un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Review: camera de supraveghere D-Link DCS-P6000LH cu înregistrare în cloud

1 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Odată cu routerul D-Link DIR-2660 am primit la review și o cameră video D-Link DCS-P6000LH, care-i foarte micuță și înregistrează totul direct în cloud, având chiar și o mică integrare cu Google Assistant. Camera este mult mai bună decât modelul DCS-D8000LH testat acum doi ani, acest P6000 fiind mult mai stabil și bine integrat în aplicația mydlink de telefon.

Specificații D-Link DIR-P6000LH:

  • senzor de 1 megapixeli, înregistrare 1280 x 720 pixeli la 30 fps
  • obiectiv F/2.4, unghi de înregistrare de 120 grade
  • iluminare pe timp de noapte cu LED infraroșu
  • înregistrare la detecție de mișcare și detecție de sunet, direct în cloud (gratuit sau per-pay) prin conectivitate wifi
  • integrare cu Google Assistant și Amazon Alexa
  • dimensiune 3,8 x 9,2 cm, greutate 58 grame, alimentare microUSB

Preț: 260 de lei la PC Garage și evoMAG.

CUM ARATĂ CAMERA

Modelul DCS-P6000LH primit de mine este negru și de dimensiuni foarte mici, fiind un cilindru de sub 4 cm în diametru și sub 10 cm înălțime. Camera este deci ușor de poziționat undeva pe mobilier sau pe podea și poate fi și “ascunsă” printre cărți sau alte obiecte pentru a nu deranja vizual.

Obiectivul ei este cam la jumătatea carcasei. Deasupra acestuia se află un LED IR pentru iluminare în noapte, acest LED aruncând o lumină în infraroșu invizibilă ochilor umani, dar pe baza căreia camera vede foarte bine, dar în alb-negru, în beznă totală.

În bază se află un mic buton de resetare. Conectorul de alimentare este pe spate față de obiectiv, îngropat în cameră, și este un microUSB. Alimentatorul camerei scoate la ieșire 5 volți cu 1 amper și cel mai probabil camera poate fi alimentată și de la alte surse similare.

Instalarea este extraordinar de simplă. Instalați în telefon aplicația mydlink și folosiți-o pentru a scana codul QR de pe baza camerei sau de pe  cartonașul găsit în cutia acesteia. Telefonul va dialoga apoi cu camera video, îi vei putea spune parole de la wireless-ul casei pentru conectivitate ulterioară și o puteți configura cu un nume și restul setărilor uzuale.

CUM ÎNREGISTREAZĂ

Obiectivul lui D-Link DCS-P6000LH are un unghi în diagonală de 120 de grade. Eu am montat-o în sufragerie, unde de la o distanță de 3 metri filma întreaga lungime de 5 metri a camerei, dintr-un perete în altul. În altă zi am pus-o pe hol și unghiul îmi permitea să văd o bucată din hol și interiorul unei alte camere.

Înregistrarea se face la rezoluție 1280 x 720 pixeli în format mp4. Calitatea este bună pentru un senzor așa mic, după cum puteți vedea în clipul de mai jos:

Susține-mă cu un Subscribe:

Mi-a plăcut puterea iluminatorului IR pentru timp de noapte, care nu doar că iluminează o cameră mare, dar o face și într-un mod uniform, astfel încât nu arde anumite zone în timp ce altele rămân în beznă.

Camera are microfon și poate înregistra și sunetul, desigur.

Înregistrarea se face direct în cloud și nu este continuă, ci se înregistrează doar la detecție de mișcare sau de sunet. Pentru detecția de mișcare poți selecta zonele de declanșare, ca poate nu vrei ca ce se vede prin fereastră să declanșeze camera, iar pentru sunet poți regla pragul de zgomot peste care pornește înregistrarea.

Camera nu are card microSD, după cum spuneam. La apariția unui eveniment, primiți pe telefon o notificare de la aplicația mydlink și puteți intra să vedeți înregistrările sau ce vede camera în timp real, moment când poți face fotografii și clipuri video cu înregistrare direct în telefon.

Înregistrarea numai în cloud poate fi și un avantaj. De exemplu, dacă intră un hoț în casă și vă fură cardul microSD din cameră (sau direct camera) ați rămas fără înregistrări, dar așa ele sunt direct transmise în cloud. Pe de alta parte, lipsește opțiunea de înregistrare permanentă, chiar dacă nu se mișcă sau nu se aude nimic în cameră, care de obicei se face pe o memorie fixă.

Planul gratuit de înregistrare în cloud include maxim 3 camere video și păstrează înregistrările acolo timp de 24 de ore. Eu pe acesta l-am folosit și mi se pare suficient pentru scenarii de genul:

  • au ajuns sau nu copiii acasă
  • ce face bona în lipsa ta
  • ce fac animalele în lipsa ta
  • este totul în regulă în casă sau nu

În fond, primești notificare pe telefon dacă se detectează mișcare sau sunet și ai până la ora 24 a zilei ca să vezi din cloud respectivul eveniment și să descarci imaginile în telefon.

Dacă vreți ca înregistrările să rămână în cloud mai multe zile, trebuie să plătiți un abonament. Pentru 3 zile, de exemplu, costă 2,5 euro/lună sau 25 euro/an. Personal cred că planul gratuit este suficient pentru 90% dintre oameni și scenarii de utilizare. Singura problemă a planului gratuit este că nu sunt 24 de ore din momentul filmării, adică nu este un sistem first in, first out cu ștergele după 24 de ore, ci din câte îmi dau seama toate înregistrările dintr-o zi sunt șterse la ora 24 în noapte și se pornește de pe curat.

APLICAȚIA DE TELEFON MYDLINK

Aplicația își face bine treaba. Camera este ușor de instalat și configurat, ba chiar poți regla niște shortcut-uri pentru a porni direct înregistrarea în telefon sau anumite contacte în caz de urgență. Poți regla și scenarii, dar cel default (în caz de mișcare, trimite notificare push) este de obicei suficient și nu lasă mult loc pentru alte setări.

Ecranul principal al camerei îți permite să vezi imagini live de pe aceasta, activând sau nu și sunetul. Poți face fotografii sau poți înregistra direct în telefon un clip mp4 atunci când te uiți live.

Poți accesa oricând și evenimentele înregistrate automat de cameră în acea zi. Le vezi cronologic și dacă au fost declanșate de mișcare sau de sunet, iar o apăsare de buton îți arată clipul din acel moment. Clipurile au lungimi diferite, în funcție de cât de multe a durat respectivul eveniment, și pot fi salvate imediat în telefon pentru a le păstra local.

Întreg cloud-ul mi s-a părut că se mișcă foarte bine, n-am avut probleme de conectivitate, iar așteptările între comenzi sunt minime spre zero. Nimic de reproșat la acest aspect. Mai multe, D-Link a îmbunătățit codecul video folosit, iar acum fișierele rulează fără probleme pe telefon sau în PC, în timp ce modelul DCS-D8000 testat anterior era ceva mai… sensibil la acest aspect.

Camera are și integrare cu Google Home. Serviciul mydlink smart apare în lista Google, iar camera video poate fi alocată unei camere și accesată prin Google Home. Dacă ai și televizor conectat la Google Home (de exemplu prin Chromecast sau pentru că suportă nativ televizorul această funcție), poți da și comenzi de genul “ok google, show my camera on my tv”.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Dimensiuni mici, nu deranjează vizual.
  • Răspunde bine la detecție de mișcare și sunet.
  • Aplicație și cloud ușor de utilizat.
  • Înregistrările stau în cloud până la ora 24, nu 24 de ore din momentul fiecărei înregistrări, în cazul planului gratuit.

CONCLUZIE

D-Link DCS-P6000LH este o cameră micuță și ieftină, ușor de montat și configurat pentru cazurile când plecați câteva zile de acasă și vreti să vedeți de la distanță că este totul în regulă, când vreți o alertă pe telefon de fiecare dată când se deschide ușa (și apoi să puteți vedea în imagini cine a intrat în casă) sau ca să supravegheați dacă animalele de casă sau copiii nu fac vreo prostie.

Treaba asta o face cu brio, fără aspecte negative în acest sens.

Preț: 260 de lei la PC Garage și evoMAG.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Pare interesanta. Cu toate astea eu am pus ochii pe un Wyze Cam Pan. Pretul este imbatabil, review-urile sunt extrem de bune, stocare microSD si Clould (dupa un event, are un cooldown de 5 min, asta ar fi un dezavantaj) si doar 15fps.

    Cu toate astea, inregistreaza FullHD, IR este extrem de bun si Pan-ul poate acoperi un spatiu mult mai mare.

    Poate vin cu un Guest-Review daca imi permiti, atunci cand va ajunge la mine :-)

      (Citează)

  2. Am si eu una, nu asa de performanta si stocheaza pe card intr-un format h264 de mi-am blestemat zilele incercand sa le vad.

      (Citează)

  3. Off topic: Radu, când reiei clipurile video cu Matilda despre subiectele săptămânii, etc. ?

      (Citează)

  4. Un hot deștept taie curentul sau netul.
    Deci sa nu o ardem cu sentimentul asta fals de securitate la 200 lei.

      (Citează)

    • Există soluții ptr situația asta inclusiv cu alertă pe telefon. E ceva basic cam la toate sistemele de supraveghere. Dar raportat doar la această cameră da ai dreptate.

        (Citează)

    • @Mihai – folosesc DCS-8000LH si am notificare la internet / curent cazut. Decat nimic mai bine si o camera de 200 lei.

        (Citează)

    • La blocurile noi nu merge asa usor. Exista o camera speciala unde vin fibrele prin netcity din canal si mufele de retea cu fiecare apartament. Nu are acces oricine acolo. Oricum la camera asta accesul la net e cea mai mica problema, daca vi acasa la 12 noaptea si gasesti apartamentul ravasit nu te ajuta cu nimic.

        (Citează)

  5. Ce vulnerabilitati are ?

      (Citează)

  6. Am experienta a 3 camere de la d-link (942l, 5020l, 8300lh) si nu voi mai continua cu dlink (primele doua achizitionate de mine de vreo 4-5 ani, ultima primita cadou). intre timp 5020 a cedat, fie-i tarana usoara. Inainte de optiunea cloud-ului exista si optiunea ftp a inregistrarii la distanta, nu doar pe cardul SD (daca are camera optiunea respectiva, desigur). Au scos-o, desi dpdv tehnic nu-i incurca cu nimic. Caliatea imaginii e mediocra, luasem 5020l (pseudo ptz) pt a putea supraveghea locul de parcare. Calitatea era execrabila, nicio sansa sa identifici o persoana sau nr unei masini de la 15-20 m. Nu comparam mere cu pere dar cand stii ca productia unei camere de telefon la apple e 40 de euro, incluzand miniaturizarea, constati ca dlink a cam amanat-o cu imbunatatirea calitatii imaginii. Salut integrarea in Google Home, poate se gandesc si la SmartThings de la Samsung.

      (Citează)

    • In principiu, poti integra D-Linkurile si cu SmartThings, folosesc de multa vreme asa ceva. Trebuie doar sa folosesti diferite handlere si poti rezolva.

      E simpatica integrarea cu Google Home, mai ales in cazul in care ai Google Home Hub-uri prin casa.

        (Citează)

    • @zetanu
      zi-mi si mie te rog de unde ai cumparat smartthings ca sa mearga in Romania, ce senzori folosesti (ex Fibaro merg?) si ce parere ai despre el, ca eu nu sunt decis, cel mai mult ma deranjeaza ca nu functioneaza fara internet
      multam

        (Citează)

  7. Se uita chinezii la tine în pușca goala după ce faci dush.
    Esti mulțumit?

    me:
    Ce vulnerabilitati are ?

      (Citează)

  8. Ar fi fost misto sa stocheze in Google Drive. Chiar, sunt camere care stiu sa faca asta?

      (Citează)

  9. Mihai:
    Se uita chinezii la tine în pușca goala după ce faci dush.
    Esti mulțumit?

    Adica el face dus imbracat? Abia dupa dus este gol? :))

      (Citează)

    • Asta ar fi ultima problema, dar sa te vezi pe pornhub si sa mai faca altii si bani dupa urma ta…e chiar nasol :D

        (Citează)

  10. Mihai:
    Un hot deștept taie curentul sau netul.
    Deci sa nu o ardem cu sentimentul asta fals de securitate la 200 lei.

    Pana mea, la blocurile vechi iti desface siguranta de pe palier…pla curent, pla net. dupa daca are si o lanterna si esti acasa te si freaca un pic pe intuneric cu camera oprita :))

      (Citează)

  11. Doru Vlad:
    Există soluții ptr situația asta inclusiv cu alertă pe telefon. E ceva basic cam la toate sistemele de supraveghere. Dar raportat doar la această cameră da ai dreptate.

    Ce soluții?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus