un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review de espressor automat: Philips 5000 LatteGo cu 6 tipuri diferite de cafea și spumare automată a laptelui

31 Oct 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

39 comentarii

Știu că espressoarele automate sunt tot mai populare în această vreme și mulți se gândesc să ia unul în special de Black Friday, așa că iată mai jos un model bun pentru casă. Este Philips 5000 LatteGo, care-i modelul de top sub brandul Philips (au unele și mai complexe sub brandul Saeco), un espressor care integrează râșniță ceramică pentru a măcina pe loc cafeaua și prepară 6 tipuri de cafele cu o apăsare de buton, inclusiv cu spumarea automată a laptelui pentru băuturi tip cappuccino.

Specificații Philips 5000 LatteGo EP5335:

  • prepară 6 tipuri de cafea: espresso, cafea, americano, cappuccino, latte macchiato, cafe au lait, plus că dă apă fierbinte sau lapte înspumat
  • râșniță ceramică, reglabilă, pentru cafea boabe, cu recipient de capacitate 250 grame
  • compartiment separat pentru cafea deja râșnită (de exemplu pentru a pune decofeinizată acolo)
  • recipient de apă cu filtru AquaClean, capacitate 1,8 litri
  • recipient pentru lapte, capacitate 0,265 litri
  • control din butoane și ecran LCD
  • posibilitate de a regla temperatura apei și tăria cafelei, duritatea apei, configurarea programelor presetate
  • pompă 15 bari, programe de curățare
  • dimensiuni 22x34x43 cm, greutate 7,2 kg

Preț: în jur de 2.200 lei la eMAG și Altex.

Poziționare în gamă: este modelul de top sub brandul Philips. În gama Philips LatteGo există și modele cu funcții mai puține sau control mai rudimentar, precum 3200 LatteGo (prepară 5 tipuri de cafea), 2200 LatteGo (3 tipuri de cafea) și 1200 (2 tipuri de cafea, spumare manuală a laptelui).

Atenție că eu am testat modelul cu codul EP5335. Există și EP5310, care nu mai include spumarea automată a laptelui, ci un tub panarello la care faci tu manual asta. Îl recomand doar celor care au deja talent la “panarellit”.

Iată întreg review-ul de mai jos pe video:

Susține-mă cu un Subscribe:

CE CAFELE PREPARĂ 5000 LATTEGO

Am zis să încep direct cu produsul final al espressorului, ca să vedem ce poate prepara, și vă arăt în următoarea secțiune cum le prepară.

via Gfycat

Spuneam că prepară următoarele băuturi:

  1. espresso, cam 45 grame și cremă consistentă la suprafață. Durează cam un minut prepararea de la cap la coadă, cu tot cu râșnire.
  2. cafea, cam 130 grame și cremă medie spre consistentă.
  3. americano, care este făcut din 45 grame espresso și încă vreo 110 grame apă, dar cu puțină cremă.
  4. cappuccino, care este făcut din 45 grame espresso și vreo 80 grame de lapte înspumat, cu o spumă de lapte destul de grosieră.
  5. latte macchiato, din 45 grame espresso și 130 grame lapte înspumat.
  6. cafe au lait, care-i o cafea cu spumă de lapte în ea, în total 150 grame de băutură.

Așa arată un espresso:

O cafea:

Iată și un americano. Apropo, dacă vă deranjează faptul că espresso este prea mic și vreți mai multă cafea, nu cereți în cafenele un espresso lung, că asta înseamnă că lasă mai multă vreme să treacă apa prin cafea și băutura finală este mult mai amară; cereți mai degrabă un americano, care-i un espresso normal, dar lungit prin adăugarea de apă fierbinte, păstrând nealterată aroma și dulceața sau aciditatea naturală a acelei cafele.

Cappuccino:

Latte macchiato:

Cafe au lait:

Nu mă întrebați dacă ies bune sau nu pentru că asta depinde 80% de calitatea cafelei utilizate. Cafeaua ieftină din comerț, prăjită până când boabele sunt negre și miros a ulei, nu va produce niciodată o băutură la fel de bună precum o cafea de specialitate, de origine foarte bună, prăjită cu un profil special adaptat ei, nu până la carbonizare.

Ce vă pot spune este că espressorul automat LatteGo are tot ce-i nevoie pentru a prepara cafea bună dacă-i dați o materie primă de calitate. Râșnița este una ceramică, iar asta contează mult pentru că astfel de râșnițe asigură o măcinare uniformă, constantă pentru fiecare boabă de cafea, iar asta contează foarte mult în lumea espresso-urilor.

Mai multe, râșnițele ceramice sunt foarte rezistente în timp, adică nu se tocesc, iar materialul nu se încălzește excesiv în procesul de râșnire și deci nu arde cafeaua în timpul acestui proces, ceea ce i-ar altera gustul final. Unele râșnițe, în special cele care prelucrează volume mari, au această problemă.

Râșnița de pe 5000 LatteGo poate fi și reglată în multe trepte, deci cei pasionați de espresso pot umbla acolo pentru un fine tuning, câtă vreme aveți și cântar precis pentru a măsura efectul asupra cantității finale de espresso. Mie mi s-a părut că vine reglată suficient de bine din fabrică pentru a fi pe placul a 90% dintre clienți.

Există și un al doilea recipient de cafea, unde se pune direct cafea deja râșnită. Este gândit pentru situația în care cumpărați astfel de cafea sau, mai degrabă, pentru decofeinizată, care se găsește doar râșnită. Puteți alege dintr-o apăsare de buton recipientul din care să fie luată cafeaua, din cel pentru boabe sau din cel pentru deja măcinată.

Încălzirea întregului sistem este rapidă, durează maxim un minut să fie gata. Presiunea pompei este suficientă pentru a extrage un espresso clasic. Crema acestuia este consistentă, deși chiar și acest aspect depinde uneori de tipul cafelei folosite. Puteți regla și tăria cafelei pe o scară de la 1 la 5. Am testat asta doar cu espresso și da, se simte imediat diferența, 1 fiind o băutură mult mai “diluată” decât 5, deși cantitatea din cană este aceeași.

5000 LatteGo permite să preparați simultan două espresso, apăsând de două ori rapid butonul. Puteți pune direct două ceșcuțe sub dozator, că băutura curge prin două duze, iar espressorul va râșni de două ori cafea. Faptul că băutura curge întotdeauna prin două duze vă permite, de fapt, și să împărțiți în două căni și restul băuturilor exclusiv din cafea (cafea și americano), dacă vreți doar o jumătate de porție.

Există și posibilitatea de a regla lungimea unei băuturi. Procedura este descrisă în manual și este destul de simplă. Intrați în modul de configurare, porniți un espresso și apăsați din nou butonul atunci când a curs cantitatea dorită de cafea. Espressorul va memora asta și va produce după aceea cafele de aceeași lungime.

Spumarea laptelui se face automat. Voi atașați carafa cu lapte la espressor (iar carafa e mișto gândită, vedeți mai jos), iar aparatul înspumează singur cantitatea de lapte necesară pentru băutura curentă.

Spuma obținută este una specifică aparatelor automate, adică mai aerată și cu bule mai mari. Nu va așteptați la spuma foarte fină pe care o găsiți doar în cafenelele de specialitate, acolo unde un barista prepară manual acest lapte la țeava cu abur (“panarello”), știind exact cât să o coboare în lapte, la ce adâncime să o țină și cât timp, creând un vortex în lapte și ghidându-se inclusiv după șuieratul acestuia pentru a controla fluxul de abur.

Așa ceva nu se poate obține pe automate. Nu vă întristați, mie mi-a luat vreo doi ani să învăț să fac asta cu un panarello; nu-i treabă ușoară. În lumea mașinilor, însă, Philips 5000 LatteGo face un lapte înspumat de calitate suficientă, cum îl servesc de altfel și vreo 50% dintre cafenelele din oraș, dar sub cea obținută pe modelul de top Saeco Xelsis, care se cunoaște și în acest aspect.

Aparatul poate da și doar apă caldă, o funcție utilă pentru când vreți să vă faceți un ceai, sau doar spumă de lapte în caz că vreți să o aduceți într-un recipient separat alături de, să zicem, 4 cafele.

CUM ARATĂ PHILIPS 5000 LATTEGO

Espressorul arată ca mai jos, cu finisaje din oțel inox pe față. În partea de sus se află un ecran LCD simplu, dar eficient, iar în jurul său sunt 6 butoane. Patru dintre acestea comandă direct prepararea a patru băuturi, unul reglează tăria cafelei, iar ultimul accesează meniurile. Mi se pare cea mai simplă și eficientă soluție, oricine se prinde imediat ce trebuie să facă pentru a prepara o cafea.

Alte două preparate, americano și cafe au lait, se prepară intrând întâi în meniul espressorului. Tot prin meniuri sunt disponibile și setările, existând posibilitatea reglării temperaturii apei, intensității luminoase a ecranului, programe de întreținere, duritatea apei șamd.

Rezervorul de apă este în partea din stânga-sus și în el se găsește și un filtru de apă numit AquaClean, care poate reține diverse impurități naturale sau artificiale din apă. Recomandarea mea este să utilizați oricum apă plată pentru cafea, ca să nu introduceți în ea arome de clor și restul substanțelor din apa de la robinet.

În partea din dreapta-sus se află recipientul de cafea. Este acoperit cu un capac transparent, cu o garnitură ce asigură o etanșare mai bună pentru a păstra în interior aroma boabelor de cafea. Încap cam 250 de grame de cafea aici, iar boabele cad natural în râșniță. Tot aici se află și reglajul râșniței, iar al doilea recipient de cafea are un capac rotativ.

Partea din față și jos a espressorului culisează și permite accesul la alte două zone. Una este recipientul pentru cafea utilizată, adică acolo se adună zațul sub formă de puc de la cafelele făcute anterior. După vreo 10 cafele trebuie golit, iar aparatul are un senzor care vă spune când să faceți asta. Lângă el se află o tavă în care se mai scurge apă după clătire și alte operațiuni, tavă ce trebuie golită din când în când de apă, iar un plutitor micuț vă indică momentul când ar fi cazul de așa ceva.

Dozatorul espressorului culisează în sus și în jos. Pentru căni foarte mici primiți în pachet un fel de suport pe care să le puneți astfel încât cafeaua să nu cadă de prea sus în ele, caz în care ar putea arunca stropi și în lateral.

Carafa de lapte, practic sistemul LatteGo, este foarte bine gândită. Este un recipient cu capac, capacitate 265 ml, pe care pur și simplu îl agățați de espressor ca și cum l-ați agăța în cui. Nu are tuburi sau vreun furtun care să complice operațiunea și pare un sistem modern, igienic și ușor de spălat.

Mai mult, capacul poate fi dat rapid la o parte pentru a turna mai mult lapte în carafă, atunci când este agățată de espressor, iar dacă v-a rămas lapte în ea, puteți să o deconectați și să o puneți direct în frigider. Singurul dezavantaj este capacitatea cam mică, poate ține lapte pentru două latte macchiato înainte de a fi nevoie să o reumpleți.

Întreținerea este esențială pentru buna funcționare a unui astfel de espressor. După vreo 700 de cafele ar fi cazul să schimbați acel filtru de apă AquaClean cu unul nou (60 de lei la eMAG). După 5.000 de cafele, se recomandă o decalcifiere a espressorului, adică îi cumpărați un lichid (sau pastile) pentru așa ceva, îl turnați în rezervorul cu apă și activați programul de decalcifiere, când espressorul plimbă singur toată acea apă prin interior pentru a se spăla.

Prin lateralul său, după ce culisați partea frontală, puteți deschide și o ușă laterală ce permite accesul la aceea ce Philips numește unitatea de infuzare, care-i piesă mecanică din plastic ce se poate extrage ușor de acolo. Aceasta trebuie spălată din când în când sub jetul de apă pentru a elimina urmele de cafea din interior.

Cafeaua este un “material” foarte complex, uleios, iar periodic trebuie făcută această întreținere pentru a elimina urmele de cafea rămase prin interior, care altfel pot modifica gustul băuturii și, pe termen lung, pot reduce debitul de curgere și cauza alte probleme. Există substanțe speciale ce îndepărtează rapid uleiurile de cafea, că simpla apă cu detergent le ia mult mai greu. Nu-i vreo operațiune dificilă sau care se face prea des, dar indiferent ce tip de mașină de cafea aveți, nu-i neglijați întreținerea.

Produse de întreținere se găsesc prin magazine sau la service-ul oficial Philips. Zilele trecute am văzut în Carrefour lichid de decalcifiere, de exemplu, costa 50 de lei un recipient care cred că ajunge la vreo 5 decalcifieri.

Singura problemă constructivă care m-a deranjat este cablul de alimentare, ca-i foarte scurt, cam un metru lungime, iar asta te obligă să ai o priză în preajma espressorului sau să folosești un prelungitor. Este și zgomotos, în special când spumează laptele, dar nu mai zgomotos decât alte asemenea mașini.

De asemenea, fiabilitatea este imposibil de testat la un astfel de review, că eventuale probleme pot apărea în luni de zile și sunt imposibil de prezis. Pentru asta este garanția.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Sistem simplu și eficient pentru spumarea lapte.
  • Rășniță ceramică, două recipiente de cafea.
  • Posibilitate de personalizare a cafelei.
  • Poate prepara două cafele deodată din anumite varietăți.
  • Ușor de alimentat cu apă/cafea și de întreținut.
  • Cablu de alimentare scurt.
  • Nu prepară flat white sau espresso macchiato, care-s la modă acum.

CONCLUZIE

Philips 5000 LatteGo este un espressor automat bun pentru casă. Este cel mai bine dotat din gama Philips în acest moment, cu 6 varietăți de cafea și spumare automată a laptelui, chiar dacă mie mi-ar fi plăcut să poată face flat white în loc de cafe au lait, să zicem. Este ușor de utilizat și realimentat.

Are toate mecanismele necesare pentru a prepara cafea bună, dar gustul acesteia depinde în cele din urmă de tipul cafelei utilizate, desigur. Sistemul de spumare LatteGo face automat cappuccino și latte macchiato, dar cu o spumă destul de grosieră, caracteristică automatelor de acest preț; dacă vreți una fină, există un model cu panarello pentru cei ce știu să folosească tubul cu abur.

Per total, 5000 LatteGo este un model bun pentru casă și are un raport preț/funcții corect pentru ceea ce oferă. O afacere bună s-ar putea să fie și modelul 3200 LatteGo, care-i apropiat de acesta (5 varietăți de cafea în loc de 6 și alte diferențe minore), așa că uitați-vă și pe acel model.

Preț: în jur de 2.200 lei la eMAG și Altex.

asus s5507

    39 comentarii

  1. Scump. Dar comod. Ma rog, pe al meu am dat Cca 1700 lei. Dupa un an si ceva de fapt cam doi, nu regretam. Dar deloc.
    Conteaza mult calitatea cafelei.
    Si nu trebuie modelul cu b-spe tipuri de cafea. Eu unul nu am vazut diferente intre latte si capucino.

      (Citează)

  2. Cablul e scurt pt ca aparatul sta în bucătărie gen, deci ai priza acolo.

    Altfel un espressor manual e pe la vreo 800 max, sa dai dublu și încă ceva e o fiță doar.

      (Citează)

  3. M-ai pus sa citesc tot articoulul pt pret , cand de fapt era la sfarsit. Arata bine, dar pt cineva care sta singur mi se pare scump, de aceea si folosesc momentan nespressor

      (Citează)

  4. Un aparat automat niciodata nu va avea calitatea asteptata, indiferent de cafea. De 2200 lei puteti lua o rasnita + espressor manual si rezultatele vor fi mult mai bune.

      (Citează)

  5. E o investitie cam mare pentru ceva ce folosesti doar tu o data pe zi. Daca sunteti mai multi in casa sau esti o persoana sociabila, care primeste multe vizite, atunci cu siguranta merita.

    Apa plata are un foarte mare dezavantaj: umple de calcar conductele aparatului. Doar este de fapt apa minerala in esenta si daca vrei sa vezi ce iti face pe conducte, fa-ti un ceai folosind apa plata in fierbator.

      (Citează)

    • MI-am intrebat nevasta cat am dat pe aparat. vreo 1500 lei ca era nus ce promotie.
      Am doi ani de cand il am. A mers doar cu apa plata. Inca nu a facut probleme. Are ceva reglaje de duritate a apei, are filtru ala, iti cere sa-i faci o curatare din cand in cand.
      Legat de utilizare, da, doua cafele pe zi, uneori mai multe daca lucrez de acasa.
      Si comparativ cu espresoarele alea manuale de 800 lei, pot sa spun ca mai bine asta. Doar pentru ca nu mai fac o mie de operatiuni la o cafea. Macar pentru atat, desi si cafeaua iese mai interesant la asta.
      Nu mai spun de apa fierbinte pentru ceai si altele.
      Pentru noi a fost una din deciziile bune si suntem multumiti de aparat.

        (Citează)

    • Am un Krups luat de BF anul trecut si nu regret nici o clipa achizitionarea lui.

      Apa pe care o folosesc eu o iau de la chiuveta, o filtrez cu o cana de la Aquaphor dupa care o pun in recipientul de apa al espressorului unde am montat un filtru de apa.

      Apa e filtrata de 2 ori pana ajunge in ceasca.

        (Citează)

  6. My two cents: Daca ai o cafea buna si o râșniță atunci vei putea face o cafeaua buna si la ibric, nu merita sa dai un salariu minim pe economie pe un espressor.

      (Citează)

    • Doar dacă îți place cafeaua la ibric. Că unora nu ne place aia defel.

      @Radu: Interesantă remarca cu bulele mari de spumă. Am un aparat semnificativ mai ieftin, cu capsule Nespresso de la DeLonghi, și face bule de spumă destul de mici, cam ca ălea făcute la Starbax . Acuma nu știu care e standardul de bule mici făcute manual, ai un șubler pe acasă ? Că nu prea îmi dau seama ce spui .

        (Citează)

    • In principiu nu ar trebui sa ai nici o bula in lapte, daca e facut corect. Rezultatul dorit e o spuma continua.

        (Citează)

    • Nu există spumă continuă.
      DEX :
      SPÚMĂ, spume, s. f. 1. (Adesea fig.) Strat albicios care se formează la suprafața unui lichid agitat; sistem dispers format într-un lichid în care sunt răspândite bule de gaz separate între ele de lichidul respectiv.

      Spumă continuă = cremă sau maioneză

        (Citează)

  7. Boss, chestiile astea sunt fitosenii maxime. Cate tipuri de cafea (mod de preparare) bea un bautor de cafea? 1, maxim 2. Cand iti iei aparat de facut cafea pentru tine acasa, ti-l iei sa faca pentru tine, nu pentru gasca de prieteni si cunoscuti. Un simplu expresor manual, cu cancioc din aluminiu, in care pui tu ce cafea macinata vrei, e suficient. Ce fitosenii au barurile si restaurantele? Din ce vad eu au un expresor din ala manual triplu, ca sa aiba ceva productivitate. Din cafeaua expresata de aparatul ala face barmanul orice cafea, pune apa, pune spuma de lapte, orice ca sa scoata alea 5-6 tipuri de preparare. Nu vad rostul alocarii a 2200 de lei. O cafea trebuie sa coste 2 lei maxim, cand o faci tu. Cu aparatul asta platesti peste o mie de cafele numai la achizitie. Is it woth it? Asta e intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem la orice achizitie. Adevarul e ca orice aparat simplu poate face cafea excelenta, nu tehnologia de preparare superautomatizata scoate calitatea si gustul.

    Cat despre aparatele astea automatizate, sunt comode, dar ai vazut un aparat din asta desfacut dupa 1 an de functionare? Eu da, la firma, un WMF1200. Nu mai bei cafea niciodata cand vezi cum arata pe interior dupa 10000 de cafele, asta insemnand 40 de cafele pe zi timp de un an, 240 zile lucratoare. Avea pamant de flori peste tot. Cafeaua era oribila, desi boabele erau de calitate. A venit baiatul cu intretinerea si l-a desfacut, l-a lasat vreo doua ore desfacut, a plecat dupa piese de rezerva. La final a venit si a luat cu totul aparatul, ca trebuia schimbat toata mustaria. Un expresor simplu scoate doar apa fiarta, nu se atinge de cafea pe interior. Asta e doar un aparat foarte scump, care scoate o cafea foarte scumpa, nu neaparat buna.

    Am o petarda de 240 lei din Auchan. Expresor manual Myria. Face expresso si scoate si apa fiarta pentru spuma de lapte. Cea mai buna cafea ever. Pot simti perfect aroma. Am gasit niste cafea la un magazin de cartier, o macina pe loc si e ceva incredibil, dulce-acrisoara cu gust de nuci verzi, nu stiu cine o face, dar e incredibila. Nici zahar nu-i mai pun, ca nu e amara cat sa necesite zahar. Am incercat la ibric, canci, e oribila. Simplu si eficient, apa fiarta sub presiune.

      (Citează)

    • Am incercat cu espressoare manuale si e prea complicat. Dimineata cand ma trezesc vreau sa apas pe un buton si sa am cafeaua gata – daca se poate sa fie cafeaua gata cand am ajuns in bucatarie, cu atat mai bine. E ok sa curat masina la cateva saptamani, dar nu sa trec prin tot procesul de preparare a unui espresso cand abia m-am dat jos din pat.
      Deocamdata folosesc un Nespresso mic si cafeaua e acceptabila. O sa il schimb pentru ca nu imi place cat plastic ramane in urma.

        (Citează)

    • Te apuci sa compari un espressor automat pentru acasa cu unul de la lucru. Si la mine sunt de-alea Jura de la Julius Meinl si mereu sunt folosite, fac cel putin 100 de cafele zilnic. Cel putin.
      Unul folosit acasa nu se murdareste asa tare si des ca unul de la lucru, plus ca ai grija de el si il mai cureti din cand in cand. 5 minute o data pe saptamana, si in rest pui carafa cu lapte si apesi butonul, versus stat cu cafeaua la fiert.
      Plus ca poate mai ai musafiri, sa vezi ce bine e sa stai 30 de minute in bucatarie facand cafele la espressor si lapte pentru invitati.
      P.S. : “espressor/espressor”, fara “x”.

        (Citează)

  8. design ok
    sistemul de presare prost
    nu se compara cu delonghi esam

      (Citează)

  9. > iar materialul nu se încălzește excesiv în procesul de râșnire și deci nu arde cafeaua în timpul acestui proces, ceea ce i-ar altera gustul final

    Producătorii de râșnițe de cafea nu sunt de acord cu tine, încălzirea excesivă se produce din cauza vitezei de măcinarea, iar cuțitele de oțel ajută chiar la răcirea boabelor dacă nu se râșnește foarte des.

    Philips a pus cuțite ceramice pentru că sunt mai ieftine de produs.

      (Citează)

    • M-am uitat la cele mai scumpe espressoare automate de la Siemens (pentru ca Siemens vreau sa iau) si toate aveau rasnite ceramice. 15 secunde de citit pe net si am inteles ca alea ceramice rezista mai mult si sunt mai bune pentru espresso, iar alea de otel se tocesc mai usor si sunt bune pentru altceva decat espresso.

        (Citează)

    • Tocirea aia se produce după ce macini măcar 250 KG, nu se pune problema asta pentru utilizare casnică, e doar marketing.

      Asta cu sunt mai bune pentru filtru decât espresso nu e o chestie adevărată, dacă te uiți la râșnițele de la WBC, o să vezi că-s toate de metal. Pentru că sunt mai ascuțite și râșnesc mai uniform.

        (Citează)

    • A, ok, s-ar putea sa vorbim de chestii diferite. Eu ma uitam la espressoare automate high-end dar nu profesioniste, tu vorbeai de rasnite de 3000 eur. Ca la alea de care vorbeam eu, toate erau ceramice.

        (Citează)

    • Da, sunt multe superautomate cu cuțite ceramice, dar faptul ca sunt ceramice nu e un avantaj.

        (Citează)

  10. Radu când te refereai la spuma de lapte ai spus “Așa ceva nu se poate obține pe automate” cred că ai vrut sa spui că nu se poate obține pe automatele văzute de tine… ( Există dar sunt in alta gama de prețuri)

      (Citează)

  11. Gustul cafelei obtinuta cu un expresor manual este “as good as it gets”. Cafeaua este macinata corespunzator la granulatia ideala de o masina profesionala, sa nu forteze pompa. Eu am incercat cu cafeaua de prin casa atunci cand am luat petarda aia de Myria, granulatia era pentru ibric. S-a chinuit pompa si cu greu a putut impinge apa prin cafeaua aia aproape pudra, dar gustul era OK. Apoi am luat granulatie corecta. Da, e un pic incomod ca trebuie sa pui cafea in cancioc, sa faci cafeaua, apoi sa cureti canciocul. Poti sa-l lasi si acolo, dar la urmatoarea cafea tot cureti. Avantajul este ca nu ai nevoie sa cureti masina niciodata, apa fierbe si ajunge la cafea curata, nimic nu se mozoleste de zat si uleiuri.
    Faza cu expresoare ce folosesc doze proprietare e NO-NO clar pentru mine. Nespresso e o porcarie pentru gustul meu. Am tot incercat dozele alea chiftele de aluminiu. Amare si acide. Apoi dozele tronconice de la expresoarele alea mici, recente. Nitel mai bune, dar tot nu e ok. Plus ca mai costa si 2-3 lei doza si se gasesc la Baneasa. No.

      (Citează)

  12. Radu M.:
    My bad ai zis 2200 de LEI

    Ai vazut tu ca la localuri specializate in cafea folosesc espressoare automate? Un barista foloseste asa ceva?

      (Citează)

  13. Mi se pare fitza sa mai tii si magaoaia asta in bucatarie. Plus ca e si pretentios. Ibricul e sfant si faci cea mai gustoasa cafea. Mie cafeua la ibric mi se pare cea mai aromata. Depinde si de cafea, eu cumpar cafeaua macinata de la un magazin, mi-a macina in fata mea, stiu ca e proaspata.

      (Citează)

  14. Am un delonghi primadonna elite ceva mai scump decat asta, al cărui ecran color nu justifica diferența de preț asa ca eram curios de seria asta noua de la philips, în contextul în care am trimis inapoi un automat saeco de vreo 4000 ron fiindcă făcea cafea proasta (nearomata, chiar si espresso cumva lungit, nu usor onctuos). Eu sunt mulțumit de al meu, calitate bună, comoditate in folosire, întreținere facilă. NB: pe unitatea aia de infuzie care e similară și la delonghi e precizat ca trebuie spălată doar cu apa, fără detergent. Posibil sa te trezesti cu arome extra, oricat ai clati, altfel nu imi explic condiționarea. Spumarea laptelui e destul de ok, obtinand ceva apropiat de produsele de cafenea. Are si functii inutile. Poate fi controlat prin bluetooth dar e degeaba fiindcă tot trebuie sa schimbi recipientul in care curge prima apa cu ceasca de cafea, odată ce procesul de încălzire si limpezire s-a finalizat. Cred ca un comparativ intre espressourile obținute de la mai multe automate de top ar deveni un must read pt cei ce aleg un automat.

      (Citează)

  15. Ce muzică ai băgat pe film la primplanurile alea cu cafele… :)

      (Citează)

  16. la “ce e rau”, in afara de cablu prea scurt si ca nu face ceva de care nimeni nu a auzit, mai mergea si culoarea plictisitoare sau faptul ca fontul folosit este urat

    :-)

      (Citează)

  17. “Cafeaua ieftină din comerț, prăjită până când boabele sunt negre și miros a ulei, nu va produce niciodată o băutură la fel de bună precum o cafea de specialitate, de origine foarte bună, prăjită cu un profil special adaptat ei, nu până la carbonizare.”

    Si cam care ar fi marcile de boabe de cafea care sunt intr-adevar bune si nu overcooked. Asking for a friend…

      (Citează)

    • Nu mărci de boabe, ci cafea proaspăt prăjită, blenduri sau single-origin. Deja avem și în Ro o grămadă de prajitorii: Yume, Guido, Claro, Sarkis, Origo, Sloane, Hedone, doar câteva ce-mi vin acum în minte.
      Lectură suplimentară pentru cei interesați: https://www.espressoman.ro/

        (Citează)

  18. Am luat si eu un DeLonghi Ecam acum vreo 1 luna si sunt foarte multumit. Imi doream sa am cafea din boabe proaspat rasnite la o apasare de buton si asta face. Fitele cu espressoare manuale si rasnite profesioniste le inteleg, dar nu sunt pentru mine. Cafeaua iese foarte buna chiar daca e Tchibo sau Dallmayr. Illy e cea mai gustoasa si Lavazza are doar ambalajul frumos, cafeaua nu imi place. Am luat si o cafea de origine, proaspat prajita dar a fost o mizerie, boabe mici si uscate, amara in draci.

    Scoate spuma de lapte mai cremoasa decat Philipsul din review.

      (Citează)

  19. Dar tu, Radu, parca nu foloseai automat acasa.
    Ti-a placut asta? Il iei pt tine?
    Ce cafea ai folosit in el?

      (Citează)

  20. Mihai:
    Un aparat automat niciodata nu va avea calitatea asteptata, indiferent de cafea. De 2200 lei puteti lua o rasnita + espressor manual si rezultatele vor fi mult mai bune.

    Total corect. E o amagire cel automat. De ce nu ar fi folosi si in marile cafenele, expresoare automate, daca ar reusi sa se apropie la calitate de cele automate? Pentru ca inca nu exista expresorul automat, care sa se apropie la calitatea bauturii de cel manual. Diferenta de calitate, in defafoarea celui atutomat, este enornma.

      (Citează)

  21. Am cautat dupa indicativul celui testat de tine pe ambele siteuri si pretul este departe de cel amintit de tine in articol. Ma rog, nu asta e problema.
    Sunt confuzante toate indicativele respective – EP5330, EP5331, EP5335, etc. Fac parte din aceeasi gama, Seria 5000.
    Ma gandesc ca specificatiile nu difera semnificativ, cu toate ca ratingurile difera. :(

      (Citează)

  22. Eu am un Saeco HD8925, model foarte asemănător cu cel prezentat de tine, având meniul, componentele interne, inclusiv așezarea lor identică. Îl am de aproximativ 2 ani de zile, merge ca-n prima zi, nu am avut absolut nicio problemă cu el, dar am încercat să respect, pe cât posibil, recomandările producătorului în legătură cu curățarea, schimbarea filtrelor de apă, etc.
    Ce vreau să spun cu asta? Sunt destul de fiabile, chiar dacă pe el scrie „Made in Romania” :)

      (Citează)

  23. Am achizitionat unul de black friday. Inca il testez, insa deocamdata sunt dezamagit de cremozitatea esspreso-ului. Imi iesea mult mai cremos la un DeLonghi manual de 300 de lei. Serios. Plus aroma mult mai puternica. Acest lucru se aplica si pentru restul bauturilor (capucino, americano, etc). Am citit ca ar putea conta diversele setari de intensitate a aromei si de rasnire a cafelei, motiv pentru ca am decis sa-l mai testez. Ca sa fie relevanta comparatia, am folosit acelasi tip de cafea – Lavazza Oro.
    Sunt multumit in schimb de spumarea laptelui.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus