un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Motorola Razr arată forma corectă a unui telefon foldable

21 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Noul Motorola Razr îmi place, dar nu mi l-aș cumpăra. Îmi place ca demonstrație tehnologică pentru că mi se pare că cei de la Motorola au arătat cum trebuie să arate un smartphone cu clapetă, foldable dacă vreți, în ziua de astăzi.

Altfel spus, Razr se îndoaie pe lungime și devine de două ori mai mic, adică e mai ușor de ținut în buzunar. Când ai nevoie de un smartphone clasic, îl deschizi și gata, are forma cu care suntem deja obișnuiți. Ba chiar pe partea exterioară are un mic ecran pe care poți vedea ora, notificările și cine te sună, ca să știi dacă deschizi sau nu telefonul.

 

Mi se pare că astfel Motorola le arată celor de la Samsung și Huawei cum trebuie făcut un foldable phone: pe lungime, nu pe lățime, că nu vrea nimeni un telefon care devine pătrat, cu o rezoluție atipică ce doar ridică probleme cu diverse aplicații. Ideea aceasta, de telefon mic în buzunar care devine mare când ai nevoie de el, chiar o văd fezabilă pe termen mediu și lung în viitor și felicit Motorola pentru că au implementat-o.

Cred că nostalgicii vor aprecia și forma clasică de Razr, cu tot cu bărbia de jos, și faptul că fac un “clanc” atunci când îl închizi, exact ca un telefon cu clapetă de pe vremuri. Specificațiile sunt între mid-range și high-end, adică ecran POLED, Snapdragon 710 cu 6 GB RAM și stocare 128 GB, o singură cameră foto de 16 megapixeli cu obiectiv deschis F/1.7. Rezoluția ecranului este de 878 x 2142 px, adică dincolo de 21:9. Nu-i totul bine: dincolo de faptul că are o singură cameră într-o vreme în care ai vrea și una wide, bateria este de 2.500 mAh, ceea ce este foarte puțin.

Nu l-aș cumpăra din două motive. Primul este că prețul pentru Europa este de 1.600 euro (1.700 euro după alte comunicate), adică foarte mulți bani pentru plăcerea de a avea un telefon care face clank.

Al doilea este legat de faptul că tehnologia ecranelor cu îndoire nu este stabilă. Nici în cazul Razr, deși a fost prezentat la câteva conferințe, nu e clar dacă nu se văd urme de îndoire a ecranului pe centru. Chiar dacă nu se văd acum, ce va fi după 1000 de îndoiri, adică vreo lună de utilizare? Dar după un an?

Samsung a avut probleme cu Galaxy Fold și nu-i exclus să aibă și alții. În acest moment, tehnologia foldable nu este verificată de piață, că Galaxy Fold este lansat recent și în volume foarte mici, Huawei Mate X mai întârzie, Razr este doar în mâinile jurnaliștilor. Carcasa nu-i IP68, nu știm cum reacționează ecranul dacă prinzi mici particule dure între ecrane când îl închizi, nici cât ține în timp.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Useless. Singurul telefon care se apropie de rezultatul final ideal al unui telefon mobil e conceptul Galaxy Zero de la Samsung.

      (Citează)

    • Nu cred ca un model precum Galaxy Zero ar fi foarte ergonomic.
      Display-ul ala extins pe laterale ar fi inutil pentru afisarea de informatii (nu le vezi) si foarte incomod in utilizarea (pentru ca ai apasa mereu aiurea pe diverse “butoane”).

        (Citează)

    • Stii pozitia si orientarea telefonului. Stii acceleratia pe fiecare axa. Stii cam ce pozitie are fata de posesor (folosind microfonul). Deci stii cum e orientat fata de posesor si daca sta pe masa sau e in miscare. Deci poti sa orientezi notificarile pe laterala in asa fel incat sa fie vizibile.
      Stii forma aproximativa a suprafetei de contact intre ecran si mana. Deci stii cum tine telefonul in mana si/sau daca atinge butoanele intentionat sau nu. Deci poti sa le dezactivezi cand nu.

      SIgur, nu e ideal. S-ar apropia si mai mult daca si spatele ar fi touch-sensitive pentru ca ar putea detecta si mai usor pozitia mainii. De fapt ideal ar fi ca tot telefonul sa fie ecran si sa afiseze informatii in functie de pozitie.

        (Citează)

  2. Si eu m-am gandit la acelasi lucru cand l-am vazut. Imi place foarte mult conceptul si forma. Asa trebuie sa fie un telefon “pliabil”. Din pacate pretul este prea mare. Eram dispus sa imi asum riscul unui produs nestestat de piata, dar la un pret mai mic. Mai asteptam :)

      (Citează)

  3. Si eu sunt fan al abordarii Motorola. Ar mai fi un pic de lucrat la baterie, pret si specificatii, dar e ok, suntem abia la prima generatie.

    Eu unul chiar nu ma omor dupa dimensiunile telefoanelor de acum si m-as bucura tare mult cu ceva care sa ocupe mai putin spatiu cand nu e folosit si in plus sa protejeze ecranul mai bine cand il mai scapi.

      (Citează)

  4. Mie nu mi se pare asta a fi forma „corectă”. Telefoanele actuale mi se par suficient de mici pe lungime. Intră lejer în buzunar, și de altceva n-am nevoie. Nu-mi trebuie unul care să se îndoaie în două.

    Prefer un telefon care poate deveni tabletă la nevoie. Eg: dacă vreau să văd un film în tren, dacă vreau să citesc un ebook (am ebook reader, dar nu-l car mereu cu mine), dacă vreau să văd un site în layout-ul desktop etc.

      (Citează)

  5. 2018 midrange specs si un ecran care se zgarie permanent cu unghia pentru $1500.
    Buna gluma.

      (Citează)

  6. Cosmin:
    ii pui folie de sticla boss si nu se mai zgarie.

    That’s not how it works.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus