►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
4 Sep 2019 ·
AUTO ·
Mai jos puteți vedea o animație în care eu trec prin porțile de taxare de la Fetești cu o viteză mai mică decât cea legală (50 km/h), dar cam asta-i tot ce trebuie făcut acolo. Treci prin porți, plătești taxa de pod prin SMS (sau la o benzinărie sau online).
În partea stângă puteți observa o coadă lungă de mașini care așteptau să plătească cash. La Fetești sunt 3 porți de trecere; la una se plătește cash, prin celelalte două se trece direct și poți trimite SMS pentru plată până a doua zi la ora 24. Sau poți plăti la o benzinărie sau online.
În fiecare weekend de vară auzi la știri cum se formează cozi mari la plata cash la Fetești. Mie treaba asta de la plata taxei mi se pare emblematică pentru cum gândesc oamenii și cât de lent se adaptează la ceva nou.
Gândiți-vă că sunt mii, poate zeci de mii de oameni care stau la acea coadă și se uită cum mii de alte mașini trec pe lângă ei fără a opri, dar cu toate acestea nu fac nimic pentru a învăța acest nou sistem mult mai rapid de plată. Sau poate că nu vor să-l învețe, convinși că ceva nu va merge bine și că banii în mână și chitanța primită în locul lor sunt sfinte, așa că merită timpul pierdut la coadă în soare.
Mi se pare fascinant cât de dificilă este adaptarea la ceva atât de simplu și atât de benefic. Este printre cele mai bune situații de tipul “complexitate scăzută, beneficii mari” și totuși o mulțime de oameni aleg să nu o facă, deși văd cu ochii lor chiar pe lângă ei cât de simplu ar putea fi totul.
Ce să mai zici atunci de alte transformări pe care ne așteptăm să le îmbrățișeze toată lumea? Plăți online. Reciclare. Neacceptarea corupției. Ideea că un spital poate fi curat. Să strângi după câine pe stradă. Să nu mai crezi știrile false. Să ceri performanță de la autorități. Etc.
Cum să te poți aștepta la astfel de schimbări când lumea încă se uită cum alții trec pe lângă ei cu viteză mare și totuși își zic în continuare “eh, eu o să stau la coadă, nu știu ce-i cu semeseurile alea…”? Este foarte dificilă schimbarea și adaptarea la ceva nou. Foarte dificilă.
Cum se poate plăti la Fetești:
Uneori se face coadă la Fetești pentru că autoturismele ce plătesc prin SMS încetinesc pentru trecerea prin dreptul camerelor video și se produce un efect de acordeon. Poate că ar fi oportună introducerea unor camere mai performante, eliminarea gheretelor pentru creșterea vitezelor sau altă îmbunătățire a sistemului, dar nu-i acesta subiectul acum.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
87 comentarii
04/09/2019 la 6:07 AM
De ce nu exista plata contactless la Fetesti? Nu mi-am baut inca cafeaua, nu mi-a bootat sistemul de operare, dar nu cred ca e trebuie demolat si reconstruit un pod ca sa pui 3 POS-uri la Fetesti.
Iar aia care platesc cash oriunde exista varianta de online trebuie calcati in picioare. Singura exceptie este ANAF, pentru ca aia sunt cretini care nu-si inregistreaza propriile chitante.
Gaelex(Citează)
04/09/2019 la 8:59 AM
Din câte îmi aduc aminte, există contactless la ghișee
Vlad(Citează)
05/09/2019 la 3:16 PM
Se poate plati si cu cardul la ghisee.
Andrei G(Citează)
04/09/2019 la 7:01 AM
@nwradu “eu trec prin porțile de taxare de la Fetești cu o viteză mai mică decât cea legală (50 km/h)”
Vezi secunda 2 din animatie: limita e 10km/h
zidanne(Citează)
04/09/2019 la 7:22 AM
Astept comentariile de la romanasii cu ” eu am patit-o”, “am un prieten care”, “am auzit eu”.
Dintre cei care stau la coada, nu-s de blamat ignorantii tehnologiei, ci mai degraba aia cu “ce-i in mana nu-i minciuna”…
Andrei(Citează)
04/09/2019 la 7:32 AM
Mi s-a intamplat mie, dar invers: am platit 2 treceri online, m-am dus la mare in weekend, m-am intors tot pe la Fetesti, dar cumva a doua trecere nu s-a inregistrat. Am ramas cu o trecere platita in cont, pentru data viitoare.
Sorin(Citează)
04/09/2019 la 2:37 PM
Eu am pățit-o, la modul că am trecut și apoi am uitat de taxă. De două ori. Dar încă plătesc prin SMS că nu văd rostul de a sta la coadă când ai opțiunea asta.
ov1d1u(Citează)
04/09/2019 la 7:29 AM
Explicatia e foarte simpla de ce stau la coada
1 Sms ul nu merge uneori si nu vrei sa risti
https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/fabrica-de-amenzi-de-la-fetesti-soferii-sunt-sanctionati-desi-platesc-taxa-prin-sms-cnair-le-spune-sa-mearga-in-instanta.html
2 o mare parte din romani nu au carduri deci nu au cum sa plateasa online
3 sunt unii care nu stiu sa foloseasa calculatorul
Daca conditiile de la 2 sau 3 sunt indeplinite si cu o mica doza de neincredere in sisteme rezulta ca doar optiunea cu plata la benzinarie mai ramane
Acum daca nu stiu ca se poate la benzinarie sau pur si siplu nu vor acolo, ramane doar optiunea la ghiseu.
Cred ca e destul de clar de ce platesc unii la ghiseu
nicolae(Citează)
04/09/2019 la 11:08 AM
Dacă ceva nu merge, e posibil să nu meargă nici sistemul care împerechează numărul mașinii cu operațiunea de plată. Și tot bun de amendă ești, dacă nu păstrezi chitanța.
motanes(Citează)
04/09/2019 la 1:36 PM
Mie nu mi-a clar. Cum zice Motanes mai sus, dacă sistemul informatic are o eroare, atunci și plata la ghișeu sau la benzinărie poate da eroare.
Diferența este că SMS-ul îți rămâne în telefon (se pot salva în Gmail, eu le am pe toate acolo), pe când bonul de la ghișeu sau chitanța de la benzinărie ia-o de unde nu-i.
De asemenea, să nu faci ceva pentru că te temi că ar putea merge rău, deși sistemul funcționează bine pentru sute de mii de mașini pe an, este ilogic. Ah, dacă ai fi pățit chiar tu o problemă, dacă ai fi primit o amendă… înțeleg. Dar să pierzi zeci de minute la coadă pentru că ceva cu șanse mici s-ar putea întâmpla, nu.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 7:40 PM
Faza e ca ce gandesc oamenii aia nu are treaba de cele mai multe ori cu logica, ci cu multi alti factori, din care cel mai mare este neincrederea. Si asta nu se va rezolva niciodata prin argumente fix ca si la vaccinuri. Acum eu unu nu inteleg ce vrei de la acest post sa intelegi care sunt cauzele pentru care oamenii stau la coada sau ca tu nu o faci.
Pe de alta parte daca cauti solutii la problema trebui sa le intelegi motivul(l-au spus aici mai multe persoane)neincrederea.Ea pleca de la faptul ca s-a luat spaga ca sa se faca si ba mai mult a si picat.
Ca si solutie simpla din punctul meu de vedere : cineva de la stat sa zica ca se face o licitatie noua pentru un sistem nou. In concurs sa intre firmele care inteleg ca nu trebuie sa il faca ci doar sa fac un rebranding al sistemului. sumele pe care se liciteaza sunt doar pentru rebranding. Restul pentru dezvoltarea actuala a sistemului nu se plateste. La sfarsitul zilei toata lumea o sa creada ca sistemul e pe bune si o sa fie folosit deoarece nu s-a luat spaga, dar in realitate e vechiul sistem. Stiu pare o prostie dar e una care va functiona.
nicolae(Citează)
05/09/2019 la 3:21 PM
1. Sunt mai multe sanse ca plata prin SMS sa dea eroare decat plata la ghiseu.
2. Daca nu s-a inregistrat SMS-ul, nu este de ajuns sa te duci la tribunal cu telefonul. Este necesar sa obtii de la furnizorul de telefonie un aviz tehnic care sa ateste ca tu ai trimis SMS-ul respectiv.
PS: da, orice problema se rezolva numai prin tribunal.
Andrei G(Citează)
04/09/2019 la 7:38 AM
Citeam într-o vreme că au fost ceva probleme cu plata prin sms. Poate că nu ar trebui blamați prea mult oamenii aceștia dacă ne gândim că statul român nu are încă un sistem informatic pus la punct. Mă rog, se simt progrese de la an la an dar mai e mult față de ce trebuie.
Nu știu dacă mai e valabil dar acum câțiva ani era bine sa păstrezi cât mai mult chitanțele de la amenzile de circulație. Cunosc situații în care s-au primit de la taxe și impozite somații pentru amenzi din urmă cu până la 5 ani.
Parcă și cu ghișeul.ro au fost ceva probleme.
Toate bune și frumoase dar să ținem cont în ce țară trăim.
Sună bine ce spui dar cred că mulți se tem de soluțiile noi tocmai din cauza implementării lor în stil românesc. Nu reticența la nou cred că îi sperie pe oameni ci felul în care statul înțelege să lucreze.
gabi(Citează)
04/09/2019 la 1:37 PM
SMS-urile se pot salva automat în Gmail, dacă vrei. În plus, pe site-ul CNAIR vezi trecerile de la Fetești și dacă le-ai plătit sau nu.
nwradu(Citează)
05/09/2019 la 2:24 AM
Degeaba se salvează, încă n-am văzut funcționar ANAF care să ia în calcul un SMS, mai ales unul salvat pe gmail. :)
Sunt printre ei și atehnici sau încăpățânați probabil, sunt convins. Dar ăsta e adevărul, în România hârtia fizică e number one.
Dar statul nu are proceduri simplificate pentru contestare de amenzi. Inclusiv dacă primești amenzi greșite, trebuie să dai statul în judecată și să treci prin toate procedurile legale ca și cum ar fi ditamai procesul civil.
Problema e că oamenii lucrează 8 ore și puțini își permit riscul de a pierde timpul cu un proces.
Trebuie ars tot ce înseamnă IT în administrație și reconstruit.
manu144x(Citează)
04/09/2019 la 7:39 AM
Unde si cum vezi cate treceri ai consumat? Ca nu se trimite nici o notificare cum ca “trecerea dvs a fost validata”…
Iulian(Citează)
04/09/2019 la 7:53 AM
Daca folosesti http://www.erovinieta.ro sau aplicatia eTarife (ambele apartin CNAIR, nu ma intreba cum aj ajuns la numele astea) ai un cont si se pastreaza acolo trecerile si vignetele platite online. Poti inclusiv sa ai mai multe masini pe acelasi cont (n-am testat). Interfata e usor primitiva, dar functionala.
Sorin(Citează)
04/09/2019 la 9:29 AM
Merge cu mai multe mașini pe același cont.
EGO(Citează)
04/09/2019 la 1:37 PM
Eu de acolo cumpăr și rovignetă, de altfel.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 7:44 AM
Din pacate, ca multi altii, si tu suferi de sindromul “daca eu stiu, sigur stiu si ceilalti”. Cred ca asta e motivul principal pentru care inca exista cozi la plata cash: faptul ca lumea NU STIE ca poate plati pe net, la benzinarii, prin SMS. Ca nu sunt tehnologizati si asa avizi de “nou” ca tine cred ca e un motiv secundar.
De asemenea, poate esti bugetar si esti la prima vacanta la mare din viata ta, habar nu ai cum e drumul, ce obstacole sunt pe traseu, ce poduri cu/fara taxe samd. Le afli pe loc. E totusi de inteles ca nu toata lumea se va documenta cu privire la chestiile astea, cand unii oameni ies pentru prima oara in viata din propriul oras. Si sa nu subestimam saracia oamenilor din Romania, cu siguranta sunt multi in situatia asta.
Abia cand o sa treaca a doua sau a treia oara, poate vor incerca variantele optionale.
BGDN(Citează)
04/09/2019 la 8:21 AM
Ciudat cum în momentul în care ies pentru prima oara din tara nu formează cozi și își plătesc totul okay prin metodele alternative existente. Este o exagerare grosolana partea cu atât de mulți la prima plata la ghișeu sa fim serioși. Păcat ca nu face nimeni nici o statistica însă eu cunosc doctori și avocați care stau la plata Cash ptr ca sms ul este mai scump și nesigur. Ne meritam soarta.
Andrei(Citează)
04/09/2019 la 8:26 AM
Sunt puse sau cel putin erau puse pe autostrada afise platite de Vodafone ca poti plati prin SMS. Soferul roman nu vede el prea bine, dar chiar orb nu este.
Gaelex(Citează)
04/09/2019 la 1:39 PM
Sistemul este activ de ani de zile și auzi des despre el la știri.
Pe autostradă sunt mai multe panouri informative despre plata prin SMS.
Te uiți la alții cum trec și te poți întreba oare ce faci ei.
Ai Google, ai prieteni, mai afli.
Chiar nu cred că se mai poate spune că oamenii nu știu, ci cel mult că refuză să se informeze pentru a câștiga timp.
nwradu(Citează)
05/09/2019 la 3:25 PM
@Andrei, surprinzator, dar in foarte multe tari taxele de autostrada in special se platesc cash sau cu cardul la ghiseu.
Chiar si localnicii folosesc aceasta metoda, nu numai turistii.
Putem spune ca nivelul de adoptie al metodelor de plata alternative este destul de redus.
Andrei G(Citează)
04/09/2019 la 8:27 AM
am constatat ca nu scrie nimic in engleza despre taxa de pod. cred ca o parte sunt si straini, dintre cei care opresc. ex polonezi
bbb(Citează)
04/09/2019 la 9:54 AM
Aici ai dreptate, in plus nu cred ca merge plata SMS daca nu ai un SIM romanesc.
Totusi, cred ca strainii sunt o mica parte din cei de la coada.
Sorin(Citează)
04/09/2019 la 8:32 AM
Eu am trecut pe la portile cu plata cash si am platit rapid cu cardul (la fel ca majoritatea). Am procedat asa pentru ca unui prieten i-a venit amenda acasa cu banii pe sms luati si sms de confirmare. Nu am incredere in sistem si nu vrea ca sa risc pentru 5 minute sa-mi vina amenda acasa.
Marius M(Citează)
04/09/2019 la 8:47 AM
De-aia e bine sa ai cardul de sănătate mereu asupra ta, se știe că oferă prioritate la Fetești.
EvilUnderCover(Citează)
04/09/2019 la 9:05 AM
De câțiva ani, de când mut inclusiv sms-urile sinte-un tel in altul la schimbarea lui, am toata evidenta trecerile mele pe la fetești, cu seria, data, ora categoriei, dovadă că tranzacția a fost de două ori Inregistrata, o data in baza de date a operatorului de telefonie si o data la CNAIR. Nu ar fi un proces pe care sa mi-l doresc dar cred ca timpul câștigat la 10 intrari e mai lung frcst cel pe care l-aș pierde sa scriu si sa depun o contestație la o eventuală greșeală de sistem.
gogu(Citează)
04/09/2019 la 9:48 AM
Hahahaha! Se plătește la aproape orice benzinarie din romania, in 24 de ore, dacă nu vrei sa folosesti sms. Sigur nu stiai asta? Șoc, inedit!
Marian(Citează)
04/09/2019 la 1:40 PM
Poți salva SMS-urile în Gmail, dacă vrei, și le ai veșnic.
Pe site-ul oficial al CNAIR poți vedea trecerile de la Fetești, dacă te înregistrezi, deci poți vedea rapid dacă o plată nu a fost înregistrată.
Poți plăti la benzinării, unde sigur nu-i aceeași coadă.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 3:34 PM
Contestatia se face in instanta, la fel ca la orice amenda, mai pe scurt o platesti fie ca nu a fost vina ta pentru ca asa este mai simplu.
Marius M(Citează)
04/09/2019 la 8:44 AM
Solutia este simpla, nu mai accepti plata cash deloc, pui camere performante pe toate bratele si ai terminat. Te adaptezi bine, nu te adaptezi ramai frate in epoca de piatra.
Adi(Citează)
04/09/2019 la 8:46 AM
Pentru ca românul are statul la coada in sânge, vede ca sta cineva si spera sa prindă si el. Singura mea explicație este ca le șoferilor le este frica sa nu fie amendați in caz ca pica sistemul dar este buna ideea de a-ti face cont si a plati online.
Acum serios, de ce trebuie sa plătesc taxa de pod la Fetesti când plătesc Rovignieta si taxe ? De ce nu se pune taxa si când treci Oltul ?
florin(Citează)
04/09/2019 la 1:41 PM
Podul de la Fetești e mai special. Nu-i aia problema, că plătești și bacul și alte treceri la o adică.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 8:47 AM
Este PLINĂ autostrada cu panouri URIAŞE pe care scrie cum poţi plăti taxa, trebuie să fii complet orb să nu le vezi. Dacă nu vezi panourile nu ai ce căuta la volan.
Bogdan(Citează)
04/09/2019 la 9:01 AM
Se poate si prin aplicatia TPark. Banuiesc si prin altele, dar asta e destul de versatila.
Poti plati parcarea in oras, poti plati vinieta pentru Ungaria (am testat-o saptamana trecuta) si vad ca poti plati si taxa de pod.
Iti vine dovada de plata pe email, poti pastra acel email ca dovada in caz de amenda nejustificata.
rdb(Citează)
04/09/2019 la 1:41 PM
Bun pont!
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 9:23 AM
Nu are neaparat treaba cu schimbatul obiceiurilor, ci cu neincrederea – foarte justificata de altfel – in ceva facut de stat sau capusat de vreo firma d’a lui Ghita & friends.
Amenda e relativ mare daca nu platesti taxa aia. Daca nu se inregistreaza plata prin SMS la aia de iau taxa pe pod (CJ Constanta sau ceva de genul) primesti amenda. Sa le dai un mesaj cu SMS-ul primit nu e o metoda acceptata de a dovedi ca ai platit. Trebuie sa-i dai in judecata si sa depui SMS-ul tiparit la dosar ca dovada a platii. Si este posibil ca sa faca apel doar ca sa zica ca n-a fost vina lor (e o treaba din asta la orice tine de stat ca au obligatia sa faca apel pana pierd definitiv chiar daca gresesc).
La fel se intampla si la vigneta, trebuie sa-i dai in judecata sa-ti anuleze amenzi in caz de vreo eroare ceva din partea lor, gen nu ti-au validat cum trebuie numarul sau ceva.
sin(Citează)
04/09/2019 la 1:43 PM
Bine, dar dacă sistemul e prost făcut, poate da eroare și la plata la ghișeu. Prin SMS sau online ai dovada plății, pe când altfel trebuie să păstrezi bonul.
De ce să pierzi zeci de minute pe vară pentru că există șansa mică de a cădea drobul de sare?
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 9:41 AM
pe mine ma seaca aia care inca mai cumpara rovigneta de la benzinarie.
acum parca e mai scurt procesul decat cu niste ani in urma, dar daca te nimeresti in spatele unuia din asta, tot ai ceva de asteptat.
Marean(Citează)
04/09/2019 la 1:43 PM
Sunt de acord, mi-ar plăcea un fel de stații self pay la benzinării.
nwradu(Citează)
05/09/2019 la 3:47 PM
Nu este o oarecare contradictie aici ?
Majoritatea comentariile au fost de genul: “daca nu au incredere in plata prin SMS, pot plati oricand la benzinarie, nu trebuie sa stea ala coada la ghiseu”.
Si acum ajungem la: “sa nu se mai plateasca la benzinarie, ca ne incurca pe noi astia care stam la coada sa platim benzina”
Nu conteaza ca discutam despre taxa de pod sau rovinieta (timpul la coada este acelasi).
Andrei G(Citează)
05/09/2019 la 4:10 PM
pai rovigneta tb sa o iei doar o data pe an si poti sa o cumperi in interval de cateva luni inainte sa expire, deci nu ai nici o scuza sa nu o iei online
taxa de pod de obicei o platesti cand treci podul si e complicat de platit online de pe telefon cand esti in masina, deci daca nu vrei sms atunci benzinaria e acceptabila, hai sa zicem
Marean(Citează)
06/09/2019 la 8:00 AM
1. Nu are logică ce spui acolo. Inițial am bănuit că te deranjează faptul că trebuie să stai și să aștepți la coadă după cel care plătește rovinieta la benzinărie.
Dacă este așa, cum de nu te deranjeaza să aștepți la coadă după cel care își plătește taxa de pod.
PS: dacă faci mai puțin de 10 drumuri în afara Bucureștiului să spunem, este mai rentabil să cumperi rovinietă pe 1 săptămână, nu pe un an.
2. Eu o să cumpăr online rovinieta, însă nu este cel mai simplu lucru.
Anul trecut am folosit aplicația de Home Bank a ING și mi-a luat vreo 3 zile să intru in posesia rovinietei.
Prima dată am încercat să o descarc din aplicație și nu a funcționat. Am deschis o sesizare la ei și după aproape 2 zile m-au anunțat că trebuie să o descarc din browser (obligatoriu de pe PC).
Am ajuns acasă, am încercat de pe PC și tot nu a funcționat. Am sunat din nou, deschis din nou sesizare.
Într-un final mi-au dat un site al partenerului care emite rovinieta și am putut să o descarc de acolo.
TOTAL: 3 zile + 6 telefoane către ING (dintre care cel putin 3 au durat aproximativ 20 de minute)
Dacă mă duceam la benzinărie, în maxim 10 minute rezolvam.
Andrei G(Citează)
04/09/2019 la 9:49 AM
Se știe ca miticii sunt niște zei când vine vorba de prostie, ce așteptări sa ai.
Ei nu au încredere în “sistem”, “știu ei mai bine ca e ok cash” și de astea.
Mihai(Citează)
05/09/2019 la 3:48 PM
Cred ca de fapt problema aici este generata mai mult de provinciali, nu de mitici.
Andrei G(Citează)
04/09/2019 la 10:00 AM
Cand am venit in Romania anul asta am platit taxa de pod cash, la pod, in una dintre cele mai aglomerate zile pe care le-am prins pe autostrada aia.
Si asta desi stiam ca pot sa platesc prin sms si la benzinarie. Am incercat sa platesc prin sms dar ghici ce – nu merge daca ai numar de inmatriculare strain. No problem, am zis ca ne oprim la benzinarie. Problema era ca nu doar noi ne-am gandit la asta – toate benzinariile de pe autostrada erau pline, in sensul ca stateai la coada sa intri in perimetru.
Asa ca am platit la pod. Am stat la coada 30 de secunde. Si la dus, si la intors.
Giani Mucea(Citează)
04/09/2019 la 1:44 PM
O poți plăti până în ziua următoare la ora 24 la orice benzinărie din sistem, nu trebuie musai la cele de pe autostradă.
Treci joi la ora 7 dimineața și poți plăti până vineri la ora 24.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 1:59 PM
Pai da, asta era planul. Dar cand am ajuns la taxare am vazut ca erau doar cateva masini la coada. Aparent in ziua aia toti si-au platit taxa la benzinarii sau prin sms. In plus, nu trebuia sa ajung la o benzinarie decat peste vreo 3 zile.
Giani Mucea(Citează)
05/09/2019 la 3:50 PM
Nici eu nu vad plata la benzinarie o solutie.
Daca nu trebuie neaparat sa alimentezi in urmatoarele 24 de ore, o oprire in plus s-ar putea sa dureze mai mult decat cele 5 minute pe care le petreci la bariera.
Andrei G(Citează)
04/09/2019 la 10:08 AM
Fără supărare, dar cred ca acea coada ține mai mult de prostie decât de neîncredere. Dacă nu ai încredere în sms sau aplicatii o poți plăti la benzinării, ca acum 20-30 de ani. La o benzinărie coada va fi oricum mult mai mica.
EGO(Citează)
04/09/2019 la 10:22 AM
Eu prefer sa fac cat mai putine plati sin SMS sau card. Si la cumparaturile de zi cu zi platesc cash… de ce? Pentru ca nu vad rostul de a plati cu cardul. Nu deranjez pe nimeni, merge rapid (spre deosebire de plata cu cardul, unde mai mereu e cineva care a uitat pinul, care are probleme cu cardul dintr-un motiv sau altul, etc), la fel procedez cu orice. Prefer sa pun banul pe tejghea, sa-mi numar cu atentie restul acolo, si sa stau fara griji. Cu cardul tot apar probleme, mi s-a intamplat mai demult sa-mi dea “tranzactie nereusita” dar sa-mi traga banii. Sunat la procestorul de plati si la banca, pana la urma mi-au dat banii inapoi, dar am stat cu grija.
Kopa_Kopan(Citează)
04/09/2019 la 1:46 PM
Nu merge mai rapid, pot plăti oricând mai rapid cu cardul decât o faci tu cu cash.
Cu cardul nu trebuie să numeri restul, că plătești de la început suma exactă.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 5:33 PM
Ai de platit 67.30 ron.
Atingi cardul de POS, ai platiti in fix 2 secunde.
Platesti cash, scoti o hartie de 100 ron. Casiera asteapta sa se deschida sertarul cu bani, trec 3 secunde, iti cauta 70bani (daca are) trec 3 secunde, iti cauta 2 ron (daca are) trec 3 secunde, iti cauta restul de 30 roni trec 3 secunde. Ii aduna pe toti in mana, tii numara, ii mai numeri si tu, trec 6 secunde. Ii pui in portofel inca 5 secunde ca na, monedele la monede, hartiile la hartii. Si asta e cazul ala optim, cat nu incep discutii … aveti 30 bani sa va dau 3 ron… da aveti atunci 20 bani, sau 2 ron sa va dau 30 etc.
Si uite asa trece minutul, deci cum e mai rapid cash ca nu pricep ????
Ionut(Citează)
04/09/2019 la 10:35 AM
Coada care se face nu e atît de mare, iar dacă e foarte aglomerat chiar și încetinirea duce la “dopuri”. Hai să nu mai considerăm că noi sîntem prostii lumii că nu la noi s-a inventat blocajul pe autostradă.
Emil C(Citează)
04/09/2019 la 1:47 PM
Eu am văzut blocaje doar din cauza accidentelor în alte părți. Pe majoritatea autostrăzilor din străinătate, localnicii treceau cu tag RFID și plăteau altădată.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 10:38 AM
Lumea nu are incredere in acel sistem asta odata. Doi, in cazul in care folosesti unul din mijloacele alternative si din motive terte plata nu apare la CNAIR in sistem, tu automat vei primi o amenda babana. Desigur, exista varianta sa te judeci cu statul roman si sa pierzi niste luni, poate niste ani si la final sa fi tot tu de vina.
Fix din cauza acestor motive, cozile alea sunt asa de mari. Cand o sa fie o procedura simplificata in cazurile in care amenzile apar din cauza erorilor de sistem atunci oamenii care stau sa plateasca cash pot fi blamati. Pana atunci, ei doar isi iau o masura extra de protectie in relatia lor zilnica pe care o au cu statul roman.
Asdad2005(Citează)
04/09/2019 la 1:48 PM
Vezi comentariul 4.
Dacă s-ar întâmpla asta cu nu merge și amenzi babane la 1 din 2 oameni, aș mai spune. Dar să pierzi timp doar pentru că e posibil ca ceva să nu meargă bine fix la tine, cu șanse foarte mici, mi se pare ilogic.
Când o să fie, când o să se facă…
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 11:31 AM
Salut, cand bagi benzina ceri si 2 treceri + rovinieta, ce e asa greu? gandeste.
sorin(Citează)
05/09/2019 la 3:53 PM
Daca ceri la benzinarie 2 treceri + rovinieta + plata carburantului, s-ar putea sa adormi acolo.
Sau sa te ia la bataie ceilalti clienti care asteapta la coada.
Andrei G(Citează)
04/09/2019 la 11:37 AM
a sta la cozi este unul dintre drepturile romanului!
in consecinta, eliminarea oportunitatilor de a forma cozi reprezinta o incalcare a acestor drepturi.
daddy(Citează)
04/09/2019 la 1:48 PM
Da, probabil cea mai bună explicație.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 11:47 AM
Cash = King
King = Cash
Numai medievaliștii habotnici și criptocomuniștii critică banii.
Dim(Citează)
04/09/2019 la 11:49 AM
Un exemplu: Austria.
Austria au trecut în constituția lor dreptul la bani reali, în așa fel încât oamenii (măcar la ei acasă) să nu mai fie discriminați sau prejudecați apriori că, vai, sunt criminali dacă le plac banii cash.
Dim(Citează)
04/09/2019 la 1:48 PM
Cred că ai greșit subiectul.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 12:46 PM
Esti total pe langa subiect si surprinzator de arogant in articolul asta. Eu sunt unul care platesc cash taxa pentru ca traim in Romania. A dat cineva linkul de pe Protv ce patesti cand platesti cu cardul taxa. Platesc totul cu cardul, mai putin ce tine de taxele catre stat. Nu acuza lumea de prostie, lene sau mentalitati invechite, vezi in ce tara traim.
david(Citează)
04/09/2019 la 1:50 PM
Vezi comentariul 4, plus faptul că poți verifica online dacă s-a înregistrat plata. Dacă vrei să stai la coadă pentru că te temi de ceva cu șanse extrem de mici să se întâmple, este dreptul tău, dar devine și dreptul meu să dau ochii peste cap apropo de asta.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 12:53 PM
Umbla vorba ca aia strang din taxa asta min 15 milioane euro anual. Unde se duc banii astia? 1 Km de autostrada la campie cica ar fi vreo 4-5 mil euro. Primii 30 km de A2 sint praf de ani de zile.
Asta ar trebui sa fie de interes, nu cum alege fiecare sa plateasca.
BlackSkull(Citează)
04/09/2019 la 1:52 PM
Se duc la buget, de unde se împart pe 13.000 de căi.
Trecerea aia costă 3 euro în medie, să zicem. Asta ar însemna că 5 milioane de mașini trec anual pe la Fetești. Pare foarte mult, dar hai să zicem că e adevărat.
Peste 10 ani poate vor asfalta primii kilometri :P
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 1:41 PM
Uite ce inseamna sa platesti cash https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/schema-prin-care-un-angajat-al-statiei-de-taxare-de-la-fetesti-pleca-si-cu-5-000-de-lei-acasa-la-sfarsitul-zilei.html
George(Citează)
04/09/2019 la 1:50 PM
Cred că s-a terminat cu vremurile acelea, totuși. Dar da, înainte se dădeau șpăgi foarte mari ca să lucrezi acolo, că furau angajații marea parte a banilor.
nwradu(Citează)
04/09/2019 la 2:01 PM
de unde stii ca nu s-a inregistrat?
liviu(Citează)
04/09/2019 la 2:19 PM
Iti apar in contul de pe erovinieta.ro Mi s-a intamplat si mie. Am avut 2 in plus anul trecut.
nashu_mare(Citează)
04/09/2019 la 2:08 PM
Eu prefer să stau la coada să plătesc cash pentru ca am auzit ca unui prieten i-a căzut, în timp ce trecea cu viteza prin poarta cu sms, un meteorit prin capotă și i-a bulit compresorul. Apoi a trebuit să meargă fără aer condiționat pana la 2 Mai, ala chin.
Asa ca nu vreau să risc și plătesc cash la ghișeu.
Bogdan(Citează)
04/09/2019 la 6:02 PM
boglous(Citează)
04/09/2019 la 8:46 PM
Poate ca masinile care trec pe la cash nu sunt scanate, ca doar nu treci pe acolo si nu platesti; poate apari ca nu ai trecut pe la Fetesti, daca ai bon. Nu as crede ca pe ei ii intereseaza cine a platit cash , adica ce nr de masina. Iti apare in “sistem” daca ai platit prin sms si/sau ai trecut pe la non-cash
dan(Citează)
04/09/2019 la 11:39 PM
Exista doua categorii:
– Pentru maşinile cu numere provizorii (roşii) nu se plăteşte taxa de trecere a podului de la Fetești prin SMS!
– Trecerea vehiculelor pentru care exista abonamente preplatite eliberate sub forma de tichete se va efectua numai pe banda 1 (de la marginea din dreapta).
Acuma stiu, o sa spuna lumea ca nu toti cei din coada aveau numere rosii sau abonamente!
RazvanCG(Citează)
05/09/2019 la 9:27 AM
Plus mașinile cu numere straine. Dar da, tot astia sunt putini, comparat la cat prostii sunt. Uite vreo 2-3 au scapat si prin commenturi mai sus
Boris(Citează)
05/09/2019 la 9:44 AM
@Boris, conform https://www.taxapod.com/ as zice că și cele străine pot, dar numai la benzinăriile agreate. Nu m-aș grăbi să-i cataloghez pe cei care stau la cozi in vreun fel sau altul. Fiecare are motivele lui, iar atâta timp cât pe mine nu mă deranjează …
RazvanCG(Citează)
05/09/2019 la 12:59 PM
Stiu, am platit pt masina cu numere straine la benzinarie, totusi e destul de complicat pentru straini si stie asta si sa foloseasca asa, deci majoritatea strainilor stau la coada. Si probabil ca in timp ce stau la coada injura romania (pe care cei mai multi oricum doar o tranziteaza), si uite asa ne mai luam o bila neagra din cauza prostilor care stau sa dea cu “cashu'” …si asta ma deranjeaza suficient cat sa ii cataloghez ca prosti.
Boris(Citează)
05/09/2019 la 4:06 PM
@Boris, ce straini tranziteaza Romania pe la Fetesti ? Unde vor sa ajunga ?
Andrei G(Citează)
05/09/2019 la 12:40 PM
Tocmai asta e jmecheria, ca prin SMS au fost cazuri in care nu a dat eroare, dar la aia cu podul nu a aparut ca ai platit si au trimis amenzi la oameni. Si singura varianta de a anula amenda aia e sa-i dai in judecata. De aia si plata cash cu chitanta. Ca acolo se pare ca fiind chitanta data de ei, e suficienta pe post de dovada.
Tipic romanesc :)
sin(Citează)
05/09/2019 la 6:59 PM
Am uitat să zic, în orice situații sensibile din astea gen interacțiuni cu statul, prefer să folosesc soluții care folosesc banca.
Pentru că un extras de bancă semnat de bancă unde arată clar în ce cont s-au dus banii e relevant și pentru ANAF, ai terminat discuțiile.
manu144x(Citează)
10/09/2019 la 1:45 PM
savuros
rivi(Citează)
12/09/2019 la 12:32 PM
Eu am trecut pe acolo recent și am preferat să stau la rând pentru că nu pot plăti prin SMS (am cartelă și nu pun niciodată credit suplimentar). Nu am știut că se poate plăti online și nici că se poate plăti la benzinării. La fel cum au spus alții am preferat să am chitanța în mână cu riscul de a pierde 20 sau 30 de minute la rând. Call me stupid, dar nu vreau să mă judec cu cei de la CNAIR. Cea mai faină chestie ar fi cu ghișee self pay, care să existe la toate benzinăriile de pe autostradă.
Voi plăti la benzinării de acum, am aflat și care sunt cele unde se poate plăti local. Nu-mi fac conturi și la ei, nu trec atât de des podul de la Fetești. Sunt sigur că sunt niște dumnezei pe aici care vor râde mereu de cei care stau la coadă sau vor hârtia la mână. Treceți peste, nimănui nu-i pasă de asta :)
Mihail(Citează)
10/03/2024 la 8:14 PM
Tocmai mi-a venit amenda din 2023 de la CNAIR. Am platit prin sms atunci sigur, ca se vede si pe factura de la Digi. De aia sta lumea la coada, ca Institutiile sunt dobitoace.
joe(Citează)