un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄

asus s5507

Review de SSD: XPG Gammix S50 pe PCI-Express 4 este cel mai performant model testat până acum

27 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

XPG Gammix S50 de 1 TB este cel mai performant SSD testat până acum. Este un model PCI-Express 4.0, standard care abia acum intră în mainstream pe plăcile de bază.

Eu l-am testat pe o placă de bază cu PCI-Express 3.0, așa că luați cifrele excelente din testele de mai jos și închipuiți-vă că ar putea fi și mai mari după ce fac un upgrade în viitor, probabil în 2020.

Specificații XPG Gammix S50:

  • maxim citire 5.000 MB/s, scriere 4.400 MB/s
  • maxim citire 750.000 IOPS / scriere 750.000 IOPS
  • interfață PCI-Express generaÈ›ia 4 x4, NVMe 1.3
  • memorie 3D TLC, SLC caching, buffer DRAM, protecÈ›ie la erori, radiator de aluminiu
  • TBW 1800TB (varianta 1 GB) È™i 3600 TB (varianta 2 GB)
  • garanÈ›ie 5 ani
  • alte informaÈ›ii găsiÈ›i pe site-ul oficial

PreÈ›: 1.331 lei la PC Garage.

CUM ARATÄ‚

SSD-ul vine sub forma unei plăcuțe clasice în format M.2 2280, deci trebuie să aveți în PC sau în laptop o placă de bază cu un astfel de port. Funcționează foarte bine pe una cu maxim PCI-Express 3.0, după cum spuneam mai sus, dar ajunge la adevărata sa performanță când e conectat la PCI-Express 4.0, care permite un transfer și mai rapid de date pe magistralele interne computerului.

TEHNOLOGIA

Despre PCI-Express generația 4 v-am spus deja; e mai nou, mai rapid, mai bun, cam toate plăcile de bază pentru cele mai recente procesoare vin deja cu acest standard implementat. Atenție, PCI-Express generația 4, nu doar acel x4 care înseamnă comunicare prin 4 canale de transfer de date. Multe SSD-uri se descriu ca PCI x4, dar pe numele complet ar fi PCI-Express generația 3 x4.

Memoria flash este una 3D TLC, adică în straturi verticale și de tip triple-level cell, celule ce stochează câte 3 biți fiecare. Este o soluție uzuală pentru SSD-uri mainstream, deși performanța crește dacă sunt mai puțini biți per celulă, că este mai ușor de accesat direct bitul care te interesează.

SLC caching înseamnă că o zonă libera din SSD este folosită în mod single-level cell, adică un bit per celulă, exact ce spuneam mai sus. Asta accelerează operațiunile de scriere și citire până la o anumită limită, iar ulterior chipset-ul din SSD mută acele date în zona cu trei biți per celulă.

Există și un buffer DRAM pentru transfer și mai rapid, iar acel TBW înseamnă total bytes written și se referă la cât poți scrie pe SSD înainte ca celulele acestuia să se degradeze. Gammix S50 are un TBW de 1.800 terabytes ca durată de viață, să-i zicem, și vine și cu garanție de 5 ani.

Procesorul intern suportă Low-Density Parity Check, un mecanism de protecție la erori de scriere, și protecție end-to-end la transferul de date. Toate acestea sunt normale pe SSD-uri.

PERFORMANȚĂ ȘI REZULTATELE TESTELOR

Trebuie să recunosc că am pornit acest proiect de testare de SSD-uri cu gândul că voi face un top precum cel al routerelor, cu munca susținută de afiliere. Afilierea s-a redus la 30% din venituri în ultimul an, așa că nu prea îmi mai arde să pierd 16 ore-om testând un SSD și scriind de spre el, așa că în viitor plănuiesc să reduc volumul de teste și prezentarea lor.

Totuși, acest Gammix S50 s-a prefigurat a fi foarte performant încă din primele teste rulate, așa că le-am făcut pe toate cele uzuale, ca și la cele testate anterior. Cândva poate le voi pune într-un fel de top, precum la routere.

Pe scurt, la un SSD ne interesează doi parametri:

  • viteza cu care scrie È™i citeÈ™te secvenÈ›ial, adică date plasate la rând în memoria sa, de obicei pe blocuri de mari dimensiuni, ca atunci când copiem un film, fotografii sau alte fiÈ™iere de diverse dimensiuni. Se măsoară cu scriere È™i citire de blocuri foarte mari, de la 128 kB È™i până la ordinul megabytes, iar eu testez suplimentar È™i cu fiÈ™iere reale.
  • numărul maxim de IOPS, intrări-ieÈ™iri per secundă, adică numărul maxim de operaÈ›iuni pe care SSD-ul îl face dacă pui, să zicem, sistemul de operare pe el, că Windows accesează tot felul de fiÈ™iere mici de foarte multe ori. Treaba asta se testează bombardând SSD-ul cu blocuri de 4 kB (cât mai mici, adică) È™i cât mai multe cereri de procesare (adică număr mare de queues È™i multithreading).

Iar XPG Gammix S50 excelează în ambele privințe, semn că domeniul stocării pe memorie flash evoluează constant. Țin minte cât de rapid mi s-a părut un SSD normal față de un hard-disk, apoi un SSD pe PCI-Express față de un SSD normal. Acum vine Gammix S50 și-mi arată că domeniul a mai făcut un pas și cine știe ce-o fi pe o placă performantă cu PCI-Express 4.0

Simt ca sistemul meu de test a limitat performanța SSD-ului, așa ca luați cifrele de mai jos cu acest fail tehnologic. Rețineți și că un SSD de capacitate mai mare este mai performant decât același SSD de capacitate mai mică (în jur de 5-10% în unele teste) pentru că paralelismul memoriei poate fi pus mai bine în valoare în anumite aplicații. În graficele și comparațiile de mai jos, uitați-vă în primul rând la restul SSD-urile de 960 GB.

TRANSFER DE FIȘIERE

Am testat folosind următoarele pachete:

  • un film de aproximativ 9,01 GB într-un singur fiÈ™ier.
  • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fiÈ™iere.
  • folder cu diverse cărÈ›i È™i alte documente, 5,2 GB în 13.725 fiÈ™iere organizate în 6.771 foldere.

Acestea solicită SSD-ul și cache-ul său în diverse moduri. De exemplu, transferul de fotografii folosește din plin mecanismul de caching și de aceea rezultatele sunt foarte bune, în timp ce un transfer secvențial de durată va satura acest mecanism și ulterior viteza va scădea.

Rezultatele sunt foarte bune. Gammix S50 este pe citire doar un pic mai slab în viteză maximă decât un alt SSD marca ADATA de serie înaltă, 8200 Pro, dar pe scriere este mult peste acesta. Dacă luăm viteza medie de transfer vedem că are cele mai bune rezultate, iar asta se traduce și în cel mai mic timp total de scriere și apoi de citire a 17 GB de date diverse pe și de pe SSD.

PCMARK 8

PCMark 8 de la Futuremark este un program de benchmark ce include și testarea stocării interne. Face asta simulând, timp de vreo două ore, tot felul de operațiuni în programe cunoscute de tip office sau editare și chiar și jocuri, un test care măsoară foarte bine performanța real-world a SSD-ului.

Nu obține viteze maxime, dar prezintă un scor de performanță reală ce uneori are mai multă relevantă decât testele sintetice pe care le fac ulterior.

Și în acest test ADATA SX8200 Pro depășește un pic acest model Gammix S50, dar nesemnificativ. Este posibil ca pe PCI-Express 4.0, rezultatele să stea altfel.

TESTE SINTETICE

Pe acestea le fac cu diverse programe gratuite pe care le puteți utiliza și voi ca sa comparați cu stocarea curentă:

IOmeter

În citire și scriere secvențială depășește tot ce-am testat, indiferent de queue depth-ul folosit.

Ca IOPS, Gammix S50 stă mai bine decât tot ce-am testat și asta fără să ajung la cele 750.000 IOPS promise de specificații, probabil un rezultat posibil doar pe PCI-Express 4.0. Scăderea de pe scriere aleatoare cu queue depth de 32 cred că-i cauzată de limitarea automată din cauza creșterii temperaturii.

CrystalDiskMark 5

CrystalDiskMark 6

HD Tune

Testele de aici arată bine, cu scriere și citite constantă pe întreaga memorie. Faptul că viteza n-a scăzut deloc arată că mecanismele de caching își fac bine treaba chiar și la testare îndelungată, iar temperatura nu crește atât de mult încât să limiteze performanța, cel puțin nu aici.

Radiatorul de pe unitate pare că-și face bine datoria, n-am mai observat scăderi masive de performanță din cauza auto-limitării introduse de temperatură prea înaltă, deși un astfel de SSD se încălzește mai mult decât unul normal SATA.

CE E BINE

CE E RÄ‚U

  • Foarte performant.
  • Compatibilitatea PCI-Express 4.0 înseamnă va fi foarte bun È™i după ce veÈ›i face upgrade la un astfel de sistem, dacă nu aveÈ›i deja.
  • GaranÈ›ie 5 ani.
  • PreÈ› mare.

CONCLUZIE

Am zis din titlu, XPG Gammix S50 este cel mai performant SSD testat până acum de mine, excelând în aproape toate testele, iar în multe dintre ele depășindu-și semnificativ concurența.

Singura problemă este prețul, care-i mai mare decât pentru alte unități de 1 TB pe PCI-Express, deși Gammix s50 este compatibil cu PCI-Express 4.0. Dacă aveți o astfel de placă sau plănuiți să faceți upgrade la una, merită cumpărat. Dacă-l vreți pentru un laptop unde nu puteți să mai schimbați hardware-ul, un Gammix S11 sau un ADATA SX8200 Pro sunt mai potrivite, având un preț în jur de 800 de lei. Nu sunt la fel de performante, dar mă îndoiesc că le veți tura oricum la maxim pe un laptop uzual.

Iată graficele comparative cu alte modele testate de mine:

PreÈ›: 1.331 lei la PC Garage.

asus s5507

    10 comentarii

  1. PCI-Express generația 4 este prezenta doar pe plăcile high-end AMD (X570, TRX40).
    Intel nu oferă încă PCIe 4.

      (Citează)

  2. Un pic de context, pentru nostalgici: Ram-ul DDR2 (lansat in 2003) are viteze de transfer comparabile cu SSD-ul asta (sau altele PCI-E 4)

      (Citează)

  3. Intre timp Samsung stau in turnul lor de fildes si ignora concurenta, ADATA-ul mai vechi SX8200 PRO este mult mai ieftin si la fel de rapid.

      (Citează)

  4. “Afilierea s-a redus la 70% din venituri în ultimul an” – pai nu mi se pare chiar asa drastica scaderea. Doar daca nu ai vrut sa spui ca s-a redus “cu” 70%, atunci da, ar fi fost nasol.

    Acum, ca parere personala, tu testezi/recomanzi numai produse scumpe in ultima vreme, multa lume nu si le permite, cred ca de aici vine scaderea din afiliere. Exemplu si acest SSD, care costa peste 1300 de lei! review-ul e foarte bun, interesant de citit, dar daca vreau sa imi iau SSD ma voi uita dupa unul mai ieftin. Sigur, pot sa intru direct prin profitshare-ul tau, dar cine isi mai aminteste cand isi cauta produse: “stai sa iau pe linkul lui Radu”? Ideea e sa intri direct pe link din pagina review-ului.

      (Citează)

    • Pai si ce-ai vrea acum sa refuze produse la review pentru simplul fapt ca e mai scump?

      – Domnu’ Dumitru, avem o galeata cu mop ce se stoarce automat pentru review-ul dumneavoastra!

      – Apreciez doamna dar cititorii mei sunt saraci! N-aveati si una clasica pe care tre’ sa te-apesi?

        (Citează)

    • CU 70%, corect.

      Eu nu testez produse de dragul de a munci, ci pentru că îmi place tehnologia. Asta înseamnă că vreau să văd în primul rând flagship-uri, nu pe cele ieftine. De obicei refuz telefoane, laptopuri sau alte produse entry-level, excepând câteva cazuri când bănuiesc că ar fi foarte citit articolele.

      Ce să zic la ele? Că sunt mediocre la orice capitol?

      Routerele și SSD-urile le testez pentru afiliere.

        (Citează)

  5. nwradu: Ce să zic la ele? Că sunt mediocre la orice capitol?

    Teste raportul calitate pret. Dupa cum bine zicea cineva mai sus, nu multi isi permit device-uri de top. Asta daca vrei sa scrii pentru cat mai multi cititori, sa le fii util. Altfel scrii despre ce iti place, e in regula, dar nu te mira ca scade afilierea.

      (Citează)

    • Sunt deja multe site-uri care fac asta. Eu am scris mereu review-uri la produse care mi se par interesante, că nu o fac pentru volum.

      Afilierea a scăzut cu 70% de la o zi la alta. Perioada de recurență s-a tăiat de la 10 zile la 24 de ore, iar comisioanele au scăzut în medie de la 3% la 1%. Vânzările generate și numărul de clickuri chiar au crescut, dar limitările de mai sus mi-au tăiat venitul de la o zi la alta.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus