un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Orange a lansat astăzi serviciile 5G în trei orașe și cu exclusivitate pe Samsung S10 5G

5 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Orange a anunțat astăzi lansarea comercială a serviciilor 5G în 3 orașe din România, București, Cluj și Iași, unde rețeaua 5G instalată permite viteze maximă de 1,2 Gbps și viteze medii de 600 Mbps, mult peste ce-i disponibil acum pe 4G.

Iată un test filmat la Piața Victoriei:

Iată niște hărți cu acoperirea din acest moment:

Și poate că Orange a ajuns mai târziu în etapa 5G decât Vodafone și Digi, dar pentru a compensa asta vin cu o ofertă mai atrăgătoare decât a celorlalți: au în exclusivitate în România telefonul Samsung S10 5G (un telefon căruia n-ai ce să-i reproșezi și nu simți că faci vreun compromis când îl iei, zic eu) într-un pachet ce include trafic nelimitat și nerestricționat (nu doar pe 5G, ci și 4G și restul), abonament la Deezer, abonament la Family TV Go (93 de canale românești și internaționale, plus Movie Go), plus Number Share și HD Voice Plus. Toate acestea se regăsesc într-un pachet Orange Me Start 25, iar telefonul poate fi luat în rate.

Number Share este o tehnologie pe care am văzut-o demonstrată acum câteva luni. Poți avea același număr de telefon pe mai multe dispozitive, practic este o clonare a cartelei SIM, astfel încât atunci când te sună cineva, sună toate dispozitivele.

via Gfycat

Momentan funcția este de fapt disponibilă între telefoane Samsung și ceasul Samsung Watch Active 2 LTE, așa că poți pleca de acasă fără telefon, doar cu ceasul la mână, și tot primești apeluri și notificări de la aplicații.

Funcția este bună pentru când ieși la alergat sau lași telefonul în vestiar la sală. În 2020 serviciul va fi extins pentru a funcționa între mai multe telefoane.

Dacă vreți și ceasul, apropo, poate fi luat și acesta cu 14 euro/lună de la Orange. Este doar un început, un prim pachet 5G. Mai este disponibil și unul Orange Me 30, cu 60 GB de trafic inclus.

România este, apropo, prima țară din grupul Orange în care se lansează serviciile 5G. N-a fost aleasă pentru vreun test, ci a fost prima care a reușit să implementeze rețeaua pentru câteva orașe mari, Orange având o cotă de piață de 40% în București, Cluj și Iași. În paralel testează soluții business-to-business 5G și în România, de exemplu cu Continental la Timișoara.

Ca tehnologie, folosesc spectru din banda 3,4-3,8 GHz. Echipamentele cred că sunt Ericsson, dar rețeaua încă nu-i una 5G pură, ci serviciile 5G au fost adăugată peste RAN-ul 4G și deci la nivel de bază rulează prin rețeaua 4G dincolo de segmentul aerian, deși nu văd de ce i-ar păsa clientului final de aceste aspecte.

Implementarea pur 5G, cea cu slicing și virtualizare, unde operatorul obține o eficiență bună în diverse aspecte, inclusiv energie/mbit, va veni ulterior, probabil după licitația ANCOM pentru mai mult spectru și după niște decizii luate de grupul Orange per ansamblu. Orange și Deutsche Telekom au un parteneriat global pentru procurement (sub forma unei companii numită BuyIn), adică pentru achiziția de echipamente, iar decizii privind furnizorii de echipamente se iau împreună, ca să negocieze volume mai mari la comun.

asus s5507

    29 comentarii

  1. In prezentare au folosit aceeași harta pentru Cluj și Iași – https://i.redd.it/7iwirphzmvw31.jpg

      (Citează)

  2. Acest Samsung S10 5G este un model special de S10?
    Intreb ca am si eu S10 achizitionat in urma cu vreo 2 luni.c

      (Citează)

    • dap, baterie ceva mai mare, 5G si ceva extra la capitolul camere.

        (Citează)

    • Si mult mai scump decat S10 normal.
      Radu, articolul este cumva publicitar? Intreb. Nu vad semnalizarea si tu nu intrai in categoria aia…..
      Apoi abia pe final spui ca de fapt nici macar nu este chiar 5G!
      Iar în legătură cu clonarea SIM intre telefon si ceas, se poate, daca se poate cu adevărat doar cu ceasuri care au la rândul lor SIM si care nu se vand in Romania. Decat eventual( nu stiu) doar la operatorii gsm.
      În concluzie cred ca e bine sa spui un adevăr pe care puțini, il stiu sau vor sa-l accepte si sa-l înțeleagă. În România NU există rețea 5G in adevăratul sens al cuvântului! Asa cum nici Digi 4K NU este cu adevărat 4K!
      Sper ca nu te-ai supărat.

        (Citează)

    • Da, are modem 5G, restul nu au.

      Adi: Apoi abia pe final spui ca de fapt nici macar nu este chiar 5G! […]În România NU există rețea 5G in adevăratul sens al cuvântului!

      Cui îi pasă? Crezi că clientului final îi pasă cum și-a organizat operatorul telecom transportul informației și RAN-ul?

      Important este că primește servicii 5G pe telefoane compatibile 5G. Ultimele două paragrafe sunt pentru cei interesați și de core network, că poate au vreo pasiune în acest domeniu.

      Știi multe rețele 5G în adevăratul sens al cuvântului, apropo? Și care este acest sens, de fapt?

        (Citează)

  3. De ce te duci la evenimentul unei firme care a fost condamnata pentru abuz de pozitie dominanta?

    Nu zic ca acum toata lumea ar trebui sa se porteze la idiotii ailalti de la Vodafone.

    Dar macar sa nu ii mai umflati panzele unei firme care si-a falimentat intentionat un client / concurent.

      (Citează)

    • Pentru că mă interesează 5G-ul?

      Gaelex: unei firme care si-a falimentat intentionat un client / concurent.

      Adică n-a mai lucrat cu un client, de parcă ar fi interzis să nu continui să mai lucrezi cu unii sau cu alții. Orice firmă are libertatea de a-și alege clienții și furnizorii, nu-i vreo mare scofală.

        (Citează)

    • Daca era asa simplu si inocent, nu le aplica Consiliul Concurentei ditamai amenda ;).

      Ca idee, in Romania *nu* exista prostia aia din SUA cu “ne rezervam dreptul de a ne alege clientii”. Si inca o data a fost confirmat acest fapt de amenda aplicata lui Orange.

      Da, 5G, foarte frumos, dar firma voastra tocmai a fost patata masiv. Hai sa o lasam mai moale pana se mai limpezesc apele.

      Ce nu inteleg eu este de ce nu fac tam tam masiv cei de la Digi 24 pe tema asta, sa dea in concurentul principal pentru firma lor de telefonie.

        (Citează)

    • Pentru că doar tu crezi că e ceva “masiv”.

        (Citează)

  4. au ales romania pt ca se stie ca 5g aduce cancer, si doar aici au putut testa, ca romanu ii place sa se iradieze gratis.
    jos 5g!!

      (Citează)

  5. E 5g dar, de faot5, nu e 5g…

      (Citează)

    • Ehm, ce?

        (Citează)

    • Este o poveste care circula peste tot. Lumea nu crede ca tehnologia lansata de Digimobil, Vodafone si mai nou Orange este de fapt 5G.
      Asta fiindca nu au habar ce frecvente se folosesc, iar ANCOM-ul a amanat licitatia pentru frecvente suplimentare.

        (Citează)

    • Păi poate fi pe orice frecvență, la fel cum pe același cablu de cupru poți comunica cu 10 Mbps sau cu 1000 Mbps, în funcție de protocolul utilizat.

        (Citează)

  6. nwradu:
    Ehm, ce?

    E 5g dar, de fapt, nu e 5g…

      (Citează)

  7. Done,
    ab 5g nelimitat orange
    ab 5g nelimitat vodafone

      (Citează)

  8. nwradu:
    Mi se pare deosebit de amuzant că oamenii consideră 5G-ul periculos, când de fapt cel mai periculos a fost 2G-ul ăla pe care probabil 5G-ul îl va scoate de fapt din aer.

    Peste 10000 de studii demonstreaza ca radiatiile din spectrul microundelor cauzeaza foarte multe probleme de sanatate!

    Cititi acest material pt a intelege ce inseamna tehnologia 5G si care sunt pericolele la care ne expunem!

    https://static1.squarespace.com/static/5b8dbc1b7c9327d89d9428a4/t/5d572fd5e70cad0001df513e/1565994970644/Apel+interna%C5%A3ional+-+Stop+5G+pe+P%C4%83m%C3%A2nt+%C5%9Fi+%C3%AEn+Spa%C5%A3iu.pdf

    Studiile demonstreaza ca tehnologia 2G cauzeaza cancer, un studiu recent a demonstrat ca tehnologia 4G cauzeaza cancer! 5G va amplifica si mai mult pericolul si va grabi instalarea multor probleme de sanatate!

    https://ehtrust.org/worlds-largest-animal-study-on-cell-tower-radiation-confirms-cancer-link/

      (Citează)

  9. Ai naibi de rusi, au atatia bani incat finanteaza o gramada de cercetatori straini!

    Yet, since the FCC adopted these limits based largely on research from the 1980s, the preponderance of peer-reviewed research, more than 500 studies, have found harmful biologic or health effects from exposure to RFR at intensities too low to cause significant heating.
    Citing this large body of research, more than 240 scientists who have published peer-reviewed research on the biologic and health effects of nonionizing electromagnetic fields (EMF) signed the International EMF Scientist Appeal, which calls for stronger exposure limits. The appeal makes the following assertions:
    “Numerous recent scientific publications have shown that EMF affects living organisms at levels well below most international and national guidelines. Effects include increased cancer risk, cellular stress, increase in harmful free radicals, genetic damages, structural and functional changes of the reproductive system, learning and memory deficits, neurological disorders, and negative impacts on general well-being in humans. Damage goes well beyond the human race, as there is growing evidence of harmful effects to both plant and animal life.”
    The scientists who signed this appeal arguably constitute the majority of experts on the effects of nonionizing radiation. They have published more than 2,000 papers and letters on EMF in professional journals.

    https://blogs.scientificamerican.com/observations/we-have-no-reason-to-believe-5g-is-safe/

      (Citează)

    • Asta este un articol in care un anumit profesor/cercetator de la Universitatea din California afirma ca nu exista nici un studiu amplu si recent asupra efectelor pe care serviciile 5G le-ar putea avea asupra sanatatii.

        (Citează)

    • La noi emisiile EMF sunt mult sub limite oricum, nu aproape de ele.

      Ai telefonie mobilă de vreo 30 de ani. Dacă nu ai făcut cancer până acum, nu vei face nici după ce trec la frecvențe mai înalte și puteri mai mici, mai ales având în vedere că adâncimea de pătrundere scade.

        (Citează)

  10. Probabil ca tot rusii l-au platit pe acest profesor emerit sa faca un astfel de review al studiilor care demonstreaza efecte negative chiar in lipsa reactilor termice!

    Chapter 1 contains 8 different EMF non-thermal each of which is very extensively
    documented in from 12 to 35 different review articles, each of which provides a substantial body of evidence that one of these effects do occur following non-thermal EMF exposures.
    https://stopsmartmetersau.files.wordpress.com/2019/03/prof-pall-response-to-arpansa-letter-4-march-2019.pdf

      (Citează)

  11. Nustiu ce sa zic de unele comentarii dacă sa le iau ca o indignare asupra faptului ca unii nu beneficiază de acest serviciu 5g dar am văzut viteze de peste 700mbps în 5g. Abonamentul 5g este foarte ok pentru oamenii activi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus