►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am utilizat noua cameră GoPro Hero8 vreo lună de zile, așa că iată un review detaliat, însoțit și de comparații de stabilizare și alte informații, deși îmi cer scuze încă de acum că n-am reușit să sar cu parașuta sau să fac surfing călare pe doi delfini în Islanda, așa cum vedeți de obicei în astfel de clipuri.
Culmea este că, privind doar specificațiile la lansare, nu eram prea încântat de noutăți. În utilizare, însă, acele mici diferențe îți economisesc enorm de mult timp în filmare, iar schimbările la carcasă s-au dovedit o maturizare binevenită a formei camerei. Explic mai jos de ce.
Specificații GoPro Hero8 Black:
Preț: 2.099 lei pe eMAG, evoMAG, Altex.
O cameră video trebuie prezentată tot pe video. Iată-l pe al meu, unde găsiți toate informațiile principale:
Ca și la alte generații, în pachetul lui GoPro Hero8 Black am găsit camera, o baterie și un suport simplu, cu lipici.
Aspectul general este același, cu obiectivul pe colț, ecran color tactil pe spate și ecran monocrom pe față, plus câteva mici LED-uri roșii; are mai multe microfoane și un difuzor. Diferă un pic dimensiunile față de Hero7 Black, adică Hero8 are 66,3 x 48,6 x 28,4 mm, Hero7 are 62,3 x 44,9 x 33 mm. Treaba asta ar putea fi o problemă dacă ar fi nevoie să introduceți Hero8 în vreo carcasă, dar 95% dintre clienți nu vor mai avea nevoie să facă asta.
Anterior, Hero7 și alte camere aveau nevoie de o carcasă suplimentară, chit că era un chenar banal de plastic ce aducea de fapt doar cele două piciorușe de prindere în suporți. Hero8 Black integrează aceste piciorușe chiar în cameră și sunt rabatabile, se pot ascunde atunci când nu ai nevoie de ele. Prin urmare, pe orice suport clasic poți prinde direct camera, iar în cazurile foarte rare în care aveți nevoie totuși de vreo carcasă, este posibil ca Hero8 sa încapă oricum în aceasta sau să fie nevoie de una nouă.
Faptul că pe Hero8 nu mai pui în general nici o carcasă, nici măcar acel chenar numit The Frame, înseamnă că accesul la baterie se face imediat, doar deschizi ușița laterală. Acesta este un un avantaj foarte mare, că o schimbi mult mai rapid și fără a demonta ceva complicat. Mai mult, ușița de pe Hero8 are alt sistem de deschidere, cu o clemă mare și ușor de folosit, nu cu acel buton ce trebuia întâi apăsat și apoi glisat ca pe Hero7 și sub care putea intra nisip sau alte particule.
Butonul Record este în continuare în partea de sus și poate activa direct filmarea atunci când îl apeși, chiar și cu camera închisă. Butonul on/off de pe lateral este prea bine integrat în carcasă și cu o cursă foarte mică, de nu-i clar dacă l-ai apăsat sau nu până nu vezi pe ecran rezultatul.
Un dezavantaj pentru seria Hero8 este că lentila camerei nu mai este ușor de schimbat. Obiectivul este integrat în carcasă, iar dacă se sparge e de dus la service. Carcasa cu totul, fără nici un alt accesoriu necesar, rezistă la scufundări până la 10 metri adâncime. Cei de la GoPro se jură și că-i rezistentă la șocuri și căderi, dar n-am testat asta și vă doresc tuturor să nu o faceți.
Per total, noua construcție a camerei vine de fapt cu mai multe avantaje. Nu mai ai nevoie de carcase separate pentru prinderi și ai și acces rapid la baterie, în caz că vrei să o schimbi.
Dezavantajul este că portul USB este ascuns sub această ușiță mare, iar dacă filmezi cu alimentare continuă prin el expui și bateria și cardul microSD mediului.
Bateria, apropo, este compatibilă cu cele anterioare. Are aceeași formă, aceiași pini, aceeași tensiune și putere, doar o dungă albastră. Camera Hero8 se prinde când pui în ea o baterie mai veche, chiar dacă tot originală, dar funcționează fără probleme.
GoPro va lansa în curând și câteva moduri suplimentare pentru această cameră, adică niște accesorii ce-i adaugă microfon mai performant, lumină sau chiar un ecran mobil. Toate trei pot fi utile în diverse scenarii de lucru, de exemplu în vlogging.
Calitatea imaginilor este foarte bună, iar intrând în setările Protune poți regla chiar niște parametri avansați, precum ISO maxim, nivelul de sharpness aplicat automat, compensarea expunerii șamd.
Pe setările default, culorile mi s-au părut foarte saturate, în special canalele roșu, verde și albastru, care par nenaturale, chiar dacă produc imagini spectaculoase. Galbenul este ceva mai natural surprins, la fel și culorile pământii. Dacă nu editați clipurile video din cameră, nu aveți ce-i face. Dacă le editați ulterior, vă recomand mai degrabă să schimbați din setările avansate pe modul de colorizare Flat Color, care produce culori foarte șterse la o primă vedere, dar tocmai că acest lucru vă permite să le amplificați ulterior până la un nivel decent.
Camera are și tendința de a arde zonele foarte iluminate prin supraexpunere. O setare de compensare -0,5 EV nu strică făcută, poate și sharpness pus pe mediu sau low, că pe high este cam agresiv. Noaptea, în schimb, am văzut mult smearing, acele dungi de lumină ce pornesc din surse punctuale, precum din faruri sau becuri stradale.
Cum spuneam, per total calitatea imaginii este bună, iar camera poate filma până la 100 Mbps. Au adăugat filmare în mod Linear (adică fără deformarea sferică a imaginii) și pe rezoluție 4K, că înainte se putea doar la 2.7K, unul dintre nemulțumirile mele legate de Hero7. Acum poți filma 4K indiferent de unghiul ales, ceea ce îți permite să editezi totul la aceeași rezoluție după aceea. Modul acesta 4K Linear poate fi folosit doar la 25 sau 30 fps, nu și 50 sau 60 fps, dar tot este bine.
Iată ceva filmat prin oraș, în 4K dar cu diverse unghiuri, pentru a testa camera:
Stabilizarea a urcat la Hypersmooth 2.0. GoPro spune că este îmbunătățită, dar în teste se vede că-i îmbunătățirile sunt minore și asta doar pentru că stabilizarea Hypersmooth 1 (de pe Hero7 Black) era deja extraordinar de bună, cea mai bună din piață. Mai mult, Hero8 adaugă și un mod Boost care este o stabilizare electronică suplimentară, mult mai agresivă, disponibilă doar în Linear și Wide, nu și în cel mai larg unghi SuperView. Am văzut în review-urile altora că este foarte bună, chiar se cunoaște activarea ei, dar cazurile în care vei avea nevoie de așa ceva sunt foarte rare și oricum trebuie să știi dinainte că îți va fi necesară, ca să o activezi din butonul de pe ecran.
Puteți vedea în clipul de mai jos o comparație mai pe îndelete cu Hero7 în mers și alergare. Diferențele sunt mici, dar în favoarea lui Hero8.
Un alt punct forte pentru Hero8 ar trebui să fie microfonul îmbunătățit. Și aici lucrurile stau similar: a fost ușor îmbunătățit și captează un sunet mai natural, fiind mai sensibil pentru zgomotul ambiental, dar pentru ceva făcut în stil vlogging/voce în fața camerei, rezultatele sunt similare cu Hero7.
O diferență mare o va face viitorul Media Mod, care ar trebui să apară la final de an, și care adaugă pe cameră un microfon shotgun mai performant. Teoretic, nu vei mai avea nevoie de microfon extern dedicat, deși nu mă aștept sa fie chiar așa; un microfon fără “blană” pe el, fără acel deadcat de protecție, nu poate elimina fâșâitul vântului, de exemplu.
Vestea bună este că accesoriul GoPro de USB-C pentru microfoane externe funcționează și pe Hero8 în continuare. Problema este că portul USB-C este acum montat orizontal, nu vertical, așa că acel adaptor stă ciudat și trebuie cumva improvizată o prindere ceva mai complexă decât am obținut eu cu un smallrig.
Fotografierea mi s-a părut la fel ca pe Hero7 în ce privește imaginea rezultată. Durează mai puțin să faci o fotografie, dar tot vreo 3 secunde cu totul. Modul Burst e ceva mai util, dacă vrei fotografii, dar de ce să nu faci direct un slow-motion? Personal nu cred în fotografierea cu camera GoPro, cred că cei care-și permit una au și banii de un telefon de top, care este mai rapid și mai bun pe fotografiere.
Slow motion poate fi făcut la rezoluție Full HD în maxim 240 FPS (200 FPS dacă ai camera reglată pe anti-flicker de 50 Hz, cum ar trebui să o aveți pentru țara noastră și filmat indoor) sau la 2.7K la 120, respectiv 100 FPS. Rezultatele sunt foarte bune, iată mai jos un exemplu cu porumbei filmați la 200 FPS și încetinit de 8 ori la 25 fps.
Timewarp a fost îmbunătățit. Timewarp este un soi de timelapse în care camera stabilizează automat imaginile incluse în clip, așa că rezultă un fast-forward foarte smooth. Eh, pe Hero8 acest timewarp este îmbunătățit și cu viteza “auto”, adică reglează singur accelerarea imaginilor, în timp ce pe Hero7 trebuie să alegi tu dinainte această viteză.
Au introdus și un timelapse pentru timp de noapte, care-i probabi binevenit pentru cei ce fac așa ceva.
Modificarea interfeței este, însă, cel mai mare avantaj al noii camere și un al doilea mare punct forte pentru Hero8. Pe scurt, acum ai pe ecran patru profiluri predefinite între care poți schimba foarte rapid; le poți reconfigura, apropo, și poți adăuga și multe altele profiluri dacă vrei.
De exemplu, poți avea un profil standard de filmare 4K în 25 FPS cu unghi Linear, un profil maximal cu 4K în 50 fps și unghi SuperView, cel mai larg, un profil cu slow motion Full HD 200 fps, unul de noapte cu ISO maxim crescut șamd. Cum toate profilurile sunt configurabile, chiar poți face ce vrei tu și poți astfel comuta imediat, din două apăsări pe ecran, între diverse scenarii sau setări.
Treaba asta ajută enorm în filmare, că înainte îți lua vreo 10 apăsări ca să schimbi în meniuri orice setare reglată de frame rate, calitate, sharpness, compensarea expunerii șamd. Este extraordinar de simplu de lucrat cu Hero8 în acest mod.
Mai mult, au pus pe ecran și niște shortcut-uri pe care le poți configura. Poți să ai un buton cu care schimbi imediat unghiul de cuprindere pentru filmare, așa că-i foarte ușor să treci de la Linear la SuperView atunci când dai de o scenă unde se pretează un unghi foarte larg.
Și nu doar că interfața este mult mai rapidă, mai snappy, dar majoritatea modificărilor se reflectă imediat pe ecran, adică dai de buton și vezi în timp real ce înseamnă noul unghi sau noua setare, în timp ce pe Hero7 această afișare avea o întârziere mare sau chiar lipsea de tot și vedeai diferențele abia când ieșeai cu totul din meniuri.
Au mai rezolvat sau îmbunătățit și alte lucruri prin interfață. Au introdus un grid 3×3 ca să reglezi mai bine camera la orizontală, iar schimbarea din 50 în 60 Hz a modului de lucru nu mai duce la un reset de câteva secunde al camerei, ci se face instantaneu modificarea și aia e tot. Este chiar incredibil cum modificările software pot face lucrul cu camera mult mai plăcut și mai rapid.
Am făcut și un clip în care am prezentat Parcul Lumea Copiilor, tot pentru review. Nu-i nimic editat, dincolo de recompresia YouTube.
Hero8 vine desigur și cu restul funcțiilor generației anterioare: ai conectivitate și control din aplicația de telefon, poți face live streaming pe Facebook sau YouTube direct din cameră, poți filma vertical pentru Instagram/TikTok, are chiar și control vocal prin câteva comenzi, funcție utilă dacă ai camera montată pe cască sau pe mașină și nu o poți butona în acea poziție, dar poți răcni la ea “gopro start recording”. Nu mai intru în detalii, suntem la a 8-a generație.
Autonomia a rămas similară cu Hero7 Black: filmezi o oră 4K la 60 FPS cu stabilizare activată. Autonomia totală depinde, de fapt, de cât de mult trebuie stabilizat, și o poți crește dacă filmezi, de exemplu, de pe un trepied și alegi să dezactivezi stabilizarea, că n-ai nevoie de ea. De asemenea, autonomia este mai mare dacă pornești și oprești înregistrări mici și dese direct din butonul Record (care activează cameră și pornește înregistrarea pe o setare default, iar la o altă apăsare dă stop și off), nu dacă apeși întâi On și apoi Record. Probabil contează ce se inițializează prin cameră.
Vă recomand să cumpărați pachetul de baterie suplimentară plus încărcător de două baterii, care-i foarte util. Puteți încărca una sau două baterii pe USB-C, e foarte mișto.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
GoPro Hero8 este o cameră bună și chiar nu am ceva serios să-i reproșez. Este cea mai bună cameră produsă de GoPro până acum și chiar dacă unele îmbunătățiri sunt minime față de generația anterioară, asta este doar pentru că și Hero7 a fost un model excelent. Stabilizarea este mult peste orice altceva de pe piață, filmează bine atât 4K cât și slow motion, vine și cu restul funcțiilor interesante precum timewarp sau night time lapse.
Dacă aveți Hero7 Black, probabil că nu merită upgrade-ul decât dacă îl puteți face pentru o sumă mică de bani sau dacă sunteți un profesionist în creare de conținut video și fiecare punct în plus la eficientă contează pentru voi.
Dacă nu aveți însă o cameră de acțiune și vă doriți una, luați Hero8. Este o schimbare de direcție pentru GoPro prin această structură cu accesoriile “mods”, pe când linia de produse ce s-a terminat cu Hero7 nu mai reprezintă o investiție bună, având în vedere că accesoriile viitoare vor fi gândite pentu Hero8 și următoarele.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
26/11/2019 la 7:59 AM
“e mai ieftin evolio și e la fel de bun”
© nwradu
vali(Citează)
26/11/2019 la 8:11 AM
Alți ani, alte generații de camere. De la Hero7 cu Hypersmooth, GoPro s-a dus în altă clasă. Până în punctul acela, pierde teren în fața celor ieftine.
nwradu(Citează)
26/11/2019 la 8:22 AM
Splendit pe lumina naturala, naspica noaptea. La banii astia, parca te astepti la mai bine pe filmarea de noapte, dar pana la urma este o camera de actiune si cum actiunea se intampla cam toata pe zi, e ok.
the_real_blue(Citează)
26/11/2019 la 8:48 AM
sigur se gaseste vreun destept care zice ca el asteapta gopro 9, desi e cu multe generatii in urma sau nu are nici un gopro acum.
altfel misto filmarea pe dale, iti dai seama ca strainii nu au putut face asa demo ca ei nu au piatra cubica.
Mihai(Citează)
26/11/2019 la 10:14 AM
Nu-mi dau seama daca glumesti sau nu, dar sa stii ca piatra cubica nu e inventie romaneasca si nici nu detinem exclusivitate de folosire în sec. 21.
alunelu(Citează)
26/11/2019 la 4:41 PM
“ei nu au piatra cubica”
Ehei, tin minte niste trasee de 75km cu bicicleta, care se terminau cu o portiune de 1 km piatra cubica, in apropierea orasului. Senzatia, cu sa Brooks nerodata si pantaloni ieftini de Lidl cu padding subtire, e inegalabila.
Giani Mucea(Citează)
26/11/2019 la 11:33 PM
Prezent! Eu sunt ăla! Go pro 4 am, dar sincer nu văd de ce l-aș schimba cu ăsta nou, mai ales când mă uit ce prost filmează noaptea. De altfel un telefon de top suplinește în mare parte nevoia de GoPro așa că nu prea l-am mai cărat după mine.
Gabi(Citează)