►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
ANCOM a făcut în ultimele luni un lucru bun și mai multe inutile.
Cel util îl consider harta de la monitor-emf.ro, o hartă a radiației electromagnetice din câteva zeci de puncte în care ANCOM a montat senzori ficși de măsură. Senzorii îi puteți vedea pe hartă:
Iar dacă dați click pe unul dintre ei, puteți merge la pagina de măsurători.
Măsurătorile acestea nu sunt aproape deloc explicate, iar tabelul prezentat este foarte confuz. Probabil inginerii care l-au făcut știu despre ce-i vorba, dar nu-i pentru marele public. Pe scurt, coloana “prag de referință/limită” arată valoarea maximă conform reglementărilor, iar coloana cu măsurătoarea efectivă în acel punct (“RMS”, “densitate de putere”) arată valoarea măsurată. Tabelul arată și raportul dintre limită și valoarea reală.
De exemplu, am ales un senzor din Centrul Vechi și puteți vedea că pe 2 decembrie, la ora 13, valorile “radiației” erau între 0,56% și 2,55% din valorile maxim admise, adică un nimic.
Mai jos găsiți apoi valorile din tabel sub formă de grafice și inclusiv evoluția lor în ultimele zile, dar nu mai sunt explicate așa frumos. Principiul este același, puteți vedea ce s-a măsurat versus limita maximă. Alt senzor, în nord spre ieșirea din București, arată un RMS de 10% din limita maximă. RMS, apropo, este de fapt intensitatea câmpului electric măsurată în volți/metru.
Site-ul putea fi mai bun (explicații mai multe, puteau scoate “just another WordPress site” din titlu șamd), dar este good enough pentru un scop: arată oamenilor cum stă situația radiației electromagnetice în orașe, pe diverse frecvențe. În general, aceasta stă așa cum mă așteptam, adică la un nivel redus pentru că în oraș stațiile de bază ale operatorilor nu emit la putere mare pentru că nu trebuie să acopere zone mari.
Cei care voiau să afle cum stau lucrurile pot afla de aici. Cei paranoici, convinși că iluminații ne iradiază și că 5G-ul ne va cauza cancer, nu vor fi convinși de site-ul ANCOM; cel mai probabil nu vor fi convinși de nimic.
ANCOM face și măsurători mobile din când în când. Nu știu când a fost ultima, dar puteți găsi unele dintre ele aici, iar dacă în acea pagină nu se încarcă embed-ul cu harta, nu vă mirați prea tare, webmasteri sunt greu de găsit. Intrați aici pentru hartă, un link direct.
ANCOM a făcut și harta semnalului telecom din România, disponibilă la adresa aisemnal.ro. Poți alege operatorul și tipul de rețea (2G, 3G, 4G) și vezi pe hartă acoperirea, inclusiv cu zoom la nivel de stradă.
Dacă la monitorizarea EMF nu erau date multe explicații, aici există o pagină ce arată și schema bloc a aparatelor de măsură utilizate. Înțeleg că cei de la ANCOM s-au plimbat cu o Dacia Duster sau mai multe, echipate cu aparate de măsură, prin țară pentru a obține această hartă a semnalului.
De ce mi se pare inutilă? Pentru că harta arată situația semnalului în momentul măsurătorilor, cândva în perioada mai-septembrie 2019, iar peste câteva luni nu va mai fi relevantă. Acoperirea se poate schimba oricând pentru că operatorii pot monta noi stații de bază sau pot varia puterea celor existente pentru a acoperi zone mai mari sau mai mici.
Apoi, harta nu spune nimic important. Culorile variază de la “semnal la limită” și până la “semnal foarte bun”. Bine, dar ce înseamnă asta? Acoperire indoor? Deep indoor? Am semnal lângă fereastră sau chiar și pe toaletă? Contează harta aceasta în alegerea unui operator telecom?
Oricum operatorii au hărți de semnal pe propriul site, deci cu ce vine în plus cea a ANCOM? A făcut ANCOM și o comparație între măsurătorile lor și hărțile afișate de operatori, ca să vedem dacă mint sau nu? Nu știu și nu contează, oricum nu o va folosi nimeni.
Tot ANCOM are și Netograf, care-i un serviciu de testare a vitezei de download și upload, un fel de Speedtest.net făcut de ANCOM, inclusiv cu aplicație de mobil. Funcționează bine… dar a pierdut încă de la naștere cursa cu Speedtest pentru că acela este foarte popular, deși în practică rezultatele testelor sunt foarte asemănătoare sau identice.
În teorie, poți vedea pe site rezultate comparative între operatorii telecom în funcție de abonament sau cartelă. În practică, și ANCOM știe că bate un cal mort, așa că aceste date n-au mai fost actualizate din semestrul 2 al anului 2018, adică de acum un an, deci sunt și ele irelevante.
Și tot la ANCOM, recent, fiicele a doi senatori PSD au câștigat posturi de experți în Serviciul Organizații Internaționale. Cele două domnișoare erau anterior consilierele personale ale lui Sorin Grindeanu, șeful ANCOM, numit acolo după ce a fost dat afară de propriul partid PSD din postul de prim-ministru. Tatăl uneia dintre domnișoare este senator PSD și președintele comisiei pentru comunicații și IT din Parlament. Tatăl celeilalte domnișoare este tot senator PSD, chestor la Senat.
Mă bucur că cei doi domni au crescut copii atât de buni încât au deveni consilieri personali și apoi, iată, experți în organizații internaționale în ANCOM. Exclud, desigur, posibilitatea vreunei manevre, a vreunui nepotism, posturile respective fiind câștigate prin concurs. Doar pentru că ANCOM este un fel de stat în stat și gestionează licitații de sute de milioane de euro nu înseamnă că se poate face orice acolo, deci nu vă gândiți la astfel de nereguli!
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
05/12/2019 la 6:40 AM
Cu Grindeanu la butoane si copii de senatori PSD aflati pe diverse functii, sunt sigur ca datele furnizate de ANCOM sunt reale. Asa cum e si in cazul nivelului de poluare din Bucuresti. Totul se afla in parametri normali. Cine are indoieli e un conspirationist paranoic.
gigi(Citează)
05/12/2019 la 9:44 AM
Asta zic și eu în articol. Poți găsi oricând motive să nu crezi ce măsoară un senzor.
nwradu(Citează)
05/12/2019 la 8:48 AM
Merge foarte bine. Selectez judetul Mures, orasul Tg. Mures si am o singura adresa disponibila. Daca nu selectez acea adresa si apas “Accesati”, imi arata harta Atenei.
Si cum a zis @gigi mai sus, sunt sigur ca senzorii aia indica bine si furnizeaza informatii bune. Absolut.
rdb(Citează)
05/12/2019 la 9:10 AM
Ba e foarte utilă harta de la aisemnal. ro, să vezi pe Digi (și probabil și la alți operatori) ce frumos sunt colorate hărțile în zone unde nu este semnal deloc în timp ce harta celor de la ANCOM e cu mult mai realistă.
ov1d1u(Citează)
05/12/2019 la 9:49 AM
Ne indici si noua o zona in care se intampla asta? Este bine de vazut cat de mare este diferenta intre ce spun operatorii si situatia reala din teren.
Andrei G(Citează)
05/12/2019 la 12:05 PM
47.549503, 26.071889 pe Google Maps, de exemplu. Pe harta celor de la Digi arată semnal foarte bun, pe harta de la aisemnal.ro arată semnal la limită (eu nu am semnal deloc acolo, dar fie).
ov1d1u(Citează)
06/12/2019 la 1:55 PM
Si pe harta celor de la ANCOM pare ca ar fi semnal in zona.
Intradevar, nu exact la coordonatele indicate de tine, dar acolo nu s-au facut verificari. Verificarile s-au facut pe drumurile principale, iar localitatea Dragoesti pare ca ar fi acoperita (chiar daca la limita in anumite zone).
Andrei G(Citează)
05/12/2019 la 9:43 AM
Ce-am ajuns, dom’ne, să regretăm penele ( P N L ? :-)) ) de curent ale lui Ceaușescu.
Dim(Citează)
05/12/2019 la 9:46 AM
Mi-a placut cum ai incheiat :)
varucu(Citează)
05/12/2019 la 10:02 AM
ce calificare are grindeanu pt a fi sef la ancom?
Mihai(Citează)
05/12/2019 la 11:17 AM
Aceeasi ca cea pentru prim-sinistru
Bogdan(Citează)
05/12/2019 la 5:11 PM
Și totuși valoarea de 0.614V/m este cea maximă recomandată în caz de expunere pe perioade lungi de timp. Dar na, la noi merge și mai mult că noi suntem rezistenți.
Marian(Citează)