►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 15 noiembrie 2019
Dacă vreți pantofi sau ghete, uitați-vă pe reducerile de la Tezyo (p) »
15 Nov 2019 ·
Am dat 4 comenzi la eMAG. La trei dintre ele am avut probleme la plata cu cardul, adică îmi cerea codul CVV (deși cardul era salvat și tocmai a mers cu succes cu un minut înainte la prima comandă) și după ce introduceam acest cod, nu se întâmpla nimic. Comanda era înregistrată, dar cu plata incertă.
După vreo oră, comenzile au trecut în status “plata eșuată, reîncarcă”. Am reîncercat: la una tot n-a mers, la alta da. Până la urmă le dau de cap, iar produsele sunt oricum rezervate pentru mine.
Am întrebat pe Facebook și foarte mulți oameni au pățit exact ca mine.
Dar de unde vin probleme? Uitați un comunicat primit de la PayU:
Primele ore ale diminetii au inceput cu stangul pe zona de plati online. Inca de la startul evenimentului (7:30), numarul de tranzactii pe minut a ajuns la aproximativ 2.000, atingand un numar record in ultimii 5 ani. Volumul mare de tranzactii a determinat ca timpul de autorizare a unei plati in conexiunile cu banca sa depaseasca cu mult media de 15 secunde. Pentru a proteja platforma tehnica pe tot parcursul zilei si a permite cat mai multor clienti sa cumpere online in siguranta, pana la primirea autorizarii bancilor, PayU a limitat numarul de plati acceptate la 70% din total. Astfel, 30% dintre clientii care au platit online prin PayU nu au putut efectua plata. Clientii care au plasat comenzi si nu au putut sa le plateasca online sunt informati ca nu au pierdut comanda initiala: acestia vor primi pe email un link de plata prin care vor putea sa achite comanda deja plasata.
Așa se încurajează plata cu cardul? Limitând acceptarea lor și deci provocând intenționat eșuarea plăților pentru 30% dintre clienți? Sunt foarte dezamăgit.
Eu o să plătesc cu cardul în continuare, că nu-mi place să aștept curierii cu cash și să numărăm restul și să “n-ai cumva 2 lei?”, însă nu văd cum aș mai putea încuraja și pe alții să facă la fel, așa că nu voi mai insista pe acest aspect. Plătiți ramburs, dacă vreți. Poate în viitor vor reuși să rezolve problemele și să facă sistemul funcțional chiar și cu 2.000 de tranzacții per minut!
Și nu, faptul că se va rezolva cumva nu mă încântă. Am trei comenzi dublate, trebuie să fiu atent unde reușește după reîncercări plata și să le anulez pe celelalte, mai am de luat niște produse mărunte acum și mă pregătesc de aceleași probleme. Bătaie de cap inutilă, în loc să-mi văd de ale mele.
Între timp, eMAG e în target, are peste 41% dintre comenzi “plătite” cu cardul, dar probabil o parte dintre ele puse pe “plată eșuată”.
Update 11:06: problemele au fost rezolvate. Am plătit alte două comenzi cu cardul fără probleme, dar ce s-a întâmplat tot rămâne ca un reminder că nu te mai lovești de probleme cu numerarul, dar poți da de altele software.
,,Black Friday e un eveniment de amploare in fiecare an si mereu surprinzator. Toata situatia din online s-a remediat deja de la primele ore ale diminetii. Incurajam toti consumatorii sa aiba in continuare incredere sa cumpere si sa plateasca online.” a declarat Florinel Chis, Presedintele Asociatiei Romane a Magazinelor Online
,,Platforma de plati PayU este 100% functionala si in medie se inregistreaza cu succes peste 700 de plati cu cardul pe minut. Este ziua cu cele mai multe reduceri din an, incurajam clientii sa plateasca online, cea mai simpla si sigura modalitate de plata. Toate comenzile plasate de dimineata au fost inregistrate cu succes si clientii vor primi un nou link pe email prin care vor putea finaliza plata.” a declarat Marius Costin, Country Manager PayU Romania.
« Știri despre tehnologie – 15 noiembrie 2019
Dacă vreți pantofi sau ghete, uitați-vă pe reducerile de la Tezyo (p) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
55 comentarii
15/11/2019 la 9:42 AM
Mizerabila chestie.
Pyro(Citează)
15/11/2019 la 9:46 AM
Pai nu se laudau chiar astia de la payu ca sunt super pregatiti inainte de BF?!
Kopa_Kopan(Citează)
15/11/2019 la 10:03 AM
Au facut o romaneasca 😂
In loc sa investeasca in modernizare si upgrade la sisteme, ei taie accesul 🤣
ionica(Citează)
15/11/2019 la 11:05 AM
Probabil ăia ce lucrează la PayU se plâng și dau de ceasul morții pe Facebook când sistemele informatice ale statului nu funcționează. Dar pentru ei 33 tranzacții pe secundă e ceva monstruos de mult (2000 tranzacții pe minut)
Iulian(Citează)
15/11/2019 la 9:49 AM
Am patit si eu la fel. 3 comenzi, prima reusita, urmatoarele 2 plati ratate. La o comanda am primit link de plata dupa o ora si ceva si am reusit sa platesc. Urmeaza si cea de -a treia.
Jean(Citează)
15/11/2019 la 9:50 AM
Stupida chestia cu codul CVV. Am cardul salvat la Amazon si trebuie doar sa apas be Buy Now.
Giani Mucea(Citează)
15/11/2019 la 10:08 AM
amazon are patent pe chestia asta
https://en.wikipedia.org/wiki/1-Click
cici(Citează)
15/11/2019 la 9:51 AM
Pai mai bine limitezi decat sa-ti crape platforma. Pur si simplu sistemul informatic nu sporta volumul tranzactiilor. Vad ca se plang de comunicatrea cu banca. E posibil ca si sistemul bancii sa mearga mai greoi.
Alin(Citează)
15/11/2019 la 9:58 AM
Mi s-a intamplat, am intrat dupa 30 min si am reincercat plata si a mers. Mai bine decat sa nu mearga deloc *cough* Vodafone
Geo(Citează)
15/11/2019 la 10:07 AM
Păi și când curierul îți aduce coletul cu câteva zile mai devreme pentru plata ramburs, decât la plata cu cardul, cum rămâne?
Gigel dubistul primește comision din încasările cash, plus că știe că mai primește un ciubuc de la client.
Și atunci nu are interesul să aducă coletele plătite cu cardul prima dată.
Și atunci de ce aș plăti cu cardul, când ies în pierdere?
Să stau să mă rog pe banii mei? Colet întârziat, colet nelivrat, colet distrus, colet livrat la dracu?
A venit pachetul, l-am văzut, l-am plătit.
Sunt de acord cu ce zici tu. Ai dreptate.
Dar realitatea din teren este diferită decât teoria.
Explică-mi mie, care am plătit cu cardul și mi-am furat-o, să nu plătesc ramburs. Chiar și pentru ăia 2.5 lei.
Mulțumesc pentru răspuns.
Ionut M(Citează)
15/11/2019 la 11:16 AM
Nu înțelegi frate ca e mai comod cu cardul, ce e asa greu. Comoditatea bate tot, orice pentru cat mai multă comoditate. Ce contează sa ai libertate in a dispune cum vrei tu de banii tăi, cash ul sa dispară, sa se plătească si sa avem bani doar pe card, doar e mai comod. Plus ca nu mai stai sa ii dai 2 lei curierului, la 15 pachete strângi bani de un hamburger
pmk(Citează)
15/11/2019 la 11:57 AM
Eu platesc cu cardul pentru ca e mai sigur si mai convenabil. Cel putin aici.
Ca idee, am 3 variante: plata cu cardul de debit, plata cu cardul de credit si plata dupa livrare. Plata la livrare nu exista, curierul nu incaseaza bani.
Plata cu cardul de debit (iDeal) o folosesc in mod normal, pentru cumparaturi locale. E convenabila ca pot sa platesc direct cu telefonul, fara altceva decat amprenta. E cea mai nesigura – daca ai o problema te certi cu vanzatorul. Am avut o singura data o problema cu un colet nelivrat timp de 2 luni, care s-a rezolvat doar dupa amenintari cu review-uri negative. Dar aia erau belgieni asa ca ii inteleg.
Plata cu cardul de credit o fac in general la Amazon (si Bol parca). E convenabil pentru ca apas un singur buton si gata. E cea mai sigura varianta – produsele sunt asigurate si daca e vreo problema ma adresez direct bancii.
Plata dupa o fac daca nu pot iDeal si mi-e lene. Practic transfer munca pentru peste cateva saptamani, ca tot va trebui sa intru in cont si sa fac o plata.
In general, orice metoda as folosi, livrarea e la fel. Adica nu prea depinde de metoda, depinde de seriozitatea vanzatorului.
Pentru gigelul sarcastic de mai sus: de ce nu poti dispune cum vrei tu de banii tai daca folosesti cardul?
Giani Mucea(Citează)
15/11/2019 la 4:15 PM
Are adevarat ce a scris Ionut M. Daca platesti cu cardul sunt sanse foarte mari sa primesti mai tarziu coletul decat daca ai plati ramburs. Si eu platesc ramburs de fiecare data cand comand online.
gigi(Citează)
15/11/2019 la 4:17 PM
Cash is king. Mai ales in Romania.
gigi(Citează)
15/11/2019 la 10:28 AM
Plata cu cardul la curier. Asa scapam de toate problemele. Vrei sa platesti cash platesti o taxa de 5 lei in plus.
Alin(Citează)
15/11/2019 la 10:30 AM
Patentul a expirat demult…
Florin(Citează)
15/11/2019 la 10:35 AM
Mai bine ziceau: “Frate, ți-am înregistrat comanda, stai liniștit, produsul e al tău. Îți trimitem mai târziu un link să plătești. Încă o dată: NU TE PANICA. Produsul e al tău.”
Era mai cool. Nici nu trebuiau să explice de ce.
Chiar, poate face dl Stanciu o conferință după asta să ne explice de ce.
PS: Oare și ăla de-a luat Ferrariul a avut probleme la plata cu cardul? :D :D :D
Adrian(Citează)
15/11/2019 la 10:45 AM
Cateva chestii de mentionat:
1.Orice procesator de plati, depinde de banca el fiind un intermediar. In functie de cum sunt contractele facute, procesatorul poate plati el niste oale sparte.
2.Poti sa faci sistemul cel mai smecher din lume, daca banca iti refuza platile una dupa alta, sistemul tau indirect e afectat. Din cauze diverse, banuiesc ca au implementat o politica simpla avem x tranzactii esuate in y minute, hai sa punem o pauza la treaba(refuzam tranzactia) ca sa nu o dam in altele. Daca chestia asta s-a intamplat si banuiesc ca s-a intamplat, emagul ar trebui sa aibe o politica clara implementata in sistemul lor pentru aceste nefericite evenimente(si aici e o alta discutie). De asemenea, ar fi intresant sa aflam despre banca e vorba.
La ora actuala sistemele de core banking din lumea actuala sunt niste sisteme ce nu au tinut pasul cu lumea actuala si din diverse cauze mai sunt probleme.
Asdad2005(Citează)
15/11/2019 la 11:24 AM
Rusine, Black Friday!
Giovani(Citează)
15/11/2019 la 11:33 AM
E vina ta, Radu, i-ai invatat pe oameni cum sa se pregateasca din timp asa ca acum dau toti comenzi in primele minute si blocheaza sistemul :)
Au fost probleme si aseara, pe la 12, la PCGarage, nu se incarca pagina procesatorului de plati. S-a rezolvat dupa vreo juma de ora
mihai(Citează)
15/11/2019 la 11:57 AM
Am dat aceeasi comanda de 3 ori din cauza asta. 2 carduri diferite. Pana la urma la a treia am primit aceeasi eroare de CVV, am lasat-o asa, si mi-a venit dupa vreo 30 min mailul de plata acceptata.
Respect pentru emag, site-ul a mers impecabil: intrat in favorite, pus produsul in cos, finalizat comanda, intrat in lista comenzi, anulat (nu ma lasa sa dau de 2 ori aceeasi comanda), intrat in favorite…. x3
Toate astea in mai putin de 5 minute, pe la 7:30
Sorin(Citează)
15/11/2019 la 12:02 PM
Am pățit și eu. Am încercat de 3 ori fără succes iar după câteva secunde am primit sms cum ca s-a făcut plata, platforma online îmi dădea eroare in continuare. Noroc cu sms-ul ca am avut confirmarea platii 😁😁
Liviu(Citează)
15/11/2019 la 12:12 PM
Cash is king.
Păcat că în mentalitatea noastră avariată, de comunistarzi, a fost & este în continuare o spălătură pe creiere să urăști banii fiindcă așa e ‘trendi’ (pe nicăieri).
Au dreptate vesticii când ne-au descris (la perfecție) că, dacă privești banii (avuția) ca pe o rușine sau să te ferești de ei, înseamnă că ești un medievalist/fundamentalist. Dacă urăști banii (să-i vezi, să-i numeri) înseamnă că ești comunist.
Românii vor rămâne în perpetuitate o gloată, o masă de oameni avariați.
Dim(Citează)
15/11/2019 la 12:43 PM
Faptul ca nu iti plac bancnotele nu inseamna ca nu iti plac banii. Inseamna doar ca nu iti place sa cari hartii dupa tine si sa stai cu o buca mai sus decat cealalta.
Plm, lumea in care Scrooge McDuck sare intr-o piscina plina cu aur e fantezie. Crezi ca Bezos are un seif plin cu dolari? Crezi ca se duce acolo in fiecare seara sa ii numere? Si daca nu, crezi ca e comunist?
Giani Mucea(Citează)
15/11/2019 la 1:30 PM
Expresia asta se refera de fapt la altceva.
Cash is king is a slang term reflecting the belief that money (cash) is more valuable than any other form of investment tool. This phrase is typically used when prices in the securities market are high, and investors decide to save their cash for when prices are cheaper.
nashu_mare(Citează)
15/11/2019 la 12:24 PM
+1
de ce nu e posibil??
gabi(Citează)
15/11/2019 la 12:32 PM
Tocmai ce am vazut ca emag cere 2.5 lei daca vrei sa platesti cash sau card la ei la showroom. Au luat-o razna si astia…
Alex(Citează)
15/11/2019 la 12:34 PM
Reclamatie la OPC si/sau ANPC
Gaelex(Citează)
15/11/2019 la 1:48 PM
Tu ai un fix.
alunelu(Citează)
16/11/2019 la 10:14 AM
Da, cu oamenii care se plang pe fb si e bloguri in loc sa dea un mail sa faca o plangere.
Gaelex(Citează)
15/11/2019 la 1:49 PM
Da cand se interzice cash ul ca sa fiti voi ăștia comozi liniștiți cum mai dispui de ei asa cum vrei tu ? Drumul către momentul acela il pavati voi cu comoditatea asta ignorantă. Btw, să știi că poti sa comanzi cu telefonul si fara sa plătești cu cardul, tot 3 butoane apeși.
pmk(Citează)
15/11/2019 la 1:57 PM
Mda, plictiseste-i cu discursul asta si pe cei la la apple, facebook, google, etc nu au săracii decât câteva sute de miliarde cash, fiecare. Explică-le cat sunt de proști. După aia imagineaza-ti daca poti cum ar fi ca dintr-un motiv sau altul sa iti fie blocat accesul la suma din cont vs suma din cont sa fie cash. Sau sa iti usa bani din cont statul pentru niște bail outs fără ca tu să poti face ceva. Vezi cipru .Cred ca nu puteți să faceți diferenta intre ceva de care dispuneti voi direct vs ceva administrat de altul de care dispuneti dupa regulile administratorului. Putem si noi sa vedem mai mult de un pas inainte ?
pmk(Citează)
15/11/2019 la 2:05 PM
LooooooooL!
Au cash, adica nu au banii blocati in actiuni, terenuri sau alte obligatiuni. Tot in conturi ii tin.
nashu_mare(Citează)
15/11/2019 la 2:09 PM
@pmk: dude, când zice pe la americani de “avere în cash”, nu înseamnă bani la saltea, ci în cont, spre deosebire de proprietăți, acțiuni, obligațiuni șamd.
Am fost în SUA 3 săptămâni, am plătit cash de 5 ori. Sunt localuri unde nici nu mai acceptă cash. Vorba domnului Mucea, crezi că Bezos are banii în seif și scoate de acolo 200 de dolari când își duce copiii la parcul de distracție?
nwradu(Citează)
15/11/2019 la 2:13 PM
E de la sine inteles ca angajatii google merg la casierie la doamna Cati la sfarsitul fiecarei luni pentru decont. Iar doamna Cati intra in seif si scoate niste pungi cu bancnote si monede. Pungi mari, bineinteles.
nashu_mare(Citează)
15/11/2019 la 2:59 PM
“Domnul Mucea” e probabil cea mai politicoasa intepatura. Kudos. Dar nu’s chiar asa batran si “domnu” imi zic doar la hotel, ca sunt obligati.
Despre faza cu cash, chestia aia cu google, fb etc care au toti banii cash e imposibila. Exista aproximativ 1500B dolari in circulatie in toata lumea. Doar Apple are 250B. Daca aduni de la primele 50 de corporatii nu mai ramane nici un dolar si pentru tine, sa umpli ciorapul sau sa iti iei o guma.
Also, daca dupa tine cash inseamna bancnote, ce semnificatie are expresia “suma din cont sa fie cash”? Mi-e si frica sa intreb, dar ce crezi tu ca e un cont? Prescurtarea de la container?
In final, imi pare rau sa iti stric imaginea despre viata dar nici de bancnote nu dispui cum vrei, fara administrator. Ce faci daca maine statul zice “hartia de 100 de lei nu mai are nici o valoare din momentul asta”?
Giani Mucea(Citează)
15/11/2019 la 2:26 PM
Am ratat niste produse tocmai din cauza asta; Nu a mers plata cu cardul, nu ma lasa sa anulez comanda, iar la o alta comanda imi spunea ca e “comanda dublata” si anula instant.
Andrei M(Citează)
15/11/2019 la 2:54 PM
degeaba va luati de payu, problema e in gradina romcard, ala a picat
zup(Citează)
15/11/2019 la 2:55 PM
Ce treaba are penibilitatea de ex cu bezos cu 200 de dolari in discutia asta in care eu am zis ca din cauza comoditatii o sa ajungem sa avem cash ul interzis si nu vom mai putea dispune de proprii bani asa cum vrem noi. De ce e automat bine ca in usa erau locuri unde puteai plati doar cash ?
De ce trebuie să existe un intermediar intre mine si banii mei.
In economics, cash (/kæʃ/ (About this soundlisten) kash,[1] or /ˈkeɪʃ/ kaysh in AuE[2]) is money in the physical form of currency, such as banknotes and coins. In bookkeeping and finance, cash is current assets comprising currency or currency equivalents that can be accessed immediately or near-immediately (as in the case of money market accounts). Cash is seen either as a reserve for payments, in case of a structural or incidental negative cash flow or as a way to avoid a downturn on financial markets.
As a way to avoid a downturn on financial markets. Acum ce înțelegere fiecare de aici e treaba lui, eu inteleg ca daca ai cash esti mai protejat in caz de crize sau scăderi in piata financiară.
Mai departe, in economie, cand te referi la cash te referi la forma fizica a monedei respective, pe care o poti accesa imediat, fara intermediari. Banii care ii ai in cont nu sunt cash lol, sunt bani in cont. Cand ii scoți si ii ai in mana sunt cash. Asa ca daca ai 100 milioane euro in banca nu se cheama ca ai 100 milioane cash.
Deci in viata reala, cand ziceam cash vorbim despre moneda fizică de care putem dispune, fizic, imediat.
pmk(Citează)
15/11/2019 la 3:01 PM
Bun si Apple are 250 miliarde cash. Tu crezi ca are banii aia intr-o camera, in bancnote de 100?
Giani Mucea(Citează)
15/11/2019 la 3:09 PM
Sa presupunem ca ii are. Si sa zicem ca vrea sa cumpere maine o parte din Samsung care ar costa 200 miliarde. Cam cat ar dura respectiva tranzactie?
nashu_mare(Citează)
15/11/2019 la 3:10 PM
Asta pentru ca te-ai referit la valorificarea imediata.
nashu_mare(Citează)
15/11/2019 la 6:10 PM
Iei cu copy-paste si nu pricepi ce scrie acolo. Am facut cu bold, sa iti sara in ochi. Cuvantul “account” ce iti spune? Dar expresia “cash flow”? Se refera cumva numai la banii care circula pe la casierie? LOL.
Ce intelegi tu din fraza: “Then IBM blew it out of the water with its $34 billion all-cash acquisition of open-source powerhouse Red Hat, taking the title of biggest software M&A deal of all-time in the process.” Ca s-a apucat casiera de la IBM sa numere bancnote?
alunelu(Citează)
15/11/2019 la 6:21 PM
@alunelu:
Ce, nu ai vazut imaginile alea cu containere de bani dinspre IBM spre proprietarii Red Hat? Ai vazut si problemele pe care le au aia acum, nu? Ca seiful lui Scrooge McDuck tot la IBM a ramas si acum stau banii aia in ploaie si vant.
nashu_mare(Citează)
15/11/2019 la 7:06 PM
@nashu_mare: Acum țin banii în pălăria roșie. Că doar Red Hat aia înseamnă.
alunelu(Citează)
15/11/2019 la 3:20 PM
Dupa atatea erori la plata cu cardul (CVV-ul mamii lui) Am sunat la emag si le am zis s aimi modifice in sistem si sa puna plata la livrare, ma saturasem deja de incercari esuate.
eBogdan(Citează)
15/11/2019 la 3:56 PM
Cum e declaratia aia cu „platforma a functionat 100% …pentru 70% din plati”.
Eu mi-am anulat initial comanda esuata, apoi am refacut-o, sa imi dea aceeasi eroare. As fi anulat-o si a doua oara, dar iesise produsul din stoc, asa ca am asteptat cuminte.
Ma intreb cat de umflate sunt in acest caz statisticile acelea publice.
Claudiu(Citează)
16/11/2019 la 3:58 AM
Se numește incompetenta.
Chestie pt care gen ai zbura instant dintr o firma, nu sa se perpetueze belirea de menta.
Mihai(Citează)
16/11/2019 la 3:59 AM
In Europa se pare ca nu.
Dusmanul(Citează)
16/11/2019 la 9:00 AM
Incredibil asa ceva
Din ce in ce mai complicat sa supravietuim in ziua de azi
Doru(Citează)
16/11/2019 la 1:24 PM
Greu cand trebuie să explici cuvant cu cuvant. “Suma din cont sa fie cash” in contextul a ce am scris inseamna ca, nu e mai bine sa ai tu cash in mana, la saltea, în dulap, decât aceeași sumă in cont unde nu ai control direct asupra ei ? Cand iti umbla statul la conturi ca sa acopere bail outs nu crezi ca te-ai simti mai bine daca banii aia, în loc să fie in cont si sa aiba statul cum sa ajunga la ei, ar fi la tine in cămară ? Cunoașteți cazul cipru ? Hai ca un search pe google ar ajuta. Sa cititi despre cat de bine e să ai bani in conturi ca șmecherii, ce iti trebuie tie un buzunar mai mare decat altul sa stai strâmb la masa. Ca va si vad cu cate 20000 lei in bancnote de 10 lei in buzunar, ca evident doar asa poti purta cash. Omul șmecher si modern nu se mai murdareste pe mâini cu banii, el ii are in cont sa plateasca cu telefonul, daca ar putea ăștia elimina plata cash si cash ul in general ce fericiții ar fi idioții români. Pana la primul abuz asupra contului, până la prima piedică în accesarea si cheltuirea lor.
Credeam ca progresul înseamnă mai multe opțiuni, voi vreti mai putine ca asa ati fost spălați pe creier ca trebuie.
pmk(Citează)
18/11/2019 la 9:31 AM
Bun, acum ca am invatat sa folosim cuvintele pentru a exprima corect ideile, raspunde te rog si la celelalte intrebari:
1. Tu crezi ca apple are 250 miliarde de dolari in bancnote?
2. Tu crezi ca bancnotele sunt sigure si nu exista entitati care pot pune piedica folosirii lor?
Giani Mucea(Citează)
16/11/2019 la 1:36 PM
Vai deșteptul vieții mele, da tu poți să faci diferenta intre in economia reala vs in finante banci. Vezi ca definitia aia se leagă de diferenta asta intre ce se intelege prin cash in contextul economiei reale vs in finante banci. Uite, îți mai dau odata ce scrie, se pare ca înafară de aroganță mai ai si un mic analfabetism funcțional. Hai ca poti, da reply cu ce ai înțeles
In economics, cash (/kæʃ/ (About this soundlisten) kash,[1] or /ˈkeɪʃ/ kaysh in AuE[2]) is money in the physical form of currency, such as banknotes and coins.
In bookkeeping and finance, cash is current assets comprising currency or currency equivalents that can be accessed immediately or near-immediately (as in the case of money market accounts).
Asa ca atunci cand un om normal zice ca are cash, poate nu stiai, inseamna ca are banii aia fizic. Nu ca are banii intr-un cont. Ca sa devina cash banii din cont trebuie ca banca sa iti dea aprobarea de a-i accesa si de a ii scoate in bancnote. Incredibil cum pe blog de oameni cică deștepți stai ca explici cum ca cash insemna un ban fizic nu niște cifre într-un cont care prin bunăvoința unei entități pot deveni bani fizici. Voi sunteți reali?
pmk(Citează)
16/11/2019 la 8:32 PM
“in economie, cand te referi la cash te referi la forma fizica a monedei”.
Deci bancile nu sunt parte din economie, sau din economia reala cum zici? Hahahahaha!
Eu cand zic ca cumpar o masina sau o casa “cu banii jos” sau “cash” ma refer ca am banii mei personali, ca nu trebuie sa fac credit. Evident ca nu am banii in buzunar.
alunelu(Citează)
16/11/2019 la 2:01 PM
Mai bine, altfel iar iti luai doua tigai, ca anul trecut.
Foorysh(Citează)