un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review de router: D-Link DIR-2660 EXO este performant și include protecție pentru toate dispozitivele din casă

25 Oct 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

D-Link DIR-2660 EXO AC2600 este primul router pe care-l văd în care se simte modernizarea acestei game de produse. Nu doar că este performant pe cablu și wireless, ci vine și cu o interfață nouă și rapidă, plus aplicație de mobil pentru management de acest tip, plus protecție antivirus McAfee nu doar integrată în router, ci și de instalat gratuit pe fiecare PC sau telefon pe care-l ai, cu valabilitate de mai mulți ani, plus integrare Google Assistant și Alexa pentru comenzi de tipul “activate the guest network”.

Specificații D-Link DIR-2660 EXO:

  • wifi total AC2600, format din 1733 Mbps pe banda 5 GHz, 802.11ac/n/a, și 800 Mbps pe 2,4 GHz, 802.11n/g/b, cu MU-MIMO 4×4 și beamforming
  • 4 porturi LAN și 1 port WAN, toate 10/100/1000 Mbps
  • 1 port USB 3.0, 1 port USB 2.0
  • QoS cu alocarea priorităților per dispozitiv, guest network, control parental
  • integrare cu Google Assistant și Alexa pentru control vocal
  • integrare cu McAfee Home Platform pentru protecția rețelei la nivel de router (valabil 5 ani) și licențe gratuite McAfee LiveSafe pentru oricâte dispozitive (valabil 2 ani)
  • 4 antene externe, dimensiuni 2239 x 177 x 65 mm, greutate 610 grame
  • alte informații găsiți pe site-ul oficial

Preț: 629 lei la PC Garage, eMAG.

CUM ARATĂ ROUTERUL

Pe partea de sus este negru, ușor lucios, cu niște ornamente gri pe lateral. Are sus și câteva LED-uri de stare foarte discrete, genul care nu te deranjează în întuneric și oricum pot fi oprite din setări.

Portul USB 3.0 se află în față, ușor accesibil.

În partea din spate se găsesc porturile și avem, în ordine:

  • USB 2.0
  • patru porturi LAN
  • 1 port WAN
  • buton reset
  • buton WPS
  • alimentarea electrică
  • buton on/off

Pe burtă are patru picioare de cauciuc și orificii pentru prindere în perete, dacă vreți asta. Carcasa este perforată pentru o ventilare cât mai bună.

TESTE DE PERFORMANȚĂ

Pe cablu am obținut pe speedtest.net un rezultat de 931 Mbps, adică 116 MB/s. Pe torrente, unde măsor capacitatea procesorului din router de a gestiona zeci de transferuri simultane cu diverse surse, am obținut un rezultat foarte bun, un vârf de 103 MB/s și în general un transfer susținut de viteză mare, fără căderi periodice cum se mai întâmplă cu alte routere. Media este de 69 MB/s, dar asta doar pentru că include și timpii de la începutul și de la finalizarea transferului, când viteza este mult mai mică.


Pe wireless rezultatele au fost bune. Eu testez de la o distanță de 5 metri, nu de lângă router cum fac mulți alții, tocmai pentru că nu cred că cineva stă lipit de routerul său atunci când lucrează de pe un laptop. D-Link DIR-2660 EXO are o capacitate totală de 2600 Mbps, împărțită ca mai jos:

Testele au dus la 729 Mbps pe 802.11ac, în 5 GHz, și 307 Mbps în 2,4 GHz. Routerul dispune de MU-MIMO 4×4 și beamforming, iar default a făcut canal de 80 MHz pe 5 GHz, dar de doar 20 MHz pe 2,4 GHz. L-am forțat eu pe 40 MHz din setări. Există și un Smart Connect ce creează o singură rețea wifi vizibilă dispozitivelor, iar routerul alocă automat dispozitivele pe ce protocol și frecvență li se potrivește cel mai bine.


Acoperirea wireless este bună, dar nu extraordinară. Lângă router am prins viteză bună cu laptopul, dar în cel mai îndepărtat punct la casei, în balcon cu ușile închise, aceasta a fost la limita funcționării.

Am testat doar portul USB 3.0. Rezultatele au fost bune, suficiente pentru a improviza o stocare în rețea. Routerul suportă modurile Media Server, File Server SAMBA și FTP Server. Am testat ca de obicei, cu un singur fișier mare, un film, și un folder cu sute de fotografii. Rezultatele au fost cele de mai jos:

Per total, rezultate bune spre foarte bune.

FUNCȚII ȘI INTERFAȚĂ

Aici sunt mai multe de povestit decât de obicei. În primul rând, interfața routerului este acum una modernă, diferită de cea pe care o știam uzual la D-Link.

Noua interfață este bine organizată și ușor de utilizat. În funcție de tipul lor, unele modificări se aplică imediat, pentru altele durează vreo 20 de secunde până ce routerul reinițializează niște componente.

Instalarea este simplă, un wizard a detectat direct conexiunea PPPoE și mi-a cerut datele de identificare, apoi am stabilit numele rețele wifi și parola ei. Puteți accesa routerul pe http://dlinkrouter.local din browser sau puteți să-l configurați cu aplicația de telefon D-Link Wi-Fi, care-i face managementul.

Funcțiile sunt cele uzuale pentru un astfel de router: ai rețea guest, cu parolă separată, port forwarding, IPv6, setări de acces cu user și parolă pentru stocarea conectată prin USB șamd.

Quality of Service este de nivel avansat, că setezi prioritățile per dispozitiv, nu stai să configurezi manual ce bandă să aibă fiecare.

D-Link DIR-2660 EXO vine cu o soluție de securitate foarte bună de la McAfee. La nivel de rețea rulează ceva numit McAfee Home Platform, care analizează rețeaua pentru probleme, iar pe orice dispozitiv poți instala McAfee LiveSafe, care este o soluție de securitate uzuală, cu protecție la viruși, malware, ransomware, spyware șamd. Licența este foarte permisivă, primești Home Platform pentru 5 ani și licențe LiveSafe pentru 2 ani.

Generarea lor este simplă, pur și simplu spui în aplicația de securitate că vrei una și primești pe email codul de activare și linkul de download. Este o soluție mai bună decât tot ce-am văzut până acum pe alte routere.

Doar în această aplicație puteți umbla la Parental Control, care îmbracă mai multe forme. Puteți face un fel de profiluri pentru fiecare copil și, în funcție de vârsta sa, routerul nu-l va lăsa pe anumite tipuri de site-uri, dar puteți modifica și manual aceste setări. Puteți bloca manual și anumite URL-uri, per dispozitiv.

Mai puteți configura și ore de acces la Internet per dispozitiv, de exemplu ca să interziceți tableta sau un laptop în timpul zilei.

D-Link are o aplicație de mobil pentru gestionarea routerelor, numită D-Link Wi-Fi. Acolo puteți găsi routerul și-l puteți aloca unui cont D-Link, iar apoi îi puteți face management și din telefon. Din aplicația de mobil puteți vedea ce dispozitive sunt conectate la router și ce trafic fac, le puteți deconecta, puteți schimba parole șamd.

Am făcut o glumă cu posibilitatea de a dezactiva wireless-ul în anumite zile și ore, dar știu că mulți își doresc o astfel de funcție de la routerul lor, iar cu această aplicație puteți stabili un astfel de program.

Routerul are și integrare cu Google Assistant și Amazon Alexa. Îmi place să văd asta, chiar dacă integrarea este momentan una de bază. După ce alocați routerul unui cont D-Link, intrați în Google Assistant și spuneți “talk to D-Link Wi-Fi” și Google face legătura, cerându-vă acces la contul D-Link unde se află alocat routerul.

Integrarea nu-i chiar una standard. Eu n-am găsit D-Link Wi-Fi ca un serviciu în lista mare de posibile integrări, dar funcționează cu comanda de mai sus. Pentru a da apoi comenzi vocale, folosești o formulă mai lungă precum “ok Google, talk to D-Link Wi-Fi to enable the guest network” și Assistant face legătura. Nu sunt multe comenzi, practic cele mai utile sunt acestea cu activat și dezactivat rețeaua guest și afișat parola ei.

În teorie, Alexa include mai multe comenzi pentru că se poate lega și la cele McAfee și poți cere blocarea netului către copii șamd. Mi-ar plăcea să văd în viitor o extindere pentru toate funcțiile, ca să poți cere activarea QoS, stingerea LED-urilor șamd.

Nu în ultimul rând, DIR-2660 mai include o funcție numită Wi-Fi Mesh. Nu poți conecta mai multe astfel de routere în mesh, dar poți aduce în rețea repetoare DAP-1620 ce suportă aceeași funcție și totul se transformă într-o rețea mesh, cu hand-over automat, auto-healing și tot ce mai are o rețea mesh uzuală.

 

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte performant pe cablu și wireless.
  • Soluție de protecție complexă și oferită gratuit.
  • Posibilitate de extindere tip mesh cu repetoare.
  • Preț foarte bun pentru toate acestea.
  • Opțiunile sunt împărțite între aplicații, unele funcții pot fi configurate din aplicația de mobil, altele din cea McAfee și altele din interfața web.

CONCLUZIE

D-Link DIR-2660 EXO este performant, are o interfață modernă și inclusiv aplicație de mobil pentru cei ce nu vor să-și prindă urechile cu configurarea prin browser. Soluția de securitate oferită este neașteptat de bună având în vedere că vine cu între 2 și 5 ani de valabilitate a licențelor pentru un număr nelimitat de dispozitive de toate tipurile, iar poate că în viitor partea de Google Assistant și Alexa va fi suplimentar extinsă.

Pentru 629 de lei, cel mai mic preț la care l-am văzut acum pe net, este un router excelent. Mă așteptam să fie pe la 1.000 de lei.

Preț: 629 lei la PC Garage, eMAG.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Exista o valoare SAR/măsurare radiatie/emisie pentru astfel de dispozitive?
    Întreb pentru că am văzut tube cu experimentul cu ruterul si cultura de grâu din semințe…

      (Citează)

  2. “integrare Google Assistant și Alexa pentru comenzi de tipul “activate the guest network”.”

    hipster lvl 99, asta e noua moda?
    hey google, activate network for dusmani?

      (Citează)

  3. Deci e un fel de bitdefender box, dar cu router mult mai bun si protectie antivirus un pic mai slaba (daca e sa ne luam dupa teste)?
    Totusi, parca n-as baga atatia bani acum intr-un router, mai astept un an-doi sa se stabilizeze si sa se ieftineasca WiFi 6

      (Citează)

  4. Chestia buna la acest router este ca suporta dd-wrt.
    Are cpu mediatek si e stabil.
    In rest, software made by Dlink.
    Functia mesh nu functioneaza.

      (Citează)

  5. dute ba tu cu ddwrt tau.
    iei un router pt features si cu mizeria aia de firmware nu o sa ai suportate jumatate din features. tu cu hackerelile tale.

    me: 60 EXO este performant, are o interfață modernă și inclusiv aplicație de mobil pentru cei ce nu vor să-și prindă urechile cu configurarea prin browser. Soluția de securitate oferită este neașteptat de bună având în vedere că vine cu între 2 și 5 ani de valabilitate a licențelor pentru un număr nelimitat de dispozitive de toate tipurile, iar poate că în viitor partea de Google Assistant și Alexa va fi suplimentar extinsă.

    Pentru 629 de lei, cel mai mic preț la care l-am văzut acum pe net, este un router excelent. Mă așteptam să fie pe la 1.000 de lei.

      (Citează)

  6. Mi se pare cam scump. Un astfel de router ar trebui sa costa maxim 250 de lei, luand in considerare componentele folosite.

      (Citează)

  7. corect.
    base price: 250 lei.
    add google voice integration: 450
    add alexa: 650

    Kopa_Kopan:
    Mi se pare cam scump. Un astfel de router ar trebui sa costa maxim 250 de lei, luand in considerare componentele folosite.

      (Citează)

  8. ddwrt e pt hardware de saraci care vor mai mult fara sa cheltuie banu.
    la un rutar de 600 lei aia nu e cazul.

    ddwrt/openwrt nu au features pe care le are rutarul, si e de cacao sa le arunci alea pe geam pt inca 30metri raza la semnal.

    me:
    dd-wrt este un firmware custom.
    Extinde functionalitatile dispozitivului hardware.
    dd-wrt e bazat pe openwrt.

      (Citează)

  9. dd-wrt va fi util cand se vor descoperi gauri de securitate in firmware-ul ala nou si fancy, si D-Link va decide ca nu mai suporta modelul. Adica peste maxim un an.

      (Citează)

  10. Despre stabilitate ce stim? Nu ma intereseaza sa am 90Mb/s vs 45, dar as vrea un router stabil din toate punctele de vedere. Se gaseste ceva mai bun decat asta sub 700-900 lei?

      (Citează)

  11. @Arpi: pick your poison …
    mikrotik
    ubiquity
    synology
    pfsense hardware

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus