►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
4 Dec 2019 ·
GÂNDURI ·
Nu doar la învățământ stăm slab. Raportul despre care vorbesc este alcătuit de Comisia Europeană și tratează cam toate subiectele legate de sistemul de sănătate, de la boli, costuri, numărul medicilor șamd. Citiți-l aici (PDF), este disponibil în limba română și deci îl puteți arăta oricui.
Iată mai jos câteva citate relevate pentru cei care nu vor să citească totul, scoase de mine din text:
“Deși a înregistrat o creștere, speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din UE”.
Faptul că bulgarii sau letonii stau și mai prost nu contează. Diferența dintre noi și media europeană este foarte mare, 75,3 ani versus 80,9 ani; să trăiești 5 ani în plus este imens!
“România se confruntă cu provocări în ceea ce privește combaterea unor boli infecțioase, această țară având cea mai ridicată rată de cazuri de tuberculoză din UE.”
Tuberculoza, numită și boala sărăciei.
“Cheltuielile pentru sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE atât pe cap de locuitor (1 029 EUR, media UE fiind de 2 884 EUR), cât și ca procent din PIB (5% față de 9,8 % în UE).”
Și poate că astfel se explică statisticile de mai sus. Vă puteți închipui cum ar arăta sistemul de sănătate dacă ar avea finanțare triplă sau măcar dublă? Cât de rapid ar avea acces oamenii la tratamente? Câți s-ar duce mai rapid la un doctor, fără a avea teama că trebuie să dea șpagă pentru că salariile sunt mari?
Sistemul de sănătate este, în mare măsură, oglinda economiei unei țări. O economie puternică ne-ar ține în viață mai multă vreme. Din păcate, deși am pornit de la egalitate cu multe țări din zona Europei de Est după 1990, managementul prost, obiceiul de a da șpagă și corupția din sistem ne-au limitat creșterea.
“Întrucât, în general, nu se efectuează o evaluare a performanței sistemului de sănătate, este dificil să se aducă îmbunătățiri.”
Și această afirmație este și mai îngrijorătoare decât cele de mai sus. Nici măcar nu se încearcă repararea sistemului pentru că nu s-au identificat niciodată problemele sale. Le discutăm noi intuitiv, din ce vedem și simțit în jur, dar este nevoie de o analiză precisă pentru a vedea cauzele problemelor, ponderea lor în ecuația generală șamd.
“De asemenea, există o disparitate de gen majoră, femeile trăind în medie cu șapte ani mai mult decât bărbații (71,7 ani, comparativ cu 79,1 ani).”
Poate pentru că-i toacă la cap pe bărbați?!
“România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității infantile din UE – 6,7 la 1 000 de născuți vii, comparativ cu media UE de 3,6 în 2017”
De două ori mai mulți copii morți. Ușor de zis ca un text pe ecran, se pare. Se iau măsuri în acest domeniu, vezi secția de terapie intensivă de la Spitalul Județean Constanța, cea nou renovată de Fundația Vodafone și parteneri și donații publice, dar, din nou, nu pot să nu mă întreb cum de au stat toți cei cu putere de decizie inactivi de am ajuns în situația aceasta.
“Bărbații cu un nivel scăzut de studii mor, în medie, cu 10 ani mai devreme decât cei cu studii superioare.”
N-am auzit un motiv mai bun de a merge la școală decât acesta. 10 ani de viață în plus! Explicația este, cel mai probabil, că cei cu studii superioare câștigă în general mai mulți bani și deci au acces la tratamente mai performante. Sau poate că studiile le deschid mai bine lumea, îi fac să descopere importanța prevenirii bolilor, a unei alimentații mai sănătoase șamd.
“Boala cardiacă ischemică și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces, reprezentând împreună peste 550 de decese la 100 000 de locuitori în 2016 (figura 3). Rata mortalității cauzate de boala cardiacă ischemică este de aproape trei ori mai mare în România decât în UE în ansamblu. În pofida unei reduceri accentuate începând din anul 2000, accidentul vascular cerebral rămâne a doua cauză de deces, în ordinea importanței, înregistrându-se 256 de decese la 100 000 de locuitori în 2016, mult peste media UE de 80.
Cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer, rata mortalității crescând cu aproape 14 % din 2000, în principal din cauza ratelor ridicate ale fumatului. În ultimii ani, au crescut, de asemenea, ratele mortalității legate de alte tipuri de cancer, în special pentru cazurile de cancer colorectal și de cancer de sân.”
“Factorii de risc comportamentali constituie cauza a peste jumătate din totalul deceselor. Riscurile alimentare (27 %) includ aportul insuficient de fructe și legume și consumul excesiv de zahăr și sare. Consumul de tutun (incluzând fumatul activ și fumatul pasiv) este cauza unei proporții de aproximativ 17 % din totalul deceselor, în timp ce 14 % dintre decese pot fi atribuite consumului de alcool, valoare de peste două ori mai mare decât proporția observată la nivelul UE (6 %).”
“Aproape trei cincimi dintre adulții români (59 %) raportează că nu mănâncă cel puțin un fruct pe zi și o proporție similară dintre aceștia nu consumă legume, în pofida campaniilor recente pentru o alimentație sănătoasă (secțiunea 5.1). Aceste cifre sunt mult mai mari decât în majoritatea țărilor UE (figura 7).”
Serios, 60% nu mănâncă nici măcar un fruct pe zi? OK, asta mai înțeleg, dar nici legume? Păi nu era România acest paradis al legumelor și fructelor, nu aici erau cele mai bune soiuri de pe planetă, cele mai cărnoase roșii, cele mai gustoase piersici, cei mai pepeni pepeni?
“Proporția de 38 % a adulților din România care declară că desfășoară săptămânal cel puțin activități moderate este cea mai mică din UE.”
Adică stăm și cu fundul pe scaun ziua. Recunosc că aici eu trag media în jos.
“Plățile informale sunt considerate a fi substanțiale, deși nu se cunoaște valoarea lor totală.”
Adică șpaga din sistem, considerată oficial ca fiind substanțială. Când zice cineva că nu se dă multă șpagă, că e un fenomen izolat, să-i arătați raportul acesta și să-i spuneți că uite, Comisia Europeană o numește substanțială.
Oare oamenii știu că există o mulțime de țări europene în care nu se dă deloc șpagă? Zero? Ce părere ar avea dacă ar afla asta?
“România are mai puțini medici și asistenți medicali pe cap de locuitor decât majoritatea țărilor UE. În 2017, existau 2,9 medici practicanți la 1 000 de locuitori, cifră aflată pe locul trei între cele mai scăzute cifre din UE (media UE fiind de 3,6) și 6,7 asistenți medicali la 1 000 de locuitori (media UE fiind de 8,5).”
Aici ne-a dus emigrația medicilor din ultimii ani.
“Ratele de mortalitate evitabilă prin prevenție și de mortalitate prin cauze tratabile sunt foarte ridicate în România.”
Poate cel mai trist grafic pentru că arată că foarte mulți români mor pentru că s-au născut în România și nu în Ungaria, Cehia sau Franța, unde bolile lor ar fi fost tratate. Cum să nu vrei să emigrezi când vezi aceste statistici și știi că invariabil vei ajunge la bătrânețe, moment când sistemul nostru se va dovedi insuficient.
“Ratele de imunizare a copiilor sunt printre cele mai scăzute din UE (caseta 2 și figura 12), fapt dovedit de mai multe epidemii de rujeolă înregistrate în ultimii ani în România.”
Este oficial, deci, că Olivia Steer a avut succes. Având în vedere numărul copiilor morți în epidemii și rata mortalității infantile, discutate mai sus, e cazul să decidă fiecare în ce anume privință a avut succes.
“Și rata de vaccinare împotriva gripei în rândul persoanelor în vârstă este scăzută (figura 12) și a scăzut semnificativ de la 54 % în 2007 la 8 % în 2017 (ținta OMS este de 75 %). Printre motive se numără informarea insuficientă a populației vârstnice privind dreptul la vaccinare gratuită și faptul că vaccinurile nu ajung în comunitățile nomade, precum cele de etnie romă.”
Eu nu știam că vaccinurile sunt gratuite.
“Sistemul de sănătate din România se confruntă, de asemenea, cu probleme la nivel de guvernanță. Nu există o evaluare sistematică a performanței, iar transparența, în general, lipsește. Au avut loc schimbări frecvente la nivel de conducere, numărul miniștrilor sănătății în ultimul deceniu fiind de 15, precum și schimbări frecvente la nivelul conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acest lucru afectează stabilitatea, coordonarea și progresul reformelor.”
Iată că ceea ce am spus eu mai sus figurează de fapt și în mod oficial în raportul Comisiei Europene.
This is Romania.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
39 comentarii
04/12/2019 la 8:01 AM
Femeile traiesc mai mult pentru ca muncesc mai putin. Faptul ca beau mai putin si fumeaza mai putin si conduc mai lent probabil are si asta legatura cu speranta de viata mai mare la ele.
Cum aflu de o firma care face campanie cu Andi Moisescu ma duc pe pagina lor si ii intreb daca sunt pro-vaccinare. Si deocamdata nici una nu a raspuns, asa ca le intreb si cati copii morti au target pe anul asta.
Cand apare pe instagram sau youtube Andi Moisescu il intreb cati copii morti are pe constiinta anul asta. Evident nici un raspuns.
In orice tara cat de cat normala Olivia Steer era nitzelush la puscarie pentru ca este o crima pedepsita de lege sa indemni si sa sustii comportamente nesanatoase si care fac rau. Iar barba’su era de mult tras pe linie moarta pentru orice campanie si actiune.
Aia doi se plang de linsaj mediatic cand ar trebui sa isi planga in pumni dupa gratii pentru cati copii morti nevaccinati au pe constiinta.
Gaelex(Citează)
04/12/2019 la 10:07 AM
ba Gaelex, nu ti-e rusine sa zici ca femeile muncesc mai putin decat barbatii in conditiile in care sunt absolut convins ca cea mai mare parte a vietii tale a avut grija de tine o femeie, de la maica-ta care ti-a dat tzatza si te-a sters la cur pana la nevasta-ta care ti-a facut de mancare si ti-a crescut copiii, in conditiile in care aceste femei au avut si slujba normala, ca barbatii?
PS stiu ca nu ai copii si probabil nici prietena, dar zic asa, generic vorbind
PPS las la o parte prostia ca daca muncesti mai putin traiesti mai mult – probabil e fix invers
Marean(Citează)
04/12/2019 la 10:30 AM
În sensul că nu-și bate nevasta ca să termine cu prostiile sau de ce-l întrebi pe Andi Moisescu despre asta?
nwradu(Citează)
04/12/2019 la 10:57 AM
In sensul ca ii faciliteaza nevestei accesul la platforme gen ProTV, de unde sa isi raspandeasca tampeniile la nivel national. In sensl ca nu o trage de maneca sa se mai potoleasca din debitat tampenii, mai ales concomitent cu stiri gen 100+ bebelusi morti de rujeola cu completarea ca toti erau nevaccinati.
Gaelex(Citează)
04/12/2019 la 11:02 AM
Care slujba normala? Ai vazut femeie sofer pe RATB? Conductor pe metrou? Dand cu tarnacopul in mina?
Femeile muncesc mai putin, este un adevar simplu si de necontestat. Li se dau sarcini mai usoare. Au joburi cu responsabilitati mai mici. Sunt ajutate de prostii de colegi care pun botul la datul din gene.
De prea multa munca si egalitate mai si ies la pensie mai devreme decat barbatii.
Deci scurt si dur, da, nu mi-e rusine sa spun un mare truism.
Gaelex(Citează)
04/12/2019 la 11:32 AM
Nu-i un truism, este o părere greșită care nu se bazează pe nimic, ci poate doar pe impresia ta personală despre câteva femei din jur.
Crezi că-i greu jobul de conductor de metrou? Stai pe scaun și te joci pe mobil, că trenurile sunt controlate automat de server. La aia nici n-ar mai fi nevoie de oameni, dar sunt păstrați pentru redundanță.
nwradu(Citează)
04/12/2019 la 11:35 AM
Păi de unde știi că nu o trage de mânecă?
Steer e femeie matură, poate face ce dorește indiferent de câți o trag de mânecă. Ar fi culmea, după ce milioane de oameni au înjurat-o peste tot și n-a renunțat, să crezi că o va trage soțul de mânecă și gata, își va schimba convingerile.
S-au dus anii când soțul își ținea nevasta închisă în casă dacă nu făcea ce voia el.
nwradu(Citează)
04/12/2019 la 11:56 AM
“Femeile muncesc mai putin” ahahahaaa, stupidest shit I heard today. Am fost acum multi ani la o firma de cablaje pentru masini, majoritatea muncitorilor erau femei. Si aia e o munca mizerabila, nu stiu cum rezistau. In fabrica in care sunt acum, ochiometric, proportia e de 60-40 barbati-femei. In toate fabricile in care am fost pana acum erau si o gramada de femei si nu la administrativ, ci in linia de productie sau asamblare.
Ce-i drept, in domeniul meu sunt mai putine. Dar inteleg de ce, e munca grea, obositoare, sa stai intr-un scaun ergonomic in fata unui calculator toata ziua, cu pauze dese si lungi de cafea. Femeile sunt slabe, nu rezista la asta.
Giani Mucea(Citează)
04/12/2019 la 1:25 PM
Ce munca grea or fi facand pitzi prin birourile pe care le-ai vizitat tu? Ai perspectiva deviata de experientele recente prin birouri de fitze si zone de lux ca Pipera.
Eu vorbesc din observatii si parere formata pe termen lung. Si realitatea este ca femeile muncesc mai putin si se fofileaza mai mult.
Gaelex(Citează)
04/12/2019 la 1:31 PM
Amice, esti idiot? Stii sa citesti? Ai vazut unde scriu ca femeile lucreaza in fabrica, pe linia de asamblare, munci pe care eu nu le-as face? Sau esti doar o statistica PISA?
Giani Mucea(Citează)
04/12/2019 la 1:48 PM
bai, nu va mai chinuiti cu Gaelex, el e din alt secol, alta lume, alt univers.
nu are sens.
stefan(Citează)
04/12/2019 la 3:45 PM
Pai nici eu nu as vrea in mina. Sau gunoier, desi cand eram mic mi se parea un job foarte cool. Nici doctor nu as putea sa fiu, nu am nici destul altruism ca sa imi ajut semenii si nici destula venalitate ca sa iau spaga.
Faptul ca eu sau tu nu concepem sa facem un anumit job nu are nici o relevanta. Conteaza media populatiei si nici unul dintre noi nu e cine stie ce reprezentativ.
Gaelex(Citează)
04/12/2019 la 4:00 PM
Incel.
Emil C(Citează)
04/12/2019 la 5:49 PM
Sa nu sarim peste etape. In primul rand am nevoie de o confirmare ca ai inteles ce am scris. Si apoi o explicatie a afirmatiei:
“Ce munca grea or fi facand pitzi prin birourile pe care le-ai vizitat tu? Ai perspectiva deviata de experientele recente prin birouri de fitze si zone de lux ca Pipera.”
Ma intereseaza in primul rand unde ai citit ca ziceam de femei care lucreaza in birouri, birouri de fitze, zone de lux.
Asta ca sa nu trag concluzia ca esti idiot.
Giani Mucea(Citează)
05/12/2019 la 8:07 AM
Avand in vedere ca nu ai facut legatura intre birourile ING vizitate de nwradu de curand si ce am scris eu te plaseaza din pacate in mod clar intre cei 44%.
Raspunsul meu este dupa comentariul tau, dar nu era pentru tine, dar esti prea important ca sa te gandesti ca poate am luat comentariile in ordinea in care au fost facute.
Cum ziceam, in mod clar in cei 44%, dovedit repetat prin lipsa de logica si presupunerea ca doar tu existi.
Gaelex(Citează)
05/12/2019 la 9:28 AM
Ahahaaa sigur, i-ai raspuns lui Radu, atacand un argument pe care el nici macar nu il facuse in vreunul din comentariile anterioare. Si eu trebuia sa fac legatura cu un articol de acum cateva zile sau saptamani. Nice post hoc justification, man.
Dar oricat de stupida ar fi explicatia, macar ai puncte pentru efort.
Giani Mucea(Citează)
05/12/2019 la 1:40 PM
Nu va suparati pe Gaelax, e un subiect fain. Si are dreptate ca exista meserii masculine, unde nu se duc decat barbatii, pentru ca e greu. Eu de exemplu n-am vazut niciodata:
– femeie instalator
– femeie muncind in constructii
La dracu cu egalitatea si cu cine crede ca e musai sa fie 50%-50%.
Ce nu inteleg eu e de ce nu sunt mai multe femei in IT.
Fetelor:
– stat la caldurica iarna, racoare vara,
– scaun ergonomic
– pauze de cafea lungi si dese
– munca care nu solicita fizic
– se poate munci si de acasa
– colegi care abia asteapta sa aiba si femei printre ei.
mac gregor(Citează)
05/12/2019 la 5:26 PM
Eu am văzut femei în toate domeniile posibile. În IT, cel puțin, sunt multe. Poate nu stau în jurul tău :P
nwradu(Citează)
05/12/2019 la 2:55 PM
Nu cred ca se supara nimeni la o afirmatie gen “in unele meserii mai solicitante fizic lucreaza preponderent barbati”. It’s just a fact. Daca se supara cineva, cred ca e la afirmatia “femeile traiesc mai mult pentru ca muncesc mai putin”. Asta e destul de stupida.
In plus, nu cred ca am intalnit vreodata vreo persoana care sa considere ca exista egalitate perfecta de capabilitati in toate domeniile, intre barbati si femei. Sau vreo persoana care ar dori sa se modifice structura societatii pentru ca femeile sa aiba acces la functii sau job-uri peste capacitatea lor, fara vreun motiv in afara celui ca sunt femei.
Giani Mucea(Citează)
05/12/2019 la 3:22 PM
@mac gregor
ma mir ca nu intelegi de ce astazi nu sunt mai multe femei in IT.
uite un articol care te poate ajuta.
https://www.npr.org/sections/money/2014/10/21/357629765/when-women-stopped-coding?t=1575551879530
pe scurt:
– pana prin 1980 in IT lucrau mult mai multe femei decat astazi (ca proportie)
– apoi a aparut PC-ul si o data cu el, naratiunea cum ca “computerele sunt pentru baieti” – geek culture, pinkification etc
Marean(Citează)
05/12/2019 la 7:37 PM
@nwradu
nu e cazul sa ma ataci :)
exista femei in IT in jurul meu. inteleg ca americanii au o problema cu asta.
@Marean
si asta inteleg. Dar ma asteptam ca la un moment dat sa se aprinda beculetele de care ziceam, si sa se produca un shift.
mac gregor(Citează)
04/12/2019 la 8:27 AM
Manelele “nu merge” cu fructe si salata. “Duduie” instagramul de reclame proaste la Cola si Fast Food.
iMars.ro(Citează)
04/12/2019 la 8:33 AM
Daca KFC, Coca-Cola si Pepsi platesc bine “influencerii”.
Louis(Citează)
04/12/2019 la 10:33 AM
Nu cred că vreun influencer a zis mănâncă KFC și Pepsi în fiecare zi. Mănânci din când în când, de poftă, nu non-stop, plus că dacă 60% din populația României a fost convinsă de influenceri să mănânce doar fast-food și sucuri cu mult zahăr, influencerii ar fi milionari.
Accesul la informație este mai ușor decât oricând, dacă cineva nu știe încă de riscurile colesterolului sau zahărului, problema este doar la acea persoană, că e plin de campanii de informare pe toate canalele.
nwradu(Citează)
04/12/2019 la 9:16 AM
Ce zici de asta?
https://thetransmetropolitanreview.wordpress.com/2019/12/04/the-vampires-of-romania/
Dim(Citează)
04/12/2019 la 10:11 AM
Mult de citit, revin după cu o părere.
nwradu(Citează)
04/12/2019 la 9:22 AM
Graficele de mai sus arata mai mult o lipsa a educatiei. Majoritatea cauzelor de acolo sunt din cauza stilului de viata si lipsa unor controale regulate. Daca iti faci un control, orice medic o sa iti spuna ca ai tensiune sau colesterol mare, dupa trebuie sa ai grija de tine singur. Cate personae din mediul rural crezi ca se duc sa isi faca un control macar o data la 2 ani?
Lucian(Citează)
04/12/2019 la 10:34 AM
Nu știu, dar se mai duc, că după o vârstă e inevitabil.
Mai degrabă problema este “câți își schimbă regimul sau stilul de viață după un control”. Că pot pune pariu că cei din mediul rural sunt primii care merg pe ideea “lasă că așa am mâncat toată viața, nu-mi spune ăsta ce să fac” și cel mult o lasă mai moale cu sarea.
nwradu(Citează)
04/12/2019 la 10:38 AM
Bai Marean…comentariul tau este foarte amuzant….zici ca esti o femeie oparita in partile unde nu bate niciodata soarele.
Lasand gluma la o parte ai putea sa te interesezi si sa vezi ca in general femeile muncesc mai putin si in joburi mai usoare din punct de vedere fizic.
Asa ca e oarecum normal sa traiasca mai mult.
azorel(Citează)
04/12/2019 la 10:43 AM
tataita, se pare ca esti analfabet functional, mai precis nu intelegi ce inseamna “munca” – ai impresia ca “munca” se face doar la serviciu, aia de acasa o fi distractie in capul tau.
Marean(Citează)
04/12/2019 la 10:47 AM
Pe ce se bazează această afirmație? Adică spune-ne direct unde te-ai interesat tu pentru astfel de statistici.
Că na, dacă o luăm ochiometric, în spitale femeile și barbații muncesc la fel, în școli la fel, în administrație la fel, în programare la fel, în măturat strada la fel.
Unde muncesc bărbații mai mult? În industrie? Avem atât de puțină încât nu mai contează. Am vizitat câteva fabrici, lucrau cot la cot femeile acolo, că nu-ți mai trebuie forță brută în nici un domeniu ca să zici că preferi un bărbat. S-au inventat stivuitoarele…
Partea cu femeile care muncesc mai puțin este mai degrabă ceva zis de bărbați fără nici un fel de date în spate, ca să se simtă mai bine că n-au chef să spele aragazul acasă. O fi ușor să speli aragazul? N-am făcut-o prea des, dar nu mi s-a părut ușor.
nwradu(Citează)
04/12/2019 la 10:51 AM
si scuza-ma, dar stai foarte prost si cu logica.
adica ok, femeile fac munci mai usoare, sa zicem.
insa femeile sunt si mai putin rezistente si mai slabe dpdv fizic decat barbatii, deci nu exista nici un motiv sa credem ca gradul lor de uzura ar fi mai scazut decat al barbatilor, corect?
rationamentul asta cu uzura mai putina din cauza muncii mai usoare ar fi valabil daca femeile ar fi la fel de rezistente ca barbatii, gen.
dar tot voi, misoginii, spuneti ca nu sunt la fel de rezistente/ puternice.
varza.
Marean(Citează)
04/12/2019 la 12:33 PM
Foarte corect, asta ma pregateam si eu sa zic. Ma bucur ca mai sunt barbati care respecta femeile, nu ca la zoro pe site.
GabrielG(Citează)
04/12/2019 la 1:07 PM
Apreciez comentariul lui Radu care pune punctul pe i….date, statistici si cifre concrete…..Merita intr-adevar mutata discutia acolo.
Dar restul…..
>Voi, misoginii, spuneti ca nu sunt la fel de rezistente/ puternice.
>Ma bucur ca mai sunt barbati care respecta femeile, nu ca la zoro pe site.
>stai foarte prost si cu logica.
>tataita, se pare ca esti analfabet functional,
Mai sa fie….a sarit armata de cavaleri albi pe mine……un misogin si un porc care nu respecta femeile.
azorel(Citează)
04/12/2019 la 1:12 PM
Pai ce statistici mai vrei? Nu e clar ca femeile nu sunt la fel de puternice ca barbatii? Vrei sa inventam roata de fiecare data? Te-ai simti mai bine daca ai vedea femei dand cu tarnacopul in mina?
GabrielG(Citează)
04/12/2019 la 1:25 PM
Incredibil ce reactii! Subiectul e serios si toata lumea se concentreaza pe speranta de viata femei/barbati fara sa vada totul.
Subiectul importat e faptul ca in Romania nu exista infrastructura medicala sa salvezi oameni care in vest sunt salvati relativ usor.
Iata un exemplu care are de a face cu statistica: in Germania cam orice orasel are in spital Angiograf unde pacientii cu infarct miocardic sunt salvati! Mai nou sunt peste tot centre unde se saveaza pacientii cu infact cerebral, acelas principiu: angiograf se face trombectomie sau liza sistemica.
Pai in Romania mai bine sta acasa ca intevrnetii pe inima acut se fac numai in Bucuresti, Timisoara sau Craiova (daca te cheama Busu). Trombectomie la infarcte cerebrale (“AVC ischemic” asa cum se zice pompos dupa sitemul francez) nu se face niciunde activ, poate daca ai bulan in Bucuresti sau daca vine in vizita vre-un coleg din Europa in Timisoara .
Acestea sunt inteventii care trebuiesc facute rapid si care salveaza foarte multe vieti. In Romania: “n-a avut zile…”. Pai n-a avut zile pentru ca sistemul e ca in Africa in domeniul asta. Pai cum sa aiba sanse sa fie salvat un pacient care locuieste in afara oraselor astea. Mai bine sta acasa, ca daca aterizeaza intr-ul spital ca de ex Dr. Tr. Severin poate are ghinion sa dea peste un medic prost si sa il omoare.
SI vorbesc din experienta ca sunt medic plecat in Germania de 11 ani si ma enerveaza sa vad ca aici oamenii scapa si pleaca pe picioare acasa si in Romania mor ca nu au acces la terapii care aici sunt standard.
SI inca ceva, vorbesti cu oamenii si nimeni nu realizeaza cat de grava e situatia pentru ca nu au termen de comparatie. Ei nu stiu ca daca ar avea un simplu angiograf in oras si personal medical nu ar mai muri din boli complet tratabile.
BauBau(Citează)
04/12/2019 la 2:35 PM
“Cum să nu vrei să emigrezi când vezi aceste statistici și știi că invariabil vei ajunge la bătrânețe, moment când sistemul nostru se va dovedi insuficient.”
Şi cum ajută România comentariul tău? Nu face decât să-i facă şi mai rău (dacă emigrează şi mai mulţi, în special medici).
Şi în realitate cei în poziţia să-ţi citească blogul, o duc foarte bine din punct de vedere medical în România şi o vor duce şi la bătrâneţe dacă nu ne va merge mai rău ca ţară. Asta deoarece statisticile tale probabil vin în special de la cei care nu au acces la medici (mediul rural), nu au educaţie din punct de vedere medical şi nici nu se conformează tratamentului (lipsă de bani, de educaţie etc.).
Mai bine să migreze de la sate către oraşe dar tot în România.
Sorin(Citează)
04/12/2019 la 9:52 PM
Mulțumesc de încredere, dar nu cred că sunt atât de influencer încât să fac lumea să emigreze doar pentru că le-am arătat aceste statistici.
nwradu(Citează)
04/12/2019 la 7:58 PM
Statistica asta la asistenti, oare ii ia in calcul si pe aia aproape de coma alcoolica?
varucu(Citează)