►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Georgia este o țară de trei ori mai mică decât România, dar cu relief la fel de divers, inclusiv munții Caucaz de peste 5.000 de metri și ieșire la Marea Neagră, așa că sunt multe de văzut aici. Dacă vreți să ieșiți din Tbilisi, care-i o destinație bună de city-break, aveți multe de văzut. Puteți face asta pe cont propriu sau cu o excursie de tipul “Drumul Vinului” sau chiar un Georgia+Azerbaijan, cum vând unele agenții românești.
Pe aici am mers și eu. Kakheti (“caheti”) este principala lor zonă viticolă și nu-i departe de capitală, ceea ce face multitudinea de crame și podgorii de aici accesibile pentru o excursie de o zi sau chiar jumătate de zi. Majoritatea cramelor primesc turiști, se fac degustări de vinuri, se explică metodele de producție tradiționale în amfore de lut șamd.
În regiunea Kakheti se află și palatul Tsinandali, care-i celebru la ei pentru că aici a trăit Alexander Chavchavadze, poet și aristocrat georgian la finele secolului 18. Acest domn, lăsând la o parte poezia sa, a influențat cultura georgiană și în alte moduri, de exemplu aducând în țară primul pian de concert sau metoda europeană de vinificație, dacă am înțeles bine ce ne-a zis ghidul local.
Celebră este și fiica sa Nino, care s-a căsătorit la 16 ani cu un diplomat rus și a rămas văduvă la 17 ani. Nu s-a recăsătorit niciodată și a purtat doliu toată viața, fiind cunoscută drept “trandafirul negru”.
Casa poate fi vizitată pentru a afla istoria ei ulterioară (la un moment dat a fost și casă de vacanță pentru țarii Rusiei).
Tot în regiunea Kakheti se află și orașul Sighnaghi (sau Signagi, cum se scrie uneori), numit și orașul dragostei (Starea Civilă este deschisă non-stop). Sighnaghi este un sat contruit în vârful unui deal, ceea ce-i oferă priveliște panoramică de jur împrejur și inclusiv se văd munții Caucaz în depărtare.
Ca impresie rapidă, mi-a adus aminte de Sighișoara, cu străzi pietruite, în pantă, dar georgienii știu să pună în valoarea priveliștea de acolo și sunt foarte multe restaurante sau hoteluri construite în terase, cu balcoane panoramice. Într-o oră îl vedeți pe tot, planificați-vă mai mult timp dacă vreți să stați la o cafea sau să mâncați ceva. Există inclusiv o tiroliană lungă ce trece peste o mică vale pentru a vă duce în oraș.
Oraș la Marea Neagră, un fel de “în partea cealaltă de Constanța”, Batumi este locuit încă de pe vremea Greciei Antice și acum este al doilea oraș al Georgiei.
Din ce văd pe net, are și zone vechi, pitorești, dar și un centru cu clădiri moderne. Sunt multe cazinouri aici, că rușii și arabii vizitează Georgia și din astfel de motive, dar din fotografii orașul îmi lasă impresia de Barcelona a Mării Negre și pare un motiv suficient pentru a-l vizita.
By Greg McMullen from Vancouver, BC, Canada – Batumi 180, CC BY-SA 2.0, Link
Două orașe aflate în centrul țării, deci ușor accesibile din Tbilisi. Borjomi este o stațiune în zonă montană celebră pentru apele sale minerale, unul dintre principalii furnizori de apă minerală îmbuteliată în Uniunea Sovietică.
Bakuriani, la 1.700 de metri altitudine, este o stațiune de schi și alte sporturi de iarnă, cândva chiar candidată pentru a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă. Dacă vreți o vacanță de iarnă, acestea sunt ușor accesibile via Tbilisi.
By Vladimer Shioshvili – https://www.flickr.com/photos/vshioshvili/8936649424/, CC BY-SA 2.0, Link
Granița cu Rusia se află pe Munții Caucaz, iar cel mai înalt vârf din Georgia este Shkhara, la 5.193 de metri altitudine. Mai au multe altele de peste 5.000 de metri.
Cu așa vârfuri, probabil intuiți că în zonă s-au dezvoltat multe stațiuni pentru schi, dar și trekking montat, alpinism, paragliding și alte forme de sporturi extreme.
Gadauri, la 120 de kilometri de Tbilisi, este o astfel de stațiune montană. Mai sunt și altele; dacă vă atrage ideea, le găsiți prin ofertele turistice.
By Levan Gokadze, uploader Giorgi Balakhadze – Flickr, CC BY-SA 2.0, Link
Acestea sunt zonele despre care mi-a vorbit un ghid turistic când am întrebat ce mai este prin Georgia. Sunt multe de văzut, începeți de aici cu lista.
Georgia are două regiuni separatiste, Abhazia și Oseția de Sud. Acestea sunt practic republici independente sub protecția și influența totală a Rusiei, pe modelul Transnistriei sau evenimentelor mai recente din Ucraina. Nu există conflicte în Georgia, iar turismul nu se face în aceste regiuni, ci în unele controlate în totalitate de Georgia, deci nu există vreo problemă din acest punct de vedere.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
2 comentarii
10/10/2019 la 9:00 AM
Foarte frumoase articolele tale.
Ai un stil aparte de a scrie, se cunoaste ca iti place. Cel putin cele din excursii sunt ca si cum cititorul ar fi acolo.
Spor in continuare si tine-o tot asa.
Nileda(Citează)
10/10/2019 la 10:54 AM
“iar turismul nu se face în aceste regiuni, ci în unele controlate în totalitate de Georgia”
daca vrei sa faci turism si acolo, poti :) e mai greu de intrat dar posibil. am un prieten care a fost de 2 ori in Osetia de Sud (si de vreo 4 ori in Transnistria) si a fost OK. te vor controla de o sa iti iasa ochii din cap dar cam asa e si in tari f turistice, gen Israel.
stefan(Citează)