►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« România devine țara în care statul vrea să fure bani de la copii bolnavi de cancer
Știri despre tehnologie – 30 octombrie 2019 (plus bere Bucur) »
ConceptD este o nouă gamă de produse Acer gândită pentru creatorii de conținut: editare foto și video, streaming live, înregistrare podcast-uri, modelare 3D, tot felul de simulări și calcule complexe șamd. Prezentate în aprilie 2019, sunt practic dispozitive cu procesoare și plăci video performante și, pentru că asta contează în domeniu, ecrane cu gamă extinsă de culori până la spectrul DCI-P3.
Eu am testat laptopul ConceptD 3, care-i un fel de entry-level în această gamă, având în vedere că mai există și modelele ConceptD 5 și 9. Chiar și așa, vine cu un Core i7-9750H și o placă video NVIDIA GeForce GTX 1650, plus un ecran de 15,6 inchi de calitate.
Specificații Acer ConceptD 3:
Preț: momentan n-a intrat la vânzare, dar un comunicat oficial vorbește de prețuri începând de la 1.199 euro.
Cutia include doar laptopul și încărcătorul. Poate că o husă n-ar fi stricat, pentru un astfel de model.
Mi s-a părut amuzant că Acer a lansat această gamă premium, cu un branding de sine stătător și chiar cool, aș putea spune… iar pe încărcător scrie mare Chicony, nici măcar Acer.
Arată ca o unealtă premium, cel puțin din exterior. Îmi place cum le-a ieșit design-ul, are o simplitate ce mie-mi spune că este un laptop de muncă, dar în același timp este bine făcut și are un feeling premium prin materialele și îmbinările sale.
De pe ConceptD 3 lipsește aproape orice branding. Textul ConceptD este săpat discret în partea de sus a carcasei ecranului, care-i dintr-un material negru foarte ușor glossy. Prezentarea oficială vorbește despre o depunere suplimentară de material ce protejează laptopul de pete și alte posibile deteriorări.
Întreaga carcasa este foarte bine îmbinată și, mai mult, pare ușor rotunjită prin folosirea foarte inspirată a unor fațete ce dau un aspect de curbură, precum în imaginea de mai jos.
Porturile, după cum puteți vedea mai jos, includ și un conector RJ-45 pentru rețea, plus trei porturi USB 3.1 rapide, cu un rating de 5 Gbps. Fără Thunderbolt, din păcate. Aș fi acceptat asta pe modelul entry-level ConceptD 3, dar m-am uitat pe specificații și nici ConceptD 5 sau ConceptD 7 nu au porturi Thunderbolt, ceea ce mi se pare ciudat pentru că pot fi utile în muncă pentru transfer rapid sau extindere cu monitoare suplimentare.
Singura parte ciudată la construcție este că mufa de alimentare a laptopului este chiar pe centru în partea dreapta, așa că ai un cablu de alimentare care iese cam din zona în care ai de obicei mouse-ul. Nu-i însă ceva crucial.
Tastatura este bună. Are iluminare discretă, într-un culoare portocalie-maronie care în beznă arată foarte liniștitor pentru ochi. Tastele au o cursă plăcută și un feedback la fel de plăcut, iar în dreapta lor ai și un bloc numeric.
Touchpad-ul este cam mic, dar ConceptD 3 este genul de laptop pentru care folosești un mouse. În dreapta acestuia se află și un cititor de amprente pentru deblocarea rapidă a sistemului.
Trecând la ecran, poți vedea că modelul “3” este cel entry-level după cât de lată este marginea ecranului în partea de sus și cea de jos.
Dacă luați un astfel de model, alegeți versiunea pe negru, care are taste închise la culoare, dar caracterul desenat pe acestea este alb și oferă un contrast bun, mai ales că-i vizibil în acea lumină portocalie. Varianta cu carcasă albă are taste albe cu caractere de culoare gri prin care iese o lumină ușor portocalie de nu se văd caracterele de pe taste. Am mai văzut astfel de laptopuri și mereu m-am întrebat ce fel de geniu poate alege o combinație de alb cu gri pentru taste.
Ecranul este principalul diferențiator al acestei serii. ConceptD 3 are un ecran FullHD, dar are acea acoperire extinsă a culorilor până la spectrul DCI-P3. Posibilitatea de a reproduce cu fidelitate mare cât mai multe nuanțe este importantă pentru cei ce lucrează cu imagini și film, iar acest laptop se adresează în mare parte lor.
Ecranul este “validated by Pantone” și cu un delta E < 2, adică o distanță mică între culorile reproduse. Și în utilizare reală pare un ecran foarte bun, are o luminozitate constantă pe întreaga suprafață, iar nuanțele și luminozitatea nu se schimbă nici măcar din unghiuri extreme. Practic, e un model bun pe care să lucrezi cu Photoshop, Lightroom, Premiere Pro și alte programe de grafică.
Astfel de programe sau scenarii au nevoie și de hardware performant, iar ConceptD 3 vine cu așa ceva. Procesorul este un Intel Core i7-9750H cu 6 nuclee fizice și în total 12 virtuale, ce poate urca până la 4,5 GHz în mod turbo.
Procesorul este din generația a 9-a și include un modul grafic Intel UHD 630, dar ConceptD 3 are și o placă dedicată GeForce GTX 1650 cu 4 GB memorie RAM, care-i bună pentru majoritatea aplicațiilor ce pot beneficia de procesele de codare, decodare sau modelare incluse de NVIDIA în acest chipset, plus pentru orice joc modern în rezoluția Full HD a ecranului. Dacă aveți nevoie de mai mult de atât, există alte laptopuri ConceptD din gamele superioare ce includ și plăci Quadro T1000 sau RTX 2080.
Memoria RAM de 16 GB este suficientă pentru un entry-level în această gamă. Ce m-a surprins este că laptopul vine cu memorii diferite: una Kingston DDR-2666 și alta Micron DDR-3000, cel puțin după cum identifică CPU-Z lucrurile.
Singurul element slab este la stocare, unde ai un SSD foarte rapid, pe PCI-Express, dar doar de 256 GB, și apoi un HDD de 1 TB, un model Western Digital de 5400 RPM. SSD-ul este rapid, cam 1500 MB/s pe citire și 900 MB/s pe scriere secvențială, dar e de mici dimensiuni și mă așteptam la o altă configurație. Dacă vă interesează un astfel de laptop, luați un model cu SSD cât mai mare, ca să stocați pe el și fișierele de lucru, nu doar programele.
Iată niște teste benchmark. Am folosit 3D Mark pentru performanța grafică și PCMark pentru a măsura performanța în diverse scenarii de muncă Home, Creative și Work. Puteți vedea din rezultate cam cum se prezintă față de alte clase de PC-uri, dar cu mențiunea că aceste teste nu pot surprinde faptul că în ConceptD 3 primești și un ecran foarte bun.
Porturile mi se par suficiente. OK, n-are Thunderbolt, ceea ce este un minus mai degrabă pentru că nici un model ConceptD nu pare a avea așa ceva, că de la entry-level-ul “3” nu mă așteptam musai la asta. Ai în schimb un USB-C și două USB-A de viteză mare, plus un port USB 2.0 al cărui scop în acest caz nici nu-l mai înțeleg, plus un HDMI out de dimensiune normală pentru conectarea la un ecran secundar, plus un port Ethernet RJ-45.
Ce-i lipsește, însă, e un cititor de carduri SD sau microSD. Asta te forțează să cumperi unul separat pe USB 3.0 și să-l cari cu tine.
ConceptD 3 include și wireless de tip 802.11ax, Wi-Fi 6 cum i se spune, cu un adaptor Intel AX200. N-am avut cu ce să testez acest protocol și oricum cred că momentan nu-și are rostul.
Temperatura este ținută sub control de ventilatoare și foarte multe fante de aerisire. Chiar și în teste, temperatura n-a depășit 42 de grade în zona de sus a tastaturii, iar ConceptD 3 nu devine foarte zgomotos nici când răcirea funcționează la maxim.
Aici nu sunt multe de zis. Acer a inclus câteva utilitare pentru reglarea ecranului și monitorizarea sistemului, dar nimic ce trebuie folosit obligatoriu. Există și o soluție de securitate Symantec preinstalată și asta a fost enervată, îmi tot cerea să o înregistrez și alte lucruri. Dacă ar fi fost laptopul meu, era prima dezinstalată.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Per total, ConceptD 3 vine ca un model interesant pentru creatorii de conținut sau, hai să zicem altfel, oamenii care au nevoie de un laptop serios pentru muncă în aplicații mai complexe de editare foto sau video, modelare, streaming, programare șamd. Avantajul său principal este ecranul cu acoperirea gamutul de culoare DCI-P3, împerecheat cu un procesor performant și o placă video bună inclusiv pentru gaming.
Are și un aspect serios, curat, minimalist aș putea spune; doar să alegeți varianta neagră, cea albă nu arată la fel de bine. Laptopului îi lipsește un cititor de carduri de memorie, dar unul separat nu-i foarte scump.
Preț: momentan n-a intrat la vânzare, dar un comunicat oficial vorbește de prețuri începând de la 1.199 euro.
« România devine țara în care statul vrea să fure bani de la copii bolnavi de cancer
Știri despre tehnologie – 30 octombrie 2019 (plus bere Bucur) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
30/10/2019 la 6:59 AM
Ca si performante, nimic de comentat. Este foarte decent. Deasemenea, display-ul pare incredibil. Nu sunt multe laptop-uri cu 100% AdobeRGB, mai ales care sa coste sub 8000-9000 Lei. Deci asta ar fi un mare plus.
Am vazut si seria Concept D Pro care ar veni cu Nvidia Quadro / RTX. Cu toate astea, nu am vazut nicaieri sa precizeze ceva de profunzimea de culoare (10 Bit), ca o specificatie a display-ului. Adica daca tot pui Quadro (care permite acest lucru), ma asteptam sa vad si ceva legat de 10 Bit (1mld culori).
In rest numai de bine. Pretul este decent pentru ce ofera.
Mihai(Citează)
30/10/2019 la 9:07 AM
Îmi confirmă părerea că oamenii care gândesc laptopurile astea nu se gândesc niciodată la utilizare… Faci un laptop cu fotografi in publicul țintă și nu ii pui cititor de carduri….wtf?
Iar poziția cablului de alimentare e design 101, unde l-au pus ei e cel mai incomod loc posibil.
Stefan(Citează)
30/10/2019 la 10:04 AM
În fotografie și video cardul SD e cam lăsat în urmă în favoarea altora mai rapide și mai fiabile (CFast, XQD), mai ales că se merge spre rezoluții tot mai mari. De fapt cititorul SD era bun pentru cei ce aveau camere foto/video mid range; la camerele care au 2 sloturi de multe ori SD-ul e gândit pentru backup. Ca să citez internetul, problema slotului de card e a unei „vocal minority”, pentru că cei ce dețin echipament serios au avut tot timpul cititoare de card prin usb.
dam167(Citează)
30/10/2019 la 10:37 AM
eu detin si folosesc echipament “serios” si folosesc exclusiv SD-uri. si e meseria mea, sa zicem ca stim de ce vorbesc.
eu si toti fotografii pe care ii cunosc, nu stiu nici macar pe unde e cablul usb pe care l-as putea utiliza sa fac transferul. cand calatoresti sau te plimbi peste tot pt diverse comenzi, nu te cari cu inca un cablu, bagi SD-ul direct in calculator.
also, arata-mi mie aparatul ala profi care are CFast, XQD. nu o sa gasesti multe.
stefan(Citează)
30/10/2019 la 11:15 AM
@Stefan: Șie eu folosesc momentan SD pentru că e comod. Prost, dar comod pe moment. Canon 1D X și mirrorless de la Nikon – nu sunt multe, dar sunt consacrate. CFast și XQD sunt și foarte scumpe, eu unul nu m-aș grăbi să trec la ele, dar probabil că așa cum CF a fost lăsat în urmă, așa va fi și SD-ul.
Acum, dacă mă gândesc la călătorie și la echipamentul pe care-l car după mine, un cititor de card îmi pare una dintre cele mai mici probleme. Știu că nu vorbesc despre o majoritate, dar ai văzut cum arată un încărcător de Canon 1D? sau câte alte cabluri și încărcătoare mai trebuie să cari după tine? că sunt măcar 2-3, chiar dacă ești blindat cu usbc. Ca să nu mai zic că ai măcar un HDD/SSD extern după tine, presupun. Înțeleg că e comod pentru tine pentru că folosești exclusiv SD, dar sunt foarte mulți oameni pentru care nu e așa important.
Din păcate, la laptopuri Acer, pe lângă ce am enumerat mai sus, probabil că mai ai nevoie și de un mouse.
dam167(Citează)
30/10/2019 la 11:22 AM
As fi interesat daca ar exista si o versiune cu ecran de 17 inch – daca tot se adreseaza creatorilor video.
Sol(Citează)
30/10/2019 la 3:38 PM
Da, exista. Concept D5 de 17″. A fost lansat la IFA.
Bogzilla(Citează)
30/10/2019 la 6:44 PM
E praf :)))
ionică(Citează)
30/10/2019 la 8:48 PM
detin ceva asemanator , tot de la acer..
per total.. super ok..
dar acele frecvente maxime de turbo boost sunt atinse pe perioade scurte.. apoi intra in throtlle.. ii taie cam 20-25 %..
si nu poti face mare lucru sa compensezi pt ca e pe bios.
probabil un fel de safety pt a evita corsarea placii de baza.
in principiu nu vei simtii acest auto limit.. decat in benchmark sau daca ai cronometra orice ai face acolo.
dar m-au speriat temepraturile de la procesor.. pffff
eu, gandind ca un procesor de generatie mai noua trebuie sa stea mai rece, era sa fac atac de panica cand monitorizam temepraturile…
apoi, informandu-ma , am aflat ca de fapt , la ultimele generatii, aceste temperaturi de 80 -90 si chiar 100 C sunt normale.
am zis: wtf.. dar asta este
in datasheet temperaturile sunt low doar la frecventa de baza.. dar, practic, orice task mai intensiv ii va activa boostul
dar per total, acer a facut treaba buna si la preturi accesibile
Marius Popescu(Citează)
30/10/2019 la 9:35 PM
Pe cuvant ca daca puneau mufa de incarcare fix in locul webcam-ului, tot era mai putin deranjant
C(Citează)