un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Google lansează telefoanele Pixel 4, noi căști Pixel Buds, router cu difuzor integrat și alte dispozitive

15 Oct 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Rămâne cum am stabilit: Google lansează produse Pixel mișto, dar întrucât nu sunt aduse oficial aici, e ca și cum n-ar fi, că nu pot recomanda nimănui să se lupte cu service și garanție peste mări și țări.

Ca să le trecem în revistă, totuși, iată ce-a prezentat Google ieri la conferința lor.

TELEFOANELE PIXEL 4

Noul Pixel 4 arată ca un iPhone 11 Pro, având pe spate camerele plasate lângă un colț și integrate într-un chenar pătrat. Poate că este o formă ce va deveni tot mai populară.

Telefonul integrează și tehnologia dezvoltată de Google în proiectul Soli, adică un fel de radar amplasat pe față, radar care-ți detectează mult mai precis mișcările și gesturile. Google numește asta Motion Sense și spune că telefonul va detecta diverse gesturi, de exemplu dai cu mâna prin fața sa pentru a micșora volumul șamd.

Personal nu cred că o astfel de tehnologie are un viitor din simplul motiv că oamenii nu doresc să gesticuleze precum Harry Potter când făcea o vrajă în fața ecranului, când mișcând mâna încă 20 de centimetri le-ar permite să apese direct pe ecran, mergând la sigur cu comenzile, nu bazându-se că radarul le interpretează corect semnificația. Iar dacă nu simți că ai nevoie de acel modul radar integrat lângă camera frontală, atunci vei simți, din contră, că îl plătești de pomană, și mai ai și ramă groasă deasupra ecranului.

Pixel 4 măcar vine cu alt avantaj: este primul care integrează tehnologia vocală de recunoaștere vocală Google Assistant direct în telefon, că au anunțat prin primăvară că au reușit să micșoreze foarte mult spațiul de stocare necesar. Asta face Google Assistant foarte rapid când dai comenzi vocale pentru funcții din telefon, că nu mai are nevoie să folosească cloud-ul pentru a înțelege întâi ce-ai spus, și practic deschide calea către interfețe vocale fără lag.

Aceeași tehnologie este folosită și pentru transcrieri perfecte de text. Sigur, noi în România mai avem de așteptat până la suportul oficial pentru limba română, deși vă arătam acum ceva vreme că recunoașterea vocală după dictare în limba română funcționează cu o acuratețe de 95%.

Sper ca posibilitatea de a stoca local Google Assistant să vină rapid și pe alte telefoane. Probabil că Google o va ține o vreme exclusiv pe telefoanele lor, ca să le dea un avantaj, dar apoi o vor da și altora. Marii parteneri ai Android sigur vor face presiune pentru a o avea rapid.

Există și o îmbunătățire a camerei foto/video de pe Pixel. Seria Pixel a fost mereu un mid-range cu cameră foto ca de high-end și au păstrat asta și pe Pixel 4. Camera poate captura o rafală de fotografii în mod automat și le aliniază și îmbină pentru a obține un rezultat cât mai bun la final, iar algoritmi de machine learning fac posibil un zoom digital de calitate foarte bună (și oricum există și o cameră cu zoom optic, iar apoi mai obții ceva și cu zoom digital aplicat acesteia).

Mi-a plăcut mult și funcția de Live HDR+, adică vezi pe ecranul telefonului direct rezultatul HDR al fotografiei. Asta este o problemă pe majoritatea telefoanelor din prezent, când trebuie să vezi fotografia rezultată pentru a te prinde dacă a intrat sau nu HDR-ul în funcțiune și atunci ai iluminare bună pe fața omului, dar și pe apusul de soare din spatele său.

Au îmbunătățit și fotografierea pe timp de noapte. Chiar se văd avantajele investiției Google în recunoaștere de imagini și scene, astfel încât acum folosesc astfel de tehnologii pentru a obține balansul de alb ideal, pentru a fotografia cer înstelat șamd. Fotografiile prezentate de ei ca exemple sunt uimitoare, arătând cum software-ul poate rezolva și diferențe de 19 stopuri în iluminare. Chiar mi-ar plăcea să testez cu mâna mea un astfel de telefon, că promisiuni software fac mulți, dar în practică nu funcționează în toate situațiile.

Sunt două variante, Pixel 4 și Pixel 4 XL, dar între ele diferă doar diagonala ecranului.

Specificații Google Pixel 4:

  • ecran de 5,7 inchi Full HD+ pe Pixel 4 și 6,3 inchi QHD+ pe Pixel 4 XL, 90 Hz, OLED, Gorilla Glass 5, always-on display
  • chipset Snapdragon 855 octa-core, 6 GB memorie RAM, stocare 64 sau 128 GB
  • cameră principală 12,2 megapixeli, F/1.7, stabilizare optică, plus cameră cu zoom 2x de 16 megapixeli, F/2.4, stabilizare optică; cameră frontală 8 megapixeli F/2; filmare 4K@30 fps
  • senzor Motion Sense, senzor infraroșu cu proiector de puncte, senzori de presiune pe laterale, USB-C cu încărcare la 18 W (PD 2.0), single SIM și eSIM, wifi 802.11ac 2×2, NFC
  • șasiu din aluminiu, protecție IP68, dimensiuni 68.8 x 147.1 x 8.2 mm pentru Pixel 4 și 75.1 x 160.4 x 8.2 mm pentru Pixel 4 XL
  • baterie 2.800 mAh pentru Pixel 4 și 3.700 mAh pentru Pixel 4 XL, încărcare rapidă 18W, încărcare wireless Qi

Telefonul începe de la 799 dolari în SUA, fără taxe. Este la granița dintre mid-range și high-end, zic eu, și mi se pare dezamăgitoare stocarea (cea mai mare opțiune este 128 GB și nici nu poți pune microSD – wtf?) și baterie de 2.800 mAh de pe varianta mică, când alții pun baterii mult mai mari.

PIXEL BUDS

Căștile tip earbuds complet wireless sunt noua modă, toți producătorii au cel puțin un model pe piață. Google le-a prezentat pe ale lor, Pixel Buds, căști complet wireless cu o autonomie de 5 ore și încărcare în cutiuța lor de transport, care le poate da energie pentru alte 24 de ore.

Par micuțe, intră complet în ureche. Avantajul mare este în integrarea cu Google Assistant, că acum prin comenzi vocale poți trimite inclusiv mesaje sau folosi aplicații compatibile și asta mi se pare adevărata lor putere.

Google promite și o acoperire mare și microfoane performante, dar acestea sunt alte lucruri pe care le cred doar din review-uri.

NEST WIFI

Acesta este un dispozitiv chiar mișto. Este un router tip mesh ce include și un difuzor cu Google Assistant integrat, adică un soi de router plus Google Home Mini.

Dispozitivele nu sunt toate la fel. Există un Nest Wifi Router, care-i unitatea de bază în care “intră Internetul” și apoi sateliți suplimentari Nest Wifi Point. Ambele variante includ difuzor.

Dacă vreți doar un router, e bun și Nest Wifi Router, iar dacă vreți sistem mesh, trebuie să adăugați Point-uri pentru extindere.

În specificații stă bine, routerul este un AC2200 cu 802.11ac 4×4 MIMO, WPA3 și standarde de roaming automat, beamforming, ba chiar și bluetooth și posbilitatea de a fi extins în viitor cu standarde specifice dispozitivelor smart-home pentru a le integra mai bine; are două porturi Gigabit, deci un fel de WAN+LAN. Point-ul este doar un AC1200 2×2.

E destul de scump, totuși, 169 USD fără taxe pentru router, 269 USD pentru router+satelit. Faptul că include și difuzorul cu Google Assistant cred însă că-l face rentabil, dar vă doriți o astfel de combinație; eu îmi doresc.

NEST MINI

O nouă generație de Google Home Mini, practic. Pentru 50 de dolari fără taxe obții la ei un difuzor ce a fost îmbunătățit pe partea audio pentru a oferi sunet mult mai bun (iar Home Mini oricum excela la acest capitol, având în vedere prețul și mai ales dimensiunea sa) și bass mai puternic.

În plus, are un procesor suficient de performant pentru a putea procesa intern o mare parte din comenzile date prin Google Assistant, reducând foarte mult lag-ul atunci când îi ceri ceva. Lag-ul acesta nu-i deranjant nici acum, al meu are cam 2-3 secunde întârziere când îi spun să închidă lumina sau să pună muzică, dar dacă se poate și mai puțin, de ce nu?

În plus, poate fi agățat și pe perete, că i-au făcut gaură de prindere. Merită upgrade-ul!

STADIA

Îmi place ideea Stadia, serviciul de streaming de jocuri, dar cred ca va trece multă vreme până va fi disponibil și în România. Google a anunțat că va fi lansat pe 19 noiembrie și au prezentat cum au muncit “mii de ore” ca să facă un controller pentru acesta.

Au mai arătat și Pixelbook Go, un nou chromebook, dar nu-mi pasă.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Păi nu oferă mai mult de 128gb pt că nu prea ai nevoie, tot ce pozezi și filmezi se urcă gratuit la calitate originală pe google foto în cloud.
    Eu am pixel cu 64gb și nu am deloc probleme cu spațiul, mi-a fost puțin frică până am activat funcția de eliberare spațiu după upload dar acum e ok, sunt liniștit.
    Înainte aveam card SD de 128gb, copiam pozele pe hdd din când în când pt a nu le pierde în caz de ceva, acum știu că le am oricând pe cloud la dimensiune full și gata. Probabil am ajutat google la antrenat inteligența artificială pe partea foto dar asta e, punem umărul la viitorul camerei foto oferite de ei.

      (Citează)

    • In principiu ai dreptate, numai ca incepand cu Pixel 3a au tăiat macaroana la spațiu nelimitat in Google Photos la calitate originală. Era unul dintre motivele pentru care eram fan Pixel. . Au mai taiat si backupul automat pe hard diskul local. M-au dezamagit anul acesta.
      https://www.androidauthority.com/google-pixel-4-xl-photo-backup-1041384/

        (Citează)

    • Pff, o mare porcărie renunțarea la free unlimited photo storage. Deja nu prea mai merită pixel 4, nici cameră ultrawide nu are și eu de aia am nevoie in concedii. Probabil o să rămân la pixel-ul actual cu camera de pixel 4 modded și aia e, nu mă dă pe spate ecranul 90Hz și nici motion sense.

        (Citează)

  2. nu SE merita upgradeul la google home mini.
    daca iti iei nou, clar ca o sa iei latest version, dar sa le inlocuiesti pt povesti ca stronger bass…. no way.

    si ca se poate agata pe perete?? :))))
    poti oricum, dar daca ai matzul ala de el tot nu ai facut nimic.

      (Citează)

  3. In Franța versiunile de pixel 4 sunt disponibile doar cu 64gb și o singura culoare, pe când în Germania ai posibilitatea sa alegi intre cele 3 culori și 64 respectiv 128 GB.

      (Citează)

  4. Si produse si politica de rahat. Si scumpe si proaste. Si nici nu se aduc oficial in Romania, banii nostri nu sunt buni.

    Sunt de rahat companiile astea care nu vand produsele in toata lumea. Sau macar in tari membre UE de vreo 12 ani.

      (Citează)

  5. Au scos senzorul de amprenta, 90% din aplicatiile actuale in care te puteai autentifica nu vor mai merge
    Nu au camera ultra-wide
    Doar 6GB ram
    Au umplut ‘fruntea’ telefonului cu senzori inutili si au o singura camera
    In cutie nici macar nu au casti
    Nu mai au spatiu nelimitat pe Photos
    Fara port 3.5mm

    O sa raman la pixel 3 pana apare Galaxy S11
    Nu merita sa iei pixel 4 doar pentru camera, update-uri la zi si ecran de 90hz…doar cu astea au mai ramas

      (Citează)

  6. >€749 non-XL
    >€899 XL version
    >la granița dintre mid-range și high-end
    >POFTIM?

      (Citează)

  7. Ha ha, deci OP7Pro e a better deal decat ultimul pixel XL.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus