un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mate 30 Pro, ceasul Watch GT 2, căștile Freebuds 3 și planurile Huawei pentru ele în România

1 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Am fost ieri la o prezentare a trei produse Huawei noi: telefonul Mate 30 Pro, ceasul Watch GT2 în ambele variante și căștile Freebuds 3. Bonus, am mai aflat și informații interesante despre Black Friday și planurile de viitor ale companiei în România.

Susține-mă cu un Subscribe:

HUAWEI MATE 30 PRO

Huawei ar putea aduce oficial Mate 30 Pro pe piața românească, dar în cantități mici, pentru că au avut o oarecare cerere din partea unor magazine. Am scris pe larg despre telefon în momentul lansării oficiale, aici, și despre lipsa serviciilor Google și problemele instalării lor neoficiale aici, așa că nu mai repet acestea.

Pe scurt, telefonul arată foarte bine. Ecranul acela “waterfall” îi dă un aspect futurist, fără margini laterale, plus că este foarte plăcut vizual. Se simte mai ușor decât te-ai aștepta, iar camerele de pe spate, integrate în acel cerc mare și negru, parcă reafirmă orientarea spre un aparat foto, având în vedere că în acest moment are cele mai deschise obiective foto din piață, iar Huawei a dovedit deja că are tehnologia hardware și software necesară obținerii unor fotografii de calitate foarte bună.

Singurul minus, din punctul meu de vedere, este lipsa butoanelor hardware pentru volum. Cele virtuale funcționează bine, dar trebuie să folosești activ telefonul pentru asta. Pe al meu, de exemplu, schimb volumul muzicii apăsând butoanele fizice “pe orbește”, în buzunar; mult noroc să reușiți cumva să faceți asta cu butoane virtuale. Cred că la acest aspect Huawei s-a dus prea departe.

Problema este că, în lipsa aplicațiilor Google (nu are Maps, Gmail, YouTube șamd) și inclusiv a serviciilor Google din background, cele ce asigură funcționarea acestor aplicații și chiar și a altora (majoritatea jocurilor depind de Play Games, de exemplu), Mate 30 Pro este în acest moment un fel de aparat foto scump și nu-l pot recomanda nimănui din România.

Chiar dacă serviciile Google s-ar putea instala neoficial (diverse metode apar și dispar destul de des, pe măsură ce Google le blochează sau dezvoltatorii lor renunță la idee), rețineți că nu este nici o garanție că vor funcționa și două săptămâni mai târziu sau că veți putea instala un update uzual de aplicație.

Telefoanele văzute de mine, de exemplu, rulau serviciile Google într-o mașină virtuală VMOS (o vedeți în clipul video de sus), o aplicație de Android care probabil emulează alt telefon. Sistemul nu mi s-a părut practic. Mașina aceea virtuală blochează resurse hardware importante, trecerea între interfața reală și cea virtuală este greoaie, există diverse limitări în programe șamd. Bătaia asta de cap nu-i justificată pentru un telefon de 4.000 de lei; este performant ca hardware, dar nu mult peste concurența din acest moment, ba chiar în unele aspecte sub ea.

Acum, Huawei încă n-a decis dacă-l va aduce sau nu oficial pe piața din România, dar dacă o va face, Mate 30 Pro va apărea în magazine pe final de noiembrie sau în decembrie. Motivul? Magazinele au raportat o cerere de astfel de telefoane, așa că ar putea fi aduse câteva sute de bucăți. Bineînțeles că Huawei nu va oferi suport pentru instalarea neoficială a serviciilor Google și nu pot decât să sper că eventualii cumpărători știu foarte bine la ce se bagă.

Personal sunt sceptic și în legătură cu această cerere raportată de magazine. Una este să întrebi “hei, nu aduceți și voi oficial acel telefon?” și alta este să și dai 4.000 de lei pe el, mai ales în “luna cheltuielilor cadourilor”. Cred că vor apărea și multe retururi de la oameni care cred că e ușor să instalezi cele necesare și în timp vor descoperi că nu-i așa.

Dar na, e dreptul Huawei să încerce piața. Momentan unele magazine vând acest telefon adus pe canale gri din străinătate. Când/dacă va fi adus oficial de Huawei, va beneficia de service și de un canal normal de vânzare. Nu va apărea însă la operatori, care nu se complică pentru volume mici, ci în zona open-market, adică în acele magazine online și offline care au solicitat modelul, plus probabil în magazinele oficiale Huawei, precum cele din Magheru sau Băneasa Mall.

Eu sper ca guvernul SUA și Huawei să cadă cândva la pace și acest telefon să primească oficial certificarea Google, că e păcat de el.

CEASUL WATCH GT 2

Acesta m-a surprins foarte plăcut, iar în acest moment mi se pare cel mai bun ceas pentru zona 1.000 de lei.

Are diametrul de 46 mm și este rotund, cu o ramă ce-l face să semene a ceas normal, sport. Ecranul este AMOLED, cu negru intens și culori vii, iar interfața e foarte plăcută. Diversele fețe preinstalate arată bine, există și un always-on cu aspect plăcut, îți arată tot felul de informații complexe direct în ceas (de exemplu grafice de puls pentru întreaga perioadă, nu doar cel de moment).

Oficial, autonomia este de 2 săptămâni. Sunt curios cât este una reală, cu always-on și un volum uzual de notificări, dar baza de pornire este peste a modelelor concurente de la Fitbit și Samsung.

Prețul în acest moment este de aproximativ 1.100 de lei (eMAG, PC Garage), dar în curând va scădea la 1.000 de lei, moment când probabil va deveni cea mai bună alegere din piață.

Am văzut și varianta de 42 mm, care are și o ramă mai simplă, fiind gândit pentru încheieturi mai mici precum cele feminine. Există și un Elegant Edition, care are o curea aurie cu aspect de zale, foarte mișto făcută, ce face ceasul să pară foarte… elegant. Aceasta intră în curând la vânzare, cred că modelul văzut de mine era în prima zi în România.

CĂȘTILE FREEBUDS 3

A treia generația de earbuds de la Huawei arată tot foarte similar cu Apple AirPods, având acest design lunguieț. Partea tare este că Freebuds 3, lansate în septembrie pe piață, includ anulare activă de zgomot, ceea ce Apple abia acum a anunțat prin versiunea AirPods 3.

În rest, sunt earbuds. Control tactil, microfon integrat pentru conversații, autonomie de 4 ore și în total 20 de ore cu tot cu cutiuța lor de transport, care-i rotundă. Prețul este în jur de 220 de euro, zonă în care se luptă însă cu alte modele precum cele Sony WF-1000XM3 (pe care mi le-am cumpărat zilele trecute, apropo).

PLANURI DE BLACK FRIDAY ȘI DE VIITOR

De Black Friday, Huawei va avea prin diverse magazine oferte bune la telefoanele P30 Lite și la Nova 5T (care-i recent lansat). Ambele sunt certificate Google și au deci toate programele Google instalate și funcționale. P30 Lite costă acum în jur de 1.250 de lei, dar așteptați-l pe la 800-900 de lei la Black Friday în zilele următoare la Flanco și Altex.

Cei de la Huawei vor mai lansa în viitor și alte trei modele de telefoane certificate Google, dar rămâne de văzut care sunt acelea. Nici o veste dacă vreunul dintre ele este sau nu viitorul P40.

În paralel, lucrează cu dezvoltatorii locali de aplicații pentru a-i atrage în magazinul de aplicații Huawei, în caz că situația cu accesul la Play Store nu se rezolvă. Prin dezvoltatori locali mă refer la Biziday, Bitdefender, dezvoltatorii români de jocuri șamd, cam tot ce-i românesc, iar momentan au spus doar că răspunsurile sunt foarte bune, majoritatea punându-și sau urmând să pună aplicațiile și în magazinul Huawei.

Pe partea de laptopuri, unde Huawei s-a lovit de asemenea de interdicția de a utiliza tehnologie americană (gândiți-vă la Intel, Microsoft și alte companii), lucrurile stau mult mai bine. Vor fi în continuare în magazine laptopuri Huawei cu hardware-ul clasic, dar fără Windows preinstalat. Asta nu-i problemă mare dacă vă doriți un astfel de laptop, că puteți cumpăra separat o licență de Windows și ar trebui să funcționeze fără probleme.

Mi-a plăcut, în timp ce butonam dispozitivele de mai sus, cât de deschiși au fost cei de la Huawei România în întreaga discuție. Au răspuns cinstit și detaliat la toate întrebările despre planuri de viitor, probleme curente, posibilități de rezolvare, piața din România șamd. Am discutat și despre strategia generală privind Harmony OS și restul zvonurilor din piață, dar aici nu-s multe de zis. România este o țară prea mică pentru a fi implicată direct în astfel de discuții, planuri și negocieri, așa că am impresia că și ei le află odată cu toți ceilalți, când vine anunțul de la HQ.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Urmaresc 2 chestii de BlackFriday de la Huawei:

    -ceasul pe care tocmai l-ai prezentat, il urmaresc de cateva saptamani;
    -P30 Pro, in special pt camera, am vazut la Flanco si Altex ca doar P30 lite-ul e redus, de PRO nu stii nimic?

      (Citează)

    • Pro-ul de obicei nu e redus, am tot urmarit anii trecuti si doar cele normale si lite intra la promotie.

        (Citează)

    • La ceas poti sa te uiti si la Xiaomi GTR. Face cam aceleasi lucruri si e la aproape juma’ de pret. Eu il am de aproape 1 luna.

        (Citează)

    • Părerea mea e că P30 e mai bună alegere. In primul rînd că e mai compact, mai mic și mai ușor. Camerele foto sînt tot pe-acolo, nu prea merită diferența.

        (Citează)

  2. Apropo de noua ta achizitie, Sony WF-1000XM3.

    Chiar acum voiam sa ma duc sa cumpar niste casti true-wireless.
    Am gasit o oferta foarta buna la Jabra Elite 65T si Elite Sport, dar parca nu-s convins. Si aceste Sony erau pe lista scurta, m-a descurajat pretul momentan foarte mare al lor, plus faptul ca are Buhnici review la ele.
    Deci repede, cum sunt aceste Sony? (in tine am incredere)

      (Citează)

  3. “Mate 30 Pro este în acest moment un fel de aparat foto scump” – chiar arata, din spate, ca o camera foto gen sapuniera.

      (Citează)

  4. Se numesc airpods pro si nu airpods 3.

    Nu va fi lansat niciodata un p40 cu servicii google atat timp cat disputa cu sua exista.

    telefoanele care urmeaza a fi lansate cu serviciile google nu vor fi decat niste rebranduiri ale unor telefoane deja existente.

      (Citează)

  5. thundermar:
    La ceas poti sa te uiti si la Xiaomi GTR.Face cam aceleasi lucruri si e la aproape juma’ de pret.Eu il am de aproape 1 luna.

    Cat tine bateria daca sta always on ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus