31/01/2020 la 12:54 PM
Daca tot ai adus vorba de CEO indieni, mi-am amintit acum ca si Angela Cretu a ajuns CEO la AVON, iar acesta e singurul exemplu de care-mi amintesc momentan. Probabil mai sunt si alti romani ajunsi in topul unor companii multinationale.
Cum zicea si Iulian mai sus, nu cred ca succesul se datoreaza tarii din care provin acesti oameni sau a sistemului educational, ci mai degraba perseverentei, inteligentei, opurtunitatilior etc fiecaruia.
Degeaba ai 10 pe linie de la gradinita pana la al 15-lea doctorat daca tu stii doar sa inveti.
Stefan(Citează)
31/01/2020 la 1:08 PM
Ciprian Suta, CEO General Motors in Rusia si statele CSI:
https://gmauthority.com/blog/2019/08/chiprian-suta-named-ceo-of-general-motors-russia/
alunelu(Citează)
31/01/2020 la 1:10 PM
India : 1 miliard și 300 și ceva de milioane de locuitori
Europa: vreo 800 de milioane
Zic și eu.
DAVKO(Citează)
31/01/2020 la 1:48 PM
Mircea Geoana – ajutor de sef la NATO :)))
Gigi(Citează)
31/01/2020 la 1:55 PM
Nu ai lucrat cu indieni vreodata sa vezi cat de slabi pregatiti sunt, vai de mama lor.
Totusi india e mare si marea majoritate a polulatiei e analfabeta sau cu studii minime iar cine scoate capul se descurca.
L!nuX(Citează)
31/01/2020 la 2:14 PM
Subscriu
Marius M(Citează)
31/01/2020 la 4:12 PM
“revert on the same”
expresia favorita a indienilor
Andrei(Citează)
01/02/2020 la 12:31 PM
Nu numai slabi pregatiti – sunt niste jeguri… si nu ma refer la igiena personala (desi uneori… )
Credeam ca doar eu am impresia asta – bine n-am interactionat cu toti indienii din lume, insa cei cu care am facut-o mi-au lasat o impresie de tot rahatul. Calca pe tine fara nici un scrupul etc. Sigur – CEO e o pozitie mai mult politica decat bazata pe aptitudini profesionale si se ajunge in astfel de pozitii prin exploatarea unor conjucturi si al succesului altor oameni pe care ajungi sa ti-l insusesti intr-un fel sau altul, insa felul cum fac treaba asta indienii e de departe cel mai jegos cu putinta…
geretus(Citează)
31/01/2020 la 1:59 PM
kowe, sefa la ceva anti-ceva pe la UE, post infiintat cu dedicatie.
dar era mandria tarii ca a ajuns acolo, unde nimeni nu a inteles ce urmeaza sa faca.
printre reusite se numara statul la masa cu toti infractorii pe care ‘ii urmarea’.
Mihnea(Citează)
31/01/2020 la 3:47 PM
Eu am lucrat cu indieni si pot spune ca nu am o parere asa de buna despre ei, in primul rand sunt foarte perversi in corporatii, superficiali, vanatori de pozitii de conducere desi de cele mai multe ori sunt pe langa situatie dar le place sa zica ca sunt somitati. Ajung in astfel de pozitii multi dintre ei prin arta manipulari, oricum pana la urma nu trebuie sa fi prea destept sau sa gandesti prea mult pentru ca nu mai esti in stare sa iei decizi. Problema lor in primul rand este ca vin din alta cultura si au un mod total diferit de a trai, simti si gandi, nu inteleg de ce sunt asa de promovati in companiile de top, aici ma refer la cei nascuti in tara lor. A nu se intelege ca am ceva cu ei, nu generalizez pentru ca fiecare individ este deosebit in felul lui si imi place sa il tratez pe fiecare in parte conform calitati lui.
Paladin(Citează)
31/01/2020 la 4:12 PM
IT CEO la Linde PLC – Sandeep Sen … pentru ca, diversitate … singura lui calitate.
Cosminnn(Citează)
31/01/2020 la 4:26 PM
Ăsta e clișeu, gălușcă românească.
:-)
Dim(Citează)
31/01/2020 la 4:28 PM
1.Sunt multi, știu engleza mai bine că și chinezii.
2. Îmi zicea o fostă colegă care a lucrat cu ei in SUA – sunt foarte competitivi, fac orice să ajungă sus, trag tare la funcții inalte
Radu(Citează)
31/01/2020 la 5:19 PM
New Delphi pentru tine, ca roman, suna atat de urat. Hai sa lasam englezii la locul lor.
Anca(Citează)
31/01/2020 la 7:04 PM
Ieftini! Asta e cuvantul cheie. De fapt, toti CEO-ii indieni sunt mult mai ieftini decat ceilalti ;) Ca sa nu mai zic ca sunt o natie fara empatie pentru aproape. Daca ai sti cum se mananca intre ei, dar cum ii mananca pe ceilalti…
varucu(Citează)
31/01/2020 la 7:06 PM
Am uitat sa mentionez ca nu stiu sa spuna “nu”, in schimb stiu sa minta in continuu si fara nicio tresarire.
varucu(Citează)
31/01/2020 la 8:43 PM
Chiar crezi că ar pune un imigrant chinez sau rus la conducerea unei companii americane importante? :) :) :)
Remington Steele(Citează)
31/01/2020 la 8:46 PM
Hai extrapoleaza si la nivel local daca tot vrei cu analize.
Ia intreab-o pe Matilda cati din colegii ei care dau cu sapa la corporatie sunt din Bucuresti , adica nascuti sau naturalizati aici de mici, nu veniti la facultate sau liceu. Nici ea nu e din Bucuresti din ce tin minte.
La fel si la mine cand facusem acum cativa recensamantul din vreo 40 de colegi , eram 5 sau 7 din Bucuresti. Restul veniti de peste tot.
Ghici care erau aia mai ambitiosi, mai saritori sa faca unele chestii in plus sau ii mancau de cur pe ceilalti? Exact , nu erau aia din Bucuresti.
In momentul in care ai o arecare situatie sau esti obisnuit cu un standard e okay, insa daca nu vrei sa ajungi iarasi la WC-ul din curte sau inapoi in India la designated shitting streets , bagi carbuni sa ajungi cat mai departe sau mai sus.
Sunt multi pentru ca si indieni sunt multi 1% de oameni geniali din 1 milard 300 milioane sunt mult mai multi decat 1 % din 18 milioane sau cati dracu mai suntem aici.
Silvanus(Citează)
31/01/2020 la 8:57 PM
Amin!
Ai grija la indianul care îți zâmbește și te laudă! Se gândește când și cum să îți înfigă un cuțit în spate!
Doru Vlad(Citează)
31/01/2020 la 9:04 PM
India nu da nimic, este printre cele mai sarace si murdare tari din lume.
Dau sistemele de educatie din SUA si din UK.
Si nu e nici o realizare ca la un miliard de locuitori sa ai cateva varfuri.
Gaelex(Citează)
31/01/2020 la 11:16 PM
indienii sunt budisti. cumva am observat ca asta e o calitate pentru un CEO. echilibrul, calmul care-l da religia respectiva.
legat de indienii-moldoveni, aia care sunt venit in bucuresti “sa faca bani”, da stiu un patron care ii angaja pe aia din ilfov “ca alearga mai mult ca bucurestenii, sunt mai nemancati” cum deja a mai zis cineva mai sus.
ce trebuie sa faci sa fi ceo?
cici(Citează)
01/02/2020 la 11:12 AM
Indienii sunt hinduși, nu budiști ( în marea lor majoritate).
cata(Citează)
01/02/2020 la 10:26 AM
Sau “please do the needful”
Marius(Citează)
01/02/2020 la 5:52 PM
thanks. invat!
cici(Citează)
02/02/2020 la 7:59 AM
Asa cum e la moda sa ai bona filipineza ca sa arati ca esti cineva, pui CEO un maroniu din asta ca sa para ca esti companie pe val.
Din povestile spuse de olimpici la informatica, indienii faceau treaba foarte repede cu foarte mult cod si foarte prost spre deloc optimizat. Romanii sunt cautati pentru fac aplicatia mai incet dar mult mai ingrijit si mai eficient scrisa.
Alta poveste, tatal unui colegi din generala era in echipaj pe nava de transport, dinainte bine de revolutie. Bucatarul navei, un indian, isi facea baie in cazanul in care pregatea mancarea. Supliment la poveste, toti cei care au lucrat in India s-au intors in tara cu probleme de inima, de la mediu, de la mancare nesanatoasa.
Indienii sunt o natie foarte murdara, nu ca romanii ar fi etalon de curatenie dar macar noi nu ne dam mortii la vale pe Dambovita.
Gaelex(Citează)