►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Cele mai populare căutări pe Google în 2019 sunt despre aria cercului, murături asortate și Aquaman
Din statisticile demografice de pe site-ul prezenței la vot în turul 2 putem vedea, din nou, ce vârste au românii plecați din țară. Considerând că cei 900.000 care au votat în străinătate sunt un eșantion reprezentativ pentru întreaga diaspora și deci putem extinde graficele de mai sus pentru toți românii, cam aceasta este distribuția lor pe vârste:
ROMÂNI ÎN STRĂINĂTATE
Și aceasta este ceea ce a rămas în țară.
ROMÂNI ÎN ȚARĂ
Peste 10 ani, mai mulți tineri vor fi emigrat din România, că-i inevitabil. Poate să se facă aici Dubai-ul Europei de Est, unii tot vor pleca, că-i o Europă liberă (de asemenea, NU se va face Dubai-ul Europei de Est; ziceam și eu așa…). Pe lângă această emigrare, unii români se vor transfera cu vârsta într-o categorie superioară și vom avea o populație îmbătrânită.
Asta nu-i o noutate, toate studiile demografice dau această concluzie pentru cei care sunt atenți la ele. Un studiu recent al Institutului Național de Statistică creionează 5 scenarii diferite pentru evoluția populației până în 2060: optimist, pesimist, constant, mediu și intermediar. În cel mai bun caz, în 2060 România va avea o populație de 16,25 milioane de locuitori; în cel mai rău caz, de 11,02 milioane de locuitori.
Altceva voiam să zic cu cele de mai sus: gândiți-vă de acum la pensie privată, fonduri de investiții, asigurări de sănătate sau măcar economii clasice la bancă, că altfel va fi greu. Nu refuzați din start ideea. Uneori vă poate surprinde câți bani se strâng dacă începeți de acum să puneți câte 50 sau 100 de lei pe lună într-o pensie privată sau un fond de investiții.
Altfel, există riscul real ca la bătrânețe să depindeți de pensia de la stat exact precum bătrânii de acum. La pensie vă puteți aștepta să primiți cam de 30-40% din salariul de acum și asta considerând că statul român va merge bine și va avea bani să plătească aceste pensii peste 30 de ani, dar nu există o garanție în acest sens. Când vor fi 13-14 pensionari pentru fiecare 10 salariați care plătesc taxe, sistemul clasic de pensii nu poate funcționa de la sine.
Pensionarii de acum sunt captivii PSD-ului. Toți hoții și corupții le cer și le obțin voturile în schimbul promisiunii că le vor da 100 de lei în plus la pensie. Nu-i acuz pe nimic de pensionari. Este foarte greu ca, după o viață de muncă, să ajungi la 65-70 de ani și venitul să-ți scadă la o treime în timp ce ai mai multe cheltuieli cu medicamente și tratamente, că așa este la bătrânețe. Este foarte greu să ai pretenția ca oamenii să voteze cu gândul la viitorul țării și al copiilor lor, când ei nu știu dacă luna următoare vor avea bani pentru pastilele ce îi țin în viață.
Sistemul de pensii de la stat este defect și nesustenabil. Evitați să ajungeți în această situație! La 30 de ani ți se pare că ești nemuritor. Urci anual în carieră, nici nu-ți pasă cât mai costă alimentele, concediile sunt în străinătate, te gândești la grădinițe private pentru copii. Bătrânețea pare ceva foarte îndepărtat, dar momentul pentru a începe să economisești pentru ea este tot acum. Dacă ajungi la 40 de ani și n-ai făcut deja măcar niște pași pentru asta, poți avea probleme mari după alți 20-30 de ani.
« Cele mai populare căutări pe Google în 2019 sunt despre aria cercului, murături asortate și Aquaman
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
50 comentarii
12/12/2019 la 6:22 AM
Radu nu “refuzam din start ideea”, dar majoritatea romanilor sunt ocupati cu asigurarea supravietuirii de azi, nu prea ramane pentru altceva. Tristul adevar, dar din pacate nu toti avem salarii de Bucuresti.
Andrei M(Citează)
12/12/2019 la 9:15 AM
In plus, chiar si cei care avem “salarii de Bucuresti”, avem si cheltuieli de Bucuresti (sau de Cluj).
Cand o mare parte din venituri se duce pe chirie si intretinere, este destul de greu sa mai pui si bani pentru pensie. In conditiile in care deja un procent semnificativ din salariu este transferat catre fondul de pensii.
Andrei G(Citează)
12/12/2019 la 9:40 AM
@Andrei G:
In conditiile in care deja un procent semnificativ din salariu este transferat catre fondul de pensii.
Nu exista fond de pensii, nu in sensul unui fond care acumuleaza capital, face niste investitii, are un randament si asigura plati celor care au contribuit. Banii sunt cheltuiti de guvern pentru a plati cheltuielile/pensiile curente, si se mai suplimenteaza din alte surse.
Pilonul II functioneaza ca un fond de pensii, administrat privat, dar a fost ciuntit pentru a acoperi gaurile din buget.
Pilonul III (pensii private) este un vis pentru multi, din pacate. Interesanta este si abordarea unor vecini care, de-a lungul timpului, au reusit sa achite integral cateva proprietati pe care le inchiriaza si isi asigura venitul de la pensie.
Vlad(Citează)
12/12/2019 la 1:02 PM
I’ll bite: Nu e vina vreunui ministru, președinte, Gică Contra, din moment ce chiria & întreținerea nu depinde de ei… ălea depind de persoane fizice cu ahturi nemeritate, mofturoase (pe vremuri, „parazitism social”).
Când prețurile din piață, măll, sau din firme care oferă servicii, au niște prețuri de te doare capul, primul lucru care să-ți pui e: „Ăștia cât plătesc chirie (rentă) de cer atât de mult la prețuri?”
Și imediat se calmează lucrurile.
Dim(Citează)
12/12/2019 la 6:39 AM
Asta cu sistemul de pensii nu e sustenabil e ca și aia ca tot vine criza.
Când nu au fost bani de pensii s au făcut imprumuturi șamd..
Dar sa mergem pe firul tău, as vrea sa vad pe un asigurator cu un plan serios de pensie.
Sa zică da vis, pune lunar x sute lei și la pensie ai y lunar pensie.
Mihai(Citează)
12/12/2019 la 6:55 AM
Si crezi ca se vor putea imprumuta la nesfarsit? Tu cand n-ai bani te umpli de credite la banca? Sanatos mod de a gandi!
varucu(Citează)
12/12/2019 la 9:38 AM
Mihai, ai fost la 1-2-3 asiguratori sa le ceri un astfel de plan? Sunt foarte bucurosi sa iti faca, pentru asta sunt platiti, sa faca planuri din astea cate unul pe ora.
Eu nu am fost recent, dar acum vreo 2-3 ani m-am interesat, si detaliile erau destul de clare. Plata era cam de 150-300 lei pe luna, cat erai pregatit sa dai, si la final ieseai undeva la 2000-3000 de lei pe luna, pentru vreo 15 ani, dupa o contributie de vreo 20-25 de ani. Cifrele sunt cam din burta, nu mai tin minte, dar cam pe acolo erau.
Evident ca 1) daca iti permiti, e bine sa pui mai mult, 2) ideea cu “lasa ca imi iau eu un cont de depozit, sunt disciplinat si nu umblu la acei bani” nu functioneaza, 3) pilonul asta nu trebuie considerat izolat, se mai adauga si acea pensie de stat, cat o fi atunci, se adauga si pensiile private obligatorii si se mai adauga si cat mai produci tu pe langa (asta e probabil cel mai important lucru de planificat sau macar tinut minte de pe acum).
BogdanM(Citează)
13/12/2019 la 12:34 AM
@Mihai: sorry, dar n-ai nimerit nimic cu comentariul tău.
Nu te poți împrumuta la nesfârșit, că se tot strânge dobândă. Deja S&P ne-a retrogradat. Caută în istorie cum a fost țara când a plătit Ceaușescu datoria externă, dacă n-ai prins vremurile alea.
Cât despre asiguratori, te poți duce tu să le ceri o simulare. Le zici că dai 70 de lei pe lună și îți arată ei ce se poate acumula în x ani.
nwradu(Citează)
12/12/2019 la 7:38 AM
am auzit ca pensiile speciale ale militarilor scapa. planuiesc sa ma fac general, ca Oprea.
Giovani(Citează)
13/12/2019 la 12:34 AM
Și eu, dar n-am știut că se poate.
nwradu(Citează)
12/12/2019 la 8:11 AM
Vreo 4-5 apartamente pe care sa le inchiriezi si stai relativ linistit la batranete. Plus ca le poti vinde in caz de maxima urgenta. Oamenii vor avea nevoie de locuinta mereu. Doar daca nu vine apocalipsa nucleara si aia care mai raman se muta in grote. Fonduri, depozite la banci…frectii. Astea azi sint, maine….pwla.
BlackSkull(Citează)
13/12/2019 la 12:35 AM
Este destul de dificil să cumperi apartamente pentru că prețurile au tot crescut în ultima vreme. Un apartament care costa 67.000 în 2015 este acum 90.000. Aici la Timpuri Noi dai 110.000 pe două camere până în 60 mp. În Cloud9 dai 140.000 pe 56 mp.
nwradu(Citează)
12/12/2019 la 9:01 AM
Ne împrumutăm de 30 ani încoace man
Mihai(Citează)
12/12/2019 la 9:40 AM
Pana când dobânzile sunt mici nu e chiar asa mare problema ca statele se împrumută. Cel mai bine e cand statul se împrumută in moneda locală pe piața locală de la rezidenți. Uitați-vă la Japonia, are o datorie uriașă, practic fără creștere economică, dar creditele sunt de la populație care își creditează bucuros statul
Tom(Citează)
12/12/2019 la 9:50 AM
Ne imprumutam pentru ca datoria externa e inca “mica”, aproximativ 35% din PIB din ce stiu eu si inca avem ceva aur in Banca Angliei cu care putem sa garantam acele imprumuturi.
varucu(Citează)
12/12/2019 la 10:09 AM
Problema e ca ce spun ei este doar o estimare si nu o garantie si de obicei specifica asta. Insa nu am vazut pe nimeni sa-ti spuna ca in 25 ani probabil ca puterea de cumparare a leului va scadea la mai putin de 50%.
thundermar(Citează)
13/12/2019 la 12:36 AM
Nu-ți poate oferi nimeni o garanție. Depinzi de viitoare crize, căderi la bursă, tehnologii șamd. Dar la fel este și cu pensia de la stat.
nwradu(Citează)
12/12/2019 la 10:39 AM
A inceput sa ma intereseze si pe mine chestia asta recent (anul asta).
Pensia pe care as putea sa contez e cea din Olanda. Si acolo e o chestie interesanta, in sensul ca exista un site in care poti vedea o estimare a pensiei pe care o vei avea in viitor, pornind de la niste presupuneri: ca vei ramane in Olanda pana atunci, ca nu se schimba legislatia si ca vei continua sa contribui la fondul actual cu suma actuala pana la sfarsit.
Si uitandu-ma eu acolo observ ca pensia pe care o voi avea e suficienta. Nu extraordinara, dar suficienta in conditiile in care nu voi avea de platit ipoteci si alte rahaturi. Dar exista si problema inflatiei. Si daca te uiti la inflatia din ultimii 30 de ani, constati ca puterea de cumparare e la jumatate acum. Deci pensia nu mai e suficienta.
Asa ca acum caut metode. Una buna e sa cumpar actiuni la firma la care lucrez. E mare, stabila, pozitie buna pe piata, are focus si oricum stiu din timp daca apar probleme. Si cu share incentive, randamentul ar fi mult mai bun decat orice fond. Dar ala e limitat ca timp si valoare asa ca trebuie si altceva.
Giani Mucea(Citează)
12/12/2019 la 11:34 AM
iar daca se va intampla ca firma sa aiba probleme, vei fi in pericol sa iti pierzi si slujba si economiile/ pensia :-))
Cel mai probabil nu vei sti inaintea altora ca urmeaza sa fie probleme, dar daca totusi vei sti, se va numi insider trading :-))
Do not put all your eggs in one basket, they say. Mai bine cumperi actiuni la concurentul direct :-)
PS glumesc doar pe 1/2
Marean(Citează)
12/12/2019 la 11:46 AM
– Pai pensia e un basket.
– Pensia privata din Romania e alt basket (mai mic si mai ineficient, s-ar putea sa renunt la el).
– Imobiliarele sunt alt basket, tot mic si ineficient.
– Actiunile la firma la care lucrez sunt alt basket. Nu as sti dinainte sa apara problemele, dar as vedea semnele strict pe baza informatiilor publice. Sunt destul de atent la chestia asta si la industrie in general, si pana acum am reusit sa identific trend-urile. In concurentii directi nu as baga banii, cred ca se duc in directii gresite.
Ar mai ramane altceva si inca nu sunt sigur ce. Ma gandeam la actiuni cu risc mic si dividende mari, dar nu stiu suficient despre domeniu incat sa risc banii. In plus, miroase a criza.
Giani Mucea(Citează)
13/12/2019 la 12:38 AM
Asta cu firma mare nu-i o garanție. Nokia și Kodak erau mari. Nu știi niciodată când apare o tehnologie nouă, un concurent altfel sau pur și simplu nereguli financiare care duc la probleme mari.
Soluția este cu multe basketuri, desigur, cum ziceai chiar tu. Diversificarea este cea mai bună alegere.
nwradu(Citează)
12/12/2019 la 11:14 AM
Dacă vreți salarii de provincie și cheltuieli de București, mutați-vă in Constanța. True story.
Florian(Citează)
13/12/2019 la 12:38 AM
Bună asta!
nwradu(Citează)
12/12/2019 la 11:46 AM
Mama mea are 73 de ani, o ajut cu bani in fiecare luna pentru medicamente si ce mai are nevoie, si am convins-o sa nu mai voteze pentru 100 lei la pensie si 500 pierduti prin inflatie (asa vine vorba). Cred ca argumentul ca toti voteaza pentru un pic la pensie ar trebui sa inceteze candva, si copiii sa asigure un pic de sprijin si ghidare morala spre ceea ce conteaza mai mult decat 100 lei la pensie. Tara indatorata pe zeci, sute de ani, etc. Si inainte sa spuna cineva ca nu are bani sa ajute , vorbesc macar de a compensa o marire jalnica de pensie prin contributia proprie in propria familie si proprii parinti si/sau bunici. Da, mai raman cei care nu au copii, insa ar fi un procent prea mic la vot ca sa iasa la putere aceleasi si aceleasi capuse la infinit. In orice caz, snowball-ul s-a format si nu stiu daca mai poate fi oprit, ma refer la imbatranirea populatiei si plecarea continua din tara a celor “in putere”.
Catalin(Citează)
13/12/2019 la 12:39 AM
E complicat. Unii nu au copii care să-i ajute, alții nu vor să fie ajutați de copii pentru că au impresia că și aceștia se chinuie cu banii șamd.
nwradu(Citează)
12/12/2019 la 11:47 AM
– Pai pensia e un basket.
– Pensia privata din Romania e alt basket (mai mic si mai ineficient, s-ar putea sa renunt la el).
– Imobiliarele sunt alt basket, tot mic si ineficient.
– Actiunile la firma la care lucrez sunt alt basket. Nu as sti dinainte sa apara problemele, dar as vedea semnele strict pe baza informatiilor publice. Sunt destul de atent la chestia asta si la industrie in general, si pana acum am reusit sa identific trend-urile. In concurentii directi nu as baga banii, cred ca se duc in directii gresite.
Ar mai ramane altceva si inca nu sunt sigur ce. Ma gandeam la actiuni cu risc mic si dividende mari, dar nu stiu suficient despre domeniu incat sa risc banii. In plus, miroase a criza.
Giani Mucea(Citează)
12/12/2019 la 11:48 AM
Aw fuck it
Giani Mucea(Citează)
13/12/2019 la 12:40 AM
Acțiuni cu risc mic și dividende mari? Unde sunt astea, la câteva companii de stat ce au un cvasi-monopol acum, dar pot dispărea oricând?
Că dacă vrei risc mic, vorbești de fonduri de investiții. Eu le știu pe cele ING și până acum randamentul la cele cu risc mic este infim, cele cu risc mare au obținut cel mai bun randament, probabil și din noroc și acalmie în piață.
nwradu(Citează)
13/12/2019 la 1:01 AM
Presupun ca exista companii care lucreaza in domenii relativ stabile, care au un venit constant si un grad de indatorare scazut si care platesc constant dividende de 5% sau mai bune.
Giani Mucea(Citează)
12/12/2019 la 12:54 PM
Niciun sfat mai îngrozitor pe lume nu există decât cel al „Dă-le altora banii tăi, sigur-sigur vor avea grijă de ei și, implicit, de tine.”
Dim(Citează)
12/12/2019 la 1:14 PM
Cred ca mai ingrozitor ar fi “e ok, tine banii aia in bancnote intr-o cutie, inflatia nu exista si peste 30 de ani vor avea aceeasi valoare”
Giani Mucea(Citează)
12/12/2019 la 1:26 PM
„Dormiți liniștiți, avem noi grijă de banii voștri.”
Dim(Citează)
13/12/2019 la 12:41 AM
@Dim: faci ce vrei, desigur. Dacă te uiți în lume, oamenii bogați au investiții în diverse instrumente și domenii. Or ști ei ceva…
nwradu(Citează)
13/12/2019 la 5:13 PM
Sfaturile tale sunt și pentru pensionarii de lux, pe lângă plebea comercială de fentat gratuit 18-49?
Întreb și eu, nu dau cu parul…
Dim(Citează)
12/12/2019 la 1:18 PM
Nu! Mai bine investiți in tehnologie, cât de puțin in fiecare luna. Sa pui banii sa stea aiurea oriunde, și sa ii scoți când valorează și mai puțin, e complet greșit….
Andu(Citează)
12/12/2019 la 1:30 PM
Presupun ca “investiti in tehnologie” nu inseamna sa cumparam aifoane ci actiuni. Ceea ce e bine, dar in tehnologie alea sunt fie high risk fie high price. Spre exemplu Tesla – o consider destul de sigura dar pretul e suficient de mare incat sa am dubii. Iar SpaceX, care mi se pare cea mai sigura investitie, nu e publica.
Ca investitie pe termen lung, nu stiu care companie de tehnologie ar fi mai buna. Poate Amazon sau Alphabet, alea sunt singurele cu probabilitate mica de fail. Dar scumpe rau.
Giani Mucea(Citează)
13/12/2019 la 12:44 AM
Eu o consider riscantă. Tesla poate pica oricând. Dacă un model viitor are probleme mari și nu mai iese la timp, se duce totul în jos, că ei cam trăiesc de la o zi la alta. În plus, începe perioada în care restul producătorilor auto vin cu modele electrice bune și le vor mânca din cota de piață.
Producătorii de electricitate par o idee mai bună :P
Tehnologia este riscantă pentru că poate apărea oricând alta mai bună. Facebook părea pe val, s-a dus nasol după câteva scandaluri. Puține companii sunt de fapt listate public și de obicei acelea au o variație mică în timp sau, cum zici tu, e deja 700 de dolari o acțiune.
nwradu(Citează)
12/12/2019 la 3:45 PM
Piata cestiunii e insuficient reglementata, e loc de noi jecmaneli ; poate va aduceti aminte de tzeparii de la MBI , niste jnapani in domeniul brokerajului de pensii private, ce vindeau iluzii ipotecare acu’ vreo 10 ani, in cardasie cu fosta banca Italo-Romena ! A fost o tzeapa de acelasi calibru cu SAFI-ul escrocului catarama, au intrat la bulau in Austria cativa barosani, la noi nu i-a luat nimeni de guler, desi au fost tzepuite cateva mii de persoane…
George(Citează)
13/12/2019 la 12:45 AM
Păi fă-ți pensie privată la unii cu renume și istorie lungă în domeniu. Dacă te uiți la 3 lei în plus la comisionul de administrare și pentru asta alegi niște țepari, e problema ta.
nwradu(Citează)
12/12/2019 la 4:39 PM
is ferm convins ca aveti si chirii de Bucuresti, dar cam atat; alimentele sunt la fel, hainele sunt la fel etc; Iti dau un exemplu: inginer in vestul tarii 1700 lei, inginer in bucuresti pe exact acelasi profil in jur de 2600 euro. Aici in vest e 250-300 euro chiria pe un apartament mic. Cat e chiria+intretinerea in Bucuresti? Scade si vezi ca tot e mai bine in Bucuresti. Muuuuult mai bine….
Andrei M(Citează)
12/12/2019 la 8:28 PM
Poti cauta direct la Insse repartitia pe varste, altfel concluzia nu se sustine. Sigur, tinerii pleaca, raman batranii, nu ca nu ai avea dreptate, e si intuitiv, dar structura pe grupe de varsta nu e superpozabila cu cea a intentiei de vot, iar aia cu “iata ce a ramas in tara” e mult fortata.
Apoi
Populatia imbatraneste peste tot, ca urmare a cresterii duratei de viata in principal, oricum peste tot sistemele de pensii se lovesc si se vor lovi de provocari din cauza asta.
Si in ult rand,
Nu este suficient sa vrei sa iti asiguri pensia, ci trebuie sa ai si foarte mult noroc, incepand cu randamentele variabile ale findurilor de pensii si terminand cu fluctuatiile economice care limiteaza (sau chiar anuleaza) multe metode de a economisi/investi.
Sigur, e totusi bine sa ai pensia in the back of your head,
dar decat sa pui deoparte (in variate moduri) si apoi sa se erodeze in ultimul hal, poate e mai bine sa ii dai pe confort, experiente -proprii sau ale copiilor. Asa ca ma gandesc ac tine mult si de noroc.
mihai(Citează)
13/12/2019 la 12:47 AM
Sigur că depinzi de noroc, crize, războaie, venirea meteoritului, cutremurul cel mare șamd. Statistic vorbind, însă, ai mult, mult, mult mai multe șanse de a trăi bine dacă investești de acum într-un portofoliu diversificat. Dacă te bazezi doar pe pensia de la stat, semnele sunt rele.
nwradu(Citează)
13/12/2019 la 2:04 AM
In primul rand, nu te apuci sa investesti de capul tau, fara sa analizezi piata – si sa urmaresti cativa investitori care fac asta de ceva timp. Gen Phil Town, si altii – investitiile lor sunt publice.
Apoi nu investesti doar in tehnologie, ci diversifici. Exemplu: electrice -> inseamna baterii -> inseamna lithium -> inseamna companii miniere -> inseamna dezvoltarea acelor zone (Argentina, Chile, Bolivia). Deci poti investi si in companii locale care produc mancare, bauturi, energie, banci, etc. Trebuie sa gandesti in maniera asta.
Avantajul este ca vorbim aici de ani pana la pensie. Si cine este dispus sa astepte, si cumpara si la pret jos (deci nu acum cand suntem la final de bull market, ci in mijlocul crizei ce va incepe in 1-2 ani), poate vinde in 10 la pret ok – inainte de urmatoarea criza.
In ce priveste “dubiile” si pretul mare al actiunilor Tesla, cred ca nu intelegi ca este irelevant, si tot ce conteaza este market cap. Iar la Tesla este undeva la $65M acum. Din strategia lui Elon de pana acum, si din ce au livrat, si din calitatea produselor (detin un Model 3), eu personal ii vad ajungand la o valoarea similara cu Apple, Amazon, Microsoft, etc. Ei nu fac doar masini. Oricum, obiectivul meu nu e sa indic investitia intr-o anumita companie sau nu, ci sa atrag atentia ca investitiile sunt modul in care pui bani pentru batranete. Altfel ii dai la banci, si ii invart bancile in locul tau – ei castiga, tu stai cu banii acolo degeaba.
@nwradu – te inseli in privinta Tesla. :)
Andu Potorac(Citează)
13/12/2019 la 1:36 PM
“Apoi nu investesti doar in tehnologie, ci diversifici. Exemplu: electrice -> inseamna baterii -> inseamna lithium -> inseamna companii miniere -> inseamna dezvoltarea acelor zone (Argentina, Chile, Bolivia). Deci poti investi si in companii locale care produc mancare, bauturi, energie, banci, etc. Trebuie sa gandesti in maniera asta.” – this is a very good point.
Cand vine vorba de Tesla, pretul mare al actiunii nu are relevanta decat din punct de vedere psihologic. Dubii am desi inteleg care e faza cu market cap – stiu ca 65B e putin si Tesla are potential de mult mai mult. Nu de asta am dubii, nici din cauza produsului sau a strategiei. Problema mea e ca Tesla a fost de cateva ori la un pas de faliment, pentru ca nu are o politica fiscala prea safe (pentru ca vrea crestere rapida, evident). Imi dau seama ca sansa sa dea faliment e din ce in ce mai mica in ultima vreme, dar un risc tot exista.
In orice caz, pentru long term mi se pare mai ok strategia reinvestirii dividendelor. Companii stabile, cu cresteri mici dar care genereaza profit constant si isi permit sa plateasca anual dividende de 5-10%, pe care le poti reinvesti. Cam asta caut.
Giani Mucea(Citează)
13/12/2019 la 2:22 AM
Nu conteaza pretul actiunii, cum am scris si mai sus. Daca nu va familiarizati cu bursa, mai bine nu bagati banii in asa ceva. Voi va uitati la pretul actiunilor, nu la market cap, cum ar trebui. (printre altele)
Andu Potorac(Citează)
13/12/2019 la 5:05 AM
Exceptand hazardul ala catastrofic, hazardul curent, cotidian, face sa fie mai multe sanse intr-adevar, dar mai putine, putine, putine decat ne-am astepta. Sunt fonduri care performeaza negativ, erodate in timpul asta de comisioane, se adauga inflatia, pensia privata poate fi / e cu limita de varsta si penalitati daca vrei sa scoti la 55 nu la 65 de ani, economiile stim cum sunt, aurul are si el fluctuatii, imob au av si dezav si ele.
Si nu e ca eh, una cu minus, 10 cu plus, diversificarea este si 10 cu minus, 1 cu plus.
Sigur, e mai bine marginal sau poate fi bine, asta ziceam
insa, nu este indeajuns sa vrei, este si cu noroc si sa adaugam, iata, si variabila pricepere in investitii.
Nu e doar sa vrei. E un pas, dar departe de a fi suficient
Mihai(Citează)
13/12/2019 la 10:05 AM
in 15-20 de ani, intre 70% si 90% dintre pensionarii romani vor trai din venitul minim garantat! care va fi cu adevarat minim!
daddy(Citează)
14/12/2019 la 9:04 AM
Sunt interesante comentariile voastre. Totusi presimt ca tocmai investitorii si firmele mari si-o vor lua in cap in viitor. Pentru ca X sa faca profit, Y trebuie sa piarda. Indiferent ca Y este un furnizor, un angajat, un chinez care baga pana crapa. Adaugarea de valoare inseamna sa gasesti pe cineva care sa lucreze ieftin si tu sa reusesti sa scoti profit de pe munca lui. Iar in ultima vreme toata lumea vrea mai mult, indiferent de domeniu si pozitie sociala. Asta nu se poate. Si pensionarii si-o vor lua in gura, si investitorii care asteapta profit fara efort. Deci ce poti face tu ca persoana, ce skilluri ai acumulat ca sa poti desfasura peste 30 ani o activitate cu dovleacul dintre urechi? Asta ca traiesc din pensie si dividende e la bulan.
Razvan(Citează)
15/01/2020 la 1:14 PM
Cumparati aur, 1 2…100 grame pe luna, cat puteti.
Om bun(Citează)
15/01/2020 la 3:41 PM
Și ce faci cu el? Unde îl vinzi?
nwradu(Citează)