un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

România n-a învățat nimic din cazul Colectiv, dar a dat primele sentințe

16 Dec 2019  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Într-o emisiune la Digi24, cineva a povestit o treabă aproape ireală de acum vreo lună de la tribunal, unde se judeca dosarul Colectiv. Unul dintre inculpați i-a arătat judecătorului că, din cele două uși ale sălii de judecată, una era blocată, iar extinctoarele de pe culoarul tribunalului erau expirate.

România n-a înțeles nimic din cazul Colectiv. Vinovații morali s-au ascuns într-un labirint birocratic în care nu este vina nimănui și în același timp a tuturor, de nu poți să-i arăți clar cu degetul. Toți inculpații din dosar se consideră nevinovați și n-au nimic să-și reproșeze, bineînțeles. Tribunalul care judecă acest caz încalcă exact principiile pentru care a dat astăzi acele sentințe. Mulți români cred în conspirații, iluminați și “agenturili străine”, deși incompetența și corupția sunt vizibile peste tot.

Mai rău, nu s-a schimbat nimic. Cea mai vizibilă măsură a fost lipirea unor afișe cu “acest local funcționează fără autorizație de securitate la incendiu” pentru o vreme, afișe care au cam început să dispară și ele, că e momentul să uităm că în o mulțime de locuri poți muri carbonizat. Ba chiar, recent acum în noiembrie, s-a decis că școlile și grădinițele nu mai trebuie să aibă autorizația ISU de securitate la incendiu, adică exact clădirile unde uși de evacuare și alte norme de protecție ar fi putut fi cel mai ușor implementate. Dacă nici pentru copii nu se face acest efort, atunci pentru cine?

Arafat se duce și el în comploturi, amenință că va părăsi România dacă este demis și acuză tot felul de campanii social media care-l vor demis, inclusiv cu ziceri de genul “a făcut ceva bun, a făcut SMURD-ul, dar acum nu mai știe, trebuie să plece”. Sunt de acord, fix așa zic și eu, a făcut ceva, dar este depășit de funcția pe care o are în prezent. Ce mai așteptăm înainte să tragem această concluzie, un mare cutremur în care să arate din nou că respectă aidoma principiul lui Peter? Poate că lui Orban îi va aduce Moș Crăciun o pereche de ouă și-l va demite, în sfârșit.

Iată sentințele date astăzi de Tribunalul București:

  • Cristian Popescu Piedone, fost primar sector 4 – 8 ani și 6 luni, s-au cerut 15 ani
  • Antonina Radu, pompier ISU – 9 ani și 2 luni, s-au cerut 15 ani
  • Matei Petrică, pompier ISU – 9 ani și 2 luni, s-au cerut 15 ani
  • Daniela Niță, patron firmă de artificii – 12 ani și 8 luni, s-au cerut 14 ani și 6 luni
  • Cristian Niță, patron firmă de artificii – 3 ani și 6 luni, s-au cerut 5 ani
  • Alin Anastasescu, patron Colectiv – 11 ani și 8 luni, s-au cerut 12 ani și 10 luni
  • Costin Mincu, patron Colectiv – 11 ani și 8 luni, s-au cerut 12 ani și 10 luni
  • Paul Gancea, patron Colectiv – 11 ani și 8 luni, s-au cerut 12 ani și 10 luni
  • Viorel Zaharia, pirotehnist – 9 ani și 8 luni, s-au cerut 12 ani și 10 luni
  • Marian Moise, pirotehnist – 10 ani, s-au cerut 12 ani și 10 luni
  • Trei funcționare din primărie au luat 8, 7 și respectiv 3 ani.

Nu sunt definitive. Probabil și peste vreo 10 ani se va judeca acest caz în cine știe ce instanțe.

S-au cerut daune morale în total de sute de milioane de euro. Inculpații n-au de unde să plătească, probabil nu strângi nici un milion de euro dacă vinzi tot ce dețin aceștia. Primăria Sectorului 4 și IGSU sunt părți responsabile civilmente și de acolo se cer de fapt despăgubirile. Până la urmă judecătorii vor decide suma finală și sigur că răniții și familiile victimelor merită despăgubiri de amploare, dar, realist vorbind, nu cred că le vor vedea prea curând. PS4 și IGSU ar intra în faliment dacă ar trebui să scoată astfel de sume din propriul buget, iar de la stat nu va veni nimic, asta fiind deja decis în martie 2018.

asus s5507

    24 comentarii

  1. La diversele cai de apel o sa le mai scada cate 2-3 ani. Apoi mai castiga niste zile in puscarie, cu munca, cu vreo carte, etc… iar in maxim 3-4 ani ies conditionat pana si cei cu pedepsele cele mai mari.

      (Citează)

  2. Imi cer scuze ca nu am urmarit cazul 100%, poate stie cineva sa imi explice exact cu ce anume sunt vinovate functionarele din primarie. Ce anume au facut si nu trebuiau sa faca.

      (Citează)

    • Ptr ca e caz utramegamediatizat si trebuie multi si diversi vinovati. Un fel de justitie de tv. Daca asta era un simplu caz nestiut de nimeni, altele erau pedepsele si altii erau vinovatii.

        (Citează)

    • Au semnat niște hârtii știind că încalcă legea și semnătura lor a permis funcționarea unui club unde au murit oameni.

        (Citează)

    • Ai citit tu dosarul? Eu vorbesc serios. Voiam sa stiu ce anume exact au facut? Ce hartii au semnat, de unde stiau ca incalca legea, au luat spaga?

        (Citează)

    • Citește dosarul, decizia judecătorilor și motivarea făcută de ei. De ce întrebi aici dacă te roade atât curiozitatea, nu ești analfabet(a).

        (Citează)

  3. Cred că dosarul ăsta va putrezi prin sertare până cineva va fi tras la răspundere pe bune. Ca dosarul Revoluției.
    România nu a învățat nimic, iar exemplele pe care le-am văzut eu sigur sunt foarte puține. Sunt magazine cu o singură ieșire, fără autorizație PSI, școli și alte instituții cum spui și tu și românii sunt ok cu asta.
    Niște exemple:
    1. Niște paznici și responsabili de magazin celebru mai aveau puțin și mă scoteau de o aripă afară când i-am întrebat cum ieși repede din labirintul lor, unde pun în permanență insule noi de produse, de care nu ai loc să fugi, unde e o singură cale de acces, etc. “Haideți, doamnă… ” au zis.
    2. La 2 ani de la Colectiv, unui magazin de cosmetice îi luase foc coșul de gunoi din fața ușii, de la o țigară, că nu avea de la ce altceva. Fumul era vizibil, supărător, luase foc bine. Personalul nu numai că nu a dat atenție fumului care intra în magazin, ci se învârteau ca niște curci decapitate după stingător, unde e și ce se face cu el. Le-am zis că-l folosesc eu, doar să-l scoată de unde l-au ascuns, pentru că nu era în locul indicat. Era după un raft, în fața căruia era o scăriță, pe care erau puse mărfuri. Au ridicat din umeri când le-am zis că merită lăsați să se afume acolo, să nu intre nimeni după ei, pentru că au limitat accesul către stingător.
    3. În clădirea în care lucrez, pentru că venea frigul pe ușa de urgență, au blocat-o. M-am dus la recepție și le-am zis că nu au voie să facă asta. Știi ce răspuns infect am primit? “De ce? Că zici tu?”
    I-am spus că nu eu, ci legea, dar ușa a rămas blocată.
    4. Luna asta, în STB, intra fum gros de cauciuc ars. Șoferul a coborât, a lăsat ușile închise, oamenii înăuntru și el privea perplex pe sub autobuz. Nu tu stingător, nu tu proactivitate să scoată călătorii din autobuz, să dea un telefon. Se uita. Au ieșit singuri forțând ușile și știi ce au făcut? Au luat repede autobuzul care venea în spate, nimeni nu i-a zis nimic șoferului. Ăla nu a învățat nimic din experiența aia. Toți au fost pasivi.
    5. Sunt în continuare stații de metrou cu o singură ieșire.

    Nenorocirile ne pândesc și pentru că nu ne pasă. Din când în când ard oameni, alții și continuăm să nu ne pese, că nu ne afectează direct.

    Eu mă oftic de mor că nu e și Bănicioiu pe lista condamnaților. Ce a făcut el e crimă cu premeditare, pur și simplu. Să știi că-ți colcăie infecțiile în spitale, că n-ai secție de mari arși și medicii sunt depășiți și să spui “avem tot ce ne trebuie” este o crimă.

      (Citează)

    • Ai reclamat undeva ușa aceea blocată? ITM și ISU cred ca ar fi cazul.

      Da, Baniciou trebuie sa putrezească în pușcărie pentru neglijență în serviciu.

        (Citează)

  4. Asa-i cand citesti numai titlul stirilor.
    Autorizatia ISU nu mai e necesara pentru autorizarea/acreditarea unitatii de invatamant. Cladirea propriu-zisa in care isi desfasoara activitatea trebuie sa detina autorizatie ISU, doar obligatia de obtinere revine proprietarului cladirii (statul/primaria/privatul). Adica ii lasa pe directorii de scoli sa se ocupe de invatamant, in loc sa isi bata capul cu chestii tehnice, si obliga primariile sa isi faca ordine in ograda proprie.
    Oricum, si in conditiile de pana acum, o gramada de scoli functionau fara autorizatie ISU.

      (Citează)

    • Cu alte cuvinte s-a pasat responsabilitatea catre cineva din esalonul 2. Cu ce se impiedica functionarea institutiei daca proprietarul nu obtine autorizatia? Daca mor niste copii acolo ii invie faptul ca trebuia sa aiba autorizatie?

        (Citează)

    • Primarul e din “esalonul 2”? Si directorul scolii o fi esalon 1, dupa tine.

        (Citează)

  5. De ce despăgubirile date familiilor victimelor sunt diferite ca valoare ? Unii au primit 1.5 mil euro pe mort altii 200k. Unii morti sunt mai morti ca alții sau cum ? Cum s-a ajuns la sume diferite ? Ce anume a făcut diferențierea.
    De necrezut cum statul perpetua inegalitatea intre cetățeni in orice situatie, incredibil cum nimeni nu a comentat acest aspect.

      (Citează)

    • Nu e vorba de cei morti ci de cei ramasi ca mortul nu mai are ce face cu banii. Unii au lasat in urma copii orfani.

        (Citează)

  6. Cate stingatoare ne-am luat pentru acasa? cate cursuri de prim ajutor am facut? In cate restaurante/magazine/etc am renuntat sa mai intram dupa ce am vazut “”acest local funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”..

      (Citează)

  7. Gabi:
    1. Niște paznici și responsabili de magazin celebru mai aveau puțin și mă scoteau de o aripă afară când i-am întrebat cum ieși repede din labirintul lor, unde pun în permanență insule noi de produse, de care nu ai loc să fugi, unde e o singură cale de acces, etc. “Haideți, doamnă… ” au zis.
    2. La 2 ani de la Colectiv, unui magazin de cosmetice îi luase foc coșul de gunoi din fața ușii, de la o țigară, că nu avea de la ce altceva. Fumul era vizibil, supărător, luase foc bine. Personalul nu numai că nu a dat atenție fumului care intra în magazin, ci se învârteau ca niște curci decapitate după stingător, unde e și ce se face cu el. Le-am zis că-l folosesc eu, doar să-l scoată de unde l-au ascuns, pentru că nu era în locul indicat. Era după un raft, în fața căruia era o scăriță, pe care erau puse mărfuri. Au ridicat din umeri când le-am zis că merită lăsați să se afume acolo, să nu intre nimeni după ei, pentru că au limitat accesul către stingător.
    3. În clădirea în care lucrez, pentru că venea frigul pe ușa de urgență, au blocat-o. M-am dus la recepție și le-am zis că nu au voie să facă asta. Știi ce răspuns infect am primit? “De ce? Că zici tu?”
    I-am spus că nu eu, ci legea, dar ușa a rămas blocată.
    4. Luna asta, în STB, intra fum gros de cauciuc ars. Șoferul a coborât, a lăsat ușile închise, oamenii înăuntru și el privea perplex pe sub autobuz. Nu tu stingător, nu tu proactivitate să scoată călătorii din autobuz, să dea un telefon. Se uita. Au ieșit singuri forțând ușile și știi ce au făcut? Au luat repede autobuzul care venea în spate, nimeni nu i-a zis nimic șoferului. Ăla nu a învățat nimic din experiența aia. Toți au fost pasivi.
    5. Sunt în continuare stații de metrou cu o singură ieșire.

    Adaug eu inca vreo cateva
    6. La teatrul Tandarica, cu sala plina de copii si parinti, directorul parcase masina fix in iesirea de urgenta, blocand-o practic. (Usile sunt gandite sa se deschida dinspre interior spre exterior – logic – dar dadeai fix cu ele in portbagajul masinii lui). Cand am intrebat paznicul daca e legal a dat-o ca ce ma intereseaza pe mine.
    7. la Sala Palatului, din cele 10 sau 12 usi disponibile, cel putin 7 sunt blocate/incuiate cu lacat si lant. Daca e vre-un incendiu ori spargi geamul ori astepti sa vina nea Gigel cu cheia.

      (Citează)

  8. Marius M:
    Nu e vorba de cei morti ci de cei ramasi ca mortul nu mai are ce face cu banii. Unii au lasat in urma copii orfani.

    Eu cred ca mai puțin contează ce au lăsat în urmă si mai mult faptul că au murit în felul în care au murit. Nu mi se pare normal sa faci diferențierea asta in functie de ce au lasat in urmă. Viata unui om fara copii e la fel de valoroasă ca a unuia cu copii. Diferențierea asta mi se pare dezgustătoare. Dar romanii gasesc tot felul de scuze pentru ca alții să primească tratament diferit fata de ceilalti. Împarti 50mil euro la cati morti sunt si asta e.

      (Citează)

  9. – Primarul de ce a fost condamnat? Doar nu merge personal sa investigheze un local ci angajatii lui, daca ei zic ca totul este ok atunci isi pune semnatura.

      (Citează)

    • E nu merge. Caută pe YouTube să vezi cum făcea piedone în piață la Apărătorii Patriei și la Castani.

        (Citează)

    • Ai drept de vot? Dar de reproducere? Daca da, de ce?
      Primarul ia cel mai mare cașcaval și pentru asta trebuie sa-si faca o echipa competenta si corecta. Iei șpagari analfabeti, răspunzi pentru ei. Câteodată, rareori…cand nu te salvează partidul de la putere.
      Primarul nu are angajati. Daca tu lucrezi la stat, primarul, tu si orice alt coleg ai avea, sunteti toti angajatii mei, ai plătitorilor de taxe.
      Sper ca cele de mai sus sa-ti completeze notiunea de sistem ierarhic, care se aplica in mai toate organizațiile. Asta nu inseamna ca trebuie sa votezi … Sau sa te reproduci.

        (Citează)

    • Primarul este manager și este de vina ca nu are angajați competenți. De asemenea este jobul lui sa știe ce se întâmplă la el în primărie și în sector.

      Orice șef este primul responsabil pentru prostia angajaților.

        (Citează)

  10. arafat e un incompetent si trebuie sa plece, cum a patit si koveshitza, care se lafaia in coruptie si 0 realizari.

      (Citează)

  11. Principalii vinovati de tragedia de la Colectiv sunt cei doi patroni ai clubului si patronii firmei de artificii, de aceea, s-a facut dreptate, intr-un fel. Acum sper sa si plateasca financiar pentru ce au facut. Ok, avem o adminstratie incompetenta, care prefera spagile in locul aplicarii legilor, dar tu, ca antreprenor, ce faci, de ce nu respecti regulile generale de siguranta si protectie? Apoi te plangi ce tara de cacat e Romania!? De ai permis sa intre mai multi oameni decat permitea capacitatea localului? Instalatii pirotehnice fara extinctoare functionale pregatite!? Inainte de a da vina pe autoritati, mai bine ne uitam fiecare individual ce face, pentru a fi cu totii in siguranta.

      (Citează)

  12. Cezar:
    Ai citit tu dosarul? Eu vorbesc serios. Voiam sa stiu ce anume exact au facut? Ce hartii au semnat, de unde stiau ca incalca legea, au luat spaga?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus