►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Facebook va plăti 40 de milioane de dolari compensație unor agenții de publicitate care au acuzat compania că a umflat artificial datele despre vizualizările clipurilor video din platformă. Se încheie astfel, măcar parțial, acest scandal.
Acuzațiile sunt că Facebook, deși a recunoscut problema calculării greșite a unor views, nu și-a asumat și responsabilitatea pentru aceste probleme și, mai mult, datele n-au fost umflate cu 60-80%, ci cu 150-900%, spune una dintre plângeri. Cum ar fi, Facebook îți spunea că clipul tău video a avut 90.000 de vizualizări, dar în realitate avea doar 10.000.
40 de milioane de dolari este un nimic. Cică 12 milioane se duc la avocați, restul vor fi împărțiți unor clienți reprezentați de acele agenții. În trimestrul doi din 2019, Facebook a avut încasări de peste 16,9 miliarde de dolari și un profit de 2,6 miliarde de dolari. Să dai 40 de milioane de euro ca înțelegere este infim.
Problema este că Facebook a falsificat astfel puterea pe care o are în domeniul clipurilor video. Mi-a plăcut un tweet de la Scott Galloway în acest sens, în care spune că diverse companii și-au schimbat strategia pentru a miza pe video deoarece Facebook le-a spus că a venit vremea pentru video, că clipurile merg cel mai bine acum.
Diverse companii, de la cele mari și până la cele mai mici business-uri, au investit în producția de clipuri video sau în publicitate afișată peste clipurile altora (Facebook pare mai agresiv decât YouTube când e vorba de introdus reclame în clipuri), iar rețeaua le-a spus și i-a taxat cu 150-900% mai mult decât ar fi fost cazul, nu?
Iar la final, Facebook a fost penalizată cu 1,5% din profitul trimestrial. Ba chiar, dacă citiți cu atenție raportul financiar, profitul lor trimestrial a fost dublu, dar au pus bani deoparte pentru alte amenzi, ceea ce poate fi privit ca un one-time problem. Facebook se îndreaptă spre un profit anual de peste 10 miliarde de dolari. Să tot dai țepe în acest mod!
The viewership metrics were inflated by 150 to 900%. Whole companies shifted their strategy to video. Companies going bankrupt, people losing jobs, FB gets away with 0.18% of annual income ($40M / $22B), a slap on the wrist. https://t.co/6Gdw2eRY7a
— Scott Galloway (@profgalloway) October 13, 2019
Întreaga problemă a metricilor exagerate este explicată aici, dacă vreți să citiți. Pe scurt, pornește de la faptul că Facebook consideră 1 view dacă te uiți minim 3 secunde la un clip, iar de obicei acestea pornesc automat și durează 3 secunde doar ca să le oprești sau să treci de ele. Mai sunt și alte probleme legate de modul în care calculează anumite statistici, iar Facebook insistă că toate au fost greșeli.
Greșelile acestea care-ți aduc mult mai mulți bani decât ar fi cazul până când sunt descoperite de terțe părți sunt cele mai plăcute greșeli! Mai ales când le faci în 2016 și plătești pentru ele în 2019, când venitul tău este substanțial mai mare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
17/10/2019 la 6:53 AM
http://adcontrarian.blogspot.com/2019/09/a-conspiracy-of-silence.html
vali(Citează)
17/10/2019 la 8:36 AM
Nu este luna in care sa nu apara cel putin o stire negativa legata de Facebook. Cu toate astea, monstruoasa masinarie de facut bani merge mai departe, cu milioane de useri/advertiseri captivi.
gigi(Citează)
17/10/2019 la 11:09 AM
De ce sunt userii sau advertiserii captivi?
dam167(Citează)
17/10/2019 la 11:18 AM
Pentru ca sunt dependenti de Fb.
gigi(Citează)
17/10/2019 la 9:01 AM
De asta amenzile trebuie sa fie la cifra de afaceri, pentru ca la profit se minte absolut masiv.
Gaelex(Citează)
17/10/2019 la 11:55 AM
Userii nu sunt dependenți, doar că le e comod să stea acolo. Iar advertiserii, dacă vor cu orice preț să intre în ochii userilor… dacă vrei să vânezi te duci unde e vânatul, nu invers. De fapt singurul dependent e Fb.
dam167(Citează)