un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

PSD nu câștigă alegerile, ci absenteismul la urne îi face pe ceilalți să le piardă

14 Oct 2019  ·

GÂNDURI  ·

49 comentarii

De când a căzut guvernul Dăncilă am văzut prin comentariile de pe net o atitudine dezamăgitoare și defetistă: convingerea că această cădere este cumva în avantajul PSD, ba chiar că acesta este un plan clasic de-al lor, adică predau puterea vreun an de zile și în acel timp arată cât de rău este cu alții la putere, iar apoi PSD recâștigă țara la următoarele alegeri parlamentare.

Unu la mână, orice zi fără PSD la conducere este o zi în care se fură mai puțin. Un contract mai puțin dat unor prieteni, un preț mai puțin umflat, o pomană electorală în minus șamd. Chestia asta nu mi se pare discutabilă, iar pentru “realizările” PSD citiți orice analiză de pe net ce arată cât de puțin au implementat din acel program de guvernare cu care au venit la putere.

Să trecem însă la subiectul principal: PSD nu a câștigat alegerile din 2016 pe fondul nemulțumirii față de guvernul tehnocrat ce condusese țara timp de un an sau ca o reacție la vreo guvernare dezastruoasă a opoziției, ci le-a câștigat din cauza unui absenteism masiv la urnele de vot.

2 din 3 români nu s-au prezentat atunci la vot. Electoratul PSD a făcut parte din treimea care s-a prezentat la vot, așa că PSD a obținut peste 40% dintre mandatele parlamentare cu votul celor prezenți, dar raportat la întreaga țară, doar 18% dintre români i-au votat (calcul aici).

N-a fost vreo strategie excelent executată, n-a fost vreun complot. PSD a știut să-și mobilizeze alegătorii, opoziția nu. Sau poate că ceilalți votanți au considerat că viața lor nu este influențată de rezultatul alegerilor, iar următorii trei ani, cu distrugerea justiției și toate celelalte măsuri economice adoptate fără studii și toate pomenile electorale date în teritoriu sper că le-au demonstrat că politica îți influențează puternic munca, bunăstarea și liniștea interioară.

Acest lucru are să fi fost înțeles pentru că la alegerile europarlamentare din acest an s-a înregistrat o prezență record. Și aici este, de fapt, cheia succesului: PSD nu poate câștiga dacă se iese în număr mare la vot. Votanții PSD sunt o mulțime minoritară, de fapt; cu cât ies la urne mai mulți votanți ai celorlalte partide, cu atât PSD va avea un scor mai mic, acum, în 2020 și în veci vecilor.

PSD-ul nu câștigă alegerile. Absenteismul îi face pe ceilalți să le piardă. Mergeți la vot, indiferent pentru ce se votează! Se întâmplă o dată la câțiva ani și durează câteva minute, chiar nu există scuze pentru a-l rata.

asus s5507

    49 comentarii

  1. Tati, bagi si ti ceva de burgeri sau vreun review la telefoane? Ca la astea cu politica esti pe dinafara total.

      (Citează)

    • Este blogul lui, dacă nu îți convine, nu citesti este foarte simplu.

      Poti sa argumentezi de ce este total pe dinafară?

      Mulțumesc,

        (Citează)

    • Ba e primul articol spot on, pe politica.
      Mergeti la vot. Punct. Daca voteaza macar 60% din Gen Z si Millenials, organizatia lui Mitrea si Oprisan e istorie.

        (Citează)

    • Ce s-a activat zetanu. Clasic. 😄
      Adu-l și pe colegu Marius.

        (Citează)

    • Are dreptate 100%.

      Un slogan bun ar fi:
      “Daca mergeti cu totii la vot la parlamentare, PSD nu o sa va mai distruga linistea 5 ani de acum incolo.”

        (Citează)

  2. “Unu la mână, orice zi fără PSD la conducere este o zi în care se fură mai puțin”.
    Tu chiar ai impresia ca ailalti fura mai cu perdea, nu?

      (Citează)

  3. Suna bine, nu se va intampla. Majoritatea oamenilor: da-i ma in plm toti vor numai sa fure, toti sunt la fel, n-am pe cine vota, nu merita niciunu sa votez cu el.
    Un mic sumar al alegerilor:
    – nu ma duc la vot = votezi cu psd (in locul tau va vota unul pe un kil de ulei)
    – ma duc dar anulez votul = votezi cu psd (votul tau va fi anulat sau si mai frumos se va transforma intr-unul pentru psd in drumul lui de la urna la numarat).

      (Citează)

  4. Eu refuz să cred că există 18.4 milioane de cetățeni români cu drept de vot.

      (Citează)

  5. Si eu tot cu “orice zi fără PSD la conducere este o zi în care se fură mai puțin” am o problema. Astia au tras 3 ani de au rupt si au super fonduri pentru campania de la anul. Ailalti nu trebuie sa faca si ei ceva? Si au doar 1 an la dispozitie sa recupereze.

      (Citează)

  6. bravo Radu, felicitari pt articol, imi place cand te implici (si o faci bine) si in alte lucruri (importante), precum politica, ai punctat esentialul “mergeti la vot” e cel mai important lucru in exercitiul democratiei si daca vrei mai plastic, burgeri puteti alege in fiecare zi, politicenii, odata la 4 ani

      (Citează)

  7. Bă, vezi mișcarea o dată, o vezi a doua oară, o vezi si a treia oară și după aia scrii un articol in care zici ca așa ceva nu se poate, dar explici exact cum a funcționat e fiecare dată.

      (Citează)

  8. Nu cred ca o sa mai fie absenteism ca in 2016. Atunci multi nu credeau PSD-ul capabil de magariile care mai apoi s-au intamplat.

    Dupa ce ce am trecut prin OUG 13, proiectele de aministie si gratiere si 10 August, foarte multi din cei dezinteresati si-au schimbat atitudinea fata de alegeri. S-a vazut si la europarlamentare, unde miza era mai degraba tangentiala.

      (Citează)

  9. PNL și PSD aceeași mizerie

      (Citează)

  10. 1) Poate toate analizele din bula ta. Banca Mondială a revizuit în creștere estimările privind creșterea economică, datele de la Eurostat arată o altă poveste decât elucubrațiile lui Caramitru și Cîțu (mă rog, Cîțu a lăsat-o mai moale că o să fie ministru de Finanțe :D). Bine, tot cu greaua moștenire o să o dea.
    2) Absenteismul din 2016 are o explicație simplă. Lumea a văzut atunci concret că și „ăilalți” sunt la fel de incompetenți și habarniști, cum or să vadă și acum. Pana mea, Ludovic și Țurcan îți inspiră încredere? Oameni care sunt de zeci de ani în politică și realizări 0?
    3) PSD fură? Helou? PNL este partidul lui Băsescu, ăla cu Elena Udrea, Blaga & Comp. Nevasta lui Barna e angajată la OMV, desigur, pe baza competențelor sale, nu ca Cristine al lui Viorica. Plus (pun intendended), firma lui a câștigat pe bune licitații de la Consiliile Județene (inclusiv al lui Dragnea, care, nu-i așa, era un om cinstit și drept și dădea contracte pe bază de competență)…

    Râdeți de ăia de la PSD că sunt spălați pe creier, dar înghițiți propagandă la greu, mai rău ca ei. Noroc că, din când în când, realitatea vă mai trage câte-un duș rece.

      (Citează)

    • Plm, sunt o gramada de comentarii care recunosc ca PNL si PSD sunt acelasi rahat (doar in cantitati diferite completez eu), inclusiv un comentariu fix deasupra astuia, dar tu o dai inainte cu spalatul pe creier. Cum se numea chestia aia in care deformai argumentul adversarului pentru ca era mai usor de combatut?

        (Citează)

    • Dar de unde ia Banca Mondiala datele alea?

      Eurostat? Aia care ne-au luat la bâză ca am mințit in statistici de am iesit cu producția la porumb cât să hrănim toata Africa si China la un loc? Bine ca avem economisti de talia lui Valcov la Statistica ca altfel nu aflam ca cash is king si iesi pe profit contabil daca nu faci platile facturilor restante la timp, a la Gigi Becali.

        (Citează)

    • @Cristian Banu greieras, nu te contrazice nimeni ca PSD si PNL sunt diferite. Dar asta nu face PSD un jeg mai putin si nici nu schimba realitatea ca suntem in cel mai mare cacat din ultimii 25 de ani. Si toate punctele tale alese cu grija nu schimba realitatea asta

        (Citează)

    • Lasati-l pe banu cristian sa vorbeasca prostii ca inca nu si-a revenit dupa ce a anticipat ca la europarlamentare psd o sa ia 40% iar realitatea i-a oferit un dus rece. Baiatul inca mai crede ca s-au fraudat alegerile organizate fix de coruptii de la psd.
      Mai trist este ca aialanti mari blogari(cetin si zoso) or inceput sa ne arate ce bine si frumos e cu psd si ce nasol e usr.
      Il felicit pe Radu ca a ramas un om integru si nu a cedat.

        (Citează)

    • Este incredibil cum poate generația asta a milenialilor să creadă tot ce le spune cineva care le convine și să spună că ceilalți mint.
      Eu în continuare nu pricep de ce spuneți toți p-aici că sîntem în căcat. O ducem mai bine (toți, nu doar bugetarii, care chiar au fost favorizați) decît am dus-o vreodată. Nu există argumente economice să contrazică bunăstarea.
      Problemele de politică, justiție, etc sînt altceva, dar nefiind capabili să înțelegeți, nu aduceți argumente, ci doar propagandă. Exact ca la economie, unde sînteți în mare eroare.

        (Citează)

    • @Emil C

      Da, cearta-ne ca ne-a dat Partidul progres si noi suntem nerecunoscatori! Asa ceva…

      Intre timp, in România asta in care traim mai bine datorita Partidului, tot 7 ore faci de la Bucuresti la Cluj, avem zonele cele mai sarace din UE si nu s-a facut nimic pentru dezvoltarea lor (nu, schimbarea bordurilor nu te scoate din saracie) si mori de batranete la coada daca ai nevoie de ceva din partea statului. Dar, hei, bugetarii au bilete de vacanta si bucurestenii vouchere pentru biciclete si statisticile aranjate din pix arata frumi.

        (Citează)

    • nashu_mare:
      @Emil C
      Da, cearta-ne ca ne-a dat Partidul progres si noi suntem nerecunoscatori! Asa ceva…

      Îmi amintesc ce contrariată era Ceaușeasca de revolta oamenilor, că doar românii o duc mult mai bine după 42 de ani de comunism.
      Tâmpiții nu învață nimic din istorie!

        (Citează)

  11. Doi la mana, PSD-ul e inca la putere. Vezi PMB, primariile de sectoare si cele din tara, unde PSD-ul e la butoane. Acolo se sifoneaza cei mai multi bani, pe tot felul de contracte date cu dedicatie.

    Trei la mana, PDL-ul a furat la fel de mult ca PSD-ul deci nu vad de ce PNL-ul sau alte partide care se pregatesc acum sa intre la guvernare nu vor face acelasi lucru?

    Patru la mana, nu va mai imbatati cu apa rece.

      (Citează)

  12. @Giani Mucea: straw man

    la subiect, ca tot zice gigi mai sus de primari, eu sper ca guvernul cel nou sa dea o ordonanta ca sa alegem primarii in 2 tururi si apoi sa se renunte la Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), aka masinaria facuta de Dragnea pentru a sifona bani publici catre primari in schimbul loialitatii

    in rest, daca mai e cineva care pana acum nu a inteles ca PSD-ul a castigat intotdeauna prin absenteism, atunci probabil nimic nu o sa-l mai convinga

      (Citează)

  13. “Mergeți la vot, indiferent pentru ce se votează!” but https://www.nwradu.ro/2018/10/20-de-motive-sa-nu-mergeti-la-referendum/

    Si uite de asta incet incet mi se ia de toti.

      (Citează)

    • bre cepefistilor, inca mai existati, lurkăiți prin tenebre?

      s-a discutat si rasdiscutat boss, dar voi sunteti un pic mai inceti, asa ca te ajut:

      uite ce a zis chiar onor curtea constitutionala: “cei ce aleg să nu își exercite dreptul la vot consideră că printr-o conduită pasivă își pot impune voința politică”

      deci neparticiparea la un referendum este o modalitatea de a imi exercita vointa politica, capisci? ceea ce nu e valabil la alegeri, pentru simplul fapt ca la alegeri nu exista prag.

      prag care fix de asta exista la referendum, ca sa poti zice ceva fara sa participi.

      la alegeri insa nu merge, pentru ca tara trebuie guvernata etc, deci daca bagi prag te poti trezi ca pur si simplu nu ai parlament, primari etc

        (Citează)

    • Vlade, esti amuzant rau :)))

        (Citează)

  14. zetanu:
    Tati, bagi si ti ceva de burgeri sau vreun review la telefoane? Ca la astea cu politica esti pe dinafara total.

    Zetanu, si eu vreau sa stiu cu ce e pe dinafara articolul asta.

    Si de ce omul trebuie sa scrie PE BLOGUL LUI ce vrea un necunoscut de pe internet, care citeste gratis de altfel

      (Citează)

  15. Giani Mucea:
    “Te duci la wc = votezi cu psd”

    True

    Corect! :))

      (Citează)

  16. Orice post care incurajeaza mersul la vot e un post bun! Nu va luati dupa dubiosi ca “zetanu” :)

      (Citează)

    • Aș zice că ești prost afirmând un lucru normal.
      Dar, hei!, trebuie să mergi la vot când ți se spune-ca să nu fii taxat ca prost, nu oricând vrei tu…
      NB: să vedem cum își vor disputa votanții neparticipanti cei care o țin langa cu anticipatele… chiar imediat de după alegerile anterioare..

        (Citează)

  17. PSD va castiga alegerile din nou.

      (Citează)

  18. “Radu, nu mai scrie de politica!”
    “Radu, nu mai scrie de burgeri, ca sunt scumpi!”
    “Radu, nu mai baga publicitate!”
    “Radu, nu mai pune poze cu femei!”
    Bai, voi de ce mai veniti pe aici?
    Ce va gasi urmatorul guvern? Cititi aici: https://www.moise.ro/2019/10/14/cat-de-mare-e-gaura-lasata-de-psd-pai-pregatiti-va-de-impact/

      (Citează)

  19. theSame:
    Aș zice că ești prost afirmând un lucru normal.
    Dar, hei!, trebuie să mergi la vot când ți se spune-ca să nu fii taxat ca prost, nu oricând vrei tu…
    NB: să vedem cum își vor disputa votanții neparticipanti cei care o țin langa cu anticipatele…chiar imediat de după alegerile anterioare..

    Radu are dreptate, PSD a iesit cu 40% din cauza absenteismului. Cei care stau acasa pentru ca votul lor nu schimba nimic, ca oricum se fura, etc, da, sunt niste prosti. Nu iesi la vot pentru ca ti se zice, iesi la vot pentru ca somnul ratiunii naste monstri. Iesi la vot pentru ca te poti trezi ca pierzi dreptul de a vota, cum a dovedit istoria de atatea ori.

      (Citează)

  20. Marean: ci daca bagi prag t

    Esti orb sau idiot? Am comentat fix la propozitia lui.
    Ma deranjeaza cand ne schimbam opinia in functie de cum ne convine.

      (Citează)

  21. Şi nu este exact acelaşi lucru? Dacă eşti dezamăgit, poate nu mai vii la vot, şi automat, câştigă ceilalţi.

    O analiză mai puţin părtinitoare şi mai profundă https://www.zf.ro/opinii/reactia-unui-patron-roman-dupa-motiunea-cenzura-stii-ceva-votat-niciodata-psd-tot-timpul-votat-liberalii-sincer-iti-spun-cel-bine-mi-mers-businessul-castigat-cel-mult-psd-ul-guvernare-tot-aud-pnl-18459474

    Care spune:

    “Din 2012 încoace, de când PSD a preluat guvernarea, economia a crescut cu 73% la nivelul PIB-ului, exporturile au crescut cu aproape 80%, salariul mediu s-a dublat de la 1.500 de lei la 3.000 de lei net, iar numărul locurilor de muncă nou create a crescut cu aproape 700.000. Cursul valutar leu/euro a rămas extrem de stabil, cu o creştere de numai 7%, iar dobânzile la lei, monitorizate prin intermediul ROBOR, au scăzut de la 6% la sub 1% în 2017 şi 3% în acest moment.
    Inflaţia a scăzut din 2012 până în 2017 de la 4% la sub 0%, pentru a creşte acum la aproape 4%”

    şi se încheie cu:

    “Dacă PNL va veni cu majorări de taxe şi impozite, indiferent dacă vor fi la adresa companiilor, microîntreprinderilor sau angajaţilor, vor plăti scump din punct de vedere politic.
    Antreprenorii, patronul de restaurant, nu vor uita acest lucru.
    Nu vor vota cu PSD, dar nici nu vor mai vota cu PNL.”

      (Citează)

  22. daca bagi toti pesedistii la parnaie, care este probabilitatea de eroare?!

      (Citează)

  23. Știe cineva de ce prezența mai mare la vot tester în dezavantajul PSD ? Adică dacă ei primesc 40% dintr-un nr mic de alegători vor avea mai mulți parlamentari? Nr de parlamentari depinde de procentul de voturi? La prezidențiale e la fel?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus