►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Prima dezbatere electorală are loc în seara aceasta
Știri despre tehnologie – 8 noiembrie 2019 (plus că sunt speaker la SocialPedia 14) »
Zona din Pipera care mă fascinează cel mai mult este cea unde întoarce tramvaiul. Dacă n-ați fost în zona Pipera până acum, este centrul high-tech al Bucureștiului unde în clădiri moderne de sticlă au sediul din România unele dintre cele mai mari companii din lume, precum Amazon, HP, Oracle șamd.
Zeci de mii de angajați merg zilnic acolo, majoritatea plătiți foarte bine. Sunt restaurante bune prin zonă, oamenii vorbesc despre fonduri de investiții și complexe noi de apartamente când ies la țigară, toată lumea este frumos aranjată, viața pare bună.
La capătul acestei zone întoarce tramvaiul într-o buclă cu diametrul de vreo 30 de metri. Spre sud de această zona se reia povestea de mai sus, că ajungi la noi clădiri de birouri, la Promenada Mall și la Sky Tower. Spre vest dai în Oregon Park, un alt complex de birouri ce arată foarte bine.
Unde întoarce tramvaiul, însă, parcă ești în zona crepusculară. Asfaltul dispare acolo, pur și simplu se vede locul unde s-a terminat de turnat și apoi a rămas pământ bătătorit. Câteva mașini sunt abandonate—una chiar în stația de tramvai—, vezi tot felul de gunoaie și PET-uri pe jos, e praf, zona arată în paragină.
Lângă ea este un câmp cu buruieni înalte de jumătate de metru și niște ruine demolate pe jumătate. Lângă acest câmp sunt vreo două sau trei blocuri de patru etaje, cred că ceea ce înainte se numeau blocuri de nefamiliști. Probabil au fost construite pentru muncitorii de pe vremea când platforma Pipera era una industrială; acum este un centru de afaceri și de dezvoltare software unde este uzual să auzi de salarii de 10.000 de lei per lună.
Blocurile acelea sunt în continuare locuite. Au fost construite cu minimul de dotări posibile, că nici balcon nu au. Unii locatari și-au construit singuri balcon, alții usucă rufele pe șiruri de sârme întinse în fața ferestrei. Vara, de fapt, aproape toate ferestrele au rufe atârnând.
Arată dezolant. În cuvintele unui prieten cu care am trecut pe acolo ultima oară, este “o enclavă de sărăcie” comparativ cu banii din Pipera.
Și știți care-i ironia? Că oamenii aceia stau pe un teren foarte valoros. Blocurile acelea sunt construite pe un teren ce valorează milioane de euro, exact zona care ar uni birourile de la Șoseaua Pipera cu cele de pe Dimitrie Pompeiu. S-ar putea construi câteva clădiri înalte acolo. Este printre cele mai valoroase terenuri din București.
Și ironia și mai mare este că nu va fi niciodată valorificat. Fiecare locatar este proprietar pe apartamentul său, n-au niciodată cum să vândă întreg blocului unui dezvoltator, cu tot cu terenul aferent, deși probabil ar lua bani cât pentru un apartament cu 3 camere într-o zonă foarte bună. Nici nu știu dacă legea le permite asta.
Acesta este reversul medaliei proprietății. România are printre cele mai mari procente de proprietari din Europa. Dacă eram în altă țară, întreg blocul ar fi avut un singur proprietar care ar fi închiriat apartamentele pe termen lung, dar la o adică putea vinde totul unui dezvoltator imobiliar.
Fiind la noi, oamenii aceia stau în apartamente de sute de mii de euro, dar nu le pot valorifica. Nu știu legea, dar cred că nici Primăria nu-i poate expropria legal, chit că le-ar oferi sumele de bani cu care să-și cumpere o casă mult mai bună în altă parte.
« Prima dezbatere electorală are loc în seara aceasta
Știri despre tehnologie – 8 noiembrie 2019 (plus că sunt speaker la SocialPedia 14) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
08/11/2019 la 6:30 AM
Stai tu liniștit ca sclavii din Pipera nu sunt plătiți foarte bine, privilegiul de a lucra la acele mari companii costă mult.
Toate apartamentele se pot vinde, după un anumit termen, care probabil a trecut având în vedere ca revoluția a fost acum 30 de ani.
Gaelex(Citează)
08/11/2019 la 6:36 AM
Hehe, sunt putini cei cu astfel de salarii, eu lucrez in Pipera la una din corporatiile mentionate mai sus si pot sa-ti confirm ca esti departe de adevar.
Deea(Citează)
08/11/2019 la 10:52 AM
Daca iti iei un 5000 – 6000 de lei, si reusesti sa nu te omori cu munca, e foarte bine.
Kopa_Kopan(Citează)
08/11/2019 la 6:41 AM
La cum ai prezentat zona aia, aproape ca-mi vine sa-mi vand doi rinichi si sa ma mut acolo. Pare raiul din paradisul edenului. Doar ca…..
Pun pariu ca acolo este cea mai mare densitate de nefericiti/mp din bucuresti.
BlackSkull(Citează)
08/11/2019 la 7:36 AM
Si ai castiga pariul.
Irina(Citează)
08/11/2019 la 6:50 AM
ce te indigneaza pe tine acolo este Romania reala, chiar de lux. Muuulte orase nu au gaze(sobe cu lemne la bloc), tramvaie dar acei locuitori au toti centrale de apartament.
cand cade radetul o sa fie coada la ei sa faci un dus.
ionut(Citează)
08/11/2019 la 6:52 AM
Nu vad ce l-ar impiedica pe un investitor sa se duca la oamenii aia si sa le ofere pretul unui apartament de 3 camere pe cotetele lor. Sau chiar apartamente la schimb in blocuri noi, construite in alte zone mai ieftine. Crezi ca o sa refuze vreunul? Vor zice ca e blocul in care s-au nascut si sunt atasati sentimental?
A, stai, mi-am amintit. Pe “investitori” ii impiedica faptul ca sunt invatati cu terenuri cumparate pe 3 lei de la fabrici falimentate, cu retrocedari fictive, cu smenuri cu armata, cu hectare de porumb bagate in intravilan de primari binevoitori. Mai sunt inca destule tunuri de dat inainte sa se ajunga la genul asta de dezvoltare organica.
Sorin(Citează)
08/11/2019 la 7:15 AM
Plus daca sunt 1-2 “Gica Contra” cred ca se razgandesc dupa o iarna in care stau aproape singuri in bloc.
Alex(Citează)
08/11/2019 la 1:09 PM
Nu cumva apartamentele aea au doar deot de folosire a terenului pentru perioada existentei construcției? Adica dupa ce demolezi blocul terenul trefe in proprietatea statului…
tudor(Citează)
08/11/2019 la 6:57 AM
Am uitat sa scriu: felicitari pentru fotoreportaj! Nu stiam zona, m-a ferit zeul corporatistilor de treaba in coltul ala de Pipera. Stiu una similara langa Westgate, ca tot ai fost si pe acolo de curand.
Sorin(Citează)
08/11/2019 la 7:15 AM
Inside info. Am avut oportunitatea sa parcurg un stat de plata de la una din companiile alea mari high tech de acolo. Am descoperit o discrepanță uriașă intre salariul muncitorilor la saiba (programatori) si salariul celor din vânzări si conducere. Trecand peste pleiada de mici bonusuri si avantaje (de la sala pana la bookster), la programatori e o medie de 5k, la vânzări nu încap cifrele pe stat, sunt de ordinul zecilor de mii. In lunile cu bonusuri vezi sume cu 6 cifre la departamentele de sales. Deci se câștigă senzațional, însă nu la saiba.
Topinel(Citează)
08/11/2019 la 8:12 AM
E relativ normal, conducerea de cretini are impresia ca vanzarile aduc banii in firma. Total gresit, produsul aduce banii in firma. Daca produsul este prost vanzarile pot da o tzeapa o data, dar a doua oara nu mai merge.
Gaelex(Citează)
08/11/2019 la 8:56 AM
As numi-o zona de servicii, birouri, nu prea e nimic high tech. Nici companiile, nici procesele, nici vreo cladire sau detaliu. Pictezi o imagine putin neinformata.
E o arie ok si atat, cu acces la statie de metrou, multe restaurante cu mancare buna plus esentialul Mega Image :))
Nu aici gasesti cele mai mari salarii din Bucuresti, ca medie sau altceva, e doar un hub de servicii unde mai sunt si cateva companii de software ca Luxoft sau Stefanini.
Bogdan(Citează)
08/11/2019 la 8:59 AM
Nu știu de unde ați auzit de salarii mici in IT, lucrez la o firma românească de software, in niciun caz una de top din cele de mai sus și salariile oamenilor angajați din internship sunt de 1k euro. Programatorii au lejer 10k+.
M-am tot plictisit de clișeul de corporatist = nefericit. Nu e așa rău când te limitezi doar la doua vacanțe în state pentru a mai achita in avans creditul de 100k $ pe 5 ani.
Silviu(Citează)
08/11/2019 la 9:33 AM
De acord ca e mai bine sa fii un nefericit cu bani decat unul fara bani.
:-))
Marean(Citează)
08/11/2019 la 9:39 AM
Salariile reale se pot verifica de exemplu si pe undelucram.ro, dar in general sunt mai mici decat ne imaginam si depinde de cum ne raportam, brut sau net. Compania va zice tot timpul brutul, ca atat ii costa un om, iar angajatul se va raporta la net. Daca esti corporatist nu inseamna automat ca esti nefericit, depinde de noroc, depinde daca esti familist sau nu etc
mc(Citează)
08/11/2019 la 9:31 AM
In zona aia, la ora 6 seara este atat de multa lume in preajma statiei de metrou aurel vlaicu incat nu mai este loc pe trotuar.
Ultima chestie de care e nevoie in zona aia sunt inca niste turnuri de corporatisti.
Marean(Citează)
08/11/2019 la 10:15 AM
Tin minte, dintr-o viata anterioara cand lucram prin Pipera, ca erau zile in care trebuia sa astept 10-15 min in multime, sa intru in statia de metrou seara. Lucrurile s-au imbunatatit de atunci, nu?
Giani Mucea(Citează)
08/11/2019 la 10:55 AM
Daca vine cineva si le ofera oamenilor din blocurile alea inslaubre cate 80-100 mii de euroi pe apartament, vand toti intr-o saptamana! Pe urma se pot darama si se poate valorifica treenul.
Kopa_Kopan(Citează)
08/11/2019 la 11:06 AM
Alea nu sunt propriu zis companii de software ci de outsourcing. Lucreaza pe proiecte pe care le primesc de la clientii cu care au contracte. Salarii in general mici, treaba multa, targheturi mari sau foarte mari, menegeri tot timpul nemultumiti.
IonP(Citează)
08/11/2019 la 11:14 AM
Incepi sa fi din ce in ce mai rupt de “campul muncii” si cred ca observi asta si in comentarii.
1. Pipera nu mai e “centru de excelenta” de vreo 4-5 ani lejer. Sa ai birou in pipera a devenit un dezavatanj pentru firma, in sensul ca cei cu ceva experienta nu o sa vina nici macar la interviu, pentru ca stiu ce inseamna de fapt sa lucrezi in zona.
2. Acolo au ramas oracle, hp, amazon si alte “lagare” de gen cu mii de angajati (unde normal ca media salariilor e mai mica decat te-ai astepta – asta pentru restul comentariilor). In general salarii de >2.5K EUR nu sunt greu de gasit pentru cineva cu peste 6-7 ani de experienta. Dar repet, nu in pipera.
Uite si un exemplu bun: firma considerata ca cel mai bun angajator la momentul de fata e uiPath (sediu la victoriei).
Unul dintre cele mai mari branduri romanesti (si nu doar din IT), eMag isi tine sclavii (multi de tot) undeva in camp in pipera. Unde crezi ca gasesti programatori mai buni intre cele doua companii?
Companiile care merg pe volum si pe munca baietilor de pe plantatie ofera salarii si conditii pentru acel nivel. Cele care vor calitate/dezvoltare etc. ofera altceva si in alte locuri.
3. Tare ma indoiesc ca terenul ala e “cel mai scump din bucuresti”.
Ala e o periferie care si-a atins potentialul maxim pentru investitori, si e normal sa mai gasesti si blocuri d-alea tocmai pentru ca “buy low, sell high” si nu invers. La fel du-te pe Putul lui Zamfir parca ca sa vezi niste caseunde cresc gaini in curte, tocmai pentru ca probabil asteapta cel putin 500 k eur oferte.
Exista maidane intregi mult mai bine plasate care sunt in situatii mai dramatice. Exemple: Toata zona berzei/matache (abia acum se mai dezmorteste de cand s-a deschis The Mark). Mosilor vechi (de la sf. Gheorghe pana hat spre Foisor), multe zone din cartierul evreiesc. In astea sunt literalmente sute de cladiri ocupate abuziv de diverse “cuiburi”, care au un potential infinit mai mare.
Boris(Citează)
08/11/2019 la 9:04 PM
Mare dreptate ai. Din păcate, Radu este din ce in ce mai departe de realitatea din viața de zi cu zi a Bucureșteanului. In ultimul an, imaginea lui s-a tot distorsionat, dar daca îi spui asta se supără. :(
Coco(Citează)
08/11/2019 la 12:01 PM
Silviu(Citează)
08/11/2019 la 1:53 PM
Nu cred ca au vreunii acte pe camerele alea, ca nu s apartamente sunt niste camere de camin. este posibil ca ele sa apartina si acum de liceul industrial si de fosta fabrica electronica, probabil si terenul, desi ma indoiesc ca nu s a vandut pe nimic catre vreun mogul imobiliar, care l lasa in mizerie sa mai creasca pretul.
ViVi(Citează)
08/11/2019 la 2:44 PM
Daca ai avea suficienti bani, ai cumapara acel teren? (presupunem ca ar fi de vanzare)
ROMICĂ(Citează)
09/11/2019 la 12:24 PM
Pai nu de asta intram pe blogul lui? Sa vedem cum vede el lucrurile… doar nu credeai…
Syn(Citează)