►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Volvo lansează XC40 Recharge, primul lor SUV electric
Știri despre tehnologie – 18 octombrie 2019 (plus lansarea Oral-B Genius X) »
Poate ați văzut o știre de ieri despre cum cei acuzați de torturarea și uciderea în 1985 a disidentului Gheorghe Ursu au fost achitați de Curtea de Apel. Nu știu de ce a evoluat astfel cazul, ce dovezi au fost sau n-au fost la dosar împotriva celor doi șamd, așa că nu despre decizia Curții e vorba aici.
Nu, cred că mai degrabă trebuie să rămână pentru posteritate acuzațiile pe care securitatea comunistă i le-a adus lui Gheorghe Ursu.
Ursu, născut în 1926, a fost inginer constructor specializat în calculul structurilor de rezistență, poet și scriitor. În perioada 1969-1982, după un șir lung de cereri și refuzuri, primește permisiunea regimului comunist de a călători în străinătate pentru diverse activități literare, unde intră în legătură cu diverși disidenți din diasporă, motiv pentru care a fost luat la ochi de Securitate și urmărit o perioadă lungă de timp de agenți sub acoperire, atât în călătorii cât și în țară.
Era suficient să critici conducerea țării sau mersul ei pentru a fi filat, în acea perioadă. Astfel au descoperit sau l-au bănuit că în secret trimitea scrisori la Europa Liberă și afișa prin oraș manifeste anonime împotriva lui Ceaușescu.
A fost spionat inclusiv prin intermediul colegilor de muncă, că așa erau vremurile acelea în care rudele sau prietenii puteau trimite note informative despre tine.
În 1985, o colegă de muncă îi fură jurnalul său intim, în care scrisese propriile gânduri despre regimul Ceaușescu, și îl predă Securității. Era interzis să critici regimul comunist inclusiv în paginile propriului tău jurnal, așa că acesta este suficient pentru a duce la un arest.
Totuși, în 1985 regimul comunist încerca să proiecteze o imagine de deschidere spre Vest, așa că, pentru a-l aresta pe Ursu, i se înscenează o încălcare a unei alte legi: la o percheziție, i se înscenează posesia ilegală de valută, mai exact imensa sumă de 17 dolari. Așa erau vremurile, dacă aveai 17 dolari înseamna că erai un dușman al țării.
Dus la penitenciar pe 21 septembrie 1985, Ursu este pus în celulă cu doi infractori violenți, care sunt sfătuiți să fie duri cu el în schimbul unor favoruri în penitenciar, iar gardienii primesc ordin să nu intervină orice s-ar întâmpla în celulă. În paralel, Ursu este interogat deseori de către cei achitați ieri de Curtea de Apel. Pe 17 noiembrie, în urma bătăilor primite, Gheorghe Ursu moare în spitalul penitenciarului Jilava.
Pentru a ascunde tortura, familiei i se comunică faptul că a murit, de fapt, de la o peritonită. Procurorul șef din acea vreme (și ulterior procuror general al României sub Iliescu) a decis că moartea nu a avut cauze violente și cazul este clasat.
Mi se pare incredibilă diferența între vremurile acelea și cele de acum. În prezent, avem libertatea să înjurăm și să râdem de conducătorii țării prin toate mijlocele posibile. Oamenii poartă pancarte cu înjurături la proteste, iar pe net discutăm aproape zilnic de cât de idioți sunt cei din aparatul de stat. În trecut, faptul că îi criticai în paginile ascunse ale propriului jurnal intim sau faptul că aveai 17 dolari în casă erau motive suficiente pentru a fi arestat, torturat și chiar omorât în bătaie, iar cei ce făceau asta aveau puterea de a mușamaliza totul fără ca nimeni să mai ceară explicații.
De asta mă enervează foarte tare când văd diverși idioți afirmând că regimul ceaușist era bun sau că admiră regimuri cvasi-comuniste din prezent, din alte țări. Nici un regim care le interzice oamenilor să-și spună gândurile nu poate fi bun. Nici un regim care-și răpește proprii cetățeni de pe stradă și-i torturează nu poate fi bun. Oamenii nu sunt oameni în comunism, ci animale de jug puse să muncească pentru bunăstarea unei elite conducătoare (care trăia ca aici), hrănite și cu un acoperiș deasupra capului cât să reziste pentru a munci și a doua zi.
« Volvo lansează XC40 Recharge, primul lor SUV electric
Știri despre tehnologie – 18 octombrie 2019 (plus lansarea Oral-B Genius X) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
35 comentarii
18/10/2019 la 6:38 AM
Diferența este ca lui Ceaușescu îi păsa de imaginea lui, în timp ce ăstora de acum li se fâlfâie. Până când nu li se mai fâlfâie, vezi 10 august.
Gaelex(Citează)
18/10/2019 la 9:04 AM
Cred că Ceaușescu personal nu știa mare lucru despre ce-i în țară. El vedea doar oamenii scoși să-l aplaude.
nwradu(Citează)
18/10/2019 la 10:25 AM
S-au întîmplat în multe țări chestii ca la noi în 10 august. Cînd tot feișbucul zice că gata, intrăm peste ei în guvern etc, reacția jandarmilor e justificată. Nu au fost numai panseluțe la manifestația aia.
Forțele de ordine intervin în orice țară atunci cînd sînt asemenea evenimente.
Emil C(Citează)
18/10/2019 la 11:11 AM
@ Emil C, daca tie tot facebook-ul ti-a spus ca intra peste ei poate ar fi bine sa iesi din grupurile gen “Noua Dreapta” sau “Caine pana la moarte”. Eventual da-le si unfollow lui Dide si Bot.
La mine in “bula” erau tot de-alea cu pancarte amuzante, poze cu copii in marsupiu si intalniri la girafa si pe 10 august.
#numazic
Sorin(Citează)
18/10/2019 la 6:49 AM
Realitatea despre regimul comunist, chiar și despre regimul lui Ceaușescu, nu e binară. În primul rând pentru că mulți din cei pe care îi auzi plângând după regim sunt, într-o formă sau alta, urmași ai unei pături privilegiate ale sistemului comunist.
În al doilea rând, dacă analizezi dpdv ideologic, foarte mult din discursul corporatiștilor români este pavlovian-marxist, chiar și ăia care deplâng că nu există suficient capitalism în România au marxism în ei. Din punctul lor de vedere, esența discursului lui Nicolae Ceaușescu este corect, și îngroașă tabăra lui „regimul lui Ceaușescu nu e Ceaușescu”.
Și da, există exemple precum cel al lui Gheorghe Ursu, dar realitatea e un pic mai complexă de atât. Regimul comunist, pe lângă forța represivă aplicată populației, avea și o forță auto-represivă, îndreptată către aparatul de administrare – și avea (mai firav în 1980-1989) capacitatea de a pune la zid (uneori la propriu) indivizii corupți din administrație.
Și când te gândești că natura umană înclină mult mai natural spre tiranie, spre dictatură, când îți dai seama că dialogul de idei contrare cere foarte multă educație și o capacitate intelectuală și mentală deosebită, îți dai seama că oamenii își doresc o dictatură fie și pentru că nu sunt capabili de un dialog democratic. Și-atunci e natural să deplângă cât de bună era România sub dictatură.
Hai că am făcut varză răspunsul ăsta, dar știi unde mă poți găsi pentru mai multe detalii :D
Dorin Lazăr(Citează)
18/10/2019 la 12:26 PM
Eu dau vina pe team-building, discursuri inspiraționale și tot felul de programe de irosit timpul.
Dim(Citează)
18/10/2019 la 12:50 PM
@Dim
Este logic ca angajatii din multinationale sa fie in principiu de stanga. Sunt angajati, nu patroni.
nashu_mare(Citează)
18/10/2019 la 1:04 PM
Poți să fii angajat și fără să fii de stânga, curajul se află din a nu (mai) fi prost & să arunci ochelarii de cal.
Dim(Citează)
18/10/2019 la 8:00 AM
Cred ca ai uitat de 10 August cand am fost ciomagiti gratuit. Au fost gazate mame si copii, batuti bine o gramada de oameni care erau cu mainile sus. Si ghici ce, aia care ne-au batut sunt inca in functii si se bucura de o oarecare imunitate.
ovidiu(Citează)
18/10/2019 la 8:54 AM
Cred că nu știi ce era în comunism dacă pui semn de egalitate între 10 august și 50 de ani de represiune cu tortură.
nwradu(Citează)
18/10/2019 la 9:18 AM
Sau, ca să fie clar, în comunism ai fi fost ridicat doar dacă ai fi zis unui coleg de muncă că te gândești să protestezi împotriva guvernului. Te-ar fi turnat rapid colegul. Nu mai ajungeai să fii ciomăgit în piață.
Și doar pentru că un protest se termină cu lupte de stradă, nu înseamnă că țara aia are vreo legătură cu comunismul.
nwradu(Citează)
18/10/2019 la 8:35 AM
Vai ce nasol regimul comunist. Dar de Lazar nimic? Ii platim pensie 30.000 lei pe luna si asta datorita si lui Iohannis. Nu s-au aliniat vremurile ca poate Gheorghe Ursu ii trimitea o scrisioare si lui Lazar. Cata ipocrizie.
Marius M(Citează)
18/10/2019 la 8:38 AM
doby, pensiile speciale au fost introduse de ceausistii din esalonul 2!
daddy(Citează)
18/10/2019 la 8:39 AM
Vrei sa zici ca de fapt regimul comunist nu a fost nasol?
Giani Mucea(Citează)
18/10/2019 la 8:52 AM
Ai cumva 10 ani?
Marius M(Citează)
18/10/2019 la 9:02 AM
Înțeleg că-i ordin de la partid, dar nu te duce în ridicol. Iohannis e președinte de 5 ani și n-are mari puteri.
PSD-ul a fost la conducerea țării vreo 25 de ani. Întreabă-i pe ei de ce nu avem o lege a lustrației care să interzică accesul foștilor comuniști în orice funcție din aparatul de stat. Îți zic eu de acum răspunsul: pentru că și 80% din PSD sunt comuniști sau urmașii lor. La fel și vitejii de Voiculescu sau Meleșcanu și alții pe care televiziunile partidului i-au apărat ani de zile.
nwradu(Citează)
18/10/2019 la 10:05 AM
Radu nici tu nu crezi ceea ce spui si te contrazice clar realitatea. Daca PSD-ul era asa puternic Dragnea nu era acum la puscarie si probabil Iohannis avea mari probleme cu dosarul casei dobandite cu acte false. In realitate sotia lui Iohannis nici macar nu s-a dus la parchet cand era citata.
Marius M(Citează)
18/10/2019 la 12:09 PM
Groaznică soarta lui Dragnea, stă doi ani la pușcărie și apoi se întoarce la milioanele de euro și vilele sale.
Practic, așa cum au pățit și oamenii băgați de comuniști la pușcărie.
Singurul motiv pentru care PSD nu este aparent așa puternic este că nu vor să aibă soarta lui Ceaușescu, așa că au ales o limită la care să se oprească. Plus, desigur, reacția comunității internaționale, că nu mai suntem singuri pe lume acum.
nwradu(Citează)
18/10/2019 la 1:06 PM
Sunt peste o sută de poze. Pe unii poate-i recunoașteți:
https://sorinamatei.ro/exploziv-statul-paralel-in-imagini-in-premiera-costin-mihalache-premierul-paralel-al-vioricai-dancila-la-masa-cu-statul-paralel-si-o-ancheta/
Dim(Citează)
18/10/2019 la 2:51 PM
Hai că mai bag, poate vă readuceți aminte când procurorii, polițiști, ofițerii SRI si MAI au făcut trafic de minore pentru chinezi:
https://www.tolo.ro/2018/12/12/chinezul-wang-din-dosarul-de-trafic-de-minore-shanghai-ne-a-dat-in-judecata-cerand-5-milioane-de-euro-si-invocand-legea-presei-din-republica-socialista-romania/
Dim(Citează)
18/10/2019 la 9:17 AM
“Vai ce nasol regimul comunist.” Sarcasm. Implica faptul ca nu consideri ca regimul comunist a foat nasol. Nu face pe prostul.
Giani Mucea(Citează)
18/10/2019 la 10:46 AM
Iubitori de reclame cu Sora si fani ai lui Lazar. Intrebarea e de cand nu va mai plac voua comunistii ca pana mai ieri erati fani?
Marius M(Citează)
18/10/2019 la 11:03 AM
Nici nu am vazut reclama cu Sora. Si Lazar e ala care ziceai ca a fost tortionar? A trecut ceva vreme dar tot nu ai adus dovada ca a fost tortionar, ca sa demonstrezi ca nu ai mancat rahat.
Giani Mucea(Citează)
18/10/2019 la 11:17 AM
@Giani Mucea: Pai n-a zis care Lazar. Stim ca a fost un Lazar care era tortionar. Existau si niste dovezi, parca. Si mai stim ca era vorba de alt Lazar decat ala care a fost Procuror General de curand.
Sorin(Citează)
18/10/2019 la 11:31 AM
Din cate tin eu minte, la momentul respectiv a zis care Lazar. Si apoi s-a facut ca ploua, ca un pesedist mizerabil.
Giani Mucea(Citează)
18/10/2019 la 1:34 PM
Tie iti trebuie dovada si ca apa e uda. Da un Google search dupa “Lazar tortionar” si vei vedea ce dezidenti comunisti l-au facut asa. Altii l-au comparat cu Visinescu. Una peste alta ala e un comunist adevarat dar voua va plac comunistii, sunteti fani procurori si catuse asa ca aplicati dubla masura.
Marius M(Citează)
18/10/2019 la 10:11 AM
Se pare ca Porcaru a fost parcat la zabrele mai putin de justitie si mai mult de pretendentii din esalonul trei de mafioti cu gulere albe.
marinel(Citează)
18/10/2019 la 11:13 AM
Tatal meu a lucrat o perioada in comertul exterior pe vremea comunistilor. Obisnuia sa colectioneze subdiviziuni de la monezile din diversele tari in care calatorea (in principal Africa).
Intr-o seara/noapte (nu mai tin minte ora, stiu ca era intuneric) ne-am trezit cu perchezitie, in jur de 4-5 oameni din care 2 sau 3 in uniforma au intors casa cu fundul in sus si au gasit monezile alea. Pentru asta si-a pierdut locul de munca, a fost retrogradat. Din ce mi-a povestit, adunate monezile alea faceau vreo 4-5 dolari.
Ii urasc cu spume pe aia care spun ca era bine in regimul comunist.
Actzipild(Citează)
18/10/2019 la 12:22 PM
Stai, tu ești nervos că tac-tu și-a pierdut poziția din Securitate/DIE?
:-))
Dim(Citează)
18/10/2019 la 12:05 PM
1. Ce e amuzant e ca ai senzatia ca in ziua de azi nu se mai intampla d-astea, asa random de pe google (adica doar alea de care s-a aflat):
– Cazul Gabriel Carabulea, torturat și omorât de polițiștii de la Secția 9
– NOI DEZVĂLUIRI în cazul tânărului MORT LA SECȚIA 10. „Parcangiul Dinte”, ucis de polițist cu o singură lovitură de pumn
2. Practica cu esti bagat in camera cu diversi care au mana libera de la gardieni sa te rupa pana cooperezi, este peste tot in lume.
3. Fara sa iau apararea regimului comunist care a fost o mizerie absoluta, insa nu lasa impresia ca Ursu fost omorat pentruj ca a scris in jurnalul intim despre comunism.
Omul era o tinta vie pentru sistem de mult timp, de pe wikipedia:
“A ramas in legatura si cu vechii sai prieteni, fugiti, ramasi, sau emigrati in vest: Camil Baciu, Noldi Balanescu, Sergiu Huzum si Mioara Cremene, Gad Calmanovici, Alexandru Mirodan, Gelu Ionescu, pictorul George Tomaziu etc. Tot in acesti ani devine un sarcastic critic, deseori exasperat, al abuzurilor regimului comunist si al marasmului de constiinta indus de cultul personalitatii lui Ceasusecu. In cea mai mare parte aceste critici le-a incredintat jurnalului; deseori insa le citea, in forme literare, in cercuri de prieteni, unde propunea si alte variante de protest contra regimului (vezi amintirea “Intilnire cu Geo Bogza” din capitolul “Babu” al volumului “Cartea prietenilor mei”). In acesti ani, la serviciu tine la vedere afise anti-totalitare.”
Altfel nu, nu te omora nimeni in anii ’70-’80 pentru ca spuneai bancuri cu ceasca. Riscai insa sa fi lichidat daca suparai orice mahar al vremii (inclusiv gen daca se uita nevasta unuia la tine).
Cam cum sunt lichidati padurarii corecti in ziua de azi si de care abia acum se afla.
Going back to communism… Cauta pe youtube sketch-urile lui Caragiu si o sa vezi ca erau la acelasi nivel de “antisistem” ca si umorul de dupa ’90.
Vezi clipul cu “asa-i in tenis”, “soparla” etc. Si nu, nu era nimeni atat de prost sa nu se prinda de “metafore”.
Deci nu, nu a fost omorat pt 17 dolari, ci pentru ca era incomod.
Boris(Citează)
18/10/2019 la 12:11 PM
Ceea ce confirmă, deci, că astăzi nu mai este ca atunci, nu? Sau au mai fost omorâți și acum sute de “incomozi” și n-am auzit eu?
N-am senzația, chiar sunt convins. Dovadă că poți face un meme cu “proasta dracului” sau poți striga muie PSD în fața guvernului și nu mori de peritonită în următoarea lună, în penitenciar.
nwradu(Citează)
18/10/2019 la 1:10 PM
Printre altele, da. Cred că la un moment dat o să ajungem la o separare mai bună între capitalism și corporatism, poate atunci o să avem un pic o discuție mai clară, cu argumente care să aibă mai mult sens.
Dorin Lazăr(Citează)
18/10/2019 la 3:33 PM
Sa ne amintim cat efort s-a depus impotriva unei placute de inmatriculare…
SYAOnline(Citează)
18/10/2019 la 9:10 PM
Ai de p*** mea , ce replica de kkt. Tu stii ce a spus Ceusescu cand a fost prins la Revolutie? : cum nu este libertate in tara, pai daca nu era libertate nu se putea intampla asa ceva…
Cand dracu o sa scapam din tara asta de indobitocirea asta PSD-ista nu stiu, sper totusi sa apuc ziua aia.
Doru(Citează)
20/10/2019 la 6:04 PM
Ma indoiesc ca a fost cadru activ, probabil mai dadea declaratii prin prisma deplasarilor in afara, insa la cat de prost ne-a mers atat pe vremea comunistilor cat si dupa n-as zice ca a fost.
Dar nu, nu de asta, ci pentru lipsuri, cozile imense la care stateam, alimentele pe cartela, frigul din casa si lipsa curentului electric.
Actzipild(Citează)