►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Eu sunt genul de om care spune de multe ori care în loc de pe care. Mi se întâmplă când vorbesc, că în scris nu fac de obicei această greșeală, așa că bănuiala mea este că se întâmplă așa deoarece vorbesc repede și mai tai din prepoziții.
Încerc să mă corectez, dar la un clip video recent făcut am descoperit un “care” mare de tot băgat acolo în loc de “pe care”.
Îmi plăcea însă mult emisiunea Pastila de Limbă a lui Radu Paraschivescu la Digi24, care o urmăream mereu cu plăcere și am aflat multe lucruri interesante despre limba română de acolo. Puteți găsi o arhivă pe site-ul Digi24.
De exemplu, poate cea mai surprinzătoare informație aflată acolo a fost că nu se spune “păr grizonat”, ci “păr grizonant” (link). Poate că acum veți găsi și grizonat pe dexonline.ro, dar termenul corect este grizonant, care înseamnă “cărunt, gri, sur”, pe când grizonat a fost adăugat recent în dicționar la fel ca multe cuvinte care, folosite prea des chiar și greșit, intră oficial în limbă. Mai stați 10 ani și probabil și succesuri va fi o formă acceptată.
Lăsând la o parte care / pe care, iată mai jos o listă de alte greșeli pe care le-au auzit foarte des în jurul meu, în caz că vreți să mai corectați pe cineva:
Cu “doar” vs “decât” s-a făcut mai mult buzz în ultima vreme. În construcții restrictive, “decât” se folosește numai alături de negații, în rest se utilizează “doar”, adică este corect “nu aveam decât 5 lei la mine” și “aveam doar 5 lei la mine”. “Aveam decât 5 lei la mine” este incorect.
Asta pe scurt. O greșeală pe care o aud foarte des la televizor este legată de “datorită” versus “din cauza”. “Datorită” se folosește pentru evenimente pozitive (sinonim cu “mulțumită”), “din cauza” pentru cele negative (sinonim cu “din pricina”). Altfel spus, corect este “din cauza ceții, avionul nu a putut decola”, nu “datorită ceții, avionul nu a putut decola”. Corect este “datorită scăderii TVA-ului la alimente, vânzarea de carne de pui a crescut cu 12%”, nu “din cauza…”, dar corect este și “din cauza scăderii TVA-ului la alimente, statul a încasat mai puțini bani la buget”, că are sens negativ.
Greșeala asta însă este foarte frecventă, uneori o aud de multe ori în aceeași zi, mai ales în interviuri. O mulțime de purtători de cuvânt transmit robotic prin telefon “datorită neadaptării vitezei la condițiile de drum, 5 oameni au murit într-un accident rutier”. Este din cauza!
Acordul predicatului cu un subiect multiplu vine cu o mulțime de reguli. Citez una dintre ele
Când termenii subiectului multiplu sunt substantive masive sau abstracte nearticulate, acordul cu predicatul se face la singular.
Carne și brânză
se găsește
.
Sigur, aș fi fericit dacă toată lumea ar scrie cu diacritice, după cum este limba noastră. Francezii fac efortul de a scris cu accente, nemții cu caracterele lor, nordicii cu ale lor, românii n-au chef să-și respecte limba, să se respecte pe ei, de fapt, scriind cu diacritice. Și nu, scuza că oricum se înțelege ce-ai vrut să zici nu ține. Se înțelege ce-ai vrut să zici și dacă scrii cu cratime în plus sau în minus, cu dezacorduri și cu prea puțini de i, dar ce spune asta despre tine?
Acomodarea la scrierea cu diacritice pe tastatură durează cam două zile cu instrucțiunile de aici și tastatura Romanian (programmers). Pentru mobil, Swiftkey vă recomandă direct cuvintele cu diacritice, iar orice tastatură are și acele caractere disponibile.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
36 comentarii
30/01/2020 la 6:39 AM
le vezi des sau sunt facute des?
john2381(Citează)
30/01/2020 la 6:54 AM
Mă zgârie pe timpan în ultima vreme folosirea “mai mă” în loc de “mă mai”. Nu e zi în care sa nu aud inversarea asta. :(
Cătălin(Citează)
30/01/2020 la 7:17 AM
Problema cu nefolosirea diacriticelor a început în domeniul comunicațiilor electronice de la windows xp, care nici măcar cu setul corect de diacritice nu a venit, și continuă cu tastaturile US greu de folosit pt începători pentru memorarea lor pe paranteze.
KO(Citează)
30/01/2020 la 9:24 AM
De asta recomand setarea pe Romanian Programmers, care nu folosește parantezele. Întreaga tastatură rămâne de fapt neatinsă, dar poți introduce și diacritice prin combinații simple și ușor de reținut.
nwradu(Citează)
30/01/2020 la 9:43 AM
Eu o am si pe aceasta: m-am mai (dus) vs mai m-am (dus). Mai am (fācut) vs am mai (fācut). Boalā grea.
Adrian(Citează)
30/01/2020 la 7:41 AM
Un articol de bun simt, pe un subiect ocolit in online.
Same here, nivele/niveluri, batuti la cap de prof de Franceza in liceu.
Basil(Citează)
30/01/2020 la 8:09 AM
Ati observat care-i noua moda de a raspunde la “multumesc”. Tu spui multumesc si primesti inapoi un “cu drag”. Nu se mai zice “cu placere”. Peste tot. Magazine, carciumi, pe strada. Cu drag cu drag. Cand tu mascul feroce ii multumesti unei gagici si aia te ia cu drag mai merge. Da cand îi spui unui hăndrălău cat usa un multumesc si ala te drăgălește……te trece un fior. Suna atat de ghei. Cu drag.
BlackSkull(Citează)
30/01/2020 la 8:24 AM
Adevarat!
bit(Citează)
30/01/2020 la 8:44 AM
Aww, și ghei e rău? De asemenea, ce semnalezi tu nu e o greșeală gramaticală, subiectul acestui articol. Cu drag!
Lumiița(Citează)
30/01/2020 la 11:06 AM
Și când hăndrălăul îți răspunde ”cu plăcere…” nu te iau fiorii? Ce mă, în asta își găsește ăsta plăcerile??? Huooo gheiule… :D
mircea 2(Citează)
30/01/2020 la 8:26 AM
Gboard oferă, de asemenea, o predicție foarte bună pentru cuvinte cu diacritice. Pentru că…Google.
Ce nu reușesc e să găsesc un layout de tastatură care să aibă caracterele românești vizibile mereu, fără să fii nevoit să ții apăsat pe “a” pentru a obține “ă”, de exemplu. Pe Samsung, cel puțin.
Există varianta de a schimba limba și a utiliza Vlax Romani, care e un fel de țigănească din ce văd, dar și predicția va oferi recomandări tot din zona aia :)
Nicu(Citează)
30/01/2020 la 9:25 AM
Lasă, că Google a folosit ani de zile un font în Android care nu avea diacritice (și nici acum nu are).
Încearcă Swiftkey. Dacă scrii “pasa” îți sugerează el “pasă”, “păsa”, de exemplu. Poți scrie ușor cu diacritice acolo.
nwradu(Citează)
30/01/2020 la 3:20 PM
Am folosit Swiftkey, apoi am trecut la GBoard, am rămas pe GBoard. Scriu mereu cu diacritice de pe telefon, sugestiile sunt foarte bune în majoritatea cazurilor.
Mai sunt expresii des întâlnite care mi se par aiurea: marea majoritate, nu se merită, ai găsit vreo ceva.
Florin M.(Citează)
30/01/2020 la 8:45 AM
Da, vrei ă, o să vrei și â, î, ș, ț… Ți-ar mai trebui un rând pe tastatură.
Soluție: folosește SwiftKey. După ce scrii fără diacritice, îți sugerează el cuvântul cu diacritice.
motanes(Citează)
30/01/2020 la 9:28 AM
Are vreun impact scrierea cu diacritie pe site-uri și magazine online în ceea ce privește SEO/motoare de căutare?
Adrian(Citează)
30/01/2020 la 4:13 PM
Vezi:
Diacritics and SEO – Blog de Olivian Breda https://olivian.ro/diacritics/
SEO: Cu diacritice sau fără? Cum e mai bine să scrii ? | SEOproject https://seoproject.ro/cu-sau-fara-diacritice/
Răspunsul, pe scurt, e: dacă vrei strict trafic, probabil te ajută mai mult să NU ai diacritice. Dacă preferi să ai un site mai prietenos cu vizitatorii, poate ar fi bine să scrii cu diacritice, așa e corect / frumos / plăcut.
Olivian Breda(Citează)
30/01/2020 la 10:00 AM
Hai mah Radu, nu m-ai ţi minte kând chiouleam de l-a romină şi toţii fraeri ăia stătea sănveţe?
Gabriel(Citează)
30/01/2020 la 9:07 PM
Nare el treaba, a-m fost coleg de faculta cu el. Era m-ai tocilar asa, s-e duce-au l-a curse el si inca 2-3.
Boris(Citează)
30/01/2020 la 10:01 AM
“Analfabeți funcțional” nu “analfabeți funcționali”
Cu placere.
nashu_mare(Citează)
30/01/2020 la 10:28 AM
“Prea putini de “i”” e corect? Intreb nu acuz.
Cipper(Citează)
30/01/2020 la 10:30 AM
ma bucur sa citesc aici despre “un prieten de-ai mei”, e o chestie mai de nisa asa :-)
mai adaug si eu 2 chestii de nisa:
1. lumea se fereste ca dracul de tamaie de cacofonii, desi cacofonia nu e este o greseala de limba.
repet: cacofonia NU este o greseala de limba, folositi google daca nu ma credeti.
si de multe ori stradania de a evita cu orice pret cacofonia rezulta intr-o exprimare de 100 de ori mai stupida decat cacofonia (acel “virgula ca”)
in plus, cacofonia nu este doar “caca”, este orice disonanta, de exemplu “la lacul” este tot cacofonie. De asemenea, expresia “primul indiciu” este tot o cacofonie, sunt curios daca stie cineva de ce. (hint: e o cacofonie prin alaturare)
Pruteanu sa traiasca.
2. folosirea lui ORI in loc de “OR + virgula”
“ori” inseamna “sau”, “or,” inseamna “dar”
acestea fiind zise, dupa ani de zile in care am fost grammar nazi si pot sa zic pasionat de gramatica/limba, am descoperit ca uneori am probleme in scris cu numarul de “i”-uri, gen “fi/ fii”, “sa fi/ sa fii” etc, asa ca asta e, ma ramolesc si a inceput sa mi se pare din ce in ce mai putin important.
tot ma deranjeaza cand copiii vin de la scoala cu “decat” sau “care” dar se pare ca asta e mersul lucrurilor.
iar cu diacritice nu o sa scriu decat daca e obligatoriu, ca imi ia cel putin dublu ca timp.
Marean(Citează)
30/01/2020 la 10:58 AM
Imi place cum ai pus problema: “luati niste exemple sa va dati destepti fata de altii”, nu “luati niste exemple sa va desteptati voi insisi”
P.S. Nu-mi corectati gramatica, ca nu ma intereseaza limba romana.
Dex(Citează)
30/01/2020 la 11:52 AM
Ce simpatici sunt cei care nu sunt în stare să se exprime corect, dar au pretenția ca opiniile lor să fie considerate pertinente.
AI_core(Citează)
30/01/2020 la 11:01 AM
Multă lume nu face acordul între substantiv și adjectiv:
“Datorită pensiei majorată de guvern, românii pot cumpăra mai multă mâncare” în loc de “Datorită pensiei majorate de guvern, românii pot cumpăra mai multă mâncare”.
alunelu(Citează)
30/01/2020 la 11:12 AM
“Vroiam” nu e greșit. A fost scos din DEX, dar probabil va fi reintrodus. E o formă veche, folosită de scriitori, dramaturgi, etc. Era considerata o forma acceptată acum 100 de ani.
KMean(Citează)
30/01/2020 la 1:51 PM
Pedeapsa cu moartea nu e ilegală. A fost scoasă din codul penal, dar probabil va fi readaugată. E o pedeapsă veche, folosită de regi, împarați, călăi etc. Era considarată o pedeapsă acceptată acum 100 de ani.
My point is: lumea se schimbă, regulile se schimbă. Iar dacă vrei scuze pentru greșelile pe care le faci, găsește una mai bună; “așa știu eu că așa se făcea mai demult” nu merge.
ccs(Citează)
30/01/2020 la 11:44 AM
Locație în loc de loc sau local. Locație înseamnă gestul de a închiria iar alocație e o suma de bani, alocată pentru ceva.
panoki6023(Citează)
30/01/2020 la 1:28 PM
Multe din aceste greseli se fac voit. Desi toata lumea stie ca este corect “serviciu” multi folosesc “servici” in discutile colocviale, suna mai omeneste.
Kopa_Kopan(Citează)
30/01/2020 la 2:19 PM
Problema cu diacriticile la tastatura se datoreaza cacademiei romane, nu microsoft.
Microsoft a cerut in anii 90 indrumari academiei romane, despre cum se scriu diacriticile, ce semn vor sa fie folosit sub litere, sedila sau altceva.
Academicii nostrii s-au uitat la cererea Microsoft ca la un OZN, au pus-o la dosar si i-au raspuns la Sfantu Asteapta.
Bine ca indemnizatiile sunt bune.
mac gregor(Citează)
30/01/2020 la 2:48 PM
Ai uitat de “marea majoritate”
Cosmin Nistor(Citează)
30/01/2020 la 4:10 PM
Mai e și “repercusiuni” (corect) vs. “repercursiuni” (greșit).
https://dexonline.ro/definitie/repercusiune
Olivian Breda(Citează)
30/01/2020 la 4:22 PM
pe care a ajuns mema.
alxzen(Citează)
30/01/2020 la 10:02 PM
Salariu, nu salar
Cristian Raduca(Citează)
30/01/2020 la 11:04 PM
Pacat ca nu mai traieste Pruteanu.
Majoritatea juranlistirlor, vloggerilor, bloggerilor, etc se oresc la ce gasesc mai des. Cineva se pare ca a investit mai multa energie si a descoperit mai multe, inca de prin 2010: https://cum-scriem-corect.blogspot.com/2010/02/vroiam.html
Daca ‘vroiam’ a fost destul de bun pt Eminescu, M.Preda si e pt Cartarescu, poate ca ar trebui sa fie bun pt toti, mai ales tinand cont de preferinta pentru aceasta forma.
Comic este si faptul ca cei care corecteaza modul de vorbire al altora sunt considerati mai putin agreabili : https://www.businessinsider.com/people-who-correct-typos-may-be-jerks-study-finds-2016-3
KMean(Citează)
30/01/2020 la 11:46 PM
Stimate Domnule Radu Dumitru,
Am citit articolul Dvs. si m-ati surprins placut acest articol despre “pocitaniile lingvistice”.
Va felicit si ma gandesc la doua variante:
1. Sunteti absolvent de Litere;
2. Sunteti indragostit de LR corecta, “camasa sufletului nostru”.
Fara a face propaganda si fara a epata, va invit sa rasfoiti lucrarea mea, publicata in 2002, care are “n” editii si se vinde, nu numai in Librarii, pe NET, ci si la Mall-uri!
Se numeste “Gramatica practica a limbii romane actuale”, care, la cap. “Morfologie”, are, si cap. de “Ortografie”, care , nu numai ca aminteste aceste “catastrofe”, ci, le si explica “de ce”; de ex. “asaza” si “insala” etc.)
( La cap. ” Sintaxa”, explic, si …”Maria Sa VIRGULA”!)
Gramatica mea se vinde pe NET, alaturi de “Gramatica Academiei”(ed. noua), de “DOOOM”, de “DEX” !
In ian. 2018, un senator de Cluj(parca GOTIU), a facut-o cadou Min. Educ. Valentin Popa, iar Serban Huidu, la o emisiune, a dat-oi n dar altui Min. al Educ.- HARDAU!
De ce?
Pentru ca este gandita noncntradictoriu, exhaustiv si cat mai simplu, intrucat explica tate ambiguitatile faptelor de limba si o inteleg , si elevii de cls. a 5-a.
Rasfoiti- o doar si veti fi “mai bogat” !
Cu sinceritate si aleasa pretuire,
prof.univ.dr. Ada Iliescu
(Gogle: ada iliescu – CV vechi, din 2003 – Carti)
( Sunt Dna, care a luat legatura cu DVS. – fara sa stie cine sunteti – , ca sa ma/ne ajutati si sa rezolvati problema cu traducerea textelor, de la “PAPRIKA”, texte, care, pe randul al 2-lea, nu mai apucam sa-l citim, intrucat rapid se sterge ! )
Ada Iliescu(Citează)
31/01/2020 la 9:01 AM
Din cate am vazut eu in DEX pentru virus se accepta doua forme de plural, virusi si virusuri pentru “agentul patogen”
Cezar(Citează)