un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: HP Spectre x360 13 este un ultrabook elegant și cu autonomie mare

22 Oct 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Acest laptop, HP Spectre x360 13-ap0007nq pe numele său complet, vine în primul rând cu acel aspect premium pe care-l aștepți de la gama sa. HP a realizat o carcasă cu design plăcut și finisaje excelente pentru un model 2-în-1 la care ecranul se dă complet “peste cap”. Specificațiile hardware sunt foarte bune, iar pachetul include și un stylus pentru ecranul tactil.

Specificații HP Spectre x360 13:

  • ecran de 13,3 inchi tip IPS, Full HD, tactil, protejat cu Gorilla Glass
  • procesor Intel Core i7-8565U la 1,8 GHz cu boost la 4,6 GHz
  • memorie RAM 8 GB, tip DDR4-2400
  • stocare pe SSD PCI-Express de 256 GB
  • 4 difuzoare Bang & Olufsen
  • acumulator 61 Wh, autonomie până la 22 ore, încărcător 65 W cu încărcare rapidă
  • wifi 802.11ac, Bluetooth, două porturi USB-C 3.1 Gen 2 (Thunderbolt 3, de fapt), un port USB 3.1 Gen 2 tip A, cititor microSD, jack audio mixt căști/microfon, webcam Full HD compatibil Windows Hello, cititor de amprente, tastatură iluminată
  • dimensiuni 30,88 x 21,79 x 1,47 cm, greutate 1,33 kg
  • Windows 10 Home 64 preinstalat

Preț: începând cu 5.000 de lei, în funcție de specificații, la eMAG, PC Garage, Altex.

CE INCLUDE PACHETUL

Cutia desfăcută de mine include următoarele pe lângă laptop:

  • o husă tip plic, din piele natural.
  • încărcătorul, care-i neașteptat de mic, de zici că e o baterie externă de telefon.
  • un stylus și vârfuri de rezervă.

E un pachet bun. Puține laptopuri cu ecran tactil includ și stylus, iar acesta este un avantaj mare pentru momentele când întorci ecranul și lucrezi în modul tabletă.

CUM ARATĂ LAPTOPUL

Arată foarte bine, după cum am spus mai sus. Probabil este unul dintre cele mai arătoase laptopuri testate de mine până acum, având o eleganță ce vine dintr-un design curat, dar cu detalii demne de un model premium, materiale bune și o schemă de culori apropiate.

Cel testat de mine este maroniu cu accente aurii, dar un auriu mai desaturat și nu deranjant la ochi. Mai există și modele argintii și albastre.

Carcasa este din aluminiu. Capacul monitorului are sigla HP stilizată, într-o nuanță apropiată, iar balamalele și muchiile sunt aurii. Micile detalii mi-au plăcut: două colțuri sunt “tăiate” și, împreună cu textura aluminiului din acea zonă, dau laptopului un aspect inedit și plăcut, mai ales că inclusiv muchiile sunt formate din două fațete. Îmi place că au pus unul dintre porturile USB-C chiar pe una dintre tăieturi și butonul on/off pe cealaltă și că pe una dintre balamale scrie discret Spectre.

Balamalele sunt solide, apropo, și țin ecranul aproape nemișcat în orice poziție l-ai pune. Porturile sunt pe laterale:

  • stânga: USB-A și butonul on/off pe colțul tăiat.
  • dreapta: cititor microSD, buton fizic pentru webcam on/off, USB-C, jack audio combinat și încă un USB-C pe colțul tăiat.

Toate porturile sunt USB 3.1 Gen 2, iar cele USB-C sunt compatibile și cu Thunderbolt 3 și includ tehnologia DisplayPort 1.2, Power Delivery și inclusiv HP Sleep and Charge.

Tastatura are butoanele bine spațiate și este ușor de utilizat, plus că are și iluminare internă. Tastele sunt mari, iar feedback-ul la apăsare este ușor de simțit.


Îmi place mult simetria ei. Deasupra tastelor se află acele fante de ventilație, unde se află și două difuzoare B&O, iar sub taste se află trackpad-ul, plasat pe centru. În dreapta acestuia se află un cititor de amprente.

Ecranul în sine are marginile laterale de mici dimensiuni, dar rama de sus este destul de mare, practic singurul minus al acestui capitol. Acolo se află camera web și HP a pus una Full HD, spre deosebire de mulți producători care aleg cele mai slabe camere cu putință, de parcă ar fi doar un punct ce trebuie bifat în specificații că “este”. Culmea este că acest webcam are și un buton fizic on/off pe lateralul laptopului, pentru cei care se tem că ar putea fi cumva spionați prin cameră.

Pe burtă, laptopul are picioare de cauciuc pentru a sta bine fixat pe masă, plus încă două difuzoare spre lateral, în partea dinspre utilizator, și alte fante de ventilație în partea dinspre monitor.

După cum îi spune și numele, HP Spectre x360 Convertible este convertibil. Ecranul se dă peste cam 360 de grade, ceea ce permite laptopului să stea în diverse poziții. Îl poți face tabletă și utiliza inclusiv în mod portrait, un mod bun când stai pe canapea și faci niște browsing lejer sau citești ceva și controlezi rapid ecranul cu degetul sau poate desenezi cu stylusul.

Diversele alte unghiuri în care stă ecranul pot fi utile în diverse alte situații, de exemplu pentru a vedea un film sau ca să încapă mai bine pe măsuța mică dintr-un avion sau pentru a ține o prezentare. Laptopurile 2-în-1 sunt de ceva vreme pe piață și nu cred că mai au nevoie de multe prezentări.

Stylus-ul este cel de mai jos. Are un buton pe el și poate intuiți ce înseamnă asta: are baterie integrată și din când în când trebuie încărcat prin USB-C.

Încărcătorul laptopului este mic, după cum vă spuneam, și are conector USB-C. Uite că n-am testat dacă poate încărca și direct stylus-ul sau acesta trebuie încărcat de la laptop.

Întreg laptopul este foarte bine făcut, subțire de 147 mm și, la doar 1,33 kg, foarte ușor de transportat la drumuri scurte sau lungi. Îmbinările sunt bine realizate, nimic nu joacă, nu flambează, nu scârțâie. Gama Spectre a fost mereu una de top, iar noua generație reafirmă asta.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul pe modelul testat de mine este un IPS de rezoluție 1920 x 1080 px, iluminare pe LED-uri și protejat de sticlă Gorilla pe deasupra. Nimic crucial de raportat aici: culorile sunt bune, iluminarea este uniformă, nuanțele variază destul de puțin când le primești din unghiuri extreme. Luminozitatea maximă nu este foarte puternică, dar asta nu te împiedică din treabă.

Ca și alte modele HP, există posibilitatea montării din fabrică a unui privacy screen pe acest laptop, activându-l apoi cu tasta F1. Apeși F1 și un strat din ecran se polarizează, astfel încât ecranul nu mai poate fi văzut din lateral, ci doar din față. Poate fi o funcție bună pentru spații publice, securitate sporită a datelor și alte asemenea situații.

Procesorul pe modelul testat de mine este un Core i7-8565U, unul dintre cele mai puternice ale seriei Whiskey Lake. Este făcut în tehnologia de 14 nm, are 4 nuclee fizice și încă 4 virtuale, frecvență uzuală 1,8 GHz și poate urca în turbo boost până la 4,6 GHz. Este unul dintre cele mai bune procesoare de laptop, oferind performanță bună cu un consum energetic ținut totuși sub control.

Autonomia oficială este de până la 22,5 ore. Nu știu cum testează HP asta, dar rezultat este foarte bun și trebuie privit ca o bază de plecare: dacă scoate 22,5 ore în Mobilemark sau alt test de-al lor, înseamnă că în scenarii uzuale de browsing și office, pe wifi, oricum va ține măcar o zi întreagă.

Nu se încălzește excesiv. Am ținut câteva minute procesorul în full load și temperatura a crescut până la un maxim de 41 de grade și asta deasupra tastelor, unde sunt fantele de ventilație. Tastele devin călduțe, dar nu deranjant.

Procesorul este completat de 8 GB memorie RAM tip DDR4 și de un SSD foarte rapid. După cod este produs de Western Digital, este conectat prin PCI-Express x4 și în teste a obținut un rezultat foarte bun, aproape 3.000 MB/s citire și 1.000 MB/s scriere pentru varianta de 256 GB testată de mine.

Partea de grafică este asigurată de Intel HD Graphics 620. Placa este bună pentru tot ce înseamnă muncă tip office, nu și gaming, indiferent ce ar spune Intel. Din proprie experiență, însă, pot confirma că o serie de jocuri vechi funcționează fără probleme, dacă vreți să pierdeți timpul cu ceva, dar nu ultimul Ghost Recon.

Sunetul mi s-a părut neașteptat de bun pentru un ultrabook. Sunt patru difuzoare Bang & Olufsen pe laptop, două deasupra tastaturii și două pe partea inferioară. Soluția este foarte bună pentru că oferă sunet din orice poziție “2-în-1” ai ține laptopul, iar în plus calitatea sunetului este foarte bună.

Bassul nu strălucește, că nu are de unde, dar în rest sunetul este clar și puternic, iar difuzoarele au o muzicalitate ce-ți permite să asculți și muzică pe ele la o calitate bună pentru un ultrabook. Faptul că HP Spectre x360 este bine construit este un avantaj aici – inclusiv la volum puternic sunetul nu este distorsionat de eventuale vibrații sau rezonanțe cu componentele interioare.

Rețelistica este asigurată de un adaptor Intel Wireless-AC 9560, care integrează 802.11ac în sistem 2×2 și Bluetooth.

Conectivitatea este completată de porturile USB și mă bucur că există unul tip A, adică normal, pentru a conecta ușor stickuri și alte accesorii. Cei interesați de conectivitatea la mai multe monitoare externe vor aprecia că cele două porturi USB-C sunt compatibile Thunderbolt 3, tehnologie rezervată de obicei ultrabook-urilor premium, adică suportă toate metodele de daisy chain și conectică ale acelui protocol.

TESTE

Am folosit PCMark 8 pentru diverse teste și le-am rulat pe toate cele disponibile. Cel Home simulează activități reale de browsing, privit fotografii, chat șamd, cel Creative insistă mai mult pe activități creative precum editare foto/video, iar Work simulează un mediu office ce include video-conferințe, editări mai complexe de diverse tipuri de fișiere șamd în teste ce durează câteva zeci de minute fiecare.

Rezultatele sunt cele de mai jos. Pe scurt, HP Spectre x360 a avut mereu rezultate peste un notebook normal, dar sub un laptop sau PC de gaming, ceea ce este normal pentru că nu are o placă video dedicată pentru accelerare grafică. Din graficele de mai jos puteți vedea cam în ce zonă se plasează față de alte tipuri de PC-uri.

INTERFAȚĂ ȘI SOFTWARE PREINSTALAT

Laptopul vine cu Windows 10 și nu există mult software preinstalat. Am avut un McAfee Antivirus preinstalat și este alegerea fiecăruia dacă-l păstrează sau nu.

În rest, însă, există un HP Command Center de unde poți afla informații despre sistem și de unde poți schimba modurile de funcționare între Performance și Quiet, de exemplu, și un HP Audio Control de unde poți regla setările de sunet, ceea ce este necesar pe orice laptop cu mufă combinată microfon+boxe. Există pe acolo și o setare de Noise Cancellation pentru a reduce zgomotul de fundal în call-uri.

Mai există un HP Jump Start cu tutoriale despre laptop și cam asta este tot.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Bine construit, carcasă de aluminiu.
  • Design foarte plăcut, aspect premium.
  • Hardware bun pentru un ultrabook, autonomie foarte mare, stylus inclus, încărcător de mici dimensiuni.
  • Difuzoare de calitate.
  • Bezel cam mare deasupra ecranului.

CONCLUZIE

HP Spectre x360 13 este bine făcut, arată elegant, are un hardware performant pentru orice activitate casual sau office. Vine cu diverse avantaje precum faptul că-i un 2-în-1, porturile Thunderbolt 3 și autonomia mare, iar pentru dezavantaje a trebuit să mă chinui să-i găsesc unul. Este o mașinărie frumoasă, uitați-vă la seria sa dacă vă interesează un astfel de ultrabook.

Preț: începând cu 5.000 de lei, în funcție de specificații, la eMAG, PC Garage, Altex.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Eu am unul din generația anterioară și l-am ales și pentru designul care mi s-a părut superb. Îl folosesc ocazional să văd filme pe proiector doar că sacadează imaginea la unele de calitate foarte înaltă, gen UHD.

      (Citează)

  2. Un ecran de proasta calitate.

      (Citează)

    • me:
      Un ecran de proastacalitate.

      Nu știu dacă neapărat prost ecranul, însă luminozitatea este foarte slabă comparativ cu XPS, care e și mai ieftin. Dacă vrei să îl folosești afară e departe de ce trebuie.

        (Citează)

  3. E păcat că la banii ăștia și la pretențiile astea de design nu reușesc să elimine stickerul Intel. Configurația mi se pare bună, cred că e subestimată în general la laptopuri de 13” pentru că poți face aproape orice – mai încet, dar poți.

      (Citează)

  4. alunelu:
    Ai proiector UHD?

    Nu, doar fullhd.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus