un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Unicredit este prima bancă ce introduce semnătura electronică pentru clienții săi

3 Dec 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Unicredit a anunțat săptămâna trecută o treabă foarte tare ce duce mai departe proiectul de digitalizare a băncii: de acum clienții persoane juridice au posibilitatea de a semna electronic diverse documente folosite în relația cu banca, utilizând anumite certificate digitale calificate, ba chiar banca poate pune gratuit la dispoziția clienților astfel de certificate, dacă aceștia le vor.

Poate că posibilitatea aceasta pare normală, dar Unicredit este prima bancă din România ce oferă acest serviciu.

Practic, în cuvinte mai simple, Unicredit le spune clienților companii că, dacă semnează actele cu certificatele emise de un furnizor agreat de bancă, atunci sunt bune în format electronic. Asta înseamnă o economie enormă de timp pentru că oamenii nu trebuie să se mai ducă personal la bancă, ceea ce în mediul de business consumă mult timp.

Eu nu sunt mare persoană juridică sau antreprenor, dar cea mai enervantă activitate mi se pare contabilitatea periodică pe care trebuie să o fac, ceea ce la mine înseamnă de fapt doar adunarea de extrase de cont, facturi, situația plăților și încasărilor și semnarea diverselor acte, împuternici și declarații. Treaba mea se încheie aici, partea următoare o face contabilul, dar tot simt că pierd câteva ore trimestrial doar cu hârtii, cu birocrație, în loc să fac ceva mai util sau mai plăcut.

Nu vreau să știu cum este în rândul companiilor mari, unde ai de gestionat și linii de credit, plăți și încasări, bilanțuri, contracte, cesiuni și toate celelalte acte ce circulă normal între o companie și banca ei. De exemplu, un studiu făcut de iSense Solutions pe 217 companii din sectorul B2B arată că angajații lor desemnați pentru relația cu banca și managerii ce trebuie să semneze consumă:

  • 2 ore per lună pentru companii mici, până în 5 angajați
  • 5 ore per lună pentru companii medii
  • 20 de ore per lună pentru companii mari

în acele operațiuni unde o semnătură este necesară, adică în principal în chestiuni de cont curent, carduri business, instrumente de creditare și alte servicii bancare.

Este mult și necesitatea de a merge la bancă pentru semnături poate fi înlocuită total prin utilizarea unei semnături electronice cu certificate digitale calificate, cum este cea pe care o acceptă acum Unicredit în anumite sucursale și, din martie 2020, în întreaga Românie. Mai mult, banca poate oferi gratuit până la trei astfel de certificate clienților.

Avantaje sunt de ambele părți. Mai puține hârtii, transfer mai rapid de informație, fluxuri de lucru mai eficiente, mai puține erori, servicii bancare mult mai rapide. Internet banking și Mobile banking au demonstrat cred că tuturor, persoane fizice și juridice, cum pot câștiga timp. Eliminarea hârtiilor și a necesității prezenței fizice la sucursală este un pas următor logic.

Vorbeam de un furnizor agreat de Unicredit. Este vorba de Trans Sped, o companie românească înființată prin 2004 și care a lucrat mai mult pentru alte piețe, dar în 2016 o directivă europeană a dat certificatelor digitale calificate aceeași valoare cu a unei semnături olografe și nici nu pot fi contestate în instanță, adică o astfel de semnătură este practic mai de încredere decât una dată cu pixul la bancă.

Certificatele Trans Sped sunt certificate digitale calificate cu chei criptografice păstrate în cloud. That’s a mouthful, cum zic americanii. Eu cunoșteam doar primele două cuvinte, că am mai avut tangențe cu un concurent Trans Sped (și inclusiv contabila mea semnează digital niște acte pe care le trimite la ANAF în numele meu), dar am vorbit după conferința de presă cu domnișoara ce conduce firma Trans Sped și m-am lămurit și cu ceilalți termeni, așa că iată un scurt glosar:

  • Calificate = cele mai complexe certificate dpdv al securității integrate. Utilizarea lor presupune necesitatea unor parole sau a unor autentificări de tipul 2-factor, dar securitatea merge mai departe de zona digitală. Un astfel de certificat nu poate fi cumpărat decât după o autentificare reală, adică te duci cu buletinul în mână ca să-l obții sau, pentru a-l achiziționa online, se folosesc mijloace de identificare agreate de niște directive privind securitatea.
  • Chei criptografice păstrate în cloud = exact ce-i spune numele, cheia este în cloud și poate fi accesată de oriunde, spre deosebire de certificatele clasice cu cheie păstrată pe un stick USB. Este ca atunci când ții o fotografie undeva în cloud și o poți accesa și utiliza de la orice PC sau smartphone, spre deosebire de o fotografie ținută pe un stick USB la tine în birou.

Certificatele clasice sunt de obicei ținute pe stick-uri USB ce trebuie înfipte în PC în momentul semnării. Limitarea este clară, ai nevoie de acel stick; dacă omul care știe parolele este plecat în delegație, trebuie să aștepți să revină. Cu chei ținute în cloud, poate semna de oriunde, inclusiv de pe telefonul mobil, dar desigur după câțiva pași de parole și autentificări 2FA.

Unicredit va pune gratuit la dispoziția companiilor până la trei certificate de acest tip. Dacă, din diverse motive ce țin de proceduri sau teamă de cloud, cineva dorește musai un certificat digital calificat stocat pe un stick USB, se poate cumpăra unul pentru 35 de euro de la Trans Sped (în cloud costă 22 de euro).

Semnarea în sine durează vreo 20 de secunde și se bazează pe un flux creat în parteneriat cu Adobe, deși utilizatorul nu are nevoie de un program de la aceștia. Poți salva ca PDF inclusiv din Word, de exemplu, și apoi poți accesa interfața cloud de semnare electronică. Dacă primești un document PDF de la bancă ce trebuie semnat și de tine, poți la fel să accesezi un link ce va iniția partea de autentificare în vederea aplicării certificatului digital calificat.

Iată o demonstrație filmată de mine (atât s-a putut) și care arată întâi procesul de login în infrastructura cloud Trans Sped, care se face la prima semnare, și apoi și semnarea propriu zisă a unui contract primit de la bancă. La următoarea semnare s-ar face doar partea a doua a clipului, un proces care durează cam 20 de secunde. 20 de secunde în loc de un drum până la bancă prin traficul orașului.

via Gfycat

Certificatele respective se pot utiliza și în alte scopuri, desigur, de exemplu în relația cu alte companii sau cu ANAF sau cu oricine mai acceptă astfel de certificate.

    12 comentarii

  1. si ING are semnatura electronica :)

      (Citează)

  2. Daca ai card Unicredit si telefon Android atunci nu poți plăti cu telefonul, UCT nu are aplicație pentru plați ca ING, BT sau BCR.

      (Citează)

  3. nwradu:
    Unde are, că eu n-am găsit nimic despre asta.

    Am luat eu credit de BF-ul românesc și am semnat online cu semnătura digitală, la ING. Modifica titlul că e înșelător.

      (Citează)

    • Hai să facem diferența între “acceptăm semnătură electronică de pentru a aplica online la credite de nevoi personale, că de asta este online” și “acceptăm semnătură electronică în orice relație a unei persoane juridice cu banca, într-un domeniu în care de obicei semnătura olografă cu specimen la dosar este sfântă”. Practic, ING face cam 2% din ceea ce permite Unicredit în acest caz, dar, ce-i drept, trebuie să fii persoană juridică pentru a înțelege mai bine cât de multe acte nu mai duci personal la bancă în acest caz.

        (Citează)

  4. florin:
    Daca ai card Unicredit si telefon Android atunci nu poți plăti cu telefonul, UCT nu are aplicație pentru plați ca ING, BT sau BCR.

    Pai uite de ce nu are, ca au lucrat toti la semnatura asta electronica :D
    Ma enerveaza si pe mine asta, bine ca Apple Pay au putut implementa.

      (Citează)

  5. nwradu: Unicredit este prima bancă ce introduce semnătura electronică pentru clienții săi

    Persoane juridice.
    Pentru PF ING a facut primul pas asa cum au mentionat si altii.
    O initiativa buna, vedem daca va fi urmata si de altii.

      (Citează)

  6. Și BCR are de mult, pentru cardul George se semnează online contractul la fel și pentru creditul online.

      (Citează)

  7. Aoleu, horror trans sped.

    Au un mecanism de validare la prima inregistrare a semnaturii cu trimis mail la ei, iti retrimit ei. Un nivel peste “conturile online se activeaza la biroul 2, ca la anaf”. Mult sub o solutie digitala competenta.

      (Citează)

  8. Cel puțin semnarea digitală a PDF-urilor avea o problemă: https://www.tomshardware.com/news/pdf-readers-broken-digital-signatures-research,38704.html

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus