►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
12/09/2019 la 7:52 AM
S-a descoperit pentru prima data apa in atmosfera unei planete locuibile.
K2-18 b, o planeta de 2 ori mai mare in diametru decat pamantul, aflata la 111 ani lumina de noi, cu temperaturi decente. S-a descoperit apa in atmosfera, ceea ce corespunde cu formare de nori si ploaie.
Iar de la anul vom avea telescoape suficient de puternice ca sa aflam mai multe alte detalii.
Descoperirea a fost facuta de o echipa de la universitatea din Montreal. Dar putea fi la fel de bine facuta de o univ din Romania, fiindca s-a bazat pe datele furnizate de Hubble, care sunt la liber.
mac gregor(Citează)
12/09/2019 la 8:48 AM
Am si eu o intrebare. Daca planeta e la 111 ani lumina, iar noi vedem cum arata in trecut ne mai poate ajuta cu ceva? Cred ca daca nu gasim o solutie ca sa si ajungem acolo e cam degeaba :(.
PS: Da, e o descoperire mare dar pana la urma cine crede ca planeta noastra e unica in univers? E normal sa mai existe si altele asemanatoare dar din nou… cu ce ne ajuta?
Mofo(Citează)
12/09/2019 la 10:32 AM
Ne da o tinta. Daca stim ca planete care au apa sunt destul de multe, apai dezvoltarea motoarelor care sa ne duca la ele devine o prioritate.
mac gregor(Citează)
12/09/2019 la 8:03 AM
“Zvonuri despre un nou telefon Motorola cu filmare macro.”
Oare nu ar fi mai simplu daca producatorii de telefoane mobile s-ar concentra pe realizarea de camere foto carora sa le adauge mai apoi si functia de telefon? Incepe sa devina ridicola atentia asta exagerata pentru partea de foto/video.
gigi(Citează)
12/09/2019 la 1:43 PM
Ridicol sau nu, asta se cauta.
Functia de telefon nu prea mai poate fi imbunatatita. Ai apeluri video, calitate HD a vocii, teleconferinta, apel in asteptare. Ce ai mai putea adauga suplimentar?
Andrei G(Citează)
12/09/2019 la 8:13 AM
Al căror ofițeri sau general de securitate aparțin de cel de la uipath? De bitdefend știm, de Team net știm…
Dim(Citează)
12/09/2019 la 9:28 AM
Ce știi de Bitdefender?
Cristi(Citează)
12/09/2019 la 7:57 PM
Daca tu compari o firma care presteaza servicii IT, gen Teamnet, cu un startup care are la baza doua dintre cele mai importante tendinte in prezent (cloud, automation), in zona de Enterprise, probabil SaaS, inseamna ca nu esti documentat suficient.
In aceiasi ordine de idei, orice start-up care reuseste sa atinga Product Market Fit este, in opinia ta, detinut de niste batranei imaginari. Trage tu concluziile. :)
Andu(Citează)
12/09/2019 la 8:47 AM
As adauga si asta: https://www.news.ro/social/recomandarile-autoritatii-comunicatii-reduce-expunerea-radiatiile-electromagnetice-limitati-folosirea-telefonului-mobil-semnalul-slab-masina-tren-folositi-castile-lasati-telefonul-afara-dormitorului-1922403811222019092219111504
gigi(Citează)
12/09/2019 la 9:07 AM
Cu nimic.
Mihai(Citează)
12/09/2019 la 1:45 PM
Nici cand s-a descoperit forta gravitationala nu a ajutat cu nimic. Dar cateva sute de ani mai tarziu, acele informatii au devenit utile.
Andrei G(Citează)
12/09/2019 la 9:48 AM
Cam alarmistă atitudinea ANCOM, se bazează pe nişte date ştiinţifice sau pe ce-au auzit la televizor?
Bogdan(Citează)
12/09/2019 la 10:05 AM
Practic poti studia cum arata conditiile cu un delay de 111 ani. 111 pe scara geologica poti aproxima cu “in timp real”
OAlex(Citează)
12/09/2019 la 11:16 AM
Apropo de asta, sunt curios daca exista tehnologii “wow” tinute la secret. Adica daca avem ceva care sa ne duca spre stele (sau suntem aproape). Altfel cred ca motoarele alea sunt cam SF avand in vedere ca acum ne chinuim sa avem un telefon cu baterie de 5 zile.
Mofo(Citează)
12/09/2019 la 11:57 AM
Sigur există pentru că sunt prea multe secrete și prea mulți bani cheltuiți. Un prim pas ar fi confirmarea/infirmarea teoriei relativității; dacă nu poți depăși viteza luminii ca obiect în spațiu s-ar putea ca, fără acele găuri de vierme, să nu poți niciodată eficient în călătorii spațiale.
„Ne chinuim” ăștia pe care ne interesează să țină bateria 5 zile și să avem „notch” mai mic, pentru că aia ni se pare important și pe asta dăm banii. Atâta timp cât se cumpără telefoane în fiecare an vor fi tot felul de artificii pentru a le vinde în continuare. Unii prin tehnologie înțeleg 12GB de memorie RAM într-un telefon, fără să încerce să vadă la ce poate folosi (in afară de a duce un soft prost optimizat).
dam167(Citează)
12/09/2019 la 12:30 PM
La americani exista calitatea military grade la tot ce tine de produse electronice. Toata lumea stie ca civilian grade, astea pe care le analizeaza Radu, sunt praf.
Tehnologii cu care publicul nu are deloc tangenta: reactoare nucleare de dimensiuni mici. Stii SF-urile alea vechi in genul Fallout in care oamenii au masini propulsate nuclear? Chestiile astea exista deja si sunt folosite in explorarea spatiala, de ex. Tii minte racheta aia ruseasca care s-a prabusit luna trecuta si a produs un nor de contaminari radioactive? Poate viitorul zborului spatial e nuclear. Poate actualele rachete chimice cu rezervoarele lor gigantice sunt expirate, ca locomotiva cu aburi.
La secret habar n-am ce au si nu vreau sa speculez, prefer sa zic doar ce stie toata lumea :) Dar nu cred ca au ce trebuie. Inca.
mac gregor(Citează)
12/09/2019 la 1:25 PM
Depinde ce intelegi prin wow. De ex tweet-ul lui trump cu baza de rachete iraniene a cam uimit lumea de precizia satelitilor de spionaj.
Dar forme noi de propulsie ultra secrete nu cred ca avem deoarece nu am avansat in fizica fundamentala foarte mult in ultimele decenii, lucram pe acelasi paradigme deci noi facem acum inovatie incrementala si limitele chiar le stim.
alxzen(Citează)
12/09/2019 la 1:31 PM
Starshot e un program care vrea sa trimită nano rachete in spațiu care ar putea ajunge la 1/5 din viteza luminii
https://breakthroughinitiatives.org/initiative/3
https://youtu.be/xfgqqBA1DGI
Nico(Citează)
12/09/2019 la 11:41 PM
5 zile?? Care-i ala?
Doru(Citează)
13/09/2019 la 1:57 AM
Depinde ce înțelegi prin tehnologii ‘wow’.
Există și azi multe tehnologii wow și pe civil, dar discuția e cât sunt de rentabile economic și dacă sunt viabile. De exemplu sunt sigur că poți pune un mini-reactor nuclear pe o Tesla. Există și e folosit pe Curiosity de exemplu. Dar ăla a costat probabil câteva milioane bune. Range nelimitat, corect, dar cine va cumpăra mașină electrică de câteva zeci de milioane? Ce să mai zic că dacă ceva e în neregulă și explodează așa ceva pe Marte, nu sunt probleme. Dar dacă explodează pe pământ într-un mall?
În realitatea de zi cu zi, trebuie luate o grămadă de limite în calcul. Sunt convins că sunt și pe civil tehnologii wow, dar în care nu a investit nimeni pentru că nu sunt fezabile economic, așa că au rămas la stadiul de idee. Caută de exemplu Chrysler Jet car. Mașină cu motor cu reacție, motor de avion. A fost un concept încercat dar care s-a dovedit nefezabil. Dar mie mi se pare foarte wow, mai ales la cum se aude și cum merge. Problema e că avea inerție foarte mare de exemplu.
Pe militar sunt aceleași criterii doar că la altă scară. Merită să riști un tanc ultra-mega avansat de câteva milioane USD să rezolve o situație, sau poate 100 de oameni pot să rezolve problema mai eficient și mai implicit ieftin? (depinde ce valoare dați vieților umane, e și asta un calcul cinic).
În ultimii ani SUA preferă de exemplu lovituri cu drona fix pentru a nu risca viețile soldaților. Te gândești că o dronă decolează și zboară singură până unde e zona de interes, și abia apoi vine cineva să o controleze? Mie mi se pare tehnologie destul de wow.
Poate zbura 24 de ore, poate atinge aproape orice punct de pe planetă, și sunt convins că se pot face și cu autonomie nelimitată, dar probabil nu merită costurile, raza de acțiune e arhi-suficientă la câte baze militare au americanii prin lume.
Eu aș vrea să văd un mijloc de propulsie care ia în calcul gravitația. Asta ar fi interesant.
manu144x(Citează)
12/09/2019 la 2:28 PM
Eu cred că e foarte ușor să păstrezi fizica clasică ca limită, dar în secret să fie de mult depășită. De exemplu la americani există nu știu ce policy prin care poate se secretiza orice ține de așa zisa securitate națională – deci orice idee sau publicație poate fi preluată și dezvoltată în secret. Teorii alternative există încă din timpul celui de-al doilea război mondial prin tot felul de secte finanțate de naziști – experimente cu sunete și vibrații spre exemplu. Greu de crezut că nu le-a continuat nimeni în ultimii 50-60 de ani și n-ar fi fost rezultate. Inclusiv în cercetarea curentă există publicații tehnice în care apar tot felul de elemente chimice sintetizate artificial care, cu bani și dotări, puteau duce la alte descoperiri.
dam167(Citează)